Чоколадни коцки >
Сосотојки:
100 грама оризови снегулки
200 грама чоколадо ( било какво може и за готвење)
100 мл млеко
сечкани ореви или лешници
малку путер
Упатства:
Во топло млеко го ставаме чоколадото да се стопи , мешаме па ги тураме останатите состојки и мешаме додека не се добие
густа и хомогена смеса.Смесата ја тураме во помал правоаголен сад ја виткаме , превиткуваме со фолија и оставаме неколку часа во фрижидер да се стегне.Се сече по желба.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана сладолед >
Сосотојки:
(375 мл) млеко или крем
(може и мешавина од двете по сопствена желба)
100 гр. шеќер
3 спремни банани и подготвени во форма на пире
Упатства:
Во соодветен сад бананите може да ги гмечите за да станат како течно пире. Потоа истурете во сад со подготвените млеко/крем и шеќер. Потоа измешајте добро. Ставете ја целата смеса во сад за сладолед и замрзнете ја во ладилник за замрзнување.
Екстра идеи: Додадете неколку парчиња егзотично овошје 5 минути пред да го извадите сладоледот од замрзнување.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Полумесечинки од ресанa >
Сосотојки:
4 пакетчиња ресана
250 грама шеќер во прав
2 пудинга од ванила
1 пакетче кокос
1 маргарин коцка
400 милитри млеко
Упатства:
Се варат пудинзите спрема упатството на кесичката.
Го оставаме да се олади.
Маргаринот се мати со шеќерот во прав и му се додава на пудингот па уште малку се меша.
Ресаните ги сечкаме на пола и ги мачкаме со фил тала што чоколадната страна да биде одозгора и одоздола.
Се валкаат во кокос од страните.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Брз колач со кокос >
Сосотојки:
2 чаши брашно,со иста чаша се работи за да биде иста мерката,2 чаши шеќер,2 чаши млеко,2 чаши масло,2 супени лажици какао,1 супена лажица сода бикарбона,
Состојки за фил:6 лажици шеќер,20 лажици млеко,100г чоколадо,150 г кокос,125 г путер
Упатства:
Најпрво во подлабок сад го ставаме брашното,шеќерот,млекото,маслото,какаото и содата,убаво се промешува со рачна маталка.Кога ќе се добие еднолична смеса се истура во намастено и набрашнето правоаголно тавче и се става во претходно загреана рерна да се пече на 180 степени околу 25-30 мин.Кога е печен пандишпанот се остава да се олади а потоа со вилушка на неколку места не длабоко се прободува за да го впие филот кој се подготвува на следниот начин.
Во тенџере на оган се става млекото,шеќерот,путерот и чоколадата и убаво се промешува додека не се растопи се,потоа тенџерето се тегнува од оган и се додава кокосот и се промешува.Со овај фил кога е млак се прелива печениот колач.
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот
Куглоф >
Сосотојки:
4 јајца, 14 лажици шеќер, 1 чаша ладна вода, 1 чаша зејтин, 15 лажици брашно, 1 пециво, 1 ванилин шеќер и какао.
Упатства:
Се матат јајцата со 14 лажици шеќер, и ванилиниот шеќер. Откако ќе се изматат убаво се додава капка по капка 1 чаша од млеко - вода и се продолжува со матење. Матејки постепено се додава 1 чаша зејтин. Се исклучува миксерт и постепено со лажица се додаваат 15 лажици брашно, пециво, се меша со лажица и се става тестото во подмачкан калап со путер. Од тестото се одделува малку и се додава малку какао и се става во преостанатото тесто, со вилушка се поминува низ тестото за да се направи шара, се пече на 220 Ц околу 30 мин. Откако ќе се испече се остава да се олади, се превртува и се поросува со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот
Ледена бајадера >
Сосотојки:
• 3 Шекер лажичка/ки
• 1 мала лажица Шеќер во прав
• 50 грама Шеќер
• 200 грама Чоколадо
• 200 грама Путер
• 100 грама Ореви
• 500 милилитри Млеко
• 2 лажица/ци Какао
• 10 милилитри Вода
• 1 Ванила пудинг/а
• 250 грама Бисквити
Упатства:
Кора: 100 грама чоколадо искршете и на пареа истопете го со постојано мешање и оставете го на топло.
Пенесто изматете 100 путер со 50 грама шеќер и додајте го истопеното чоколадо.
Во друг сад измешајте 250 грама мелени бисквити, какаото и мелените ореви па додајте ги во смесата со путер и чоколадо.
Додајте 50 грама сечкани ореви и 50 грама млеко за да добиете густа смеса.
Фил: Одвојте 100 милилитри млеко и во него растворете ги шеќерот и прашокот за пудинг. 300 млеко ставете го да зоврие и додајте ја смесата со пудингот.
Сварете густ крем. Омекнатиот 50 грама путер исечкајте го на ливчиња и додадете во малку изладениот пудинг и убаво измешајте.
Глазура: Искршете 100 грама чоколадото, додајте шеќер во прав, 30 грама путер исечен на ливчиња и една лажица вода. Истопете на пареа со постојано мешање.
Редење: Поголем, правоаголен, плиток сад обложете со проѕирна фолија.
Нанесете ја смесата за кора и убаво израмнете. Рамномерно распоредете го филот и нанесете ја топлата глазура.
Садот преку ноќ префрлете го во фрижидер а потоа исечете го на коцки и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тробоен куглоф a la Twins >
Сосотојки:
7 јајца
6 лажици шеќер
6 лажици млеко
6 лажици брашно
6 лажици масло
1/2 пециво
Упатства:
6 жолчки и 1 јајце се бијат убаво со
6 лажици шеќер
откако се избијат убаво се додава :
6 лажици млеко
6 лажици брашно
6 лажици масло
1/2 пециво
Половината од оваа смеса се тура во куглоф претходно премачкан со маргарин и се печи 10 минути на 200 степени.
Во останатата смеса се додаваат 2 лажички мали какао се меша убаво и се тура над првиот потпечен дел.
Рерната се намалува на 150 степени и се печи уште 10 минути.
6 белки се бијат убаво па се додаваат 6 лажици шеќер и се продолжува со матење да се избие убаво па се додаваат:
6 лажици масло
6 лажици брашно се промешува убаво
по желба во белките може да додадете сецкани ореви или суво грозје
се меша убаво и се тура над веке подпечените делови , се враќа во рерна и и се печи уште 15 минути на 150 степени.
Потоа се исклучува и се остава уште малку да постои во исклучена рерна
Се вади од рерна, се остава да се излади и потоа се декорира по желба на пример со шеќер во прав или растопено чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Баклава со кокос >
Сосотојки:
500 гр кори
250 гр мелени плазма бисквити (бамби)
250 грама кокос
1 маргарин
150 грама масло
Шербет:
1 кг шеќер
800 мл. вода
Упатства:
Маслото и маргаринот се растопуваат заедно.Бисквитите се промешуваат со кокосот
Се земаат 3 кори.Секоја кора се прска со мешавината од масло и маргарин и фил (бисквити со кокос).На третата кора се става најмногу фил и потоа се виткаат во ролат. Истото се прави со сите кори.
Се редат во плех и се печат да заруменат.Готовата баклава се прелива со шербет
Шербет:
1 кг шеќер
800 мл. вода
Се вари шербетот да биде малку погуст и се прелива баклавата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Татлии >
Сосотојки:
* 3 Шекер лажичка/ки
* 1000 грама Шеќер
* малку Цимет
* 200 грама Урми
* 1 кесичка/ки Прашак за печиво
* 150 грама Ореви
* 250 грама Маргарин
* 4 лажица/ци Лимонов сок
* 1 Кора од лимон
* 1000 милилитри Вода
* 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
* 450 грама Брашно
* 2 Јајца/це
Упатства:
Од брашното, прашокот за печиво, 1 ванилин шеќер, јајцата и истопениот маргарин замесете убаво тесто.
Тестото оставете го да одмори 15-тина минути.
Потоа продолжете со месењето, при што се додава (доколку е потребно) уште малку брашно.
Во посебен сад ги месиме оревите, иситнетите урми, циметот и 3-те лажици шеќер.
Тоа е филот за татлиите.
Од тестото земаме мали топчиња со големина колку орев, со дланката се стискаат, се филуваат, па убаво се затвораат од сите страни за да не испадне филот.
Вака подготвените татлии се редат на плех и се печат на 220 степени.
Додека татлии се печат се подготвува се подготвува сирупот од 1кг. шеќер, водата. ванилата и лимоновиот сок кој се додава после 15 минути варење.
Потребно е сирупот да биде сварен и со светло жолта боја.
Кога татлиите ќе се испечат се налеваат со сирупот.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со афион >
Сосотојки:
4 чаши брашно
2 чаши млеко
2 чаши шеќер
2 чаши масло за јадење
100 г афион во зрно
1 кесичка Ванила
1 кесичка пециво
Упатства:
Постапка: сето добро да се измеша со лажица, се истура во подмачкан и побрашнет правоаголен сад и се пече во загреана рерна на 200 степени, 30-40 мин.Оладениот колач се декорира со чоколаден прелив или шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Касато торта >
Сосотојки:
250 гр. путер
70 гр. какао
200 гр. шеќер во прав
1 јајце
160 гр. мелен кекс
160 гр. кршен кекс
1 лажица рум
0,5 дл. млеко
50 гр. чоколадо
чоколадна глазура
Упатства:
Во подлабок сад во компактна смеса се мешаат 250 гр. путер изматен со шеќерот во прав и останатите состојки, се формира ролат и се прелива со чоколадна глазура.
Глазура: 100 гр. чоколадо, 100 гр. шеќер, 1 дл. вода, 50 гр. путер се топат на тивко и веднаш се прелива тортата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тулумби >
Сосотојки:
300 гр. брашно
300 гр. вода
50 гр. маст
6 јајца
1 кгр. и 200 гр. шеќер
1 литар вода
малку сок од лимон
масло
Упатства:
Од 1 литар вода и 1 кгр. и 200 гр. шеќер сварете го најпрво шербетот и тоа да биде поryст и ставете во него сок од лимон. Ставете ја водата на оган со маста да зоврие и постепено додавајте го брашното. Откако ќе зоврие убаво, тргнете го од оган и оставете го малку да се излади. Потоа додавајте ги едно по едно сите јајца и месете додека не добиете мазно тесто. Ставете на оган маслото да се загрее и низ шприц за тулумби спуштајте ги тулумбите во маслото да се испржат. Готовите тулумби вадете ги со решеткаста лажица и веднаш ставајте ги во шербетот. Провалкајте ги од сите страни во шербетот и редете ги во поголема чинија.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот