Раванија >
Сосотојки:
8 јајца
8 лажици шеќер
8 лажици гриз
4 лажици брашно
3а шербетот:
1,5 литар вода
650 гр. шеќер
Упатства:
Изматете ги белките. Потоа изматете ги жолчите со шеќерот, па додајте го гризот и брашното и на крај изматените белки. Измешајте се добро и ставете ја смесата во намачкано тавче и печете ја 10 минути на температура од 200?С. Откако се испече оставете ја раванијата да се олади. Од шекерот и водата сварете шербет и ладната раванија попарете ја со врел шербет. Потоа вратете ја раванијата во исклучена рерна да се олади.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач „Ледени јаболка“ >
Сосотојки:
1 кг јаболка
600 мл вода
150 гр шеќер
2 пудинга ванила
Пола лажичка цимет
400 гр бисквити
Какао, или рендано чоколадо
шлаг
Упатства:
Јаболката се рендаат, и се ставаат во водата 5-10 минути да се варат. Пудинзите се раствораат со 12 лажици вода, па кога ќе се сварат јаболката се додаваат заедно со циметот па се заедно се вари 5-10 минути со постојано мешање.
Во еден плех се реди ред бисквити, па се става од јаболката, пак бисквити, па јаболка и се завршува со бисквити.
Се остава да се излади, па се премачкува со шлаг и се декорира со рендано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Кекс куглоф >
Сосотојки:
4 јајца со 4 фил.шеќер се матат
3 фил.пресно млеко
2 фил.масло
6 фил.брашно
1 пециво
1 ванила
2лаж. какао
Упатства:
Се дели на два дела, едното да биде бело, а другото кафено, тестото се тура заедно и се пече
Откако ќе се испече се става шеќер во прав или може да се прелее со чоколадо (по желба)
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пржени јаболка со ванила >
Сосотојки:
3 јаболка
1 јајце
100 грама брашно
7 лажици млеко
1 лажица бренди
1 лимон
ванилин шеќер
1 лажичка шеќер
масло
шеќер во прав
Упатства:
1.Лимонот се цеди и во сокот се додава брендито.
2.Јаболката се лупат, чистат и се сечат по должина.
3.Се мешаат брашното со млекото,шеќерот, ванилата и жолчката.Белката ја матиме одделно додека не стане пенлива па тогаш ја додаваме на смесата.Парчињата јаболка ги валкаме во смесата.
4.Загреваме поголема количина масло во тава.Ги пржиме јаболката од двете страни додека не заруменат.
Ги вадиме на салветка , посипуваме шеќер во прав и ги сервираме топли.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Сос од јаготки >
Сосотојки:
300 гр. јаготки
30 мл. вода
4-5 лажички жолт шеќер
1 супена лажица густин
30 мл. вода
Упатства:
Во тенџере ставете 30 мл. вода и шеќер и мешајте додека шеќерот не се стопи. Кога ќе почне да врие додадете ги јагодите и се заедно варете околу 15 минути.
Во друг сад измешајте 30 мл. вода со густинот и мешајте за да не останат грутчиња, а потоа додадете го во јагодите и мешајте додека не згусне.
Тргнете го од оган и оставете го да се излади.
Изладената смеса ставете ја во блендер и добро измиксирајте.
Служете со палачинки или сладолед.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Киндер обланда >
Сосотојки:
600 гр. млеко во прав
800 гр. шеќер
250 гр. маргарин
100 гр, чоколадо
3 листа обланда
Упатства:
Сварете шербер од шеќерот до 2 дл. вода, како за слатко. во друг сад изматете го маргаринот, додадете млеко во прав и матете додека смесата не се соедини.
Врелиот шербет ставете го во смесата од маргарин и млеко во прав и добро изматете.
Поделете ја смесата на два дела и во еднот дел додадете растопено чоколадо.
Оставете да се излади а потоа филувајте - обланда, кафен фил, обланда, бел фил и одозгора ставете лист обланда.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бонжита >
Сосотојки:
150 гр. шеќер
8 лажици мед
125 гр. маргарин
50 гр. чоколадо
150 гр. сецкани ореви/лешници
200 гр. корнфлекс
Упатства:
Истопете го медот на оган, додадете шеќер и добро измешајте. Додадете го маргаринот и чоколадото. Мешајте додека не се добие хомогена смеса, тргнете ја од оган и почекајте додека не се излади. Ставете ги во смесата оревите и корнфлексот. Ставете ја во правоаголен калап и почекајте добро да се излади. Исечете и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Смоква - кокос ролат >
Сосотојки:
За дел од смокви
200 гр. смокви
100 гр. маргарин
100 гр. шеќер во прав
50 гр. мелени ореви
За дел од кокос
150 гр. кокос
150 гр. шеќер
150 гр. маргарин
2 лаж. рум
Упатства:
Сомелете ги смоквите, додадете им маргарин исечкан на листови, ореви и шеќер во прав и се добро измешајте со рака додека не добиете компактна смеса.
За делот од кокос измешајте го кокосот, шеќерот и маргаринот исечкан на листови. Додадете рум и мешајте со рака додека смесата не се соедини.
По желба може да направите еден поголен ролат или два помали. Ако правите два помали ролати преполовете ги двете смеси. Исто така само одберете кој дел сакате да Ви биде надворешен, а кој внатрешен.
Ставете на работната маса проѕирна фолија и на неа ставете го белиот дел, одозгора ставете проѕирна фолија и исплескајте ја смесата. Над белиот дел со нож разнесете го делот со смокви, додека потполно не го прекриете белиот дел.
Направете ролат и ставете го да се стегне во фрижидер.
Исечете парчиња со тенок нож.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ескимо торта >
Сосотојки:
500 гр бисквити
1 маргарин
4 јајца
250 гр шеќер во прав
250 чоколада
250 мл млеко
200 гр сецкани ореви
5 лажици рум
2 кесички шлаг
Упатства:
На пареа изматете ги јајцата со шеќерот во прав, па додајте ја исецканата чоколада и варете додека не чоколадата не се растопи. Посебно изматете го маргаринот и додајте го во изладениот крем. Издробените бисквити прелијте ги со вреелото млеко, во кое го ставивте румот. Во таа смеса ставете го изладениот крем и сецканите ореви. Обликувајте ја тортата и премачкајте ја со шлаг.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Експрес колач >
Сосотојки:
-2 чаши(големи, за млеко) рендани јаболки
- пола чаша шеќер
- 1 чаша гриз
- 1 јајце
- 1 чаша мелени ореви
- 1 чаша брусница (или суво грозје)
- пола чаша масло
- 1 прашок за пециво
- 1 и пол чаша млеко (Сите намирници се мерат со истата чаша).
Упатства:
Сето ова се мати заедно во изедначена смеса и се истура во подмачкан и со брашно посипан плех. Се пече на 180 C (претходно загреана рерна) 25-30 минути. ПРЕЛИВ- 100 гр. чоколадо за готвење, пола чаша млеко, 2 лажици супени маргарин, 4 лажици супени шеќер. Преливот се посипува на изладен колач. Многу брзо, лесно и сочно.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен фондан за торта >
Сосотојки:
1 пакетче желатин
50 мл вода
900 гр.шеќер во прав
Шербет
20 мл вода
100гр шеќер во прав
1 лажица глицеринско масло
2 лажици масло за јадење
Упатства:
1 пакетче желатин се раствора во 50 мл вода(во еден подлабок сад) 900 гр.шеќер во прав На оган се растопува 20мл вода,со 100гр шеќер во прав(да се направи како шербет) му се додава 1лажица глицеринско масло(го има по аптеките ) и 2 лажици обично масло за јадење
Од кога ќе се растопи шербетот го тргаме од оган и му ги додаваме глицеринското и обичното масло и на крај во оваа смеса го додаваме настрана накиснатиот желатин.Го промешуваме сето ова убаво,и го тураме во длабокиот сад со 900гр.шеќер во прав.Всушност го замесуваме шеќерот во прав со оваа смеса.
Смесата се меси убаво 15-20 минути. По потреба се посипува шеќер во прав на работната површина се додека престани да се лепи смесата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна обланда >
Сосотојки:
1 паковање обланди
1 ванилин шеќер
250 гр. маргарин
100 гр. млечно чоколадо
100 гр. ореви
100 гр. лешници
500 гр. бисквити
700 гр. шеќер
500 мл. вода
Упатства:
Се вари шербет од шеќер, ванилин шеќер и вода. Кога ќе почне да врие се ставаат маргаринот и чоколадото да се растопат. Кога се веќе целосно растопени, се трга од оган и се додаваат мелените бисквити, ореви и лешници. Се редат обландите.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот