1 - 12 рецепти од 33 | Страница: | | 1 | 2 | 3 |
Кaша од карфиoл со ориз >
Сосотојки:
70 гр. карфиол,5 гр.ориз(1 мала лажица),5 гр масло,
Упатства:
Карфиолот се мие и се разделува на ситни парчиња (само цветот) и се става да се вари во врела вода. Кога ке омекне се додава измиениот ориз и се остава да повари на умерена температура поклопен. Штом ќе се свари се истура вишокот вода и се додава маслото и се вари уште 3 мин. За доенчиња со навршени 5 месеци..
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Праз во рерна >
Сосотојки:
800 гр. праз
200 гр. овчо сирење
20 гр. масло
2 јајца
40 гр. брашно
црн пипер
1/4 литар млеко
сол
Упатства:
Празот исчистете гo, исечете го на парчиња долги 2 см., сварете го во солена вода, а потоа исцедете го. Половината од празот ставете го во подмачкана тава, преку празот ставете го сирењето претходно издробено и на крајот малку црн пипер. Ова прекријте го со другата половина од празот. Направете потоа глатка смеса од јајцата, бpaшното и млекото и прелијте го со неа празот. Печете го во рерна додека се зарумени. Служете со лут ајвар и туршија.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пица пиперки >
Сосотојки:
2 бабури
1 лажица кошер сол
1 лажица свежо мелен бибер
1 шолја рендано моцарела сирење
1/2 шолја фино сецкан власец
4 јајца
4 ленти сланина
1/2 шолја рендано чедар сирење
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Пресечете ги бабурите на половина, по должина. Отстранете ја дршката и семето, а во внатрешноста на секоја половина попрскајте сол и бибер. Печете околу 15-20 минути, додека пиперките малку омекнат.
Потоа посипете ја моцарелата и половина од власецот рамномерно по четирите преполовени бабури. Скршете по едно јајце во секоја од половините. Посипете сол, бибер, сланина, чедар и преостанатиот власец врз јајцата. Печете уште 15-20 минути, додека белките на јајцата се добро потпечени.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Зачинети маринирани пиперки со крем сирење >
Сосотојки:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копар
неколку стебленца власец
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Упатства:
Исчистете ги пиперките од стебленцата и семките. Во сад соединете ги зачините со сирењето, па секоја пиперка наполнете ја со добиената смеса.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Печен компир со сирење Грујер >
Сосотојки:
1 кг компир, излупен и рендан
1 јајце, скршено
300 гр рендано сирење Грујер
5 лажици брашно
2 чешниња лук
1 мал кромид, ситно сецкан
Сол и бибер по вкус
2 лажици масло
Упатства:
Измешајте ги сите производи во голема чинија. Зачинете со зачини и добро измешајте со рацете. Загрејте голема тава на висока топлина. Загрејте го маслото во неa. Префрлете ја смесата од компири во тавата, притискајќи ја така што рамномерно се распределува во тавата. Пржете околу 15 минути од едната страна. Свртете го печењето и пржете уште 15 минути од другата страна или додека не поруменат.
Ако ви е тешко да се справите со печењето како целина, поделете го на мали делови во неколку мали топчиња во тавата. Послужете топло.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Спанаќ со јајца >
Сосотојки:
1 кгр. спанаќ
1 главица кромид
4 јајца
црвен пипер
сол
Упатства:
Исчистете го спанаќот и измијте го. Кромидот ситно сечкан испржете го и во него ставете малку црвен пипер, посолете по вкус. Оваа смеса ставете ја во тавче, долејте мапку вода и ставете да се пече. Кога ќе биде напола печено, преку спанаќот скршете ги јајцата. Претходно направете вдлабнатина во спанаќот за да може јајцата да останат цели. Вратете го тавчето во рерна и печете го уште десетина минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети печурки >
Сосотојки:
1 пакување печурки свежи
1 морков
1-2 чешне лук
1/2 главица кромид
црн домат
и друг зеленчук по желба, а и не мора
малку павлака
зачини
кашкавал
Упатства:
Печурките се мијат и дршките се отстрануваат, се сецкаат ситно и се пржат во маслиново масло заедно со зеленчукот исто така ситно исецкан, потоа се става павлаката и на крај се ставаат зачини по желба. Печурките се редат во огноотпорен сад со отворот нагоре и се полнат со смесата, најгоре се става по една коцка кашкавал и се печат во рерна 15-20 мин.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни шницли >
Сосотојки:
1 кгр. спанаќ
300 грама ориз
сол, бибер, зејтин, магдонос и брашно
лебни трошки ( по потреба)
Упатства:
Спанаќот го чистиме и го миеме. Оризот го чистиме и го вариме. Откако е варен го цедиме. Во тенџере ставаме вода спанаќот го спуштаме во водата и го обаруваме и него го процедуваме па на даска за сецкање го сецкаме. Исецканиот спанаќ го ставаме во длабок сад му го додаваме и оризот потоа убаво промешуваме го додаваме и магданосот и зачинуваме по желба, убаво промешуваме. Ако е смесата ретка додаваме лебни трошки. Во друг подлабок сад ставаме брашно земаме од смесата правиме шницли и ги мацкаме во брашното. Така правиме со цело тесто. Во тава ставаме зејтин и тавата ја ставаме на рингла за да се затопли зејтинот. Откако е затоплен ги ставаме шницлите и ги пржиме од двете страни да бидат румени. Кога се готови ги ставаме во убав голем тањир и ги служиме.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Кинески нудли со зеленчук >
Сосотојки:
1. 200гр нудли (или шпагети)
2. 1 мала главица кромид
3. 1 тиквица
4. 2-3 крупни печурки
5. 2-3 моркови
6. 1 пиперка
7. сол
8. црн пипер
9. 2 супени лажици соја сос
10. 1 супена лажица сенф
11. 1 супена лажица мед
12. малку иситнети кикиритки
Упатства:
Нудлите или шпагетите сварете ги според упатството на пакувањето.
Додека се варат, исечкајте го зеленчукот на тенки ленти, или на коцки, како сакате. Во подлабок сад (имајте во предвид дека во него после ќе ги измешате и нудлите) на оган ставете малку зејтин и пропржете го кромидот исечкан на кругови.
Откако ќе се испржи кромидот додадете го преостанатиот зеленчук.
Мешајте на јак оган додека да испари водата и зеленчукот не омекне. Но, немојте да претерате, треба да остане цел а не раскашавен.:)
Додадете зачини по вкус, соја сосот, медот и сенфот и сето тоа убаво измешајте го над тивок оган.
На крај додадете ги исцедените нудли, пржете ги заедно околу 1 минута и сервирајте.
Одозгора посипете ги со иситнетите кикиритки.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Брускети со зеленчук >
Сосотојки:
300 г домати
1 краставица
2 чешниња лук
2 лажички рендана кора од лимон
2 лажици маслиново масло
1 лажичка босилек
8 интегрални мини земички
сол
бибер
Упатства:
Исечкајте го зеленчукот и измешајте го со кората од лимонот и маслиновото масло. Смесата зачинете ја со сол, бибер и ситно сечкан босилек. Исечете ги земичките на половина, потпечете ги во загреана рерна и врз нив распоредете ја смесата од зеленчукот.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Печени тиквички >
Сосотојки:
Кромид - 1 главица
Маслиново масло - 2 лажици
Tиквички - 600 гр.
Оригано
2 Свежи домати
Конзервирана пченка - 200 гр.
Сол
Бибер
Безмасен јогурт - 200 мл.
Пармезан - 100 гр.
Упатства:
Излупете го кромидот и исецкајте го.
Загрејте го маслииновото масло во тава и запржете го кромидот.
Измијте ги тиквичките и исецкајте ги во коцкички. Додадете ги во тавата.
Додадете оригано. Гответе го 10 мин.
Измијте ги доматите и додадете ги во тавата.
Додадете ја пченката, солта и биберот.
Измешајте и додадете ги тиквичките во тава за печење. Прелијте го јогуртот врз нив и додадете пармезан.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пиперки полнети со урда >
Сосотојки:
300 грама Урда
малку Сол
500 грама Пиперки
60 милилитри Маслиново масло
1 Јајце
Упатства:
Пиперките треба да се со тенка лушпа, средно долги и не многу тенки. Исечете им ги рачките и извадете го семето од нив.
Изматете го јајцето и во него додадете ја урдата. Сето тоа убаво изматете го со вилушка.
Секоја пиперка, со мало лажиче наполнете ја со подготвената урда.
Во тавче ставете ги маслото и наредете ги пиперките да се пржат. Немојте да го покривате тавчето. Пржете додека малку не поруменат пиперките.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот