49 - 60 рецепти од 65 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 |
Канелони со спанаќ и сирење >
Сосотојки:
1 кутија канелони (18 парчиња)
300 гр. сирење
400-500 гр. спанаќ
1 чешне лук
1 млад кромид
Бешамел сос
Малку кашкавал и пармезан за одозгора
Упатства:
Најпрво проверете дали во тавата во која ќе ги правите канелоните убаво ви ги собира едно до друго, за да не дојде до излевање на филот од краевите при печењето. Треба да стојат стиснати едни до други.
На малку путер се пропржува младиот кромид со лукот, и се додава спанаќот (пред тоа исчистен, малку обарен и исечкан). Се пропржува неколку минути. Се посолува и трга настрана. Сирењето убаво го гмечите и малку изладениот спанаќ го додавате во него. Промешајте. Смесата нека се излади пред да почнете со полнење (во спротивно ќе ви испукаат канелоните).
Канелоните се полнат со готварски шприц или лажиче. На дното од тавата ставете малку бешамел сос (да се покрие сосема дното), наредете ги канелоните, потоа прелејте ги со преостанатиот сос. Покријте ја тавата со алуминиумска фолија. Се печат 20 мин во загреана рерна на 200 степени, потоа се вади фолијата, се ренда кашкавал и се наросува пармезан. Се печат така уште 20-тина минути. Сервирајте ги не премногу топли.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Pastitsio - грчка лазања >
Сосотојки:
Потребни состојки
1 пак макарони
1/2 кгр. мелено месо
кромид
доматен сос
оригано
цимет
бешамел сос
кашкавал/моцарела
Упатства:
Макароните се варат и се мијат. Се оставаат да се исцедат. Месото се пржи заедно со пола главица кромид. Потоа се додава доматниот сос, зачините и сол.
Во тава наредете
1 ред макарони
рендан кашкавал
сосот од мелено месо
рендам кашкавал
макарони
рендан кашкавал
бешамел сос
Печете во загреана рерна околу 20 минути.
Наздравје
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Таљатели со пилешко и печурки во сос >
Сосотојки:
Таљатели или тестенини по избор
300 гр пилешко месо
100 гр. печурки
бешамел сос (млеко, масло, брашно)
Упатства:
Пилешкото исечете го на мали парчиња и ставете го во тава на малку масло и пропржете го. Додадете зачини по вкус и кога к?е е при крај пилешкото, додадете ги печурките, па додадете 2-3 лажици јогурт или павлака, па пржете дури не испари. Јогуртот или павлаката к?е го омекнат месото уште повек?е и е пре пре вкусноо. Тргнете го месото од тавата и ставете 2 лажици масло/путер и 2 лажици брашно, па постепено со постојано мешање додавајте по малку 2 шолји млеко. Оставете го сосот малку да повари и додадете го месото со печурките и претходно сварените тестенини. Јас користев таљатели, но вие можете и макарони, шпагети или пене. Наместо бешамел, може да ставите само неутрална павлака.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со тестенини, рикота и сушени домати >
Сосотојки:
400 гр кратка паста
500 гр рикота сирење
4-5 стебленца свеж босилек
200 гр суви домати во маслиново масло
сол и бибер по вкус
Упатства:
Пастата се вари според упатството на пакувањето. Во соодветен сад ставете ја рикотата. Во него се додаваат 2-3 лажици маслиново масло суви домати, сол, бибер по вкус, сечкан босилек и околу 100 мл вода во која се варат шпагетите. Измешајте сe многу добро. Додадете ги сечканите сушени домати во добиениот кремаст сос. Исцедете ги тестенините, ставете ги во сад и прелијте ги со сосот. Добро измешајте и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тестенини со спанаќ, сушени домати и панцета >
Сосотојки:
150 гр спанаќ, сечкан на големо
1 пакетче тестенини по избор
? чаша масло или маслиново масло од теглата со суви домати
? чаша кромид, ситно сецкан
3 чешниња лук, истиснати
? лажичка црвен пипер
? лажичка сол
? лажичка црн пипер
1 чаша пилешка супа
? чаша кисела павлака
? Чаша пармезан, рендан
1 лажица путер
Неколку парчиња панцета или сланина
Упатства:
Сварете солена вода. Во неа сварете ги тестенините и исцедете ги по 8 до 10 минути. Ставете голема цедалка на мијалникот. Во него ставете спанаќ. Натурете го спанаќот со топлата вода од шпагетите. Со тоа ќе го омекнете спанаќот.
Загрејте го маслото во длабока тава на средна топлина. Во него пропржете кромид и домати. Мешајте постојано додека не омекне или околу 3 минути. Додадете лук, зачини и мешајте 1 минута. Зголемете ја топлината на високо и додадете ја супата.
Откако ќе зоврие, намалете ја топлината и динстајте додека не се намали за половина. Додадете ја павлаката, пармезанот и путерот. Мешајте додека да се растопи и измеша и да се добие кремаст сос. Додадете ги тестенините во тавата. Додадете го спанаќот. Промешајте. Намачкајте ги тестенините во чинија и украсете ги со парчиња панцета.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Лазања со спанаќ, рикота и моцарела >
Сосотојки:
750 гр рикота
125 гр рендан пармезан
1 големо јајце
1 литар доматно пире
12 лисја кора од лазања
600 гр спанаќ
250 гр рендана моцарела
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте ја рикотата со пармезанот и јајцето во голема чинија. Подмачкајте го плехот со малку маснотии. Посипете 250 мл доматно пире на неа. Наредете три од листовите лазања во тавата. Посипете малку од смесата со рикота, покријте со грст спанаќ. Повторете го ова додека не завршат полнењето и лисјата. Треба да ви останат 3 листови кора од лазања за горниот слој.
Покријте со алуминиумска фолија. Печете 35 минути. Отстранете ја фолијата, посипете со рендана моцарела. Печете уште 20 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Лазања >
Сосотојки:
• 1 пакување кори за лазања
• 400 гр мелено месо
• 2 главици кромид
• 300 гр доматно пире
• 300 мл млеко
• 100 гр путер
• 4-5 лажици брашно
• кашкавал
• зачини по вкус
Упатства:
Најпрво ситно го сецкате кромидот и на тивок оган го пропржувате, па потоа го додавете доматното пире и динстате 10тина минути. Потоа го додавате меленото месо и зачините (сол, бибер, босилок) и промешувате. Оставате 10
минути убаво да се згусне смесата и месото да се пропржи.
Во друг длабок сад го подготвувате бешамелот. Го ставате путерот на тивок оган да се стопи и го додавате брашното, промешувате кратко и го додавате млекото. Мешате до добивање на густа хомогена смеса.
Плехот каде ќе ги печете лазањите го премачкувате со путер.
Ставате ред кори, бешамел сос, па смесата со мелено месо.
На крај преливате со бешамел сос и додавате малку но не да ги покриете целосно лазањите. Плехот го покривате со алуминиумска фолија и печете на 200°Ц, 30тина минути.
Ги вадите надвор лазањите, ставате рендан кашкавал и без фолија се потпекуваат уште 5-10 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијански леб со лук и магдонос >
Сосотојки:
500 г бело брашно
1 кесичката квасец (околу 10 г)
300 мл вода
една главица лук
мал куп свеж магдонос
10 г сол
1 лажица маслиново масло
Упатства:
Едноставно месете го тестото со брашно, квасец и вода и оставете го да отстои – нека се дуплира во големина. Во меѓувреме, се вари во водата излупениот лук – 10 до 15 минути, додека не омекне. оставете да се излади.
Ситно исецканиот магдонос додадете го на изладениот лук. Додадете лажица маслиново масло и добро измешајте а потоа и истолчете. . На мешавината од кромид и магдонос додадете сол и додадете ја на тесто и мешајте додека не биде рамномерно низ целото тесто.
Оставете тестото да се зголеми едно 2-3 часа, премесувајќи го секој час. Обликувајте како сакате и оставете го уште еднаш пред печење да отстои да се зголеми. Се пече на 220 степени Целзиусови 25 до 30 минути. Се разбира, љубителите на лук може да го зголемат количеството на лук.
Време потребно за подготовка: 240 минути
<< Сокриј го рецептот
Хачапури >
Сосотојки:
800 г брашно
500 мл јогурт
1 јајце
100 г путер (растопен)
3-4 лажици масло за готвење
1 коцка свеж квасец
1 лажичка сол
1 лажичка шеќер
750 г сирење или урда (состојки за фил)
1 белка (состојки за фил)
1 жолчка за премачкување (состојки за фил)
Упатства:
Од сите наведени состојки за тестото, на вообичаен начин се прави меко тесто кое обично може по малку и да се лепи за рацете. Тестото се покрива со пластична фолија (за да не се создаде корка) и се остава најмалку 1 саат да кисне (можеби и нема многу на нарасне, но тоа не е грешно).
Подготовка на филот. Додека тестото кисне се припрема филот. Сирењето се ренда на ренде, се додава 1 јајце и 1 белка (втората жолчка ќе служи за премачкување) и добро се хомогенизира.
Топчиња тесто и фил.Нараснатото тесто се става на добро набрашнета површина и уште еднаш кратко се измесува, се дели на 12 дела и се формираат 12 топчиња (секое топче ќе тежи околу 120 – 130 г). Филот исто така се дели на 12 топчиња.
Тесто и фил.Од секое топче од тестото се формира мал катмер, а во средината се става топчето од филот.
Слепено тесто5.Со помош на рака се залепуваат страните така што филот да биде покриен со тесто. Оформената топка се завртува со залепениот дел одоздола. Така се постапува со сите 12 топки.
Притиснати топчиња.Секое топче најпрвин се притиснува т.е смачкува со рака.
Расукано топче.Потоа, со помош на оклагија, се расукува круг (мал хачапури) и се сместува во тава обложена со хартија. И така со сите 12 топки.
Спремни за печење.Во една тава од рерната може да се наредат 4 хачапури. Секоја пита се премачкува со жолчка, се посипува со сусам, ким или афион (по сопствена желба) и се оставааат малку да одморат или се додека не се загрее рерната.
Испечени хачапури.Се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 15 минути или додека ја променат бојата, односно малку поруменат.
Преземено: http://migusto.mk/hacapuri/
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Потпечени тортелини >
Сосотојки:
2 лажици масло за јадење
1 кромид, исечкан
3 чешниња лук
450g говедско мелено месо
125ml црвено вино
2 лажици доматно пире
30g мелени домати
малку оригано
сол, буковец
800g тортелини
моцарела, пармезан
Упатства:
На загреано масло пропржете го кромидот и лукот и додадете го говедското месо.
2. Откако добро ќе се пропржи додадете ја пастата од домати и црвеното вино.
3. Динстајте некое време па додадете ги мелените домати, ориганото, буковецот и сол.
4. Садот за печење намачкајте го со масло и истурете ги претходно сварените тортелини. Врз тортелините истурете ја готовата смеса и убаво измешајте. Посипете со моцарела и пармезан.
5. Покријте го садот со алуминиумска фолија и печете 25 минути на температура од 350 степени. Декорирајте со босилек.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Највкусната пица >
Сосотојки:
квасец - 1 пакетче сув
шеќер - 1 лажиче
пиво - 250 мл
вода - 1 чаша
сол - 1 лажиче
масло - 5 - 6 лажици
брашно - околу 800 г
за фил
печурки - 100 г
пиперки - 1 - 2 црвени
домати - 1 парче.
доматно пире - за премачкување
шунка - 200 - 300 г
магдонос - 1/2 китка
кашкавал - 200 - 300 г
маслиново масло
Упатства:
Растворете го квасецот со малку шеќер во малку топла вода. Откако ќе се активира, додадете го во пресеаното брашно со останатите состојки и замесете тесто. Оставете го тестото да нарасне и покријте го со крпа. Тестото се дели на топки во зависност од количината и големината на посакуваните пици.
За фил
Сварете ги прво печурките во посолена вода и исцедете ги. Расукајте гио тестото и ставете го во тава или даска за печење. Намачкајте го со доматно пире и посипете малку сол и бибер. Полејте го со маслиново масло и ставете малку да се запече, додека се подигне.
Одозгора распоредете исечени печурки, шунка, пиперки, домати и посипете со магдонос, уште зачини и малку маслиново масло. Ставете ја пицата да се пече додека производите омекнат. Потоа извадете ја брзо, посипете ја со рендан кашкавал и вратете ја пицата да се испече до посакуваната боја.
По желба може да замените кашкавал со сирење или да ги додадете и двете.
Bon appetit!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта од шпагети >
Сосотојки:
-400 гр. шпагети
- 400 гр. мелено месо
-300 гр. шампињони
- 1 ситно сечкан морков
- 1 главица кромис
- 1-2 чешниња лук
- 2 ситно сечкани печени пиперки
- рендан кашкавал
- 1 чаша пире од домати
- малку шеќер
- масло, магдонос, босилек, сол и црн бибер
За бешамел сок
- 600 мл. млеко
- масло
- ? чаша брашно
- 2 јајца
- рендан кашкавал
- сол, црн бибер, индиско оревче
Упатства:
Ставете половина од млекото, брашното, солта и биберот во блендер и миксирајте околу 1 минута. на загреаното масло ставете ја смесата и оставете ја да зоврие на тивок оган, со непрестајно мешање, додека се згусни. Тргнете ја од оган, оставете ја да се излади и ставете ги изматените јајца и ренданиот кашкавал. Изрендајте индиско оревче и ставете сол и бибер.
Сварете ги шпагетите. Исцедете ги и исплакнете ги со ладна вода. Исечкајте го ситно кромидот, лукот и морковот.
Ставете ги продуктите да се пржат на загреано масло, на тивок оган, додека омекнат. Потоа засилете го огнот и додајте го меленото месо и печурките и пржете околу 15 минути. Додадете сол и црн бибер. Додадете го виното и мешајте додека не испари.
Додајте ги доматното пире и шеќерот и варете на тивок оган додека се згусни сосот.
Земете огноотпорен округов сад и намачкајте го со маргарин. Наредете ги шпагетите во круг од дното на садот нагоре. Откако ќе наредите еден слој шпагети, изрендајте кашкавал, па наредете уште еден слој.
Ставете го бешамел сосот на дното, наредете слој шпагети, сос од мелено месо, па повторно бешамел и така редете додека не го наполните садот. Завршете со бешамел и шпагети кои повторно ќе ги наредите во круг на дното од садот.
Покријте го садот со фолија и печете околу 40 мин. во рерна. Оставете да се излади и превртете ја тортата на сад за сервирање.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот