Red velvet торта >
Сосотојки:
• 230 гр путер
• 2 јајца
• 375 гр шеќер
• 1 мала лажица какао во прав
• 60 мл црвена прехранбена боја
• 235 гр тесто за колачи и торти
• 1 мала лажица сол
• 1 шолја матеница или ајран*
• 1 мала лажица екстракт од ванила
• 1 мала лажица прашок за пециво
• 1 мала лажица оцет
за глазура
• 2 големи лажици брашно
• 1 шолја млеко
• 200 гр путер
• 1 мала лажица екстракт од ванила
• 110 гр шеќер во прав
Упатства:
Во подлабок сад, измешајте ги путерот, јајцата и шеќерот. Во друг, помал сад, измешајте ги бојата и какаото и потоа додадете ги кон смесата со путер. Кон тестото додадете го, на три пати, ајранот или матеницата. Надополнете со екстракт од ванила, прашок за пециво и оцет.
Во тавата за печење ставете пекарска хартија и наросете ја со брашно и сол. Ставете го брашното и печете околу 30 минути. Додека тестото се лади, подгответе ја глазурата.
На средна температура, гответе ги брашното и млекото, додека не згуснат. Потоа, оставете ја смесата да се излади. Со миксер, измешајте ги путерот, шеќерот во прав и ванилата. Потоа, спојте ги двете смеси и измешајте.
Тестото пресечете го по должина на два слоја и ставете од глазурата помеѓу двата слоја и на врвот на тортата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Добош торта >
Сосотојки:
1.5 дл масло за јадење
2.5 дл. вода
1.5 дл. мед
1 лажичка сода бикарбона
150 гр. чоколадо
400 гр. шеќер
300 гр. ореви
200-400 гр. брашно
20 гр. путер
Упатства:
Брашното се замесува со маслото, 0,5 дл. вода, медот и содата, за да се добие тесто кои се сучи со сукало. На превртен калап се печат околу 5 кори.
Крем: 300 гр. шеќер се топи со 1 дл. вода и на тивко се вари додека се добие густина на шербет. Се додаваат мелените ореви и 50 гр. чоколадо. Се филуваат сите кори освен последната, која се прелива со чоколадна глазура.
Чоколадна глазура: 100 гр. чоколадо се растопува со 1 дл. вода, 100 гр. шеќер и непрестано се меша додека постане изедначена и густа смеса. При крај се додава 20-30 гр. путер и веднаш се прелива тортата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Млечна плетенка - козињак >
Сосотојки:
- 500 гр. брашно
- 1 инстант квасец
- 2 јајца
- сол
- 50 гр. маргарин
- 50 гр. шеќер
- 1 пак. ванилин шеќер
- 200 мл. млеко
- кора од лимон
- 1 белка (за премачкување)
Упатства:
Измешајте го брашното со квасецот, додадете шеќер, ванилин шеќер, растопениот маргарин, изматените јајца, малку сол и рендана кора од лимон. Малку промешајте и со топло млеко замесете меко тесто. Покријте го со кујнска крпа и оставете го на топло место да скисне.
Тестото премесете го лесно и разделете го на два дела и тоа еден дел од 1/3 од тестото, а другиот дел од 2/3 од тестото. Двата дела обликувајте ги во должина и скоро до врвот засечете ги на три делови. Исплетете две плетенки еднакно долги.
Поставете ја помалата на пошироката плетенка, премачкајте со белка, посипете шеќер и ставете ја да се печи околу 50 минути на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Монте >
Сосотојки:
Тесто:
- 3 јајца
- 5 лажици шеќер
- 3 лажици топла вода
- 3 лажици брашно
- 3 лажици какао
- 1/3 прашок за печиво
Прелив:
- 1/2 дцл. млеко
- 2 полни лажици несквик
Бел крем:
- 6 дцл. млеко
- 5 лажици шеќер
- 6 лажици густин
- 2 пак. ванилин шеќер
- 20 гр. бело чоколадо
- 150 гр. маргарин
Темен крем:
- 200 гр. темно чоколадо
- 100 гр. млечно чоколадо
- 5 дцл. слатка павлака
Упатства:
Изматете ги пенесто јајцата и шеќерот, додадете вода па уште малку матете. Додадете ги сите останати состојки и матете колку што е потребно за да се изедначат состојките.
Печете на 180 C околу 20 минути.
Печеното тесто прелијте го со преливот (со врелото млеко додадете несквик и добро измешајте)
за белиот крем одвојте неколку лажици млеко за да го растворите густинот. Преостанатото млеко варете го со шеќерот. Откако ќе зоврие додадете густин.
Да се меша неколку минути и да се додаде ванилиниот шеќер.
Покријте го со проѕирна фолија и оставете го да се лади. Во изладениот крем измешајте го маргаринот.
За темниот крем ставете ја слатката павлака на тивок оган, додадете ги двете врсти чоколадо и мешајте додека не се стопи чоколадото.
Оставете да се лади барем 2 часа.
Ако сакате посладок крем додадете 1-2 лажици шеќер.
Изладениот бисквит премачкајте го со бел крем, па со темен крем.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач Ромео и Јулија >
Сосотојки:
6 јајца
24 лажици шеќер
1 лажица киселина
1 литар млеко
2 пудинзи од ванила
375 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
2 дл. густ сок од јагода
400 гр. шеќер
500 гр. јаготки
3 пудинзи од јагода
2 дл. слатка павлака
шлаг
Упатства:
Тесто
6 белки, 24 лажици шеќер измататете ги пенасто, на крај додадете 1 лажица киселина и тестото сушете го половина час на 150 степени и два часа на 100 степени. Оставете го тестото да се излади.
Фил 1: 1 литар млеко, 6 жолчки, 2 пудинзи од ванила сварете ги и оставете ги да се изладат. Во изладениот фил додадете пенасто изматен маргарин 375 гр со 200 гр. шеќер во прав.
Фил 2: сварете како шербет 2 дл. густ сок од јагода и 400 гр. шеќер. Додадете 500 гр. јагоди. Во смесата ставете три пудинзи од јагода. Кога филот ќе се излади додадете 2 дл. слатка павлака.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна торта >
Сосотојки:
3 х 6 јајца
3 х 6 лажици шеќер
3 х 4 лажици брашно
3 х 6 лажици мелени ореви
1 Фил
1/2 кгр. шеќер, 1 л. млеко, 200 гр. чоколадо
2 Фил
250 гр. маргарин, 200 гр. шеќер во прав и 3 јајца
3 фил
250 гр. мелени ореви и 1 чаша млеко
Упатства:
Изматете 3 х 6 јајца, додадете 3 х 6 лажици шеќер, 3 х 4 лажици брашно и 3 х 6 лажици мелени ореви. Секоја кора поделете ја на два дела, така што ќе добиете 6 кори.
1 фил - Ставете на оган 1/2 шеќер и 1 литар млеко да се вари шербет. Кога ќе почне да се згуснува додадете 200 гр. чоколадо и оставете на тивок оган филот убаво да се згусне. Премачкајте ги 6-те кори и оставете ги да се стегне чоколадото на нив.
2 фил - Измиксирајте 250 гр. маргтарин со 200 гр. шеќер во прав и додадете 3 јајца.
3 фил - 250 гр. мелени ореви прелијте ги со една шоља за кафе врело млеко.
Измешајте ги двата фила и филувајте ги корите кои се премачкани со чоколадо.
Глазура - 200 гр. чоколадо и 4 лажици масло
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Роденденска торта >
Сосотојки:
За тесто:
15 белки
20 лажици шеќер
20 лажици сецкани ореви
5 лажици мелени плазма бисквити
за фил:
15 жолчки
2 пудинзи од ванила
1 литар млеко
300 гр. маргарин
250 гр. сецкани ореви
250 гр. мелени плазма бисквити
1 литар слатка павлака
За украсување - 500 мл. слатка павлака
Упатства:
Изматете ги белките во цврст шлаг, додадете шеќер и матете додека шеќерот не се растопи. Додадете сецкани ореви и мелени плазма бисквити, па поделете ја масата на три еднакви делови и испечете 3 кори. За фил - со миксер изматете ги жолчките, шеќерот и пудингот и сварете ги во млекото. Во изладениот фил ставете го изматениот маргарин, додадете ги сецканите ореви и мелената плазма, па се добро измешајте. Изматете ја слатката павлака. Првата кора премачкајте ја со жолт фил, а потоа со шлаг. Ставете ја преку другата кора, па повторете ја постапката. Ставете ја и третата кора, жолтиот фил и на крај украсете ја тортата со шлаг.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Џем од јагоди >
Сосотојки:
4 кгр. јагоди
2 кгр. шеќер
сок од лимон или 1 лимонтус
1 желатин
вода
Упатства:
Многу лесно и едноставно за правење. Јас правев со 4 кг јагоди, но можете и со 100 гр и со 10 кг, само к?е си ги прилагодите состојките. Убаво измијте ги јагодите и исчистете им ги листовите. Ставете ги во тенџере (големината зависно од количината), додадете го шек?ерот(може и повек?е шек?ер, но мене лично вака ми е поубаво) и сокот од лимон и ставете ги на оган на средна температура. Јас додадов и 500 мл вода, но на пола варење(после 1-1ипол час) извадив околу 1 литро сок за растварање. Доколку не сакате сок, ставете само околу 100 мл вода, а со оглед на тоа што и јаготките пуштаат сок к?е ви дојде супер. Варете го околу 1ипол-2 часа со повремено мешање на средна температура. При крај кога век?е водата к?е се намали скоро целосно мешајте постојано да не ви загори и тогаш додадете една кесичка желатин(претходно набабрен - растворен со вода). Можете да ги изгмечите јагодите дополнително, но со самото варење тие се разделуваат на помали парчиња. Топлиот џем веднаш префрлете го во тегли и убаво затворете ги. Отприлика од 1-1ипол кг јагоди излегува една голема тегла џем. Верувам к?е уживате во вкусот, а и мирисот кој се шири дома дури се вари.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 140 минути
<< Сокриј го рецептот
Божиќен колач >
Сосотојки:
- 200 гр. маргарин
- 150 гр. жолт шеќер
- 1 пак. ванилин шеќер
- половина лажиче цимет
- половина лажиче кардамом во прав
- половина лажиче коријандер во прав
- половина лажиче каранфилче во прав
- 4 јајца
- 200 гр. ореви
- 200 гр. црно чоколадо
- 250 гр. црно суво грозје
- 250 гр. бело суво грозје
- 50 гр. кандирана кора од портокал
- 50 гр. кандирана кора од лимон
- 250 гр. брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
- маргарин и брашно за калапот
Глазура:
- 100 гр. црно чоколадо
- 75 мл. слатка павлака
- 1 лажичка маргарин
Упатства:
Омекнатиот маргарин измешајте го со жолтиот шеќер, ванилиниот шеќер, медот и преостанатите зачини. Се измешајте пенасто, па полека ставајте едно по едно јајце.
Издробере ги на крупно чоколадото и оревите, па заедно со кандираното овошје и двата вида суво грозје, замешајте ги во смесата со јајца. и маргарин. На крај додадете го брашното и прашокот за печиво. Направете густо тесто.
Премачкајте го калапот за колачи со маргарин и посипете брашно. Ставете го тестото. Печете го колачот во загреана ре4рна на 160 степени околу 1,5 часа. По еден час печење покријте го со алуминиумска фолија, за да не потемни. Откако ќе се испече, оставете го колачот 10 минути во калапот, за да се излади. Потоа со нож одделете го од страните на калапот и полека извадете го. Оставете го колачот потполно да се излади.
Подгответе ја глазурата, растопувајќи ги состојките на шпорет. Премачкајте го изладениот колач.
Честит Божиќ!
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот
Раскошна шарлота од малини >
Сосотојки:
павлака - 350 г крем
малини - 450 г
желатин - 5 листови или 2 и 1/2 лажица на гранули
вода - 250 мл (за желатин)
ванила
млеко - 250 мл
сол - 1 прстофат
шеќер - 4 лажици
јајца - 4 жолчки
масло - 1 лажица
шеќер - 1 лажица
бишкоти - околу 21 парч.
малини - 400 г
шеќер во прав - 2 лажици
лимонов сок - 1 лажица
ликер - 200 мл малина
Упатства:
Изладете ја павлаката во фрижидер и измијте ги и исцедете ги малините. Растворете го желатинот во студена вода. Ставете го млекото на оган и додадете ја ванилата. Додадете шеќер и малку сол и сварете го млекото. Изматете ги јајцата и постепено додадете го млекото. Вратете го кремот на шпоретот и мешајте додека се згусне. Исцедете го желатинот од водата и промешајте го со топлиот крем, за да се стопи и оставете да се олади. Изладете го кремот во фрижидер.
Намачкајте ги страните и дното на калапот со маргарин и посипете со шеќер. Наредете ги на ѕидовите вертикално пишкотите.
Измешајте го кремот постепено додека се хомогенизира. Истурете 1/3 од смесата во садот. Наредете ред малини, потоа ред крем, пак малини и завршете со кремот. Посипете со едната кршена пишкота, покријте над трошките со фолија и оставете во фрижидер најмалку 6 часа или 1 ноќ.
За сосот од малини измијте ги и исцедете ги малините. Одвојте околу 20 парчиња за декорација. Останатите малини поминете ги низ сито и измешајте ги со шеќер во прав, сок од лимон и ликер од малини.
За да ја извадите шарлотата од калапот, потопете ја неколку секунди во топла вода, отворете ги страните и ставете го колачот во послужавник. Украсете со малините.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед торта >
Сосотојки:
5 dcl. слатка павлака
400 гр. кондензирано млеко
4 чоколадни бананчиња или повеќе (по желба)
кекс за подлога (може чоколадна плазма)
Упатства:
Подготовка на кондензирано млеко:
1 л. млеко, 500 гр. шеќер, 50 гр, гликозен сируп, екстрат од ванила. Сите состојки се соединуваат и готват на средна температура 1 час и 15 минути.
Соединете ја слатката павлака со кондензираното млеко и изматете цврст крем.Додатете сецкани бананчиња измешајте и распоредете го кремот во калап на чие дно ќе го ставите кексот. Кексот претходно натопете го во млеко. Ставете го во замрзнувач цела ноќ, па потоа извадете го обрачот од калапот.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот
Неверојатна торта со чоколадни топчиња >
Сосотојки:
200 гр. кафеав шеќер
185 мл. млеко
125 гр. путер
1 пециво
160 гр. Брашно
50 гр. Какао
3 јајца
185 гр. Путер
345 гр. Шеќер во прав
95 гр. Млеко во прав
1 лажица млеко
465 гр. чоколадни топчиња
Чоколаден премаз
300 гр. Темно чоколадо за готвење
125 мл. хопла
30 гр. Путер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 160 степени. Намастете ја тавата за печење (со дијаметар од 20 cm) со путер. Обложете ја со хартија за печење. На пареа стопете го кафеавиот шеќер, млекото и путерот, додека не добиете хомогена смеса.
Соединете ги брашното, пецивото и какаото. Додадете го петерот и јајцата и месете додека не добиете изедначена смеса. Ставете ја смесата во тавата подготвена за печење. Откако тестото ќе се испече ставете го на решетка за да се излади целосно.
За да го направите чоколадниот премаз ставете го чоколадото (300 гр.) да се стопи на пареа, заедно со путерот. Во смесата додадете ја хоплата и мешајте со миксер. Ставете ја смесата во фрижидер да се излади.
За да го подготвите филот за тортата користете електричен миксер. Изматете го путерот во сад додека не стане кремаст. Додадете го шеќерот во прав. Додадете го млекото во прав и 1 лажица млеко. Ставете 1 лажица од преливот за тортата.
Исечете 4 хоризонтални делови од тортата. Ставете го првиот дел на послужавник. Премачкајте со 1/3 од кремот. Продолжете ја ги ставате останатите делови од тестото. Од последното парче тесто исечете по една лента за да биде малку помало од останатите. Ставете ја тортата да отстои 1 час во фрижидер за да се стегне.
Премачкајте ја со чоколадниот прелив и наредете ги чоколадните топчиња одозгора.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот