25 - 36 рецепти од 270 | Страница: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ... | >> | 23 |
Американски палачинки >
Сосотојки:
2 банани
3 јајца
5-6 лажици брашно
Упатства:
Јајцата се мамат со миксер. Бананата се пасира и се додава во јајцата. На крај се додава брашно и се мати со миксер. Се пржат и се филуваат по желба.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со маџун >
Сосотојки:
125 гр путер стопен
2 јајца (на собна Т)
1 чаша маџун
1 чаша млеко
1 чаша јогурт
2 чаши брашно
1,5 лажичка сода бикарбона
малку сол
Упатства:
Течните состојки се матат заедно, па се додаваат во во сувите состојки(брашното, солта и содата). Откако ќе се изедначи се истура во калапите, намрснети и набрашнети. Се печат во загреана рерна на 200 степени, 10-15 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Солзи со течно чоколадо >
Сосотојки:
1 замрзнато лиснато тесто
чоколаден намаз
1 жолчка од јајце
Упатства:
Замрзнатото тесто ставете го на набрашнета површина. Посипете го со малку брашно и лесно премачкајте го со сукало. Важно е да се работи побрзо со тестото додека е уште добро изладено. Премачкајте го со течно чоколадо од крај до крај.
Почнете да ги извртувате двата краја за да бидат исправени кога ќе се спојат. Добиениот ролат со остар нож исечете го на парчиња со дебелина од околу 2 см.Наредете ги во плех на хартија за печење и премачкајте ги со малку изматена жолчка. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини од какао во микробранова >
Сосотојки:
2 лажици шеќер
2 лажици брашно со прашок за пециво
2 лажици какао
1 јајце
1 лажица масло
1-2 лажици свежо млеко
Упатства:
Во порцеланска чаша со средна големина, прво ставете го шеќерот, а потоа додадете го брашното. Потоа додадете го какаото, на крај јајцето. Добро измешајте со лажица. Додадете масло и млеко. Промешајте повторно добро за да нема грутки. Ставете во микробранова печка 2 - 2 и пол минути. Подготвено е кога тестото почнува да се издига над чашата. Потоа запрете ја микробрановата печка и извадете ја мафината.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Мрзлива пита од јаболка со лимон и цимет >
Сосотојки:
500 гр брашно
40 гр кафеав шеќер
1 прстофат сол
50 гр овесни снегулки
60 гр ладни коцки путер
2 јаболка, излупени и исечени
1 лажица сок од лимон
? лажичка цимет
1 и ? лажица бел шеќер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте го брашното, кафеавиот шеќер и солта заедно. Додадете ги овесните снегулки и промешајте. Додадете го путерот во смесата и мешајте додека не се добијат големи трошки. Наредете ги исечените јаболка на дното на плехот за печење. Посипете со сок од лимон, цимет, бел шеќер врз нив. Посипете ја смесата од брашно со овесни снегулки на јаболката. Печете 30-40 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кокосови тартуфи со бадеми и бело чоколадо >
Сосотојки:
Производи:
За полнење:
100 гр рендан кокос
60 гр шеќер во прав
16 бадеми
100 гр рикота
За школка:
70 гр скршено бело чоколадо
3 лажици течен кондиторски крем (висок процент)
50 гр рендан кокос или по потреба за валање
Упатства:
За да го подготвите филот:
Во сад измешајте ги кокосот, шеќерот, рикота. Замесете мазно тесто. Поделете го на 16 делови. Секоја порција формирајте ја во топка. Притиснете по еден бадем во секое топче десно во центарот. Изладете ги топчињата во фрижидер 20 минути.
За да ја подготвите лушпата:
Чоколадото ставете го во тенџере за топење вода. Промешајте. Додека се растопи додадете го кремот. Мешајте додека не останат грутки. Тргнете од оган. Со помош на чепкалка за заби или ражен, секоја бонбона потопете ја во чоколадната смеса за да покрие насекаде. Обилно посипете ги со кокос или виткајте ги тартуфите.
Ставете ги тартуфите во фрижидер додека целосно да се изладат и да се стврдне чоколадото.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Освежителен летен колач >
Сосотојки:
300 мл. хопла
200 гр. овошје
1 пак. желатин
Упатства:
Изматете ја хоплата и во неа додадете го желатинот. Желатинот прво потопете го со неколку лажици вода и оставете го да набабри, па растопете го во сад на оган. Измешајте ги хоплата и желатинот и додадете го овошјето. Јас пола овошје го додадов на парчиња, а пола го изблендирав(малини, јагоди, цреши). Е сега интересниот дел е во тоа што смесава ја полните во обични пластични чаши за една употреба. Најпрво малку ги намрсив чашите и ги наполнив со смесата. Оставете ги најмалку 1 час во фрижидер или преку нок?, а можете и кратко(20-30 мин) да ги замрзнете па да добиете сладолед.
Толку е лесно, пенасто и вкусно за јадење што нема да знаете колку ви е доста. Од смесава јас наполнив 7-8 големи чаши. За да ги извадите од чашите после, засечете ги чашите со ножички на неколку места и нежно притиснете одозгора и к?е излезе. Или пак исечете ја целата чаша. Доколку се замрзнати малку и полесно к?е излегуваат.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Миризливи јаболка со прелив од карамела >
Сосотојки:
7 мали јаболка
3 лажици блага хопла
Дрвени стапчиња (можете да употребите и од оние за ражничи)
400g карамела
Кикиритки, чоколадни трошки, ореви, кокос за декорација (по желба)
Упатства:
Отстранете ги дршките на јаболката, измијте ги со топла вода и избришете ги. Уште подобро е ако ги оставите во фрижидер неколку часа пред да почнете со десертот.
Ставете ги стапчињата на јаболката, така што ќе бидат како дршки. Наредете ги јаболката во еден сад, а во разни плитки садови ставете ги додатоците за украсување, како кикиритки и чоколадни трошки.
Во тенџере ставете ги карамелата и хоплата и оставете го на тивок оган додека не се растопи карамелата. Оставете ја смесата околу 5 минути да се излади, за карамелата подобро да се залепи за јаболката.
Држејќи ги јаболката за стапчето, потопете ги во смесата со карамела и хопла и разлејте ја низ целото јаболко. Веднаш потоа, додека карамелата е уште топла, додајте ги и кикиритките, чоколадните трошки или какви било додатоци по желба.
Наредете ги јаболката во сад обложен со хартија за печење, а потоа оставете ги да се стврднат.
Вака приготвените јаболка можете да ги чувате во фрижидер и до две недели.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни топчиња >
Сосотојки:
50гр. путер
150 гр. чоколадо
150 гр. мелени бисквити
100 гр. ореви
чоколадни трошки
Упатства:
Путерот се растопува на оган.Се става чоколадото и се меша додека не се растопи и тоа.Се трга од оган и се додаваат мелените бисквити и оревите.Се тоа се меша за да се добие хомогена смеса.Се прават мали топчиња и се валкаат во чоколадните трошки.Од овие мерки се добиваат околу 15 чоколадни топчиња.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кадаиф >
Сосотојки:
500 гр. кадаиф
200 гр. ореви
150-200 гр. путер
300 гр. шеќер
1 лимон
50 гр. суво грозје
Упатства:
Намачкајте ја тепсијата со путер и наредете половина од кадаифот во тепсијата. Потоа ставете ги толчените ореви помешани со суво грозје, попрскајте со путер и ставете ја другата половина од кадаифот. Попрскајте со остатокот од путерот и ставете го во рерна да се пече околу 40 минути. Шеќерот со 200 гр. вода и сокот од лимунот сварете го и прелејте го печениот кадаиф. Кадаифот треба да биде ладен, а шербетот врел.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Касато торта II >
Сосотојки:
200 гр. сецкани ореви
200 гр. суво грозје
180 гр. сецкано желе
220 гр. сецкано чоколадо
500 гр. бисквити
1 дл. млеко
0,5 дл. рум
200 гр. шеќер во прав
250 гр. путер
3 жолчки
1 кесичка шлаг пена
Упатства:
Кексот се крши, се попрскува со млеко и рум. Посебно се мати путерот со шеќерот, па се додаваат сите останати состојки. Сето се соединува со кексот и се обликува како ролат, а се украсува со шлаг подготвен според упатството.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед од боровинки >
Сосотојки:
100 гр. Индиски оревчиња
180 гр. Замрзнати боровинки
80 мл. вода
2 лажици сируп од агава
Упатства:
Ставете ги состојките во блендер и направете компактна смеса. Неколку оревчиња оставете и исецкајте ги. Смесата ставете ја во пластичен сад и ставете ја во замрзнувач околу 30 минути. Извадете го сладоледот и повторно измиксирајте го , додадете ги оревчињата и повторно вратете го во замрзнувач.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот