13 - 24 рецепти од 26 | Страница: | | 1 | 2 | 3 |
Велигденска салата со јајца >
Сосотојки:
7 јајца
1/2 чаша мајонез (можеби и повеќе)
4-5 лажици јогурт
1 чешне мелено лук
2 гранчиња свеж кромид
100 гр рендано сирење
сол, бибер
Упатства:
Варените јајца се лупат и се сечат на коцки. Ставете ги во сад и додајте ги мајонезот, ренданото сирење, издробениот лук и исечканиот кромид. Зачинете со црн пипер и сол и послужете со крцкав леб.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Оброк салата >
Сосотојки:
350 гр. тестенини по избор
1 парче бело пилешко месо
1 мал врн домат
1 тиквичка
1 морков
1 мала главица кромид
2 чешне лук
1 лажица сусам
2 лажици маслиново масло
сол и бибер
Упатства:
Ставете го белото месо да се вари заедно со морковот. Кога ќе се свари исечете го на ленти.
Црниот домат и тиквичките исечете ги на парчиња. Во поголема тава загрејте масло и ставете ги тиквичките и доматот, па додадете ги белото месо и морковот. Додадете една чаша од супата во која се вареше белото месо. За тоа време сварете ги и исцедете ги макароните. Кога зеленчукот е готов исцедете го, измешајте го со макароните, додадете лук, една лажичка сусам и сол.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Солена Мимоза торта >
Сосотојки:
300 g крекери
400 ml кисела павлака
300 ml мајонез
250 g фета сирење,
250 g шунка,
250 g рендан кашкавал,
5-6 кисели краставички
Упатства:
Изгмечете го сирењето со виљушка. Додадете го мајонезот во истиот сад. Додадете ја и киселата павлака, па добро промешајте.
Во една огноотпорна тава наредете слој крекери по желба.
Мешавината од сирење, мајонез и павлака поделете ја во 3 садови. Во едниот додадете ја шунката, во другиот кашкавалот, во третиот ситно сечканите краставички.
Редете ред крекери, па еден слој фил. Покријте со втор ред крекери, па додадете го вториот фил.
Филовите може да ги распоредите по желба, редоследот не е важен.
Оставете да се олади и зацврсти неколку часа во фрижидер, па потоа сечете коцки.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата од модар патлиџан >
Сосотојки:
1 модар патлиџан
мајонез
сол
бибер
Упатства:
1.Модриот патлиџан се пече, се лупи и меле во машина за мелење месо.По желба се додава мајонез, сол и бибер и се сервира како салата.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Цезар салата >
Сосотојки:
1. 1 Марула.
2. Рукола.
3. 1 пилешки стек, испржен или на скара.
4. Пченки од конзерва или замрзнати.
5. Кубети
6. Малку сок од лимон.
7. 1 јајце.
8. Пармезан.
9. Мајонез, малку сок од портокал и бибер (доколку го правите сосот вие)
10. Vorcester sauce доколку се одлучите за готов сос, а можете да го најдете во поголемите маркети.
Упатства:
За подготовка на оваа салата потребно ви е марулата и руколата да ги исечкате ситно и да ги ставите во длабок сад. Потоа пилешкиот стек исечкајте го на ситни коцки и додадете го во садот. Истото направете го со јајцето. Додајте ги кубетите, пченката и сокот од лимун. Измешајте убаво и одозгора ставете го сосот и пармезанот.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Шопска салата >
Сосотојки:
500 гр. домати
3 главици кромид
1 зелена лута пиперка
200 гр. овчо сирење
2 краставици
масло
сол
Упатства:
Доматите и излупените краставици исечете ги на коцки, а кромидот исечкајте го ситно. Посолете ги, налејте ги со масло и лесно измешајте. Одозгора ставете ја ситно сечканата лута пиперка и нарендајте го сирењето.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Руска салата >
Сосотојки:
1 кг. компири
1/2 кг. моркови
250 гр. грашок
1/2 кг. шунка
2-3 кисели крставички
100 гр. кашкавал
1 лажиче сенф
1 тегла мајонез
Упатства:
Сите состојки ситно се сецкаат на коцки или се рендаат, се додава мајонезот и салата е готова.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Мексиканска салата >
Сосотојки:
Марула, црвена зелка, кромид,(бабури, печурки, тиквица, модар патлиџан печени на скара),од конзерва мешавина за мексиканска салата (пченка, грашок и пиперка) и кашкавал.
Упатства:
Сите состојки убаво се мешаат и одозгора се ренда кашкавал.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Француска салата >
Сосотојки:
1 кгр. мјонез
1 кгр. кисели краставички
1 кгр моркови
1 кгр. компири
5 јајца
грашак од конзерва
першун
сол и бибер
Упатства:
Секој вид зеленчук да се свари одвоено и да се остави да се излади. Јајцата сварете ги и оставете ги да се зладат. Исечкајте ги на ситно. Сварениот зеленчук и јајцата измешајте ги со мајонезот, зачинете со першун посолете и забиберете по сопствена желба.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со макарони >
Сосотојки:
1 пак. макарони
300 гр. кисели краставички
300 гр. сирење
300 гр. шункарица
400 гр. кисела павлака
300 гр. мајонез
Сол
Упатства:
Макароните ги вариме и ги цедиме од водата. Краставичките, сирењето и шункарицата ситно ги сечкаме и ги ставаме во подлабок сад. Ги додаваме исцедените макарони, посолуваме, ги додаваме и киселата павлака и мајонезот и убаво промешуваме. По потреба додаваме уште мајонез или кисела павлака. Салатата ја сервираме во чинија за салата и ја декорираме со гранчиња магдонос.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Цезар салата >
Сосотојки:
2 марули
300г пилешко филе
300г свежи домати
100г двопек
120г маслинки
100г пармезан
Сос за зачинување направен од сенф, мајонез и сок од лимон
Упатства:
Испечете го пилешкото филе на грил тава или на скара и исечкајте го на ситни коцки.
Искинете ги листовите од марулата на парчиња.
Исечкајте ги доматите на мали коцки.
Искршете го двопекот на парчиња.
Обескостете ги маслинките и ситно исечкајте ги.
Состојките ставете ги во длабок сад и додајте го претходно приготвениот сос за зачинување. Промешајте.
Изрендајте го пармезанот на површината на салатата и послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Рижото со печурки и сирење >
Сосотојки:
- 300гр. ориз
- 200гр. свежи шампињони
- 1 чешне лук
- 1 луто пиперче (не мора)
- 1 китка магдонос
- 1 мал црвен кромид
- путер
- 1 чаша суво бело вино
- 1 коцка за супа
- 50гр. горгонзола
- 3 лажици маслиново масло
- 20гр. пиноли (слично на индиско оревче)
- сол
Упатства:
1. Исецкајте ги шампињоните и динстајте ги околу 7 минути на малку масло со исецканиот лук и лутото пиперче исечено на кругови, па посолете ги и наросете ги со сецкан магдонос.
2. Во друг сад пропржете го оризот со 25гр. истопен путер и исецкан црвен кромид. Залејте го со вино, додадете врела супа. Варете околу 15 минути постепено додавајќи ја супата.
3. Тргнете го од оган, додадете го оризот, малку путер и 25гр. изронета горгонзола, печурките со зеленчук и оставете да отстои околу 5 минути. Потоа додадете ја преостанатата горгонзола со печените пиноли.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот