25 - 33 рецепти од 33 | Страница: | 1 | 2 | 3 |
Грчка вегетаријанска мусака >
Сосотојки:
3 модри патлиџани
2 лажици брашно
2 лажици маслиново масло
1 кромид, сецкан
2 чешниња лук, притиснат
1 пиперка, исчистена и исечкана
3 домати, сецкани
За прелив:
250 мл јогурт
2 лажици брашно
200 гр рендано сирење
Сол и бибер по вкус
? лажичка морско оревче
малку босилек, ситно исечкан
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Исечете ги модрите патлиџани во кругови. Посипете ги со сол и почекајте да го испуштат горчливиот сок. Исплакнете ги со вода. Исушете ги со хартија.
Извалајте ги тркалата на модар патлиџан во брашното. Загрејте маслиново масло во тава и пржете го модриот патлиџан 1-2 минути од секоја страна. Додадете кромид, лук и бибер. Гответе неколку минути. Додадете ги доматите и варете додека не омекнат. Додадете сол и бибер.
Во мал сад на средна температура, измешајте го млекото со две лажици брашно. Добро промешајте додека не се згусне. Додадете го сирењето и мешајте додека не се растопи. Наредете ги модрите патлиџани со останатите производи во плехот. Истурете го полнењето. Посипете со босилек.
Печете околу 30-40 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Пикантни маринирани пиперки со крем сирење >
Сосотојки:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копар
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Упатства:
12-15 лути маринирани пиперки по избор
200 гр крем сирење или фета
неколку гранчиња копра
неколку гранчиња див кромид
1 мелено чешне лук по желба
сол, бибер по вкус
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Печен компир со сирење Грујер >
Сосотојки:
1 кг компир, излупен и рендан
1 јајце, скршено
300 гр рендано сирење Грујер
5 лажици брашно
2 чешниња лук
1 мал кромид, ситно сецкан
Сол и бибер по вкус
2 лажици масло
Упатства:
Измешајте ги сите производи во голема чинија. Зачинете со зачини и добро измешајте со рацете. Загрејте голема тава на висока топлина. Загрејте го маслото во неa. Префрлете ја смесата од компири во тавата, притискајќи ја така што рамномерно се распределува во тавата. Пржете околу 15 минути од едната страна. Свртете го печењето и пржете уште 15 минути од другата страна или додека не поруменат.
Ако ви е тешко да се справите со печењето како целина, поделете го на мали делови во неколку мали топчиња во тавата. Послужете топло.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за сирова туршија >
Сосотојки:
Производи:
3 кг црвени пиперки
1 главица карфиол со средна големина
1 кг мали свежи моркови
1-2 кг мали зелени домати
1 главица бела зелка
4-5 чешниња лук
1 мал корен од рен
неколку зрна црн пипер
7-8 листа винова лоза
За саламура за 2 тегли од 3 литри:
7 лажички вода
5 лажички оцет
1 лажичка сол
Упатства:
Производите се мијат и се подготвуваат така што пиперките и зелката се сечат на големи парчиња. Морковите и ренот се рендаат и се сечат на кругови. Карфиолот се сече на цветови, а доматите се пробиваат на 2-3 места со игла за шиење. На дното на теглите се става 1 лозов лист (измиен и попарен) па производите се редат измешани и во секоја тегла се ставаат 2-3 чешниња лук и неколку зрна црн пипер.
Подгответе саламура од вода и сол, варете десет минути, а потоа додадете оцет. Саламурата повторно врие и се трга од оган. Откако ќе се излади, распоредете ги во двете тегли. Над зеленчукот се ставаат 2-3 измиени и попарени лозови листови. Покријте ги теглите со капаци и чувајте ги на ладно место.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Похован кромид >
Сосотојки:
2 јајца
750 мл млеко
0,5 кафена лажичка сол
Масло за пржење
375 мл пиво
240 гр брашно
3 главици кромид
Упатства:
Ги исипуваме брашното и солта во сад.
Правиме дупка во средината каде го исипуваме пивото. Ги додаваме јајцата едно по едно.
Мешаме бавно додека не се добие густа изедначена каша.
Оставаме смесата да одстои најмалку 30 минути.
Го лупиме кромидот и го сечеме на цели кругови со дебелина 1 см.
Кромидот го посипуваме со млеко и оставаме да одстои 1 час.
Во сад за пржење загреваме поголема количина масло.
Ги цедиме парчињата кромид и ги потопуваме во кашата од пиво.
Пржиме од двете страни околу 3 минути додека не добие златна боја.
Пржениот кромид го поставуваме врз хартија за да се исцеди вишокот масло. Сервираме веднаш.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена торта од рендани тиквички >
Сосотојки:
За кори
2 х 1 тиквица
2 х 3 јајца
2 х 3 лажици брашно
сецкан першун
Фил
околу 600 гр. кисела павлака
Упатства:
Во два садови изрендајте по една голема исчистена тиквичка, посолете и оставете 20 минути додека да пушти вода.
Вклучете ја рерната на 180 степени. Изматете 3 јајца со миксер додадете ја тиквичката и 3 лажици брашно. Ако смесата е течна, додадете уште малку брашно сецкан першун.
Плехот (35 х 25) обложете го со хартија за печење и ставете ја смесата без да додадете масло. Печете 20 минути.
За тоа време изматете ја и другата кора и печете ја во истиот плех откако ќе ја извадите првата.
Ќе добиете две кори кои се цврсти и меки во исто време, не се кинат и можат да се сечат по желба.
Секоја кора се премачкува со павлака, се додава по желба буковска пипер, магдонос и други додатоци. Се става во фрижидер и се служи.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Mamma mia – зеленчук на ориз >
Сосотојки:
Состојки:
300 гр. ориз
50 + 30 гр. путер
1 главица кромид
1 коцка инстант супа
0,5 литри вода
малку сол
малку црвена мелена пиперка
1 јајце
50 гр. тврдо сирење
300-400 гр. тиквички
2 главици кромид
масло
2-3 домати
сол
Упатства:
Сварете ја коцката супа во врела вода. Главицата исецкан кромид испржете ја на 50 гр. путер
Ставете го оризот и мешајте. Додадете од супата, сол и мелена пиперка (внимавајте на солта, инстант супата е веќе солена). Често дотурајте вода и мешајте. Кога оризот ќе омекне тргнете го од оган. Разматете го преостанатиот путер, ренданото сирење и 1 јајце. Додадете го во оризот. Оставете да се излади.
Зеленчук: Тиквичките сечете ги на коцки, а кромидот малку запржете го на масло. Додадете ги тиквичките и динстајте. Кога малку ќе омекне додадете го исечениот домат. Посолете и додадете бибер.
Оризот ставете го во калап за торта. Одозгора ставете го зеленчукот и над него изрендајте сирење. Ставете го калапот во рерна околу 20 минути на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Плескавици од тиквички >
Сосотојки:
2 средни тиквички
1 јајце
100 гр презла
Брашно
Сол
Нане
Оригано
Лук
Упатства:
Две средни тиквички се лупат, па се рендаат на широката страна на рендето, се посолуваат и се остaваат половина час да се цедат во голема цедалка. Потоа се стегаат за да излезе вишокот вода, па се додава презлата, јајцето и неколку лажици брашно(3-5). Смесата не треба да биде течна, затоа по потреба се додава презла или брашно. Се зачинува и од сместа се формираат плескавици. Се пржат на средна температура.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Вкусни крцкави компири >
Сосотојки:
6 компири
2 чешниња лук
2 лажици маслиново масло
кашкавал и павлака
сол
бибер
Упатства:
Загрејте ја рерната. Излупете ги и засечете ги компирите на парчиња, но не до крај.
Меѓу парчињата ставете малку лук, насолете ги компирите и ставете му бибер.
Печете околу 40 минути и пред крај одозгора ставете кашкавал.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот