13 - 24 рецепти од 65 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 6 |
Тестенини со сос од зеленчук >
Сосотојки:
* 350 г спирални тестенини
* 100 г кромид
* 50 мл маслиново масло
* 2 чешниња лук
* 80 г целер
* 250 г тиквички
* 1 црвена пиперка
* 250 г свежи домати
* 1-2 лажици вегета
* сол
* 2 лажици рендано сирење пармезан
Упатства:
Кромидот исечете го на ситни парчиња а исто така и целерот, тиквичките и пиперките.
Излупете ги доматите, исчистете ги од семето и исечете на коцки и на загреан путер, пропржете ги заедно со кромидот, пиперките и целерот. Потоа додадете тиквички и вегета.
Се кратко пропржете, а потоа полијте го зеленчукот во тавата со вода додека не омекне. Конечно додадете лук.
Сварените шпагети додадете ги во тавата со ленчук и добро промешајте. Сервирајте со рендан пармезан.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Погачи со колбаси >
Сосотојки:
250 грама Сирење
250 грама Маргарин
200 грама Колбас
250 грама Брашно
1 Јајца/це
малку Сол
Упатства:
Колбасите исечете ги на кругови.
Во сад за месење, соединете ги сирењето, маргаринот и брашното.
Додадете сол по вкус, па замесете тесто.
Потоа, оставете го во фрижидер на еден саат.
Потоа, расукајте на дебелина од 1 см.
Со помош на кружен калап вадете погачки.
На средината од секој круг, втиснувајте парче колбас, па одозгора премачкајте со изматено јајце.
Печете во загреана рерна на 250 степени, додека погачките не поруменат.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Макарони со месен нарезок >
Сосотојки:
1 пакетче макарони
1 месен нарезок
100 гр. маринирани печурки
лук
доматен сос
сол, бибер
Упатства:
Ги ставаме макароните да се сварат во тенџере, а во меѓувреме го спремаме сосот. Во тава го ставаме нарезокот и го пасираме со вилушка. Го пржиме 5-10 минути потоа му додаваме ситно сецкан лук и сецкани печурки. На крај додаваме две лажици доматен сос. Кога ќе се сварат макароните ги цедиме и во нив го додаваме сосот од месниот нарезок.
Сервираме на чинија и одозгора ставаме пармезан.
Добар апетит.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи мекици >
Сосотојки:
15 лажици брашно
2 јајца
250 мл. јогурт
пециво
масло
Упатства:
Со вилушка се матат јајцата и се додава јогуртот. Се додаваат 15-17 лажици брашно и прашокот за пециво. Се меша со вилушка додека не се добие хомогена смеса.
Се пржат во врело масло во кое се ставаат директно со лажица.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Лисната погача >
Сосотојки:
800 гр. брашно
1 лажица шеќер
сол
2 лажици сув квасец
1/2 прашок за пециво
450 гр. млако млеко
млака вода по потреба
путер за мачкање
Фил
200 гр. сирење
1 лажица павлака
малку масло
1 јајце
За премачкување
1 јајце
сусам
Упатства:
Ставете ги состојките за тесто во поголем сад и замесете. Тестото покријте го со крпа и оставете го да нарасне. Кога ќе нарасне тестото поделете го на два дела. Оставете го да се одмори.
Развлечете кора со деелина од околу еден прст, намачкајте со путер и завиткајте во вид на коцка. Ставете го тестото во кеса и оставете го да отстои 20-30 минути во фрижидер. Потоа развлечете го тестото со големина на тепсијата во која ќе го печете.
Филот измешајте го и ставете го на кората. Над филот ставете ја и другата развлечена кора. Изматкајте јајце и премачкајте го горниот дел од тестото. Ставете сусам. Ставете ја погачата да се печи на 200 степени.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Фурнарини >
Сосотојки:
260 г брашно
60 г пченкарно брашно
80 мл масло за готвење
160 мл вода (млака)
1 јајце
1 лажичка сол
1/2 лажичка шеќер
1/2 кесичка сув квасец
малку сусам, сол, црвен пипер, ким
Упатства:
Во сад измешајте ги сите потребни состојки за подготовка на тестото и месете се додека не добиете фина, компактна смеса. Тестото покријте го и оставете го да нарасне околу 30 минути.
Стасаното тесто поделете го на 3 дела и секој дел тенко расукајте го.
Со помош на ноже за сечење пица, исечете го тестото на тенки стапчиња (за полесно, тестото првин префрлете го во плех за печење, па потоа сечете го).
Префрлете ги стапчињата во намастен плех за печење и оставете ги да одморат 10-тина минути. Пред печење, намачкајте ги со малку вода и масло и наросете со сусам, сол и црвен пипер.
Печете во загреана рерна, на 230 степени, околу 10 минути водејќи сметка да не изгорат бидејќи не е потребно долго печење. Наросете сирење, кашкавал или сл. и сервирајте ги. Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќебапчиња во тесто >
Сосотојки:
брашно
квасец
сол
шеќер
млако млеко
вода
мелено месо
јајце
презла
Упатства:
Замесете тесто како за леб. Оставете го да скисне. Откако ќе сксне тестото правиме мали топчиња.
Во меленото месо додадете јајце, презла и зачини и направете ќебапчиња.
Топчињата тесто исукајте ги, на средина сставете го ќебапчето, завиткајте го и оставете г да сксне. Печете на 200 степени.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Експрес пита - пица >
Сосотојки:
300 гр. фета сирење
150 гр. шунка
100 гр. сланина
380 гр. брашно
2 јајца
20 гр. свеж или 10 гр. сув квасец
500 мл. млеко
200 гр. кашкавал
сол
оригано
2 зелени пиперки
Упатства:
Одвојте 200 мл. млеко, во него ставете го квасецот, малку шеќер и брашно и оставете го да нарасне. Во друг сад изматете ги јајцата со миксер, ставете го млекото и нараснатиот квасец. Потоа додадете го издробеното фета сирење, сецканата шунка и сланината. Додадете го брашното и 1 лажиче сол. Целата смеса измешајте ја со дрвена лажица и ставете ја во подмачкан плех, обложен со хартија за печење. Одозгра распоредете го ренданиот кашкавал и сецканите пиперки. Ставете ја да се пече на 200 степени околу 20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта со шунка, сирење и грашок >
Сосотојки:
2 лажици маслиново масло
1 кромид ситно исецкан
9 јајца
200 гр. Шунка
1 чаша замрзнат грашок
2 чаши макарони или други тестенини
1 чаша рендано сирење
Упатства:
Сварете ја тестенината. Загрејте го маслото во подлабока тава и ставете го кромидот да се пржи додека не омекне (но да не смени боја). Во меѓувреме изматете ги јајцата со вилушка и додадете сол и бибер. Додадете ги шунката, грашокот, сирењето и тестенините да се пржат со кромидот. Одозгора прелијте ги со јајцата, намалете ја топлината и гответе 6-8 минути додека добие форма. Кога јајцето ќе биде зготвено од сите страни, превртете ја солената торта на чинија за сервирање.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини во бел сос >
Сосотојки:
250 гр. тестенини (макарони, шпагети, кори или тортелини)
200 мл. павлака за готвење (халта)
10г путер
50г свински врат (или сланина, варено или печено пилешко месо)
една или две зденки
една до две лажици павлака или кисело млеко
Сол, бибер
Упатства:
Сварете ги тестенините.
Сувомеснатото исецкајте го на коцкички, па малку пропржете го на растопениот путер. За 2-3 минути додајте ја и павлаката за готвење. Смесата треба да вари на тивок оган околу 5 мин. Потоа се додаваат зденките и павлаката. Промешајте на тивок оган 2-3 минути додека се згусне сосот, па потоа во тавата додадете ги сварените тестенини. На крај се посолува и се зачинува со бибер.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети кифлички >
Сосотојки:
тесто
1 кг брашно
200 мл павлака
400-450 мл млеко
150 мл масло
3 белки
2 лаж сол
2 лаж шекер
1 коцка квасец
1 лаж оцет
фил
250 гр рендана шунка
250 гр рендан кашкавал
6-7 кисели краставички
Упатства:
Се замесува тесто од дадените состојки и се остава да стаса, се размесува и пак се остава да одмори, а во меѓувреме си го правите филот. Шунката и кашкавалот се стават во сад, им се додаваат ренданите краставички и кечапот, па се размешуваат и се зачинуваат со пица зачинот. Кога е готово тестото се дели на топчиња, големината по ваша желба(јас ги правев малку поголеми), секое топче се расукува како на сликата и на едниот крај се става фил и се мота кифличка. Се редат во плех, се покриваат со крпа и се оставаат уште 15 минути да се одморат. Се премачкуваат со разматена жолчка, се попрскуваат со сусам и на секоја кифличка се става по една мала коцка маргарин. Се печат на 200 да заруменат убаво.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Погачици со чварки >
Сосотојки:
1,5 дл. вода
1,5 дл. млеко
1,5 дл. масло
1 пак. квасец
2 јајца
1 лажиче шеќер
сол по вкус
1 кгр. брашно
300-400 гр. чварки
1 жолчка
Упатства:
Измешајте ги во сад млекото и млаката вода и постепено додавајте го брашното. Замесете тесто и оставете го да надојде. Потоа расучете го, на половина ставете ги чварките, па преклопете, потоа пак на половина ставете ги чварките и преклопете и повторувајте ја постапката додека не ги потрошите чварките. Оставете го тестото да се одмори и потоа расучете го. Со чаша извадете погачици од тестото и наредете ги во плех. Оставете ги 15 минути, премачкајте ги со жолчка и печете.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот