Печен чизкејк од ванила >
Сосотојки:
225 гр. бисквити, мелени
30 гр стопен путер
900 гр крем сирење
300 гр шеќер
175 мл свежо млеко
4 јајца
225 мл кисела павлака
1 лажица ванила
4 лажици брашно
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте кружен калап за чизкејк. Во поголем сад издробете ги бисквитите и измешајте ги со путерот. Ќе се добие леплива смеса. Притиснете го на дното на формата, рамномерно распоредувајќи ја основата.
Во друг поголем сад изматете го крем сирењето со шеќерот додека не се изедначи. Додадете ги млекото и јајцата едно по едно. Убаво изматете со миксер. Додадете ја павлаката, ванилата, брашното и повторно матете додека не се изедначи многу. Префрлете ја формата во садот.
Печете 1 час. Потоа исклучете ја рерната и оставете го чизкејкот да се излади на затворена врата 5-6 часа. Ова го спречува пукањето. Послужете откако целосно ќе се излади.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Баклава со таан алва >
Сосотојки:
1 пакетче кори за баклава
300 гр таан алва
2 чаши мелени ореви
масло
За сируп:
2 чаши шеќер
2 чаши вода
1 ванила
Упатства:
Алвата се дроби и се меша со оревите. Корите две по две се прскаат со масло и врз нив се премачкува филот. Се виткаат во ролна и се редат во подмачкана тава. Печете додека не порумени. Производите за сируп се ставаат да се варат. Кога сирупот ќе се излади, прелијте го врз баклавата.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Француски слатки гевречиња >
Сосотојки:
2 јајца
6 лажици млеко
6 лажици масло или растопен путер/маст
6 лажици шеќер
1 прашок за печиво
350 г брашно +/-
Упатства:
Од наведените состојки се замесува тесто од кое се расукува кора. Со чаша се вадат тркалца, а со помала чашка се прават дупчиња во нив.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна лазања >
Сосотојки:
36 сендвич колачиња со крем
6 лажици стопен путер
235 gr маскарпоне
? шолја шеќер
2 лажици млеко
2 пакетчиња чоколаден пудинг подготвен според упатството
4 пакетчиња шлаг пена
Чоколадни топчиња или мрвички
Упатства:
1. Во блендер (или во проѕирна ќеса со помош на сукало) изгмечете ги добро сендвич-колачињата додека не добиете покрупни трошки.
2. Истурете ги во подлабок сад заедно со стопениот путер и мешајте додека добро не се соединат.
3. Во правоаголно тавче или стаклен сад истурете ја смесата и нежно притиснете за да ја израмните добро.
4. Во подлабок сад ставете го маскарпонето и започнете да го матите рачно или со миксер. Додадете ги двете лажици млеко и шеќерот и добро промешајте.
5. Додадете половина од подготвената (или готовата) шлаг пената во смесата од маскарпоне и измешајте. Потоа нанесете ја врз слојот од здробени колачиња и ставете ја лазањата во фрижидер да се стегне околу 10-тина минути.
6. Подготвениот чоколаден пудинг (според упатството на ќесичката) истурете го врз белиот слој маскарпоне. Повторно вратете ја лазањата во фрижидерот уште 10 минути.
7. На крајот, додадете го остатокот од шлаг пената и посипете чоколадни топчиња, мрвички или покрупно рендано чоколадо.
8. Покријте ја чоколадната лазања со проѕирна фолија и оставете ја добро да се олади околу 4 часа во фрижидерот пред да ја исечете на парчиња.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Сникерс >
Сосотојки:
500гр мелени petit beurre бисквити
500гр толчени кикирики (солени,лупени,пржени)
2 ванили
200гр чоколада за готвење
200гр шеќер
250гр путер
малку млеко
Упатства:
Сите бисквити и 400гр кикирики, 2 ванили 200гр путер ги замесувате во тесто. Во зависност од бисквитите додајте и малку млеко. Распоредете го во намачкан плех со дебелина 1.5 cm.
Ставете го во фрижидер додека го приготвувате карамелот ( dulce de leche).
200гр шеќер се карамелизира со 2 лажици вода. Пред да е готово кога ќе замириса на карамел ставете 50гр путер и 2-4 лажици млеко. Пазете бидејќи многу прска. Нека поврие уште малку за да се згусне. Веднаш прелијте го карамелот преку смесата од фрижидер,насолете ги преостанатите 100гр кикирики.
Вратете го плехот во фрижидер,
200гр чоколада стопете на тивок оган, со малку масло.
Прелијте ја преку смесата, оставете да се олади и пресечете ја на коцки.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Мини корпици со три вкусови >
Сосотојки:
200 милилитри млеко
1 филџан масло
1 јајце
1 лажичка сол
1 пресен квасец
брашно по потреба
Упатства:
Квасецот се остава да стаса со 1 лажица шеќер, 1 лажица брашно и малку вода.
Од квасецот и останатите состојки се меси средно меко тесто и се остава да стаса. Откако ќе стаса, се растегнува кора дебела околу 5 милиметри. Со чаша се сечат кругови од тестото кои се ставаат во претходно намачкани со маргарин метални корпици или друг облик на калапи.
Фил од пилешко
300 грама пилешко месо (батак или гради) се вари со зачини. Свареното месо се сецка на парчиња, се додава 200 грама сецкан кашкавал, 100 грама сецкани маринирани шампињони, малку кечап, 2 лажици павлака и оригано.
Од филот се става во секоја корпица и се пече.
Само овие корпици се печат заедно со филот. Останатите, се обликуваат во намрсени калапчиња, над тестото се става малку кујнска хартија и неколку зрна грав или ориз да не се подига многу тестото при печењето.
Фил со авокадо
1 авокадо се блендира со малку сок од лимон. Се додава крем сирење 150-200 грама, малку сецкан босилек и црн пипер. Се меша смесата и се полнат испечените корпи. Од горе се става чаден лосос.
Фил со павлака
1 краставица се сече на поситни коцки, се додава дробено или рендано сирење, неколку парчиња сувомеснато (може и без него), сецкани ореви, 2 лажици мајонез, сецкан магдонос и павлака. Се меша сe заедно. Со овој фил се полнат испечени корпици и се украсува со маслинка.
Погодни се зошто првите можат и да се замрзнат со филот, а останатите празни, па по потреба да се полнат со каков било фил или салата.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со вишни >
Сосотојки:
1/4 кг. брашно
150 гр. путер
150 гр. шеќер
4 јајца
5 лажици млеко
50 гр. мелени ореви
прашок за пециво
1/2 кг. црешни или вишни
Упатства:
Изматете ги пенасто путерот, шеќерот и жолчките, па постепено додавајте го брашното ( помешано со прашок за пециво), млекото, мелените ореви и снегот од белки.
Подмачкате ја тепесијата, па посејте брашно и потоа додадете ја смесата врз која се редат вишните исчистени од семки.
Печете во топла рерна околу 40 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети грклани >
Сосотојки:
500 гр.брашно
2 жолчки
300 гр. маргарин
1 лажичка сол
4 еднакви лажици вода
2 белки
ореви
шеќер во прав
ванила
Упатства:
Изматете го маргаринот и кон него додајте ги една по една жолчките, солта, брашното и водата. Исучете го тестото со дебелина од 0,5 см.
Од оваа кора исечете правоаголници. Ставете од филот и завиткајте го тестото како цигара.
Наредете ги гркланите врз плех посеан со брашно и хартија и печете во загреана рерна. Уште додека се топли наросете ги со шеќер во прав. На крај посипете ги со мелени ореви.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Бел Ангел >
Сосотојки:
Состојки за фил:
1 литар млеко
3 пудинзи од ванила
200 гр. млеко во прав
250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
Бел дел
300 гр. шлаг
200 мл. кисела вода
1 павлака
Уште
1 пакување росен кори (8 парчиња)
200-300 гр. лешници
шлаг за декорација
Упатства:
Сварете го пудингот. Тргнете го од оган и додадете му бело чоколадо и екстрат од ванила. Мешајте додека не се стопи, па оставете го потполно да се излади.
Изматете го маргаринот со шеќер во прав и млеко во прав. На изматениот маргарин додадете му го изладениот пудинг.
Изматете го шлагот со кисела вода, па додадете кисела павлака и шеќер.
Испечете ги лешниците на тефлон тава. Кога ќе се изладат излупете им ја лушпата и исецкајте ги.
Распоредете на првата кора една лажица од филот, па одозгора 3 лажици шлаг и ставете лешници.
Наредете ги на тој начин сите кори.
Одозгора декорирајте со шлаг, украсете со лешници и послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден чизкејк >
Сосотојки:
120гр. темно чоколадо
120гр. путер
150гр. шеќер
2 јајца
60гр. брашно
За чиз глазурата:
240гр. сирење
60гр. шеќер
1 пакетче ванила
Упатства:
Земете тава и обложете ја со алуминиумска фолија, а рерната оставете ја да се загрее на 180 целзиусови степени. Чоколадото и путерот се топат во тенџере и се мешаат цело време додека не се растопат, на водена пареа. Во смесата со чоколадо се додаваат шеќерот и јајцата па се мешаат со миксер. Потоа додадете го и брашното.
Сите состојки добро се мешаат додека не се добие пенеста смеса.3/4 од смесата се става во тавата, а врз неа се става смесата за чизкејк. Останатата смеса можете да ја додадете со лажица и по желба може да оформите некаков мотив.
Се пече околу 30-35 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Torta sa bananama >
Сосотојки:
150 gmlevenog plazma keksa 150 g mlevenih lesnika, oraha ili pistacia 45 komada Pti Ber keksa 600 mlmleka 5banane 20 gsecera 20 ggriz 40 gmeda 250 gputera 1 kasika vaniline esencije ( ja sam koristila vanilla paste)
Упатства:
PripremaVrijeme pripreme:60 minTezina:Srednje zahtjevno
1
U serpicu staviti secer,1 kasiku vaniline esencije i 500 ml mleka da provri, pa u provrelo mleko dodati griz,stalni mesajuci, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne griz ne skuva.
2
U skuvani griz dodati mlevene lesnike ili orahe, ako dodajete lesnike, peci ih malo u rerni, pa im skinuti ljuskicu i samleti ih.Takode dodati i mlevenu plazmu,sve dobro sjediniti, pa ostaviti da se malo prohladi.
3
Mlakoj smesi dodati dve, viljuskom, dobro izgnjecene banane, med i omeksali puter.
Mikserom sve dobro umutiti da se dobije penasta krema.
Оhladiti kremu pre nego sto pocnete stavljati na keks.
4 /slika/564823/
Na tacnu redati, keks, kojim ste prethodno prosli kroz ostatak mleka, premazati ga polovinom kreme, pa preko naredati kolutove banane, pa opet staviti red keksa,provucen kroz mleko,pa opet staviti kremu, ostaviti malo da premazete,vrlo tanko zadnji sloj keksa, pa opet naseci kolutove banane i naredati preko kreme.
Zavrsiti keksom, premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti ili sa mlevenim lesnicima ili umucenom pavlakom.
5 /slika/564825/
Tortu ostaviti nekoliko sati u frizider, ili je napraviti dan ranije da se ukusi sjedine.
6
Prijatno!!!!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Дамски бакнежи >
Сосотојки:
150 гр. брашно
100 гр. шеќер
150 гр. мелени лешници
150 гр. маргарин
20 гр. какао
30 гр. темно чоколадо
30 гр. млечно чоколадо
Упатства:
Лешниците испржете ги на сува тава. Откако ќе се изладат сомелете ги.
Во поголем сад измешајте го брашното со какаото. Ддадете шеќер и мелени лешници. На крај додадете ги парчињата маргарин.
Замесете тесто. завиткајте го тестото во проѕизна фолија и ставете го во фрижидер најмалку еден час.
Оставете го тестото 1о минути на собна температура. Кинете парчиња од тестото и правете топчиња. Топчињата ставете ги на плех покриен со хартија за печење.
Печете на 170 степени околу 15-20 минути.
Извадете ги колачите од плехот и оставете ги да се изладат.
Во меѓувреме стопете ги темното и млечното чоколадо.
Со растопеното чоколадо составете две половинки од колачите.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот