Слатка пита со тиква и ореви > Сосотојки: 1 кг тиква
200 г ореви
50 г суво грозје
1 пакетче готови кори
150 г масло
200 г шеќер
1 лажичка цимет
? лажичка индиско оревче
За прелив
3 јајца
300 мл млеко
50 г шеќер
Упатства: Најнапред излупете ја и исчистете ја тиквата. Потоа изрендајте ја. Оревите истолчете ги, а путерот стопете го на пареа.
Во голем сад измешајте го шеќерот, ренданата тиква и добро промешајте додека шеќерот се стопи. Додадете цимет и индиско оревче. На крај додадете ги оревите. Повторно промешајте.
Раширете една кора, намачкајте ја со стопен путер и посипете ја со смесата од тиква. Завиткајте ја кората и ставете ја во средината на подмачкан тави. Повторете го ова со сите кори.
Печете во загреана рерна на 180 степени за 45-50 минути.
За прелив:
Во голем сад измешајте ги јајцата со шеќерот и добро промешајте. Додаде го млекото и повторно промешајте.
Кога колачот се испече во овие 45-50 минути се вади од рерната и се залива со преливот. Печете заедно со него уште околу 10 минути.
Послужете ја кората посеана со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Брза баклава од палачинки > Сосотојки: 12 палачинки
мелени ореви по желба
мед или шеќер
суво грозје
2 дцл. вода
100 грама шеќер
Упатства: Направете палачинки по сопствен рецепт. Во огноотпорен тркалезен сад (со големина на палачинките) ставете 1 палачинка, посолете ја со ореви, над оревите ставете мед и суво грозје и одозгора ставете друга палачинка. Постапката повторете ја се додека не ги потршите палачинките.На горната палачинка ставете само ореви и мед. Ставете го огноотпорниот сад во рерна и печете околу 20 минути.Направете шербет од водата, шеќерот, ванила и сок од половина лимон. Кога палачинките ќе бидат готови ставете им го шербетот, по краевите на садот. Оставете да се излади и послужете.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со наполитанки > Сосотојки: Состојки за тесто:
6 белки
6 лажици шеќер
6 лажици мелени ореви
3 лажици брашно
половина кесичка прашок за пециво
Состојки за фил:
1 л. млеко
3 пудинзи од ванила
3 лажици густин
6 жолчки
200 гр. шеќер
200 гр. маргарин
100 гр. Милка чоколадо
150 мелени наполитанки
Упатства: Изматете снег од белките, додадете шеќер, а потоа пополека со лажица додадете го брашното, прашокот за печиво и оревите. Испечете го тестото во плех.
Сварете го пудингот и густинот во млекото и додадете жолчки. Кога ќе се излади додадете го маргаринот. Поделете го кремот на 2 дела. Во едниот дел додадете го растопеното чоколадо, а во другиот дел додадете ги наполитанките. На тестото намачкајте го прво кремот од наполитанки, а над него кремот од чоколадо. На крај украсете го колачот со шлаг.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Млечна Киндер торта > Сосотојки: За пандишпан:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
5 лажици какао
1 ванилин шеќер
1 лажичка прашок за пециво
За фил:
200 ml слатка павлака
2 лажици мед
? ќесичка желатин
4 лажици вода
За глазура:
50 грама чоколадо за готвење
2-3 лажици млеко
2-3 лажици зејтин
Упатства: Се матат жолчки, шеќер и ванилин шеќер. На тоа се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво. Белките се матат посебно и двете густи смеси се спојуваат. Смесата се става на обложен плех со хартија и сето тоа се пече 15 минути на 180 степени. Кога кората ќе се олади, се преполовува. Се мати слатката павлака, на која се додава 1 лажица мед. Желатинот со 4 лажици вода се вари додека не зоврие и сето тоа се додава на смесата со слатката павлака. Филот се нанесува на кората и тоа се поклопува со другата половина. По желба, колачот се прелива со глазура, која веднаш по варењето на чоколадото, млекото и зејтинот, се мачка врз кората. Кога ќе се олади, се сече на коцки…
Децата уживаат во овој колач…Израдувајте ги ! а Вие…
Уживајте!!!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Нестле торта > Сосотојки: Кора:
6 белки
6 лажици шеќер
5 лажици мелени ореви
2 лажици брашно
Прелив за кора:
300 гр чоколадо
125 гр маргарин
Фил:
1 л млеко
18 жолчки
10 лажици брашно
10 лажици шеќер
250 гр маргарин
200 гр Несквик
Топ фил за цела торта:
300 гр шлаг крем
400 мл минерална вода
Упатства: Изматете ги со миксер потребните состојки за кора. Кората се пече на 180 степени додека не добие златно-кафена боја. Откако ќе се олади кората се филува со чоколадо и маргарин кои претходно сте ги стопиле на пареа. Изматете ги жолчките со брашно и малку млеко кое ќе го издвоите од литарот, а во остатокот млеко додадете шеќер и сварете го. Во врелото млеко додадете ги матените жолчки и добро мешајте да не загори.
Тргнете го кремот од оган и оставете да се олади. Изматете го маргаринот и додадете го во ладниот фил со жолчките. Додадете и Несквик прав и добро измешајте. Изматете ги шлаг кремите со минерална вода. Додадете од кремот врз кората со чоколадо, прво кафен крем, а потоа и шлаг крем. И така се додека не се потрошат корите.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Црвенкапа > Сосотојки:
70 g margarina
100 g secera
2 јајца
140 гр. брашно
1 прашак за печиво
2 лажици Нутела
1 тегла вишни
500 гр. свежо сирење
100 гр. шеќер
2 кесички ванилин шеќер
0,5 л. хопла
1 кесичка црвен прелив за торта
Упатства: Измешајте го маргаринот, шеќерот, јајцата, брашното и прашакот за печиво. Смесата поделете ја на два дела. Првиот дел ставете го во калап за торта, кој претходно сте го премачкале со маргарин. Другата половина од смесата помешајте ја со Нутела и ставете ја над светлата смеса. Исцедете ги вишните (зачувајте го нивниот сок) и распореете ги по тестото. Печете го колачот околу 45 минути на 150 C во претходно загреана рерна. После тоа извадете го колачот и оставете го да се излади. Ставете го на чинија за торта, која може да ја собере во фрижидер. Ставете прстен за торта околу тортата.
Измешајте ги свежото сирење, 100 гр. шеќер и ванила. Избијте го шлагот и измешајте го со свежото сирење. Со тој крем премачкајте ја тортата. Направете прелив од остатокот од сокот од вишни и црвениот прелив за торта. Прелијте ја тортата и оставете ја во фрижидерот да се стегне. Извадете го прстенот за торта и послужете.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Рафаело торта > Сосотојки: 140 грама брашно
130 грама кафеав шеќер
100 грама исушен кокос
125 грама несолен путер, стопен
Прстофат сол
За филот:
400 милилитри млеко од кокос
80 грама кокос, изрендан
200 грама бело чоколадо, ситно исечкано
50 грама маскарпоне
60 грама шеќер во прав
85 грама цреши
За декорација:
80 грама кокос, изрендан
2,3 цреши
Упатства: Загрејте ја рерната на 100 степени и премачкајте го садот за готвење со путер. За да ја направите кората на тортата, измешајте ги брашното, кокосот, кафеавиот шеќер, солта и стопениот путер. Мешајте сe додека не се соединат целосно и потоа рамномерно поставете ја смесата во садот за готвење. Печете 12 – 15 минути, или сe додека не добиете златна кора, а потоа тргнете ја настрана да се олади и ставете ја во фрижидер додека не ви притреба повторно.
За да го направите филот, сипете го кокосовото млеко заедно со 80-те грама изрендан кокос во тенџере со средна големина и варете на тивок оган. Гответе 30 – 40 минути или сe додека кокосот не го впие целото кокосово млеко и не заборавајте повремено да мешате. Потоа додадете го белото чоколадо и мешајте сe додека не се стопи и соедини целосно, па префрлете ја мешавината во друг сад, покријте ја површината и ставете ја во фрижидер додека не се олади.
Откако мешавината ќе се олади, изматете ги маскарпонето и шеќерот во прав, па додадете ги заедно во мешавината со чоколадо и кокос. Одвојте 1/4 од филот и разнесете ја рамномерно на кората, па наредете ги врз неа црешите. Покријте со останатиот дел од филот и на крај, сипете го и останатиот изрендан кокос.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Турски капи со кокос > Сосотојки: 35-38 супени лажици брашно
2 јајца
2 мали шолји за кафе - масло
4 мали шолји за кафе – топло млеко
1 кесичка сув квасец
2 супени лажици шеќер
2-3 лажици какао за темниот дел од тестото
2-3 лажици кокос во светлиот дел од тестото – но може и без него
700 г шеќер
1 литар вода
Упатства: 1.Пенесто измиксајте ги јајцата па постепено додавајте масло, млеко, потоа квасец и лажица по лажица од брашното.
2.Потоа тестото поделете го два еднакви дела, во едниот додадете какао а во другиот кокос, па оставете 45 минути да се дигне.
3.Премесете го тестото на работна површина и од секој дел одвојте по 24 топчиња, може и помали, зависно колку капи (турбани) сакате.
4.Развлечете едно светло и едно кафеаво топче во суканици, исплете ги во круг, а крајот завлечете го оздола, за да не се одвојува при печењето.
5.Печете на 200 степени во претходно загреана рерна околу половина час, малку да потемнат.
6.Сварете шербет од 700 г шеќер и 1 литар вода, колку да се растопи шеќерот. Со млакиот шербет потурајте ги турските капи. Ова правете го постепено и полека за да можат убаво да се натопат. Повремено превртувајте ги за да бидат сочни.
7.Во првите половина час тоа правете го на секои 10 минути, не треба повеќе.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијански кекс со сушени плодови > Сосотојки: кајсии - 100 гр. сушени
смокви - 100 гр. сушени
сливи - 50 гр. сушени
урми - 50 гр.
портокали - 30 гр. кандирана кора од портокал
мед - 4 лажици
коњак - 2 лажички
брашно - 1 ч.ч.
квасец - 20 г
масло - 3 лажици
бадеми - 100 гр.
сол - 1 краен
млеко - 3 лажици
јајца - 1 парче
лимони - 1 парче
Упатства: Кората на лимонот се ренда, сокот се цеди. Кората од портокал и сушеното овошје се сечат на ситно и се мешаат. Над овошјето налејте ја мешавината од загреан мед и коњак, лимонова кора и сок од лимон. Оставете ги да отстојат 5 часа.
Од брашното, квасецот, млекото, 2 лажици путер, јајца и солта се замесува тесто и се остава за половина час на топло. Додадете го сушеното овошје.
Се додаваат бадемите и сe се промешува. Тестото се става во калап, послан со хартија за печење, и се остава на топло за половина час. Печете 1 час на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Штрудли од смоква > Сосотојки: Тесто
- 300 гр брашно
- 170 гр путер на собна температура
- 100 гр шеќер
- 50 гр мед
- 1/4 лажичка сода бикарбона
- прстофат сол
- малку цимет
- рендана кора од 1 портокал или лимон
- 2 лажички чист екстракт од ванила
- 4 жолчки од јајца
Полнење
- 400 гр сушени смокви
- 80 гр пире од јаболка
- 50 гр мед
- на врвот на лажичка цимет
Упатства: ПОДГОТОВКА
1. Ставете омекнат путер, шеќер, мед, рендана кора од лимон, сол, екстракт од ванила и цимет во сад. Добро измешајте со миксер.
Додадете ги жолчките еднa по една, мешајќи постојано, сe додека не се комбинираат со смесата.
Додадете го брашното прелиено со сода бикарбона - прво измешајте со миксер со најмала брзина, а потоа со дрвена лажица за добро да ја измешате смесата.
Тестото треба да биде многу меко, затоа не додавајте повеќе брашно.
Поделете го тестото на четири дела, обликувајте го секој во ролна што малку ја раширивте со дланката и завиткајте во парче фолија. Оставете го тестото добро да се олади во фрижидер најмалку 2 часа.
2. Во меѓувреме, подгответе го полнењето.
Ставете исечени смокви, мед и пире од јаболка во миксер и измешајте додека не добиете мазна смеса.
Смесата ставете ја во кесичка за печење за украсување или обична кесичка замрзнувач на која и го отсекувате врвот.
3. Тестото исучете го многу тенко (околу 2 мм) и исечете го на правоаголници широки 8 см (соберете го остатокот од тестото и изладете го, а потоа повторно исучете го). Затегнете го тестото помеѓу две парчиња хартија за печење, и брашно и под тестото и на самото тесто одозгора, бидејќи брзо се омекнува на собна температура и станува лепливо.
По секој правоаголник, во средина, стиснете го полнењето, а потоа раширете го малку со нож.
Преклопете го тестото над полнењето, а потоа свртете така што преклопот е на долната страна.
Пренесете ги сите обликуваните штрудли во сад за печење и замрзнете ги 1 час.
4. Кога штрудлите добро ќе се изладат, исечете ги со многу остар нож на парчиња должина од 6 см и не ги одделувајте исечените парчиња.
Ставете ги во загреана рерна на 180 ° C околу 12 минути, додека не се зацрвенат лесно на врвот.
Додека се уште топли, пресечете повторно и оставете ги да се изладат.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Слатко од дуњи > Сосотојки: 1 кг излупени дуњи, може да ги исецкате, може да ги рендате (јас секогаш ги рендам)
• 1 ? кг шеќер
• 2 чаши вода
Упатства: Во длабок сад се ставаат дуњите. Се истура шеќерот врз нив и се налева со 2 чаши вода. Се остава да почне да врие. Додека шеќерот врие се вадат дуњите од водата и се ставаат на цедалка да се исцедат. Во наполно густиот шеќер се враќаат дуњите. Садот често се протресува и се меша за да не се залепат на дното. Слаткото се вари додека не почне шеќерот од лажицата да паѓа една по една капка. Свареното слатко се трга од оган, се вади пена доколку има и се покрива со наводенета чиста крпа. Утредента дуњите се редат во тегли и се преливаат со сокот.
Одлично се комбинираат со неколку јатки ореви
Совет плус:
Секогаш кога се вари слатко од дуњи треба да се проверат дуњите дали се за слатко или не. Во сад се става вода, па кога водата ќе проврие, се ставаат излупени дуњи. Доколку дуњите остнат бели, значи дека од нив може да се прави слатко.
За да добиете потемна боја на слаткото можете да ги варите малку подолго со постојано мешање.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Корнет торта > Сосотојки: Кора:
4 јајца
4 лажици шеќер
4 лажици брашно
2 лажици какао
Фил:
500 мл слатка павлака
100 г чоколадо
50 г печени лешници
Глазура:
50 г чоколадо
2 лажици масло
Украс:
100 мл слатка павлака
неколку корнети за сладолед
Упатства: Кора:одвојте ги белките од жолчките, Белките изматете ги во цврст снег па додајте шеќер. На изматената смеса од белки постепено додавајте ги жолчките, една по една. Кога ќе добиете воздушеста и хомогена смеса додајте ги брашното и какаото. Подготвената смеса истурете ја во калап за торта покриен со хартија за печење. Ставете во рерна загреана на 200 степени и печете околу 25 минути. Тестото оставете да се излади, исечете на половина.
Во длабок сад ставете ја слатката павлака, чоколадото истопете го на ниска температура и додајте во павлаката заедно со иситнетите лешници.
Дното од калапот за торта покријте го со 1/2 тесто. Истурете го филот и покријте со горната кора. Чоколадото истопете го со малку масло и истурете врз горната кора. Ставете ги корнетите на тортата, а најдобро ако секој наполните со фил. Изматете ја слатката павлака и украсете ја тортата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
|
|