61 - 65 рецепти од 65 | Страница: | 1 | << | ... | 4 | 5 | 6 |
Тестенини со зеленчук >
Сосотојки:
* 3 лажици маслиново масло
* 1 чешне лук
* 1 пакетче замрзната мешавина зеленчук
* 1 лажичка вегета
* бибер
* 1 лажица сечкан копар
* 100-200 мл павлака за готвење
* сол
* 300 г тестенини
За украсување:
* 30 г рендано сирење пармезан
Упатства:
На загреано маслиново масло додадете го сецканиот лук, и замрзнатиот зеленчук и пропржете ги на тивок оган околу 10 минути.
Во тавата со зеленчук, додадете вегета, бибер, сецкан копар, павлака и, доколку е потребно, сол.
Сварете ги тестенините во солена вода, процедете ги, додадете ги во подготвениот зеленчук и промешајте.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени макарони со сирење и печурки >
Сосотојки:
* 400 г тестенини (мали полжави)
* 40 мл маслиново масло
* 300 г печурки
* 1 лажица вегета
* 600 мл млеко
* 30 г брашно
* 1 лажица сенф
* 170 г сирење гауда
* 25 г пармезан сирење
* сол
* бибер
Упатства:
Сварете ги тестенините во солена води процедете ги.
На масло во тава пропржете ги исечените печурки. Посипете ги со брашно и промешајте. Лесно додадете го млекото, промешајте и оставете да и се вари околу 5 минути.
На сосот додадете ја Вегета, сенфот, солта, биберот и ренданото сирење и мешајте 1-2 минути, додека сосот не стане густ.
Ставете ги тестенините во тавиа прелијте ги со сосот, посипете ги со рендан пармезан и печете ги во претходно загреана да се печат околу дваесетина минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Печена, џиновска палачинка >
Сосотојки:
6-7 лажици брашно, 1 јајце, малку пециво, малку сол, 250 гр. млеко, 250 гр. вода.
Упатства:
Состојките се матат со миксер. Во плехот се става маргарина (околу 50 гр.) колку да се покрие тавата. Плехот се става во рерна да зоврие маргаринот. Потоа се става тестото и се пече на 200 степени околу 15 тина минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Тесто за пица >
Сосотојки:
1 Шекер лажичка/ки
малку Сол
40 милилитри Млеко
1 Квасец
500 милилитри Вода
1 килограм/и Брашно
Упатства:
Квасецот одстојува малку во топла вода, да се стопи.Се додава кај брашното со малку шеќер и сол и постепено се става водата (зависи колку ќе впие
брашното)Во месењето може да се додаде и 1 лажичка маргарин, за да биде поубаво, да не се лепи.
Млекото се додава по желба доколку сакате тестото да биде помеко.Откако убаво ќе се размеси,тестото се остава да стаса
(на топло побрзо стасува)
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Шпагети со сос од домати >
Сосотојки:
1. 300гр шпагети
2. 300 гр мелено свинско и телешко месо
3. половина главица кромид
4. црн пипер
5. 200мл доматно пире
6. оригано
7. вегета
Упатства:
Се варат шпагетите во солена вода со малку маслиново масло.
На страна во длабок сад се пржи кромид, се додава меленото месо. Откако се добро ќе се испржи се додава доматното пире, зачините по вкус и се остава на тивок оган уште 5-10 минути.
При сервирање може да се стави и пармезан
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот