Татлија >
Сосотојки:
500 грама пиво
350гр масло
150гр гриз
2лаж шеќер
во прсти сол
1 пециво
100 гр сецкани ореви
по потреба брашно ( околу 800гр)
шербет
700гр шеќер
600гр вода
Упатства:
Во сад се додава пивото, маслото, шеќерот, сол, гризот се додава брашното, оревите и пецивото. Се меси колачот. Брашното се додава по потреба, но се внимава тестото да не е тврдо. Се расплескува во намрсено тавче број 32 се сече и се пече во загреана релна на 200 степени.
Од шеќерот и водата се вари шербет и се полева оладената татлија со врел шербет.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Профитероли со сладолед >
Сосотојки:
340 г брашно
250 г путер
550 мл вода
12 јајца (за тестото)
1/4 лажичка сол
1/4 лажичка шеќер
1 јајце (жолчка за премачкување)
чоколаден прелив
ванила сладолед
Упатства:
1.Во сад за готвење ставете го путерот заедно со шеќерот, солта и водата. Оставете го да зоврие. Тргнете го садот од оган и ставете го брашното. Повторно вратете го на оган и постојано мешајте додека тестото не почне да се одлепува од 2.Тргнете го од оган. Додавајте едно по едно јајце со постојано мешање. Тестото треба да стане меко и компактно.
3.Загрејте ја рерната на 220 степени. Плехот обложете го со хартија за печење. Со готварски шприц направете кружни формички. Пред печење премачкајте ги со жолчка.
4.На 220 степени печете 15 минути. Потоа на температура од 180 степени печете уште 10 минути се додека не добијат златно-кафена боја. Пресечете ги на половина, во средина ставете топка сладолед од ванила. Прелијте со чоколаден прелив.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамелизирани јаболка >
Сосотојки:
10 мали јаболка
1 чаша шеќер
1/4 чаша гликоза
1/2 чаша павлака
2 лажици масло
малку црвена боја
Упатства:
Излупете ги јаболката и извадете му ги дршките. Таму каде што биле дршките ставете по едно дрвено стапче.
Ставете ги во тенџере шеќерот и гликозата и загрејте додека смесата се карамелизира. Во друг сад загрејте ја павлаката, но не ја оставајте да зоврие. Тргнете го карамелот од оган и додадете ја павлаката со многу мешање.
Вратете го тенџерето на тивок оган и постојаномешајте. Додадете го маслото. На крај додадете малку боја.
Потопете ги јаболката во смесата и оставете ги на хартија за печење да се здрват околу 20-30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед Viennetta >
Сосотојки:
200 гр. чоколадо
50 гр. печени сецкани лешници
300 гр. шлаг во прав
3,5 дцл. млеко
180 гр. кисела павлака
Упатства:
Од хартија за печење исечете 4 дела со големина 10 х 30. Истопете 200 гр. чоколадо и рамномерно премачкајте ги 4-те дела од хартијата и ставете сецкани лешници. Оставете да се стегне. Изматете 200 гр. шлаг крем во прав со 2 дцл. млеко и додадете 1 чаша кисела павлака. Земете калап со големина од 10 х 30 и висина 8 цм. Калапот обложете го со најлон кеси за замрзнување. Изматениот шлаг поделете го на 4 дела. Во калапот прво ставете шлаг, па чоколадото, па повторно шлаг и чоколадо. Најгоре треба да биде чоколадото. Оставете го во замрнувач да се стегне и извадете ги на табла за торта. Изматете 100 гр. шлаг со 1,5 дцл.млеко и украсете го сладоледот. Оставете го да се замрзне и сечетесо топол нож.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со вишни >
Сосотојки:
1 тегла компот од вишни или 500 гр. свежи чистени обарени вишни
1 пудинг од ванила
5 супени лажици нерафиниран смеѓ шеќер
1 пакување лиснато тесто
Упатства:
Процедете ги вишните од компотот и оставете ја течноста. Во подлабок сад карамелизирајте три лажици шеќер, тргнете ги од оган и додадете ги вишните. Повторно вратете ги на тивок оган додека не се редуцира сокот кој вишните ќе го пуштат. Оставете ја смесата да се излади.
Со течноста од вишните, пудингот и 1 лажица жолт шеќер направете пудинг по вообичаената процедура. Тргнете го од оган и додадете ги вишните.
Со половина од изладената смеса наполнете ја едната половина од лиснатото тесто, а потоа другата. Ставете во плех и печете околу 10 минути на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснати чоколадни мачиња >
Сосотојки:
Растително масло
115 гр. Шеќер
70 гр. Темно чоколадо рендано
2 парчиња замрзнато лиснато тесто (25 х 25)
30 гр. Темно чоколадо за украсување
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 C. Намастете ја тавата за печење со растително масло
Посипете половина од шеќерот и ренданото чоколадо на едно парче лиснато тесто. Се завиткуваат двата краеви од тестото кон центарот. Повторете ја истата постапка и со другото тесто. Исечете ја секоја ролна на по 8 парчиња. Ставајте ги парчињата на хартија за печење. Од тестото формирајте уши на парчињата. Ставете ги во фрижидер да се замрзнат повторно.
Печете во загреана рерна околу 15 минути.
Ставете растопено чоколадо во пластична кеса. Направете мал отвор и нацртајте мустаќи од чоколадо на секое парче.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Сусамки >
Сосотојки:
- 150 гр шеќер
- 65 мл. мед
- 15 мл. вода
- малку сол
- индиско оревче
- 30 гр. путер
- 140 гр. сусам
- ванилин шеќер
- 2 гр. сода бикарбона
Упатства:
Во помало тенџере ставете шеќер, мед, сол, 1 лажица вода и рендано индиско оревче. Сето тоа пуштете го да се стопи на тивок оган со привремено мешање.
Во смесата додадете сусам и пржете на тивок оган со постојано мешање додека не добиете златна боја (околу 5-10 минути)
Тргнете го тенџерето од оган додадете ванила и путер и мешајте додека путерот не се стопи. Додадете сода бикарбона и се убаво промешајте.
Силиконската (или обична) подлога за печење, премачкајте ја со масло и на неа ставете ја смесата многу внимателно да не се изгорите. Израмнете ја до дебелина до која сакате. Оставете да се излади и сечете по желба.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Cheese cake >
Сосотојки:
кора: еден маргарин, 4 лажици шеќер во прав, 12 лажици млеко, 300 г мелени бисквити (плазма)
бел фил: 150 мл вода, 2 ќесички желатин, 8 лажици шеќер во прав, 250 мл слатка павлака, 500 г несолено крем сирење
прелив: 2 ќесички желатин, 200 мл вода, 10 лажици шеќер, 500 г црвено овошје (малини, јагоди, вишни)
Упатства:
Се мати маргаринот со шеќерот, а бисквитите се попаруваат со млекото. Се мешаат смесите и се оформува кора во длабок правоаголен сад.
Посебно се мати слатката павлака, а посебно крем сирењето со шеќерот. Водата и желатинот се мешаат и се варат до вриење (ама да не врие). Се мешаат павлаката и крем сирењето, се додава оладениот желатин и смесата се става врз кората.
Се мешаат овошјето и шеќерот, водата и желатинот и се ставаат на оган до вриење (да не врие). Се процедува и млако се прелива врз филот.
Се остава убаво да се стврдне во фрижидер.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Непечена торта со јаготки >
Сосотојки:
200 гр. бисквити
100 гр. мелени бадеми или лешници
100 гр. растопен маргарин
За фил:
300 мл. хопла
300 мл.павлака
150 гр. шеќер во прав
12 гр. желатин во прав
3 лажички сок од лимон
500 гр. јаготки
Упатства:
Измелете ги бисквитите и бадемите и додадете го растопениот маргарин. Добро измешајте за да се соединат состојките. Смесата ставете ја на дното на подмачкан калап. Оставете го на ладно додека го подготвувате филот.
Натопете го желатинот со ладна вода и оставете да набабри. За тоа време измиксирајте ја хоплата со шеќер во прав и кон тоа додадете ја павлаката, сокот од лимон и се` добро измешајте
Земете го набабрениот желатин и загрејте го во микробранова или на шпорет на ниска температура да се стопи и во тенок млаз додавајте го во смесата од хопла и кисела павлака, миксирајќи цело време.
Јагодите измијте ги, исчистете ги и оставете ги цели. Наредете ги густо, една до друга на подготвената подлога и полијте ги со филот. Одозгора ставете рендана кора од лимон. Ставете ја тортата да се излади во фрижидер и послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Јафа штангли >
Сосотојки:
2 листа обланди
3 дл. млеко
400 гр. шеќер
100 гр. чоколадо за готвење
250 гр. маргарин
700 гр, бисквити
2 портокали
300 гр. јафа кекс (ресана)
Упатства:
Сварете го млекото со шеќерот, чоколадото и маргаринот. Оставете го филот да се излади.
Излупете два портокали и исцедете ги. Додадете ги во мелените бисквити.Измешајте ги бисквитите во филот од чоколадо и оставете го да се здрви на ладно.
На листот обланда нанесете ја едната половина од филот. над него ставете јафа кекс, потоа премачкајте со другата половина од филот и над филот ставете го другиот лист обланда.
Оставете го на ладно место, па кога ќе биде доволно цврсто исечете го на штангли.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Песок торта >
Сосотојки:
900мл млеко
3 пудинга од ванила
200 гр кокос
200 гр мелени ореви
200 гр мелени бисквити
1 маргарин
Шеќер (за во пудингот)
Упатства:
Пудинзите се варат, па се додава маргаринот. Се дели на три дела. Во првиот се додаваат мелените бисквити, во вториот мелените ореви, а во третиот кокос. Се редат еден над друг, и може да се обликува по желба.
П.С. Состојките во пудингот може да се менуваат, многу е вкусна и со сецкана ресана.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Јогобела торта >
Сосотојки:
- 2 кесичка/ки Прелив за торта
- 200 грама Шеќер во прав
- 2 Округли кори за торта
- 3 кесиќки Желатин
- 1 кесичка ванилин Шеќер
- 150 грама Јагоди
- 1 л. милилитри Јогурт
- 1 л. блага павлака
Упатства:
Во овошниот јогурт додајте ги шеќерот во прав и ванилниот шеќер, па измешајте.
Изматете ја слатката павлака и вмешајте ја во јогуртот.
Исецкајте ги јагодите па и нив вмешајте ги во смесата од јогурт и слатка павлака.
Желатинот ставете го во еден сад со 60 гр. вода, па садот ставете го на оган со ниска температура за да се истопи желатинот.
Внимавајте, не смее да зоврие. Истопениот желатин полека вмешајте го во смесата од јогурт, павлака и јагоди.
Во соодветна тава ставете една кора па истурете го филот.
Израмнете ја површината и ставете ја втората кора.
На врвот наредете исечкани јагоди и полијте со подготвениот прелив за торта.
Оставете ја тортата убаво да се олади и послужете.
Може да користите и друго овошје ако немате јагоди.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот