25 - 36 рецепти од 65 | Страница: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... | >> | 6 |
Лисната погача >
Сосотојки:
800 гр. брашно
1 лажица шеќер
сол
2 лажици сув квасец
1/2 прашок за пециво
450 гр. млако млеко
млака вода по потреба
путер за мачкање
Фил
200 гр. сирење
1 лажица павлака
малку масло
1 јајце
За премачкување
1 јајце
сусам
Упатства:
Ставете ги состојките за тесто во поголем сад и замесете. Тестото покријте го со крпа и оставете го да нарасне. Кога ќе нарасне тестото поделете го на два дела. Оставете го да се одмори.
Развлечете кора со деелина од околу еден прст, намачкајте со путер и завиткајте во вид на коцка. Ставете го тестото во кеса и оставете го да отстои 20-30 минути во фрижидер. Потоа развлечете го тестото со големина на тепсијата во која ќе го печете.
Филот измешајте го и ставете го на кората. Над филот ставете ја и другата развлечена кора. Изматкајте јајце и премачкајте го горниот дел од тестото. Ставете сусам. Ставете ја погачата да се печи на 200 степени.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснати кроасани >
Сосотојки:
1 кг меко брашно
50 гр квасец
2 лажички сол
1 лажиче шеќер
5 лажици масло
1 јајце
2,5 дл млеко
2,5 дл вода
250 гр маргарин за премачкување на тестата
Фил: по желба: шунка, кашкавал, павлака, фета сирење, спанаќ, карамелизиран кромид, печурки, џем, еурокрем...
За премачкување на кроасаните:
1 јајце
1 жолчка
сусам, ким, афион
Упатства:
Квасецот ставете го во претходно загреано млеко, заедно со шеќерот. Мешајте со лажиче за да се стопат. Од брашното, квасецот (со млекото), водата, маслото, солта и јајцето замесете средно меко тесто. Од тестото одделете 16 топчиња и со сукало расукајте ги во круг. Поделете ги во два дела по осум расукани теста, каде секое тесто ќе го премачкате со маргарин.
Двете „кули“ од по 8 намачкани теста покријте ги со крпа и оставете да ги 20 минути да се одмараат.
Секоја кула од тесто развлечете ја со сукало за да добиете големо тесто. Откако двете кули од тесто ќе ги развлечете во голем круг, секој круг исечете го на 8 или 10 парчиња за да добиете 20-24 триаголничиња.
На секој триаголник ставете од филот и завиткајте го кроасанот од поширокиот кон најтенкиот дел. Готовите кроасани ставете ги во подмачкано тавче со маргарин или обложено со хартија за печење. Оставете ги кроасаните да одмараат 1 час покриени со крпа. Премачкајте ги со смесата од јајце и жолчка и попрскајте ги со сусам, ким, афион или морска сол. Печете ги во претходно загреана рерна на 250 целзисуови степени 25 до 30 минути (зависи од рерната).
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони ала пица >
Сосотојки:
* 250 г варени макарони
* 50 г рендана моцарела
* 200 г рендано сирење за пица
* 200 г колбаси
За сос:
* 200 г шунка
* 150 г домати
*200 г зелени пиперки
* 2 лажици маслиново масло
* сос за пица
* сол
* оригано
За премачкување:
* 200 мл павлака
* 2 лажици рендано сирење пармезан
Упатства:
За сос: шунката, доматите и пиперките исечете ги на мали коцки.
На маслиново масло кратко пропржете ги колбасите а потоа додадете пиперки и домати а потоа додадете го пица сосот и ориганото.
Во подмачкана тава истурете ред макарони а потоа ред сос и моцарела сирење. Повторете ја постепката со остатокот.
Во завршниот ред ставете сирење а на горниот слој измешајте павлака и сирење и истурете врз макароните.
Печете 20 минути загреана рерна на 200 степени додека пармезанот добие златно-кафеава боја.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони во сос >
Сосотојки:
1 пак. макарони
30 гр путер
250 гр благо млеко
4 зденки
оригано
1 павлака
Упатства:
Прво се ставаат путерот и млекото на загреана рингла, кога ќе се растопи путерот, се додаваат зденките, кои претходно ги пасираме, мешаме да се растопат, се додава оригано. Се трга од оган и се додава павлаката, се меша да се добие хомогена смеса.
Потоа сосот се додава на претходно сварените макарони, а може да се служи и одделно.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони со месен нарезок >
Сосотојки:
1 пакетче макарони
1 месен нарезок
100 гр. маринирани печурки
лук
доматен сос
сол, бибер
Упатства:
Ги ставаме макароните да се сварат во тенџере, а во меѓувреме го спремаме сосот. Во тава го ставаме нарезокот и го пасираме со вилушка. Го пржиме 5-10 минути потоа му додаваме ситно сецкан лук и сецкани печурки. На крај додаваме две лажици доматен сос. Кога ќе се сварат макароните ги цедиме и во нив го додаваме сосот од месниот нарезок.
Сервираме на чинија и одозгора ставаме пармезан.
Добар апетит.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони со туна >
Сосотојки:
1 голема туна
2 лажици мајонез
2 лажици павлака
2 кисели краставички
половина лимон
зачини
магдонос
грашок
Упатства:
Сварете ги макароните со сол и масло. Откако ќе се изладат, направете го сосот. Во сад измешајте ја туната со мајонезот и павлаката, исцедете го лимонот, исечкајте ги краставичките и магдоносот и додајте го грашокот. Можете да додадете и кари или друг некој зачин. Ставете го сосот врз макароните, декорирајте и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Највкусната пица >
Сосотојки:
квасец - 1 пакетче сув
шеќер - 1 лажиче
пиво - 250 мл
вода - 1 чаша
сол - 1 лажиче
масло - 5 - 6 лажици
брашно - околу 800 г
за фил
печурки - 100 г
пиперки - 1 - 2 црвени
домати - 1 парче.
доматно пире - за премачкување
шунка - 200 - 300 г
магдонос - 1/2 китка
кашкавал - 200 - 300 г
маслиново масло
Упатства:
Растворете го квасецот со малку шеќер во малку топла вода. Откако ќе се активира, додадете го во пресеаното брашно со останатите состојки и замесете тесто. Оставете го тестото да нарасне и покријте го со крпа. Тестото се дели на топки во зависност од количината и големината на посакуваните пици.
За фил
Сварете ги прво печурките во посолена вода и исцедете ги. Расукајте гио тестото и ставете го во тава или даска за печење. Намачкајте го со доматно пире и посипете малку сол и бибер. Полејте го со маслиново масло и ставете малку да се запече, додека се подигне.
Одозгора распоредете исечени печурки, шунка, пиперки, домати и посипете со магдонос, уште зачини и малку маслиново масло. Ставете ја пицата да се пече додека производите омекнат. Потоа извадете ја брзо, посипете ја со рендан кашкавал и вратете ја пицата да се испече до посакуваната боја.
По желба може да замените кашкавал со сирење или да ги додадете и двете.
Bon appetit!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Нудли со сос со павлака >
Сосотојки:
1 пакетче нудли
2 лажици павлака
Упатства:
Ставете ги нудлите во зовриена вода, и за 4-5 минути ви се готови. Во мег?увреме направете го сосот. Доколку павлаката е по густа јас додавам 1 лажица од водата во која се варат нудлите, па ги мешам заедно со зачините и маслото кои се во пакетчето нудли. Обожавам луто, така да павлака со лутото ептен супер оди. Сварените нудли измешајте ги со сосот и тоа е тоа.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки полнети со мелено месо >
Сосотојки:
- Палачинки подготвени по основен рецепт
- 300 гр. мелено месо
- 1 главица кромид
- 200 гр. печурки
- 1/2 свежа црвена пиперка
- 1 лажица црвена пипер
- 1 лажица оригано
- сол
- бибер
- масло
Прелив за палачинки
- 300 гр. кајмак
- 200 мл. јогурт
- 100 мл. млеко
- 3 јајца
Упатства:
На малку масло додадете го ситно сецканиот кромид и додадете ја ситно сецканата пиперка. Кога пиперката ќе омекне додадете го месото и гответе а тивок оган со промешување. По 5 минути додадете ги исечканите печурки. Додадете зачини и гответе на тивок оган. Откако филот ќе се излади наполнете ги палачинките. Ставете ги полнетите палачинки со огноотпорен сад и прелијте ги со преливот од јајца, кајмак, јогурт и млеко. ставете ги во загреана рерна на 200 степени околу 30 минути.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Панцероти >
Сосотојки:
100 мл зејтин
200 мл јогурт
600 гр брашно
1 пециво и
1 мала лажичка сол
Упатства:
Tестото се меси убаво да стане меко. Се дели на топчиња малку помали од мандарина. Се сукаат што потенко, зашто нараснуваат. Се полниат со фил, се преклопуваат, и им се стискаат краевите со виљушка. Се редат во подмачкана тава, се мачкаат со јајце и им се става сусам.
Се печат на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пармиџано >
Сосотојки:
500 гр. кори за лазањи
150 гр шунка
150 грама врат
250 гр. гауда
2 јајца
200 мл. кисела павлака
100 гр. кеќап
2 лажички пармезан
сол по вкус
оригано по вкус
Упатства:
Најпрво сварете ги корите за лазањи, а потоа накратко потопете ги во ладна вода. Корите добро исушете ги.
Изматете ги јајцата заедно со киселата павлака, малку посолете и додајте го пармезанот.
Исушените кори премачкајте ги со преливот од јајца и павлака, одозгора ставете ги парчињата шунка, вратот и листот гауда. Завиткајте во ролна и ставете ги во огноотпорен сад. Така направете со сите кори.
Ролните прелијте ги со преостанатиот фил со јајца, а за крај изрендајте ја преостанатата гауда одозгора.
Посолете со оригано и печете во загреана рерна на 180 степени, околу 30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Печена, џиновска палачинка >
Сосотојки:
6-7 лажици брашно, 1 јајце, малку пециво, малку сол, 250 гр. млеко, 250 гр. вода.
Упатства:
Состојките се матат со миксер. Во плехот се става маргарина (околу 50 гр.) колку да се покрие тавата. Плехот се става во рерна да зоврие маргаринот. Потоа се става тестото и се пече на 200 степени околу 15 тина минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот