Мафини со Милка чоколадо >
Сосотојки:
300 гр. брашно
2 јајца
200 гр. шеќер
150 гр. маргарин
1 јогурт
5 лажици млеко
1 прашок за печиво
сецкано Милка чоколадо бело и млечно
Упатства:
Јајцата и шеќерот измешајте ги и додадете јогурт, маргаринот, млекото и ешајте. На крај додадете го брашното и прашокот за печиво. Готовата смеса поделете ја во калапот за мафини и на крај додадете сецкано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чокомафини >
Сосотојки:
(суви состојки)
250г брашно,
ќесичка прашок за пециво,
половина лажиче сода бикарбона,
2 лажици какао
175 г шеќер
200г сечкана црна чоколада и уште барем 50 г за посипување
(течни состојки)
250 мл млеко
90 мл масло
едно јајце
екстракт од ванила или рум
Упатства:
Во длабок сад убаво се мешаат сувите состојки, а посебно се матат течните состојки и им се додаваат на сувите. Се меша со маталка колку да нема грутки. Се полнат хартиени корпици во калап за мафини и се поросуваат со парченца чоколадо. Се печат на 200 степени, 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бајадера колачи >
Сосотојки:
400 г. путер
10 лажици вода
400 г. шеќер во прав
400 г. мелени ореви
400 г. мелени бисквити
4 реда чоколадо за готвење
Упатства:
Сите состојки освен чоколадото да се промешаат и смесата да се подели на 2 дела. Двете смеси да остават во фрижидер 2 часа.
Потоа ги вадите и во едната смеса ставате растопено чоколадо за готвење. Смесата со чоколадо прва ја размачкувате на плех, со дебелина од 1 прст, а врз неа ја размачкувате и смесата без чоколадо со истата дебелина.Одозгора ставете чоколаден прелив
Кога ќе се излади се сече на ленти.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Снек бар од јатки >
Сосотојки:
-Чаша за чај ореви
-Чаша за чај лешници
-Еден филџан бадеми
-Една рака сусам
-Една рака ленено семе
-Една лажичка мед
-Две табли чоколада
Упатства:
Истурате се заедно во подлабок сад.Претходно ја топите чоколадата.Ја ставате во врела вода(отприлика 5-6 лажици) без да ја загревата,таа сама се топи...Мешате со раце убаво.Ја истурате смесата на најлон(од тој за готвење)и ја притискате со нешто рамно,може со чинија.Идеално ќе биде ако имате некоја плитка но широка чинија.Убаво ја притискате и ја ставате во фрижидер.Сечете како сакате, може да се извадат и некакви форми.
Извор: http://makstrip.com.mk/
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден чизкејк - Срце за двајца >
Сосотојки:
-Филџан сецкани ореви(може и мелени)
-филџан сецкани лешници
-2-3 лаж. овесни снегулки
-2 лаж. семе од лен
-2 лаж. сусам
-10-тина урми(со извадена семка и исецкани на ситно)
-1 лаж. кафеав шеќер
-2 табли чоколадо за готвење(стопени на водена пареа)
Упатства:
Истурате се во еден подлабок сад и мешате со рака.Треба да добиете нешто како ровко тесто.Тоа тесто го лепите на некоја рамна површина која ја поросувате со кокосови струготини,за полесно да се сече.
За филот:
-1 банана со две лажици мелени пченични никулци(испасирани)
-за срцето,4-5 вишни со едно резне праска и кокосови струготини
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Брзи бомбици од 3 состојки >
Сосотојки:
250 мл. хопла
250 гр. ресани
100 гр. мелени бисквити/јатки
кокос (по избор)
Упатства:
Изматете ја цврсто хоплата и додадете ги ситно сечените ресани и по желба мелени бисквити, плазма, јатки или кокос. Се убаво измешајте и формирајте бомбици. Или извалкајте ги во бисквити, кокос или сл. или прелијте ги со растопена чоколада. Уживање во секој залак
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Пржени лепчиња полнети со еурокрем >
Сосотојки:
Парчиња леб
Еурокрем/џем
јајце
Упатства:
Од парчиња бриош лепче(или по избор) исечете ги коричките од 4 страни. Секое лепче нежно исукајте го со сукало или овален предмет. Премачкајте го со еурокрем или џем и завиткајте го. Потопете го во изматено јајце и пржете го на сосем малку масло на загреана тава. Јас ги правев во грил тава. Испржете ги убаво од сите страни и наросете им шек?ер во прав, а послужете ги со овошје по избор.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Рафаело бомбици од само 3 состојки >
Сосотојки:
200 мл. хопла
100 гр. чоколадо
100 гр. кокос
Упатства:
Хоплата и чоколадото ставете ги на тивок оган и мешајте дури не се растопи чоколадото. Тргнетe од оган и додадете го кокосот. Убаво измешајте и смесата оставете ја 6-7 минути во фрижидер(или дури не се зацврсти малце). Оформете ги бомбиците и по желба извалкајте ги во кокос. Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со јаболка и пудинг од ванила >
Сосотојки:
Потребни состојки:
• плочка готово замрзнато лиснато тесто
• 2 јаболка
• 2 ванила пудинзи
• 900 мл млеко
• 1 јајце за премачкување
• кафеав шеќер
• цимет
Упатства:
Подготовка:
Оставете го тестото да се одмрзне. Најпрво се подготвува пудингот со 900 мл млеко според упатството на пакувањето.
Откако ќе го сварите пудингот, оставете го на страна да се излади. Во меѓувреме земете сад во кој ќе ја печете питата и намрсете го. Јас користев калап за тарт со големина 27цм.
На набрашнета површина растегнете го тестото и исечете круг со приближна димензија како калапот за печење. Од останатото тесто исечете ленти.
Во калапот ставете го тестото кое го исековте како круг и ќе внимавате да биде распоредено и по краевите. Потоа ставете го пудингот на дното од тестото и распоредете го по цел калап. Исечете 2 јаболка на парчиња и наредете ги во круг. По секој ред од јаболка ќе ставате по една лента од тестото.
На крај премачкајте ја со јајца и ставете кафеав шеќер и цимет врз јаболката.
Печете на температура од 180°Ц, 20 минути.
Добар апетит!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Веган палачинки >
Сосотојки:
150 гр брашно
2 лажици шеќер во прав
2 лажички прашок за пециво
? лажичка сол
300 мл вода
1 лажица масло
Упатства:
Ставете го брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта во сад. Изматете ја водата со маслото во мала чинија. Направете бунар во сувите состојки и полека истурете ја водата со маслото. Мешајте додека не се добие лепливо тесто.
Мешајте со лажица додека не добиете мазно тесто за палачинки. Загрејте тава на средна топлина. Лесно намачкајте со масло. Направете ги палачинките една по една. Послужете ги со вашиот омилен вкус и полнење, слатка или солена.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Баунти штангли >
Сосотојки:
225 гр. кокос
300 гр. кондензирано незасладено млеко
100 гр. шеќер во прав
300 гр. црно чоколадо
2 лажици кокосово масло
Упатства:
На умерена температура загрејте го кондензираното млеко во кое ќе го додадете шеќерот и кокосот. Соединете се убаво и смесата истурете ја во правоаголен калап 30*20 и оставете ја во фрижидер да се здрви. Потоа исечете го да на парчиња со големина по ваша желба. Чоколадото заедно со кокосовото масло ставете го на пареа да се стопи и чоколадирајте ги штанглите.
Follow cookingwithviki na Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна бајадера >
Сосотојки:
• 800 гр шеќер
• 1 чаша вода (250 мл)
• 300 гр мелени посни бисквити
• 300 гр мелени ореви
• 1 маргарин
• 2 лажици какао
Глазура:
• 300 гр чоколадо за готвење
• 1 лажица масло за јадење
Упатства:
Најпрво се зоврива водата и шеќерот, малку да згуснат, но не и густо како шербет. Се трга на страна и се додаваат бисквитите, оревите и маргаринот. Се меша до хомогена смеса и се дели на два дела. Во едниот дел се додава какаото.
Во намрсен плех прво се става темниот слој и се израмнува, па врз него се става светлиот слој.
Во меѓувреме на тивок оган го ставате чоколадото да се растопи заедно со маслото и потоа го нанесувате врз бајадерата.
Се остава во фрижидер да се стегне, потоа се сече на парчиња и се ужива во вкусот.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот