13 - 24 рецепти од 33 | Страница: | | 1 | 2 | 3 |
Плескавици од тиквички >
Сосотојки:
2 тиквички
2 јајца
брашно
млеко
маслиново масло
малку пециво
сол и црн пипер
Упатства:
Се прави хомогена смеса од јајцата, млекото, брашното, маслото и пецивото, исто како за палачинки, но малку погусто.Во таа смеса се додаваат ренданите тиквички, сол, црц бибер и вегета. Се пржат во тава за палачинки, со повеќе масло како плескавици. Во тавата се ставаат со голема лажица за да се добие облик на плескавица.
По приготвувањето може да се служат премачкани или полиени со павлака, топена зденка, фета, сирење или кашкавал.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Плескавици од тиквички >
Сосотојки:
2 средни тиквички
1 јајце
100 гр презла
Брашно
Сол
Нане
Оригано
Лук
Упатства:
Две средни тиквички се лупат, па се рендаат на широката страна на рендето, се посолуваат и се остaваат половина час да се цедат во голема цедалка. Потоа се стегаат за да излезе вишокот вода, па се додава презлата, јајцето и неколку лажици брашно(3-5). Смесата не треба да биде течна, затоа по потреба се додава презла или брашно. Се зачинува и од сместа се формираат плескавици. Се пржат на средна температура.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Вкусни крцкави компири >
Сосотојки:
6 компири
2 чешниња лук
2 лажици маслиново масло
кашкавал и павлака
сол
бибер
Упатства:
Загрејте ја рерната. Излупете ги и засечете ги компирите на парчиња, но не до крај.
Меѓу парчињата ставете малку лук, насолете ги компирите и ставете му бибер.
Печете околу 40 минути и пред крај одозгора ставете кашкавал.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчка вегетаријанска мусака >
Сосотојки:
3 модри патлиџани
2 лажици брашно
2 лажици маслиново масло
1 кромид, сецкан
2 чешниња лук, притиснат
1 пиперка, исчистена и исечкана
3 домати, сецкани
За прелив:
250 мл јогурт
2 лажици брашно
200 гр рендано сирење
Сол и бибер по вкус
? лажичка морско оревче
малку босилек, ситно исечкан
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги модрите патлиџани во кругови. Посипете ги со сол и почекајте да го испуштат горчливиот сок. Исплакнете ги со вода. Исушете ги со хартија.
Извалајте ги тркалата на модар патлиџан во брашното. Загрејте маслиново масло во тава и пржете го модриот патлиџан 1-2 минути од секоја страна. Додадете кромид, лук и бибер. Гответе неколку минути. Додадете ги доматите и варете додека не омекнат. Додадете сол и бибер.
Во мал сад на средна температура, измешајте го млекото со две лажици брашно. Добро промешајте додека не се згусне. Додадете го сирењето и мешајте додека не се растопи. Наредете ги модрите патлиџани со останатите производи во плехот. Истурете го полнењето. Посипете со босилек.
Печете околу 30-40 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пикантни маринирани пиперки со крем сирење >
Сосотојки:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копар
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Упатства:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копра
неколку гранчиња див кромид
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети модри домати >
Сосотојки:
• 2 модри домати
• 1 главица кромид
• 2 чешниња лук
• 200 гр свежи шампињони
• 1 тиквица
• 5 лажици доматно пире
• сирење по желба (било кое млечно сирење)
• 1 домат или неколку шери домати
• зачини по желба (сол, црн пипер, босилок, мајчина душичка)
• масло за јадење
Упатства:
Модрите домати ги сечеме на половина по должина и ја вадиме внатрешноста. Вака празни ги ставаме на хартија за печење и ги посолуваме, попрскуваме малку со масло за јадење и ги ставаме 10 минути на 180°Ц. Во меѓувреме ги пропржуваме кромидот и лукот и потоа ги додаваме ситно исецканите печурки и малку вода и динстаме неколку минути. Кон ова ја додаваме внатрешноста од модрите домати, ситно исецкана, и ситно исецканата тиквица. Мешаме и додаваме зачини и оставаме да се динста 10-тина минути. Потоа додаваме доматно пире и динстаме уште неколку минути. Со оваа смеса ги полниме модрите домати и ставаме кругови од доматите. Ги оставаме да се печат на 180°Ц, 10-15 минути. Потоа при крај ги редиме кришките сирење и допекуваме уште неколку минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта од рендани тиквички >
Сосотојки:
За кори
2 х 1 тиквица
2 х 3 јајца
2 х 3 лажици брашно
сецкан першун
Фил
околу 600 гр. кисела павлака
Упатства:
Во два садови изрендајте по една голема исчистена тиквичка, посолете и оставете 20 минути додека да пушти вода.
Вклучете ја рерната на 180 степени. Изматете 3 јајца со миксер додадете ја тиквичката и 3 лажици брашно. Ако смесата е течна, додадете уште малку брашно сецкан першун.
Плехот (35 х 25) обложете го со хартија за печење и ставете ја смесата без да додадете масло. Печете 20 минути.
За тоа време изматете ја и другата кора и печете ја во истиот плех откако ќе ја извадите првата.
Ќе добиете две кори кои се цврсти и меки во исто време, не се кинат и можат да се сечат по желба.
Секоја кора се премачкува со павлака, се додава по желба буковска пипер, магдонос и други додатоци. Се става во фрижидер и се служи.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пиперки и компир >
Сосотојки:
- 400 гр компири
- 2 зелени и две црвени пиперки
- една главица кромид
- 2 јајца
- пармезан
- маслиново масло
- сол и црн пипер
Упатства:
Излупените компири ги сечеме на тенки кругови. На оган ставаме тава за пржење и во неа додаваме маслиново масло. На пиперките им ги отстрануваме рачките и семките. Круговите компири ги ставаме во тавата со загреано масло да се пржат. Пиперките ги сечкаме на кругови и ги додаваме во тавата. Промешуваме. Кромидот го сечкаме на покрупни парчиња и го додаваме во тавата. Уште еднаш додаваме маслиново масло и промешуваме.
Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица за матење. Потоа јајцата ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. Уште еднаш матиме со жицата. Промешуваме. Потоа во тавата ги додаваме изматените јајца. Откако јајцата ќе се испржат пиперките и компирите на италијански начин ги ставаме на чинија за послужување. Одозгора наросуваме пармезан.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна мусака со тиквички >
Сосотојки:
2 средни тиквички
200 грама соја трошки
50 грама ориз
1 морков
150 грама кашкавал посен
Упатства:
Сојата ја оставаме во ладна вода да откисне 20 минути. Потоа водата ја истураме и тураме нова, па ја ставаме сојата да зоврие.
Тиквичките ги сечкаме на тркалца.
Во тепсија редиме ред тиквички, ред соја ( низ која ставаме од оризот и морковот исечен на тркалца). Додаваме зачини по желба.
Ставаме да се пече во загреана рерна. Кога убаво ќе порумени го рендаме кашкавалот и враќаме уште малку во рерна за да се растопи.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта со цветови од тиквички >
Сосотојки:
4 тиквички
3 јајца
150 гр. фета сирење
1 дцл. млеко
2 лажици павлака
1 лажица брашно
сол и црн бибер
Упатства:
Измиените тиквички исечете ги по должина со нож за лупење компири, на танки ленти
На работната маса ставете една лента од тиквичка и на крајот ставете и фета сирење. Од половина продолжете со втора, па трета лента. Направете ролнички и водете грижа да не бидат стегнати.
Ставете ги цветовите во плех за печење премачкан со масло и ставете го во релна на 250 C околу 15-20 минути.
Јајцата, млекото, павлаката, солта, брашното и биберот измаете ги во посебен сад. Можете да додадете и рендано сирење по желба. Со оваа смеса прелијте ги цветовите од тиквички и печете додека солената торта не порумени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тиквички со кисело млеко и лук >
Сосотојки:
2 средни тиквички
2 јајца
лук по желба колку сакате
брашно
сол
копар
масло за јадење
Упатства:
Две средни тиквички се сечат на кругчиња, се валкаат во брашно и јајца, па нормално си се пржат.
Откако ќе се испржат, се оставаат малку да се оладат. Потоа се сечкаат на средно големи парчиња.
Во сад се толчи лук со сол, се додава околу половина канче кисело млеко (по потреба и повеќе),
се меша со лукот и се додаваат исечените тиквички.
Се става малку масло за јадење, по желба може и малку копар.
Сето тоа убаво се меша и е спремно за јадење.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Потпечени компири со презла >
Сосотојки:
800 грама компири
50 грама презла
40 грама путер
цимет
сол
Упатства:
Компирите се лупат, мијат и сечкаат на коцки. Се стават во поголем сад им се тура две црпалки вода и се посолуваат. Потоа ги ставаме во рерна и печеме околу 8 минути да омекнат.
Путерот го растопуваме во поголема тава.Ја пропржуваме презлата внимателно да не загори.Ги додаваме компирите и мешаме додека не се прекријат со презлата.Посипуваме со сол и цимет( по желба) па сервираме.
Наместо да ги печеме може компирите да се сварат во зовриена вода.Се цедат и се додаваат на пржената презла.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот