Чоколаден сон >
Сосотојки:
Тесто:
3 јајца
150 гр.шеќер во прав
1 белка
50 гр. шеќер кристал
140 гр. брашно
1 прашак за пециво
Фил:
250 гр. чоколадо за готвење
225 гр. хопла
200 гр. мармалад од боровинки или малини
220 гр. хопла
2 лажици рум
За украс: чоколадо
Упатства:
Јајцата ги миксираме со шеќер, додаваме брашно, какао, прашак за пециво и промешуваме.
Ја миксираме и белката со шеќерот во кристал и додаваме во смесата за тесто.
Смесата ја ставаме во калап и печиме на 170-180 C.
Додека тестото се лади правиме фил: чоколадото го топиме и го ставаме во изматената хопла, додека не добиеме хомогена маса, во која додаваме мармалад.
Тестото го сечеме на два дела, а филот го ставаме на средина меѓу двата делови. Оставаме малку фил за одозгора.
Глазура
Хоплата ја миксираме и додаваме растопено чоколадо, рум и оставаме да се излади во фрижидер. Кога ќе се излади ја премачкуваме тортата.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Кафеава торта >
Сосотојки:
За пандишпан
3 лажици брашно
8 лажици сечкани ореви
3 лажици какао
1 пециво
8 јајца
8 лажици шеќер
За фил
1 килограм млеко
4 пудинзи ванила
12 лажици шеќер
1 шлаг
1 маргарин
5 лажици какао
1 пакетче шеќер во прав
1 цимет
Упатства:
Ги матиме јајцата и шеќерот. Потоа се додаваат брашното, оревите, какаото и пецивото. Смесата се меша и се истура во тавче покриено со хартија. Печеме на 150 степени.
Во тенџере на оган се става млекото да врие и кога ќе почне да врие, се додава претходно изматен пудинг со малку млеко и шеќер. Посебно се матат маргаринот и шеќерот во прав, а посебно шлагот.
Кога ќе се излади пудингот ги додаваме во него шлагот, маргаринот со шеќерот во прав и циметот. Се декорира по желба.
Некои состојки може и да не се стават или да се сменат. Не мора да има ореви ( ако немате при рака ), не мора да се става шлаг во филот ниту пак цимет.
Секако со се е повкусно, но може и да се експериментира
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролнички од вишни >
Сосотојки:
1 чаша масло
2 чаши шеќер
1 и 1/2 чаша гриз
1 ванила
1 прашак за пециво
компот од вишни
кори
Упатства:
Измешајте ги сите состојки, освен вишните со кујнска дрвена лажица и добиената смеса поделете ја на два дела. На првата кора ставете 5 супени лажици од смесата и размачкајте ги по целата кора.Ставете ја новата кора и повторете ја постапката се до четвртата кора. На половина површина од последната премачкана кора ставете ги процедените вишни и направете ролна.Површината премачкајте ја со масло за кората да не испука во печењето. Ставете ја во тава која претходно е набрашнета и намастена. Повторете ја истата постапка и со останатите кори.Печете ја 180 степени околу 45 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Слоново око >
Сосотојки:
За жолт ролат:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
џем од кајсии
За темен ролат:
7 белки
7 лажици шеќер
3 жолчки
10 лажици мелени ореви
3 лажици брашно
1/2 кесичка прашок за печиво
Фил:
4 жолчки
две кесички ванила
100 гр. чоколадо
50 гр. маргарин
1 дл. млеко
малку рум и 1 лажица мелени ореви
За чоколадна глазура:
50 гр. маргарин
1 дл. млеко
малку рум и 1 лажица мелени ореви
За глазура:
100 гр. чоколадо две лажици масло и 1 коцка маргарин
Упатства:
Изматете ги целите јајца со шеќер, додека шеќерот не се стопи, потоа додадете брашно, ставете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и испечете ја во рерна.
Извадете го печениот ролат, внимателно одлепете ја хартијата и благо завиткајте го во ролат.
Темен ролат: Изматете ги белките во цврст снег, додадете шеќер и матете додека не се стопи, потоа полека додавајте една по една жолчка. Во дрвена лажица внимателно промешајте ги оревите измешани со брашно и прашок за печиво. Ставете ја смесата до подмачкан и со хартија обложен плех. Изпечете го ролатот, отстранете ја хартијата и внимателно завиткајте го во ролат.
Додека се печат тестата, подгответе фил. Изматете ги жолчките со ванилиниот шеќер и ставете ги на пареа. Кога филот ќе почне да се згуснува ставете го чоколадото искршено на коцки, маргарин и млеко, мешајте за се` да се соедини и тргнете го садот од оган. На крајот ставете две три капки рум и мелени ореви.
Ролатите филовајте ги додека се млаки. Најпрво жолтото тесто обилно премачкајте го со џем од кајсии и завиткајте. Темното тесто премачкајте го со фил потоа на неговиот почеток ставете го завитканиот жолт ролат, кој ќе го завиткате во темниот ролат. Премачкајте го со танок слој џем од сливи и одозгора ставете чоколадна глазура.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Есенски сон >
Сосотојки:
За тесто
3 жолчки
140 гр. шеќер
100 гр. маргарин
3 лажици какао
1 лажица ситно сецкано темно чоколадо
4 лажици млеко
80 гр. брашно
1/2 пак. прашок за печиво
снег од 3 белки
Прелив
6 лажици врело млеко + 1 лажица рум
Крем
2 јајца
4 лажици брашно
1 пак. ванилин шеќер + 2 лажици шеќер
3 дл. млеко
120 гр. маргарин
250 гр. пире од костени
Глазура
4 лажици Нутела
1 дл слатка павлака
рендано чоколадо
Упатства:
Пенесто изматете ги маргаринот и шеќерот, додавајќи една по една жолчка. Додадете го млекото и мешавината од брашно со прашок за печиво. Измешајте и додадете сецкано чоколадо и лажица по лажица снег од белки. Испечете го тестото во подмачкан плех (25 х 30)
Ставете го млекото на оган и додадете го румот. Врелиот колач прелијте го со млекото и оставете го да се излади.
Со миксер пенесто измешајте ги јајцата со две лажици шеќер брашно и ванилин шеќер.Додадете ги в о млекото кое врие и мешајте додека кремот не се згусне. Тргнете ги од оган, покријте ги со проѕирна фолија и оставете да се излади.
Пенесто изматете го маргаринот додадете го пирето од костени и додадете го во изладениот фил. Премачкајте го тестото.
На пареа стопете ја Нутелата и слатката павлака и мешајте додека не добиете изедначена смеса. Оставете го преливот да се излади и премачкајте го колачот.
Оставете го колачот најмалку два часа во фрижидер пред послужување.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Чуден колач од портокал >
Сосотојки:
700 мл. јогурт
сок од 1 портокал
80 гр. шеќер
200 гр. брашно
1/2 лажица сода бикарбона
2 белки
35 гр. шеќер
Друго тесто
4 жолчки
70 гр. шеќер
350 мл. млеко
250 г. брашно
2 белки
35 гр. шеќер
Прелив
сок од 1 портокал
80 гр. шеќер
Упатства:
Измешајте го јогуртот со сокот од портокал, додадете шеќер па брашно помешано со сода и на крај додадедте го снегот од белки.
Ставете го да се печи во тава посолена со брашно и печете околу пола час на температура од 160 степени.
На печениот прв дел додадете ја смесата за второто тесто, така што ќе ги измешате жолките со шеќер, па додадете брашно и млеко и на крај снег од белки.
Вратете го плехот во рерна и печете уште 40 минути
Жешкиот колач исечете г на коцки па прелијте го со шербет, кој ќе го направите така што ќе го варите сокот од портокал со шербетот.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Бела пита >
Сосотојки:
400 грама шеќер
250 грама путер
1 кесичка прашак за печиво
300 милилитри млеко
250 грама маст
2 лажици лимонов сок
50 грама Гриз
1 кесичка ванилин шеќер
500 грама брашно
2 јајца
Упатства:
Свинската маст убаво изматете ја со миксер, додадете ги јајцата, 200 гр.шеќер и брашното, прашокот за печиво и половина кесичка ванилин шеќер.
Добро изматете.
Добиената смеса поделете ја на три дела.
Сите три дела расукајте ги, наредете ги на плех и испечете ги во рерна, една по една.
Фил: Во млекото сварете ги 200 гр. шеќер и гризот.
Додадете ја преостанатата половина ванилин шеќер и малку лимонов сок.
Филувајте ги корите: најпрво ставате една кора, па фил, потоа ја ставате втората кора, повторно фил и најгоре ја ставате третата кора.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Желирана торта од јагоди >
Сосотојки:
150 гр. бисквити
100 гр. маргарин
Прв фил:
500 гр. кисела павлака
300 гр. хопла
120 гр. шеќер
1 кесичка желатин
Втор фил:
1 кгр. јагоди
2 кесички желатин
Упатства:
Измелете ги бисквитите и замесете ги со маргаринот.
Измешајте ја киселата павлака со шеќерот додека не се растопи и додадете го изматканиот шлаг и желатинот кој сте го подготвиле по упатството на кесичката.
Ставете го филот на бисквитите (морате се да ставите во калап за торта). За едниот дел од филот да биде повисок, откако малку ќе се здрви земете фолија и обликувајте ја. Извадете ја фолијата откако малку ќе се стегне филот.
Јагодите исчистете ги, измелете ги, додадете шеќер и загрејте ја смесата неколку минути на шпорет додека шеќерот не се растопи. Направете две кесички желатин по упатството. Додадете го желатинот во смесата со јагоди и ставете го вториот фил над првиот фил на тортата.
Оставете ја тортата цела ноќ да се стегне.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед од лешник >
Сосотојки:
1/2 кгр. лешници
1 л. слатка павлака
7 жолчки
250 гр. шеќер во прав
Упатства:
1. Лешниците ставете ги во плех и печете ги додека не се зацрвенат. Потоа извадете ги, изладете ги, излупете ги и издробете ги.
2. Слатката павлака ставете ја на оган и загрејте ја, но да не врие. Прелијте ја топлата неизматена павлака над лешниците, поклопете го садот и оставете да се излади
3.Пенесто изматете ги жолчките со шеќерот. Изладената павлака и лешници додадете ги во смесата од жолчки. Добро измешајте. Со рачна мешалка матете ја смесата на пареа, додека не се згусне
4. Тргнете ја смесата од пареа и мешајте додека не се излади. Готовиот сладолед посипете го со дробени лешници.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна торта со суво овошје >
Сосотојки:
• 200 гр мелени бисквити
• 100 гр путер на собна температура
• 10 мелени или ситно сецкани урми
• 30 мл овошен сок
Чоколаден фил:
• 100 гр бело чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Овошен фил:
• по една рака ситно сецкани урми, суви смокви, суви кајсии, сливи, грозје, брусница, вишни (може било кое суво овошје по желба)
• 2 раце замрзната малина или вишна
• 1 желатин
• 3 лажици вода
Чоколаден прелив:
• 100 гр црно чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Упатства:
Мелените бисквити, урмите, путерот и сокот ги мешаме заедно додека да добиеме хомогена смеса. На калапот за торта ставаме малку путер и ја втиснуваме рамномерно со рацете смесата со бисквити. Ставаме во фрижидер да се стегне.
Во меѓувреме на пареа заедно го растопуваме белото чоколадо со млечното и 1 лажица масло за јадење.
Го нанесуваме чоколадото врз бисквитната кора и враќаме назад во фрижидер да се стегне.
Во длабок сад на оган ги ставаме замрзнатите малини и ситно сецканото суво овошје заедно со водата.
Претходно желатинот се раствара според упатството на ќесичката. Откако ќе изврие малку смесата, се додава желатинот и се остава уште 2-3 минути на оган. Потоа се трга на страна малку да се олади и се прелива врз чоколадото. Повторно оди во фрижидер. На крај се растопува на пареа посебно црното чоколадо и посебно млечното. Врз овошниот фил прво го нанесуваме црното, па веднаш млечното, и со вилушка поминуваме врз преливот и правиме шари мешајќи ги чоколадите.
Јас додадов малини за да ја избалансираат блажината на сувите овошја поради што воопшто и не се додава шеќер во оваа торта.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Нутела елка >
Сосотојки:
• 450 гр брашно
• 70 гр шеќер
• 2 мали лажички сув квасец
• прстофат сол
• 30 гр омекнат путер
• 250 мл топло млеко
• 2 жолчки за тестото и 2 белки за премачкување
• 1 чаша нутела
• масло за јадење
Упатства:
Во длабок сад се мешаат со лажица брашното, шеќерот, сувиот квасец и солта.
Потоа се додаваат млекото, путерот и 2 жолчки. Се замесува тесто кое на почетокот ќе биде малку лепливо но по неколку минути месење ќе добиете мазно тесто. Месењето нека биде околу 10-тина минути и доколку тестото потоа внатре ви изгледа суво со прстите ќе втриете малку млеко во него.
Вака замесеното тесто ставете го во длабок сад премачкан со масло за јадење и оставете го да стаса на топло 1час.
Откако ќе стаса, се дели на 4 дела и се сука во триаголна форма. Врз секој триаголник се премачкува нутела, освен на последниот. Потоа се сече во облик на елка, се сечат ленти широки околу 2 цм и се превиткуваат како на сликата.
Вака оформената елка се остава на страна уште 30 минути да стаса. Потоа се премачкува со белките и се пече во загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути. На крај се премачкува со мешавина од шеќер и вода и по краевите се става сусам по желба како декорација.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Кокосови коцки со мармалад >
Сосотојки:
За колачот:
3 јајца
150g шеќер
100ml масло
100ml млеко
130g брашно
10g прашок за печиво
Прстофат сол
За чоколадниот прелив:
250g темно чоколадо
250g путер
200ml млеко
За декорација:
300g кокос
Упатства:
Одвојте ги жолчките од белките и изматете ги белките додека не добиете пенеста смеса.
Измешајте ги жолчките со маслото и шеќерот, па додадете го прашокот за печиво и постепено млекото.
Потоа додадете прстофат сол и полека измешајте ги белките со смесата од жолчки.
Прелијте ја смесата во плех обложен со хартија за печење и печете во загреана рерна 20 минути на 180 степени. Оставете колачот да се излачи половина час.
Оладениот колач поделете го на половина и внатрешниот дел намачкајте го со богат слој мармалад од јагоди/малини или друго црвено овошје. Преклопете со горниот дел и исечете коцки.
Стопете го чоколадото со путерот и млекото така што ќе добиете мазна смеса за фил.
Потопете ги коцките од сите страна, а потоа извалкајте ги во кокос.
Служете ги на собна температура.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот