Бисквит празнични колачи >
Сосотојки:
100гр. маргарин
220гр. брашно
1 кесичка ванила
1 белка
5 лажици шеќер
1 кора рендана од портокал
1/2 кора рендана од лимон, сосема на врв на лажиче печиво
за украсување,шеќерна смеса ,ројал ајсинг
1 белка од јајце
200гр. шеќер во прав
1 лажица цеден лимон, прехрамбени бои
Упатства:
Сите состојки за тесто се мешаат заедно, при што маргаринот треба да е на собна температура. Се замесува тесто од нив, добро месејќи да се изедначат состојките внатре. Се завиткува во фолија и се остава во фрижидер половина час.
Се вади од фолијата и на работна површина се сука кора од тестото, дебела 4 мм. Кога ја сукате посипете најгоре шеќер во прав а долу поставете ја на хартија за печење за да не се лепи.
Со калапи се вадат форми.
Шеќерната смеса е течен ројал ајсинг кој се припрема на следниов начин:
белката се мати со вилушка, се додава постепено половина од шеќерот и сокот од лимон. Настрана во мали садчиња ставаме по малку од таа смеса и се додаваат прехрамбени бои по избор. Натаму во основниот сад се става уште половина смеса од шеќерот и се добива сега веќе густ ројал ајсинг, кој се користи за образување на контурите на колачите. Остатокот е на вашата имагинација.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта со желе и крем банани >
Сосотојки:
400 гр. бисквити
300 мл сок
250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
200 гр. желе
6 крем банани
300 гр. шлаг
200 гр. киви
Упатства:
Се дробат бисквитите, а кивито се чисти и сече на коцки.
Се додава во бисквитите и се додава и сеченото желе, па се додаваат и сечените крем банани.
Се додава и природен сок по избор.
Се мати маргаринот со шеќер во прав и се додава.
Се меша и се става на послужавник, со убава форма.
Украсете со шлаг или пак и чоколадо.
Нека се лади.
Уживајте!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Чоколадни браунис колачиња >
Сосотојки:
3 јајца
150 гр. чоколадо за готвење
125 гр. маргарин
100 гр. брашно
100 гр. шеќер
2-3 лажици какао
Упатства:
Чоколадото(100гр) и путерот/маргаринот ставете ги во сад и истопете ги на пареа. Во друг сад изматете ги јајцата со шек?ерот со рачна маталка или миксер сосем малку колку да се спојат. Додадете го растопеното чоколадо и путер, брашното и какаото и измешајте. Истурете на хартија за печење(или намрсен плех) 15х30 или помал и останатото чоколадо исечете ги на помали парчиња и ставете ги врз смесата. Печете 20-25 минути во загреана рерна на 180 С. Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Печени крофни од рерна >
Сосотојки:
350 мл. млеко
100 мл. вода
60 гр. путер/маргарин
40 гр. свеж квасец
6-7 лажици шеќер
околу 800 гр. брашно (се додава по потреба)
Упатства:
Најпрво растопете го путерот/маргаринот и измешајте го со млекото и водата. Додадете го квасецот и шек?ерот(може да додадете и ванилин шек?ер или екстракт од ванила) и постепено додавајте брашно. Мешајте со лажица дури не добиете густа смеса налик на тесто. Префрлете ја смесата на набрашнета површина и со постепено додавање на брашно оформете меко тесто. Оставете го тестото да се удвои. Расукајте го отприлика 1 cm дебелина и со чаша или модла вадете кругови, а со помала чаша направете дупка(испечете го и тој дел како мини крофни). Редете ги на хартија за печење и оставете ги уште 15-20 минути да нараснат. Премачкајте ги со масло само одозгора и попрскајте ги со вода. Печете ги во загреана рерна на 180 С околу 15 минути. Откако к?е се изладат потопете ги во чоколадо и декорирајте по желба.Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг торта >
Сосотојки:
• 3 ќесички пудинг од чоколадо
• 1 л млеко
• 250 гр путер
• 200 гр чоколадо за готвење
• 600 гр бисквити
• 150 гр шеќер + 6 лажици
• 2 ќесички шлаг пена
Упатства:
Од 1л млеко одземате 200 мл и во него го мешате прашокот од 3те ќесички пудинг. Останатите 800 мл млеко го ставате во длабок сад на оган и во нив додавате 6 лажици шеќер. Претходно растворениот пудинг го додавате кон млекото на оган и мешате додека се згусне и свари пудингот.
Откако ќе се свари, се дели на два дела. Во едниот дел се додава 150 гр претходно растопено чоколадо. Двата дела се оставаат да се оладат. На страна се мати 250 гр путер со 150 гр шеќер и се дели на два дела кои се додаваат на двата дела од пудингот. Секој дел се мати поединечно.
Двете ќесички шлаг се матат поединечно според упатството на ќесичката.
Во правоаголен плех се редат 2 реда бисквити претходно натопени со млеко. Потоа се става филот од пудингот со растопеното чоколадо. Врз него се реди еден ред бисквити па врз нив се става изматениот шлаг. Повторно се редат бисквити, па потоа вториот дел од пудингот. Врз готовиот колач се ренда чоколадо или се декорира по ваша желба.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни барови со овес и путер од кикирики >
Сосотојки:
• 3 чаши (од по 250мл) овесни снегулки
• 100 гр путер
• ? чаша кафеав шеќер
• 1 чаша путер од кикирики
• 1 чаша стопено црно чоколадо (околу 150 гр)
Упатства:
Најпрво во плех ставете хартија за печење или проѕирна фолија. На тивок оган растопете го путерот со шеќерот и додадете ги овесните снегулки. Мешајте до добивање на хомогена смеса. Добиената смеса натапкајте ја во тавчето да биде со висина околу 1,5цм. Оставете малку од смесата на страна за горниот дел од баровите. Ставете во фрижидер да се стегне.
Во меѓувреме на пареа растопете го путерот од кикирики со чоколадото. Оваа смеса истурете ја врз смесата од овесни снегулки и над неа додадете го остатокот од нив. Треба да отстои барем 1 час во фрижидер и потоа се сече на коцки или лентички делумно одмрзнато.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Куглоф со лимон >
Сосотојки:
• 250 гр омекнат маргарин
• 250 гр брашно
• 1 лажица прашок за пециво
• 1/2 лажица сол
• 225 гр шеќер во прав
• кора од 3 лимони
• 4 јајца
Сируп:
• 100 гр шеќер во прав
• Сок од 3 лимони
Глазура:
• 80 гр шеќер во прав
• 2 лажици ладна вода
Упатства:
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°Ц и намрсете го калапот за куглоф.
Измешајте го брашното со прашокот за пециво во еден сад.
Во друг подлабок сад измиксирајте ги со миксер, маргаринот, шеќерот и кората од лимоните додека не добиете хомогена смеса. Додавајте ги јајцата едно по едно. Постепено додавајте ја смесата со брашното, исклучете го миксерот и продолжете да мешате со дрвена лажица. Смесата истурете ја во калапот и печете околу 30 минути.
Во меѓувреме припремете го сирупот, за кој е потребно да се помеша сокот од лимоните со шеќерот и да ја загреете смесата до вриење. Продолжете со варење уште 2-3 минути и потоа тргнете ја од оган за да се олади.
Печениот и оладен куглоф прелијте го со сирупот и оставете го во калапот уште 15 минути за да се впие сирупот.
Откако ќе се олади прелијте го со глазурата од шеќер и вода и уживајте во прекрасниот вкус.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг торта со јаболкa >
Сосотојки:
Пандишпан
- 2 јајца
- 250 гр. брашно
- 150 мл. млеко
- 80 мл. масло
- пециво
- 150 гр. шеќер
1 дел
- 500 гр. јаболка
- 100 гр. шеќер
- 600 мл. вода
- 1 пудинг
2 дел
- 200 гр. јаболка
- 600 мл. млеко
- 2 пудинзи ванила
- 100 гр. шеќер
3 дел
шлаг крем
Упатства:
Најпрво направете го пандишпанот. Измешајте ги сите состојки и печете во загреана рерна на 200С(плех 15х30). Јаболките кратко пропржете ги само на шек?ерот, па додадете им ја водата да се варат 10тина минути. Доколку правите само со пире, ставете ги од 1 и 2 дел заедно состојките. Сварените јаболки извадете ги од водата и изблендирајте ги во пире, а од водата што вареле издвојте 4-5 лажици и прелијте го пандишпанот, а во останатата вода додадете ги пудинзите да се сварат. Во сварениот пудинг додадете го пирето и варете уште 2-3 минути, па прелијте врз пандишпанот. Доколку го правите 2 дел посебно, јаболките запржете ги на шек?ерот и наредете ги на претходно зацврстен и изладен 1 дел. Во млекото сварете го пудингот и веднаш топол прелијте врз тортата. Оставете да се излади, па по желба ставете шлаг крема одозгора, или декорација по желба. И да заборавив да кажам, во делот со јаболка може да додадете и цимет(по желба). Знам дека изгледа многу за правење, многу состојки и комплицирано, но воопшто не е.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тарт со ф’стаци >
Сосотојки:
Бисквитна кора:
• 200 гр мелени бисквити
• 50 гр мелени ф’стаци
• 60 мл слатка павлака
• 120 мл омекнат путер
Фил од ф’стаци:
• 125 мг несолени ф’стаци без лушпа
• 2 мали лажички масло за готвење
• ? лажичка сол
• ? чаша шеќер
• 50 мл слатка павлака
• 50 гр несолени ф’стаци без лушпа
Чоколаден прелив:
• 300 гр црна чоколада (може и млечна)
• 150 мл слатка павлака
Упатства:
Помешајте ги мелените бисквити со путерот и слатката павлака, додадете ги мелените ф’стаци и притиснете ја смесата со рацете во калап за тарт премачкан со путер. Ставете го калапот во фрижидер за да се стегне смесата.
Во меѓувреме подгответе го филот од ф’стаци. За него е потребно во блендер да ги сомелете несолените ф’стаци заедно со солта и маслото за готвење. Откако ќе се соедини таа смеса, додадете го шеќерот и слатката павлака и повторно блендирајте се додека не добиете полутечна смеса.
Оваа смеса нанесете ја врз бисквитната кора и на неа додадете уште 50 гр сецкани ф’стаци.
Ставете го калапот повторно во фрижидер.
Сега на ред за подготовка е чоколадниот прелив. Потребно е да ја загреете слатката павлака до вриење и да се прелие преку чоколадото кое претходно сте го скршиле на коцки. Откако чоколадото ќе се стопи и се добие хомогена смеса, се прелива преку тартот.
Вака подготвениот тарт треба да стои во фрижидер најмалку час и половина за да добро се стегне.
Уживајте во готвењето и прекрасниот спој на чоколадо со ф’стаци.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Здрава торта - Панфорте >
Сосотојки:
100 гр. суви смокви
100 гр. мешавина од кандирано овошје
50 гр. кандирани вишни
100 гр. бадеми
100 гр. ореви
50 гр. лешници
150 гр. шеќер
50 гр. брашно
100 гр. чоколадо
3 лажици мед
1 лажица цимет
Упатства:
Во еден сад ставете брашно, додадете ги зачините, цели лешници и бадеми, издробено ситно чоколадо, рендана кора од портокал, сечкани смокви.
Добро промешајте за да се изедначат состојките.
На умерена температура загрејте го медот и додадете го шеќерот. Варете пет минути, без мешање.
Добиениот карамел излејте го врз приготвената смеса, брзо промешајте додека не се стегнало.
Смесата излејте ја во калапот, израмнете со намастена лажица и ставете во загреана рерна на 150 степени, околу половина час.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Медени колачиња >
Сосотојки:
Во длабок сад се мешаат со шпатула
* 120 гр мек путер
* 3 лажици мед
* 2 лажици млеко
* 1 лажичка ванила арома
* Рендана кора од еден лимон
Во друг сад се мешаат
* 300 гр интегрално брашно
* Прстофат сол
* 80 гр шеќер ( најдобро мусковадо)
* 1 лажичка прашок за пециво
* 2 лажички цимет
Упатства:
Мешавината со брашно се додава во путерот, се замесува тесто и се остава минимум половина час во фрижидер.
Се формираат топчиња со големина на орев, се редат на плех обложен со хартија за печење @folii_za_domakinstvo, со вилушка се прават нежни стисоци во форма на х и се печат 12 минути на 170 степени.
Пред јадење се оставаат 10 минути да се изладат - тоа е најтешкиот делFollow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчки макарон бисквити со бадеми >
Сосотојки:
Белки од јајца - 3
Шеќер - 1 1/2 чаши
Мелени бадеми - 3 чаши
Снегулки од бадеми - 250 гр
Бадем екстракт - 1/2 лажиче
Упатства:
1. Загрејте ја рерната на 180 ° С. Обложете два плеха со хартија за печење.
2. Во чист сад, матете ги белките додека не се формираат меки врвови. Додадете шеќер и продолжете со матење додека шеќерот не се вклопи добро во врвовите на белката.
3. Во посебен голем сад, комбинирајте ги мелените бадеми и екстрактот од бадеми. Внимателно преклопете ги белките од јајцата во мешавината од бадеми за да формирате меко тесто.
4. Расукајте го тестото во топчиња со големина на лажица, проследено со тркалање во лушпести бадеми. Ставете ги на подготвените садови за печење, оставајќи простор меѓу нив за да се рашират.
5. Печете 20 до 25 минути или додека не поруменат. Префрлете се на решетка за ладење за целосно да се излади и зацврсти. Да се ??чуваат во херметички затворен сад.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот