1 - 12 рецепти од 65 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 6 |
Pastitsio - грчка лазања >
Сосотојки:
Потребни состојки
1 пак макарони
1/2 кгр. мелено месо
кромид
доматен сос
оригано
цимет
бешамел сос
кашкавал/моцарела
Упатства:
Макароните се варат и се мијат. Се оставаат да се исцедат. Месото се пржи заедно со пола главица кромид. Потоа се додава доматниот сос, зачините и сол.
Во тава наредете
1 ред макарони
рендан кашкавал
сосот од мелено месо
рендам кашкавал
макарони
рендан кашкавал
бешамел сос
Печете во загреана рерна околу 20 минути.
Наздравје
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Tagliatelli со Mama`s ајвар >
Сосотојки:
MAMA’S домашен ајвар
пармезан
лук
маслиново масло
сол
бибер
tagliateli
Упатства:
Откако ќе ги сварите tagliatellе - те, ставете ги во блендер ајварот, пармезанот, лукот, маслиновото масло, солта и биберот и изблендирајте ги. Со овој сос прелијте ги tagliatellе - те
Мириса прекрасно, а вкусот е уште подобар!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бешамел шпагети >
Сосотојки:
500 гр. шпагети
200 гр. сланина или шунка
700 мл. млеко
6 лажици брашно
100 гр. топено сирење
1 лажичка сол
1 лажичка вегета
босилек
оригано
тимијан
1 кисела павлака
Упатства:
Во зовриена вода ставете малку сол и масло и ставете ги шпагетите. Ако сакате да бидат малку потврди варете ги само 8 минути,а ако сакате помеки варете ги повеќе.
Откако ќе ги исцедите не мијте ги, туку веднаш додадете им маслиново масло и промешајте.
Ситно исечкајте сланина или шунка и ставете ја во тенџере да се пржи. Додадете 600 мл. млеко, а во остатокот разматете брашно.
Додадете ги зачините и кога ќе се повари малку тргнете го тенџерето од оган и полека додавајте го млекото со брашно, постојано мешајќи.
Кога сосот ќе се згусне, додадете го топеното сирење, или изрендајте кашкавал и промешајте. На крај додадете ја павлаката.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи мекици >
Сосотојки:
15 лажици брашно
2 јајца
250 мл. јогурт
пециво
масло
Упатства:
Со вилушка се матат јајцата и се додава јогуртот. Се додаваат 15-17 лажици брашно и прашокот за пециво. Се меша со вилушка додека не се добие хомогена смеса.
Се пржат во врело масло во кое се ставаат директно со лажица.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бурек со месо >
Сосотојки:
500 гр.кори
300 гр мелено месо
1 главица кромид
сол, црн пипер, вегета
250 мл кисела вода(мозе и обична)
100 мл масло
Упатства:
Кромидот ситно го сецкаме и го пропржуваме додека да омекне, потоа се додава месото , се пржи и се додава по вкус, сол, вегета, црн пипер.
Во сад настрана се меша заедно водата и маслото и се додава сол.
Во тркалезно тавче премачкано со маргарин се ставаат 2-3 кори ама краевите да излегуваат надвор од тавата. Се попрскува со мешавината од вода и масло па се редат еден ред гужвани кори, па повторно се прска со месавината од вода и масло па се става(пропрскува ) од месото .Над тоа се реди повторно ред гужвани кори па повторно се пропрскува од течноста па месо и така додека има кори и месо.Најгоре се ставаат 2 цели ( не гузвани )кори се пропрскува од течноста и се затвараат краевите од првите кори кои излегуваа од тавата и пак се прска од течноста.
Се пече околу 25-30 минути на 180 степени.
Истиот бурек наместо со месо може да се направи и со сирење и со спанаќ по Ваша желба.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Василичарска кора со паричка >
Сосотојки:
1/2 кгр. готови кори
За фил:
6 лажици брашно
1 лажиче сол
1 прашок за печиво
300 гр. млеко
100 гр. масло
сирење или урда
Упатства:
Смесата за фил се меша убаво за да не останат грутчиња. Урдата се посолува.
Секоја кора се премачкува со две лажици од филот и се става урда. Се витка во ролна, а потоа се витка како полжав на средината на плехот. Постапката се повторува со секоја кора поединечно и секоја ролна се надоврзува на претходната во плехот. Во една од корите се става паричка завиткана во алуминиумска фолија. Со 1/2 килограм кори се исполнува цела тепсија. Кората се попрскува со малку вода и се става масло и сусам. Се става да се печи.
Среќа да гo следи оној на кој му се падна паричката!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Вегетаријански лазањи >
Сосотојки:
2 модри патлиџана (средна големина)
1 главица кромид
2 конзерви (од 250г) домати или домашен доматен сос
2 чешниња лук
1 лажица мед
200г пармезан
Едно пакување лазањи
Сол
Бибер
Босилок (свеж или сушен)
Маслиново масло
Путер
Бешамел сос
Упатства:
Излупете ги модрите патлиџани и исечете ги на дебели тркалезни парчиња. Обложете плитка тава со хартија за печење, посолете го модриот патлиџан и ставете ги парчињата да се испечат во рерна на температура од 200°C.
Во длабок сад, на маслиново масло пропржете го кромидот исечкан на ситни парчиња и откако ќе добие жолтеникава боја, додајте го лукот исто така исечен на ситни парчиња и пржете уште 2 минути.
Додајте го сосот од домати. Додајте сол, бибер, мед и босилок. Гответе уште 15 минути.
Во огноотпорен сад подмачкан со путер, наредете слој лазањи на дното од садот, потоа слој од сосот со домати, слој од печените патлиџани и малку изрендан пармезан.
Постапката повторувајте ја додека не ги потрошите состојките и завршете со слој од тестенини.
Прелијте со бешамел сос и изрендајте пармезан одозгора. Бидете сигурни дека сите листови од тестенината се добро покриени со сосот.
Печете во загреана рерна 20 минути на 200°C. Откако ќе бидат готови лазањите, причекајте да се оладат пред да ги послужите.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашни јуфки >
Сосотојки:
5 кгр. брашно
30 јајца
1 литар млеко
5 лажички сол
Упатства:
Се замесува тесто од состојките (пожелно е во машина за правење тесто). Тестото се расекува на мали парчиња и се остава во најлон. Корите се подготвуваат на машинка за таа намена. Прво малите парчиња тесто се развлекуваат на поголема дебелина (2-ка на машината), а потоа на потанко (7-ка на машината). Се ставаат да се сушат на сушалка или на чаршаф. Се прават исклучиво кога времето е сончево.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Експрес пита - пица >
Сосотојки:
300 гр. фета сирење
150 гр. шунка
100 гр. сланина
380 гр. брашно
2 јајца
20 гр. свеж или 10 гр. сув квасец
500 мл. млеко
200 гр. кашкавал
сол
оригано
2 зелени пиперки
Упатства:
Одвојте 200 мл. млеко, во него ставете го квасецот, малку шеќер и брашно и оставете го да нарасне. Во друг сад изматете ги јајцата со миксер, ставете го млекото и нараснатиот квасец. Потоа додадете го издробеното фета сирење, сецканата шунка и сланината. Додадете го брашното и 1 лажиче сол. Целата смеса измешајте ја со дрвена лажица и ставете ја во подмачкан плех, обложен со хартија за печење. Одозгра распоредете го ренданиот кашкавал и сецканите пиперки. Ставете ја да се пече на 200 степени околу 20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени макарони со мелено месо и печурки >
Сосотојки:
1 пакетче макарони
500 гр мелено месо
400 гр печурки
1 главица кромид
Сол, бибер, вегета и малку масло за јадење
1 тегла (900 гр) сос за шпагети
200 гр рендано сирење (моцарела или по избор)
Упатства:
Рерната се загрева на 200 степени. Тестенината се вари во солена вода, се цеди и се полива со ладна вода за да не се лепи. Додека тестенината се вари се подготвува сос. Во малку масло пропржете ситно сецкан кромид. Во кромидот додадете го месото и зачините и пржете уште 10 минути. Печурките исецкајте ги по желба и додадете ги месото. Динстајте на тивок оган додека печурките омекнат. Кога ќе биде готово се додава шпагети сосот (доматен сос). Се остава да крчка па се додава смесата во макароните. Се добро измешајте и префрлете ги макароните во тепсија подмачкана со путер. Додадете го ренданото сирење. Се пече додека сирењето не се стопи и добие златно кафена кора од горе.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Запечени макарони со сирење и печурки >
Сосотојки:
* 400 г тестенини (мали полжави)
* 40 мл маслиново масло
* 300 г печурки
* 1 лажица вегета
* 600 мл млеко
* 30 г брашно
* 1 лажица сенф
* 170 г сирење гауда
* 25 г пармезан сирење
* сол
* бибер
Упатства:
Сварете ги тестенините во солена води процедете ги.
На масло во тава пропржете ги исечените печурки. Посипете ги со брашно и промешајте. Лесно додадете го млекото, промешајте и оставете да и се вари околу 5 минути.
На сосот додадете ја Вегета, сенфот, солта, биберот и ренданото сирење и мешајте 1-2 минути, додека сосот не стане густ.
Ставете ги тестенините во тавиа прелијте ги со сосот, посипете ги со рендан пармезан и печете ги во претходно загреана да се печат околу дваесетина минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Интегрални фетучини со сок од домати и печурки >
Сосотојки:
500 гр. интегрални фетучини
1 кгр. салса или доматно пире
500 гр. свежи печурки (шампињони или буковка)
3 чешниња лук
маслиново масло
сол и црн бибер
Упатства:
Фетучините се варат од 10-15 мин. во зовриена вода со сол.
Печурките се запржуваат кратко и на силен оган во малку маслиново масло, или на скара. Во тава со маслиново масло се запржува лукот на ниска температура, потоа се додаваат веќеподготвените печурки и се полеваат со доматно пире. Се заедно се остава на оган уште 10 минути, потоа исцедените фетучини се полеваат со сосот и храната е подготвена за консумирање.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот