Бајадера торта >
Сосотојки:
Кора
8 јајца
8 лажици шеќер
3 лажици какао
5 лажици брашно
Фил
300 гр. мелена плазма
300 мл. млако млеко
2 кесички ванилин шеќер
150 гр. лешници
250 гр. путер или маргарин
250 гр. шеќер во прав
Глазура
5 лажици шеќер
5 лажици млеко
5 лажици вода
1 лажица масло
20 гр. путер
4 лажици какао
Упатства:
Се матат белките посебно со шеќерот и во нив се додаваат претходно изматените жолчки, брашното и какаото. Се пече во загреана рерна на 180 степени.
Фил : 300 гр мелена плазма се потопува во 300 мл млако млеко во кое претходно се ставаат 2 кесички ванилин шеќер.
150 гр лешници прво малку се пропржуваат во тавче (без масло) и потоа се мелат. Се мати 250 гр. путер (или маргарин) со 250 гр. шеќер во прав и во тоа се додаваат лешниците и мелената плазма. Тортата се филува и се остава во фрижидер околу 1 час да се стегне.
Одозгора се премачкува со глазура, 5 лажици шеќер, 5 лажици млеко, 5 лажици вода, 1 лажица масло, 20 гр. путер, 4 лажици какао. Или поедноставно со 100 гр растопено чоколадо со малку млеко и масло.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Васина торта >
Сосотојки:
- 9 јајца
- 13 лажици шеќер
- 1 лажица брашно
- 6 полни лажици мелени бадеми (или ореви)
- 125 мл. млеко
- 200 г. мелени ореви
- 1 портокал
- 100 г. темна чоколада
- 250 г. путер
- 250 г. шеќер
Упатства:
Се матат 5 белки и им се додаваат 5 полни лажици шеќер. Потоа се додаваат една по една 5 жолчки. Се продолжува со матењето и на крај им се додава 1 лажица брашно и 6 полни лажици мелени бадеми или ореви. Тестото се пече на намастена хартија во тавче (број 28).
125 мл. млеко со 4 лажици (шеќер) се става на оган да зоврие. Потоа му се додаваат 200 г. мелени ореви. Се меша добро, се трга од оган и се остава да се излади. Посебно се матат 4 жолчки со 4 лажици шеќер. На оладените ореви се додаваат матените жолчки, рендана кора и сок од еден портокал и 100 г. растопена темна чоколада. Посебно се мати 250 грама путер и кога е готово се меша со оревите и јајцата. Со оваа смеса се премачкува тортата.
Од белките се прави густ снег и во него се додава тогаш сварен густ шербет од 250 грана шеќер со 2 чаши вода. Со снегот се премачкува тортата од сите страни да стане комплетно бела. Од горе се украсува со шприц.
Кога е тортата готова, потребно е да постои неколку саати во фрижидер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна торта >
Сосотојки:
100 грама чоколадо
100 грама шеќер
100 мл млеко
100 грама какао
еден маргарин
400 грама шеќер во прав
10 јајца
5 лажици брашно
1 пециво
3 лажици мелени ореви
Упатства:
Фил:100 грама чоколадо, 100 грама шеќер, 100 мл млеко , 100 грама какао.Се топи на тивок оган. Од кога ке се стопи од ова во едно филџанче се трга настрана 3 лажици.
Се мати еден маргарин со 200 грама шеќер во прав во него се додаваат 10 жолчки.Се соединува со растопената чоколадна смеса.
ТЕСТО:
10 белки се матат со 200 грама шеќер.Од кога се изматени добро се додава 5 лажици брашно, 1 пециво, 3 лажици мелени ореви и 3-те лажици од филот.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Топло - ладно >
Сосотојки:
100 гр темно чоколадо (70% какао маса)
100 гр путер
100 гр шеќер во прав
50 гр брашно, просеано низ сито или цедалка
3 јајца
рендана кора од портокалц(по желба)
сладолед
Упатства:
Рерната загрејте ја на 200 целсиусови степени. Во сад на пареа растопете ги путерот и чоколадата. Кога ќе се растопат, тргнете од оган и ставете го шеќерот. Мешајте полека со дрвена лажица додека да се растопи шеќерот. Ставете ги брашното, изешајте и едно по едно додавајте ги јајцата со нежно мешање. Ставете ја кората од портокал, ако ја користите. Смесата ставете ја, во претходно намрсени со растопен путер, керамички садови. Не ги преполнувајте садовите, затоа што нема убаво да се извадат. Печете ги колачињата 10 до 12 минути (максимум). Оставете малку да се оладат и извадете ги. Сервирајте со топка сладолед, по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Баклава-гнездо >
Сосотојки:
1/2 кг. кори за баклава
1 маргарин за готвење (коцка)
еурокрем
200 гр. лешници
700 гр. шеќер.
Упатства:
Маргаринот се растопува и стои на тивок оган со цел да остане растопен во текот на целата постапка. Секоја кора се премачкува со маргарин, и се сече на шест еднакви дела. Секој дел посебно се витка во тенок ремен. Ремените пак се виткаат во круг околу прстот, како би се добил отвор на средината на завитканата баклава, и се редат во плех за печење. Откако ќе се завиткаат сите баклавчиња, се печат во загреана рерна, 10-15 минути на 200 степени. Испечените баклави треба добро да се оладат. Се припрема шербетот (700 гр. шеќер со 700 мл. вода да зоврие) и се потура врз изладените баклави. Се ладат шербетираните баклави, и се шприц за готвење се полнат на средина со еурокрем. Врз секое баклавче се става по еден лешник.
Овој рецепт е погоден за време на пости.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Valentine`s heart >
Сосотојки:
- 250 гр. лиснато тесто
- 50 гр. листови бадеми
- 3 лаж. шеќер
- рендана кора од портокал
- 1 белка
Фил:
- 1 пак. црвен желатин
- 300 гр. мешано замрзнато овошје (малини,вишни, капинки, јагоди...)
- 130 гр. шеќер во прав
- 1 жолчка
- 200 гр. слатка павлака
- рендана кора од портокал
Упатства:
Од лиснатото тесто исечете 3 еднакви срца. Ставете ги на плех обложен со хартија и премачкајте ги со белка, па одозгора ставете ги листовите бадеми, шеќерот и ренданата кора од портокал.
Печете ги срцата во рерна додека не се зацрвенат.
Растворете го желатинот. Испасирајте го овошјето и исцедете го. Во добиената каша ставете жолчка, шеќер и растворениот желатин. Штом масата точне да се желира додадете ја изматената павлака и ренданата кора од портокал.
Ставете го кремот во шприц и обилно филувајте ја секоја кора. Ставете ги корите една над друга.
Украсете по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Црна шума >
Сосотојки:
- 100 гр путер
- 100 гр шеќер
- ? лажичка цимет
- ? слатка павлака
- 4 јајца
- 60 гр брашно
- 40 гр пченкарно брашно
- 2 лажици сув квасец
- 25 гр какао во прав
- 75 гр чоколада со вкус на кафе (рендана)
- 75 гр мелени лупени бадеми
- Маргарин
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 7 лажици ликер од црешна
- 400 гр црешни или вишни без семки
Упатства:
Се мешаат путерот, шеќерот, циметот, јајцата, брашното, пченкарното брашно и квасецот. Полека се додава какаото, чоколадата и бадемите. Тестото се става во плех намачкан со путер и со малку брашно и се пече во рерна на 175 – 200 степени од 30 до 40 минути.
Откако ќе се испече тестото се лади, се вади од лехот и се сече на три хоризонтални делови. Се мати слатката павлака со ванилин шеќер.
Од ликерот од вишна две лажички се капат врз тестотои се ставаат половина од црешните и малку слатка павлака. Од горе се ства второто парче и истата операција се повторува. Се покрива со последното парче и се додава ликерот врз тестото. Се премачкива со остатокот од слатката павлака и се декорира со ренданото чоколадо и со црешни.
Препорака:
При сервирање може да се попрска тањирот со сецкани бадеми или пак со тенки линии на чоколаден прелив.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Лимон торта >
Сосотојки:
• 4 лажички Шекер
• 350 грама Шеќер во прав
• 150 грама Путер
• 125 милилитри Млеко
• 1 Кора од лимон
• 3 Жолчкки
• 1 парче Ванила
• 150 грама Брашно
• 30 грама Бадеми
• 6 Јајца
Упатства:
За тестото се матат 6 жолчки со 200 гр. шеќер во прав, се додава сок и кора од еден лимон, потоа 120 гр. брашно и на крај снег од 6 белки. Сето тоа се пече во подмачкан калап за торти. Оладеното тесто се сече хоризонтално на половина. За филот се матат 3 жолчки со 4 лажици шеќер и една 125 грама млеко
Потоа се додава лажичка брашно и се вари крем на пареа додека да згусне. Кога кремот е до пола варен се додава прачка ванила. Сварениот крем се остава да се олади малку, и му се додава изматен путер со 150 гр. шеќер во прав. Со овој фил се филува тортата и внатре и од страните. Одозгоре, исто така, се мачка со фил и се украсува со сечкани бадеми претходно излупени и пропржени.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Црна Торта >
Сосотојки:
- 10 јајца
- 10 лажици жеќер
- 20 лажици мелени ореви
- 3 лажици брашно
за фил
- 8 цели јајца
- 400 грама шеќер
- ?? путер
- 300 грама чоколадо за готвење
Упатства:
10 – те јајца и шеќерот се мешаат и убаво се матат се миксер. Потоа се додаваат брашното и оревите. Целата смеса се става во сад за печење во округла форма. Се пече на 180 Целзиусови степени, отприлика 20 минути.
Откако ќе се испече тестото, се остава да се олади и потоа целото тесто се дели на 4 кругови (се сече).
Начин на приготвување на филот:
8 – те јајца заедно со шеќерот се мешаат се матат на пареа се додека смесата не почне да се згуснува. Во овој момент се додава и путерот како и чоколадата за готвење која е пожелно претходно да се растопи со малку путер. Откако смесата ќе се соедини се филува врз тестото дел по дел. Исто така од филот треба да остане и за преливање врз целата торта односно на последниот дел од тестото како и од страните.
Препорака:
Додека филот не е оладен истурете одозгора сецкани бадеми.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Тирамису на турски начин >
Сосотојки:
Додатоци за брашно :
50 гр . Мек Маргарин
јајца
50 мл . Млеко
За влажнење на тестото :
350 мл . Млеко
1-2 супени лажици кафе
2-3 супени лажици шеќер во прав
по желба додадете 1-2 лажици рум или ликер од бадем
Додатоци за кремот :
400 мл . Ладно млеко
200 гр . или 1 пакет лабне сирење .
Упатства:
Подготовка на тестото :
Брашното , јајцата , млекото и маргаринот се матат со миксер околу 3 мин . Тестото се става во тепсија со предходоно ставена мрсна фолија и се пече на препорачаната температура . Извадете го пандишпанот и оставете да се олади . Оладеното тесто исечете го вертикално на два еднакви дела .
Подготовка на кремот и влажнење на тестото :
Дел од пандишпанот ставете го во сад за послужување . Во млекото додадете го кафето и шеќерот во прав убаво измешајте ( по желба додадете рум или ликер од бадем ) и навлажнете го тестото . Кремата во прав и двете чаши ладно млеко ставете ги во соодветен сад и изматете со миксер околу 3 мин . после додадете го лабне сирењето и поматете уште 1 мин .
Декорација:
Со половина од подготовката за влажнење навлажнете го долниот дел од пандишпанот кој е сместен во садот за сервирање . Половина од кремата ставете ја врз овој пандишпан . Потоа ставете го горниот дел од пандишпанот и навлажнете го . Со останатата крема премачкајте ја тортата . Тирамису тортата ставете ја во фрижидер најмалку 1 час . Пред сервирање испрскајте ја тортата со правот за декорација и исечете на парчиња .
Тестото се пече во претходно загреана рерна од 160 С од 15-25 мин.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за бисквити инспириран од Twix >
Сосотојки:
1 ? чаши обично брашно
? чаша пченкарно брашно
? чаша шеќер во прав
225 гр путер, собна температура
1 лажичка ванила
160 гр карамел бонбони
1/4 чаша крем
1 лажица путер
150 гр темно чоколадо
2 лажички кокосово масло
Упатства:
Обложете два плеха со хартија за печење и оставете ги настрана.
Ставете го путерот во сад за мешање и користејќи миксер, матете додека не се изедначи. Додадете шеќер во прав и ванила, матејќи заедно една минута додека не се соединат и не се изедначи.
Додадете ги двата видови брашно и матете додека не се соединат.
Ставете го тестото на малку побрашнета површина, замесете и формирајте топка. Израмнете ја смесата. Исучете го тестото со дебелина од околу 1 см. Не го сучете премногу тенко. Исечете ги вашите форми со модла.
Ставете ги обликуваните бисквити во сад и ставете ги во фрижидер најмалку еден час. Во загреана рерна на 190 ° C, печете ги колачињата 12 до 14 минути, или додека рабовите не станат лесно златни. Оставете да се изладат целосно на решетка.
За да ја направите карамелата, комбинирајте ги крем бонбоните, кремот и путерот во мало тенџере. На средна топлина, постојано мешајте додека не се изедначи. Не обидувајте се да го забрзате процесот со загревање - вашата карамела ќе изгори! Оставете да се излади и згусне неколку минути.
Ставете лажица карамела на врвот на бисквитот за да стигне само до рабовите. Оставете да се излади целосно.
Исечете го чоколадото на парчиња во стаклен сад. Додадете кокосово масло. Се топи заедно на пареа или во микробранова печка, мешајќи додека не се изедначи. Ставете лажица чоколадо преку карамел слојот. Оставете да се излади целосно пред јадење.
Останува само да ставите во сад, да ги кренете нозете и да уживате во вашите Twix бисквити!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Врвен рецепт за чоколадна торта >
Сосотојки:
200 гр темно чоколадо, сецкано
200 гр путер, на коцки
1 лажица гранули за инстант кафе
170g брашно
? лажиче сода бикарбонат
400 гр шеќер
25 г какао во прав
3 средни јајца
75 мл матеница
50g рендано чоколадо или 100g кадрици, за украсување
За прелив
200 гр темно чоколадо (околу 60% цврсти какао), сецкано
300мл двоен крем
2 лажици шеќер
Упатства:
ЧЕКОР 1
Загрејте ја рерната на 160С. Ставете путер во тркалезен калап за торта 20 см (длабок 7,5 см).
ЧЕКОР 2
Ставете 200 гр сецкано темно чоколадо во тава со 200гр путер.
ЧЕКОР 3
Измешајте 1 лажица гранули за инстант кафе во 125 ml ладна вода и истурете ја течноста во тавата.
ЧЕКОР 4
Загрејте ги состојките на тивок оган само додека сe не се стопи - не прегревајте. Или стопете се во микробранова печка околу 5 минути, мешајќи на половина.
ЧЕКОР 5
Измешајте 170 гр.брашно, лажичка бикарбонат сода, 400 гр шеќер и 25 гр какао во прав, и разбијте ги сите грутки.
ЧЕКОР 6
Изматете 3 средни јајца со 75 ml матеница.
ЧЕКОР 7
Истурете ја смесата со стопено чоколадо и смесата со јајца во мешавината на брашно и мешајте додека не добиете мазна, прилично течна конзистентност.
ЧЕКОР 8
Истурете ја смесата во плехот и печете 1 час и 30 мин.
ЧЕКОР 9
Оставете да се излади во плехот (не грижете се ако малку се спушти), а потоа извадете ја на решетка за целосно ладење. Исечете ја ладната торта хоризонтално на три.
ЧЕКОР 10
За да го направите преливот, ставете 200 гр сечкано темно чоколадо во сад. Истурете 300мл двоен крем во тава, додадете 2 лажици шеќер и загревајте додека не зоврие.
ЧЕКОР 11
Тргнете го огнот и прелијте го со чоколадото. Мешајте додека не се стопи чоколадото и смесата не се изедначи. Ладете додека преливот не стане малку подебел, но сепак да може да се истури.
ЧЕКОР 12
Ставете од преливот меѓу слоевите. Истурете го остатокот врз колачот оставајќи го да падне по страните и измазнете ги сите празнини со нож.
ЧЕКОР 13
Украсете со 50гр рендано чоколадо или 100гр чоколадни кадрици. Тортата стои сочна и мека 3-4 дена.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот