1 - 12 рецепти од 26 | Страница: | | 1 | 2 | 3 |
Велигденска салата со јајца >
Сосотојки:
7 јајца
1/2 чаша мајонез (можеби и повеќе)
4-5 лажици јогурт
1 чешне мелено лук
2 гранчиња свеж кромид
100 гр рендано сирење
сол, бибер
Упатства:
Варените јајца се лупат и се сечат на коцки. Ставете ги во сад и додајте ги мајонезот, ренданото сирење, издробениот лук и исечканиот кромид. Зачинете со црн пипер и сол и послужете со крцкав леб.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчка салата >
Сосотојки:
краставички на коцки,
домати на резанки,
пиперка на прстени,
исто и кромидот (со млад кромид е поубава),
црни маслинки,
маслиново масло,
оригано,
сирење
Упатства:
Состојките се сецкаат, се додава сол и масло и се меша. Одозгора се посолува со ориганo и се става рендано сирење.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Есенска салата со сланина >
Сосотојки:
1 мала зелена салата (марула)
10 ленти сланина
1 јаболко без семки и кора
3 супени лажици сушени брусница
1 мала главица црвен кромид
100 гр рендано фета сирење
4 лажици печени семки од тиква, излупени
За дресинг:
1/4 чаша маслиново масло
1-2 лажици јаболков оцет
1-2 лажици мед
1 лажиче сенф
сол и бибер по вкус
Упатства:
Подготовка:
Сланината печете ја лесно во нелеплива тава, па одвојте ја на кујнска хартија. Исечете ги останатите состојки и ставете ги во сад. Додајте ја сланината, подгответе го преливот и зачинете ја салатата. Добро измешајте и послужете.
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Жилиен салата >
Сосотојки:
* Зелена салата (на резанци)
* рендан варен морков
* шунка на резанци
* рендан кравји кашкавал
* павлака
* мајонез
Упатства:
Состојките се мешаат
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијанска салата >
Сосотојки:
1 марула
3 врзулки рукола
300г краставици
200г шери домати
100г маслинки
150г свинска пршута
150г пармезан
Сос за зачинување
Упатства:
Искинете ги листовите од марулата и руколата на парчиња.
Излупете ги краставиците, отстранете ги семките и останатиот дел исечкајте го на полумесечини.
Исечете ги шери доматите на четири парчиња.
Исечете ги пршутата и пармезанот на многу тенки парчиња.
Во чинија, најдолу ставете ги парчињата марула и рукола, а потоа додајте ги краставиците и доматите. Прелијте го сосот за зачинување и одозгора наредете ги парчињата пршута и пармезан.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Компир салата >
Сосотојки:
-4 компири
-2 главици цвекло,
-4 јајца,
-1/2 кг. кисели краставички,
-1 дцл. јогурт,
-100 гр. ореви,
-100 гр. црни маслинки,
-оцет, масло, црн пипер, сол.
Упатства:
Компирите сварете ги со лушпа. Сварете ги и јајцата. Излупете ги компирите и исецкајте ги на коцки и ставете во длабока чинија. Додадете го изренданото цвекло. Тврдо сварените јајца исечете ги исто на коцки и измешајте ги заедно со цвеклото и компирите. Додајте ги исечените краставички. Извадете ги семките од маслинките, исецкајте ги и ставете во чинија. Јогуртот измешајте го со сецканите ореви и ставете го во салатата. Додајте сол, масло, оцет и уште еднаш добро измешајте.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Компир салата >
Сосотојки:
1кг компир
1 главица кромид
4-5 кисели краставички
3 големи лажици мајонез
1 голема лажичка сенф
3-4 големи лажици јаболков оцет
2-3 чешниња лук
бибер и сол по вкус
Упатства:
Се вари компирот се лупи и се сечи на покрупни парчиња во длабок сад, кромидот исто така се сече покрупно и се додава, на кругчиња се сечкаат и додаваат и киселите краставички се посолува и добро се промешува
Во помал сад се мешаат мајонезот, сенфот, оцетот, ситно сецканиот(може и да се изренда на најситно) лук и се наросува со бибер. Со така приготвениот сос се прелива смесата со компири и не се меша
За подобар вкус компирот лупете го и сечкајте го додека е топол не го мијте со ладна вода
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мексиканска салата >
Сосотојки:
Марула, црвена зелка, кромид,(бабури, печурки, тиквица, модар патлиџан печени на скара),од конзерва мешавина за мексиканска салата (пченка, грашок и пиперка) и кашкавал.
Упатства:
Сите состојки убаво се мешаат и одозгора се ренда кашкавал.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Оброк салата >
Сосотојки:
350 гр. тестенини по избор
1 парче бело пилешко месо
1 мал врн домат
1 тиквичка
1 морков
1 мала главица кромид
2 чешне лук
1 лажица сусам
2 лажици маслиново масло
сол и бибер
Упатства:
Ставете го белото месо да се вари заедно со морковот. Кога ќе се свари исечете го на ленти.
Црниот домат и тиквичките исечете ги на парчиња. Во поголема тава загрејте масло и ставете ги тиквичките и доматот, па додадете ги белото месо и морковот. Додадете една чаша од супата во која се вареше белото месо. За тоа време сварете ги и исцедете ги макароните. Кога зеленчукот е готов исцедете го, измешајте го со макароните, додадете лук, една лажичка сусам и сол.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешка салата >
Сосотојки:
-1/2 кг бело пилешко месо сварено
-3 глави цвекло (сварени)
-2 компира варени
-1 краставица
-1 помала главичка кромид
-1 китка магдонос
-250 мл мајонез
-сол и бибер.
Упатства:
Сите состојки се сечкаат на мали коцкички,се додава мајонезот, се зачинува и убаво се меша.Убаво е ако салатата отстои во фрижидер, во затворен сад 1-2 часа пред да се послужи.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Пилешка салата со сусам >
Сосотојки:
2 парчиња пилешки гради
200 гр зрна конзервирана пченка
350 мл кисела павлака
200 гр мајонез
1 лажица сенф
100 гр сусам
Масло, сол, црн пипер
Упатства:
Ги ставаме пилешките гради да се сварат, потоа ги сецкаме на ситни парчиња. Сусамот го запекуваме, па во поголем сад ги мешаме сите состојки.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Редена салата со шампињони >
Сосотојки:
500 g свежи печурки
50 g магдонос
200 g сварено месо (свинско, телешко или пилешко, по желба)
200 g моркови
200 g кашкавал
200 g компири
100 g кисели краставички
200 g мајонез
Упатства:
Потпечете ги печурките на хартија за печење околу 10-тина минути попрскани со малку масло за јадење и сол.
Во подлабок кружен сад, наредете ги со „капите“ надолу.
Ситно сечкaниот магдонос (или рукола, секако, по желба), посипете го врз печурките.
Сварените компири ситно исечкајте (или изрендајте) ги и додадете ги врз магдоносот.
Намачкајте дебел слој мајонез врз салата.
Исчекајте ги киселите краставички на коцки и додадете ги во салатата, со уште малку мајонез доколку е потребно.
Исечкајте го вареното месо на коцкички и додадете го како нареден слој во салатата.
Претпоследниот слој се варените моркови (може да ги исечете и нив на коцки или на долги тенки ленти). Додадете мајонез доколку салатата ви е премногу сува.
Последниот слој се состои од рендан кашкавал. Додадете го врз салатата и добро измазнете со лажица.
Завиткајте ја салатата и ставете ја во фрижидер 2 часа. Откако добро ќе се стегне, превртете ја во поголема чинија, поделете прибор и – уживајте.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот