Ленти од лиснато тесто со чоколадо >
Сосотојки:
1 разладено лиснато тесто
течно чоколадо за премачкување
2-3 лажици. свежо млеко за премачкување
2-3 лажици. кафеав шеќер за посипување
Упатства:
Намачкајте го лиснатото тесто. Половина размачкајте, а ненамачканиот дел да го покрие добро подмачканиот. Со прстите лесно притиснете ги рабовите за да не истече чоколадото. Тестото треба да го исечете на ленти со нож, чија ширина зависи од тоа колку големи сакате да бидат лентите. Откако ќе го исечете тестото на ленти, земете една лента и малку завртете ја. Направете го истото со останатите и наредете ги во плех на хартија за печење. Премачкајте ги со свежо млеко и посипете ги со кафеав шеќер. Се пече во загреана рерна на 180 степени 15-20 минути. Веќе испечените ленти по желба можете да ги посипете со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со цимет и мед >
Сосотојки:
2 лажички брашно
2 големи јајца
3 лажици мек путер
1 и 1/2 лажиче. прашок за пециво
2 лажички мелен ѓумбир
1 и 1/2 лажиче. цимет во прав
1/4 лажиче мелено морско оревче
1/4 лажиче мелени каранфилчиња
1 и 1/4 чаша вода или млеко
1/2 лажиче мед
Упатства:
Во сад соединете ги и измешајте ги сувите состојки. Посебно изматете ги течностите заедно со медот и путерот, па додајте ги во сувите. Треба да се добие мазна смеса без грутки. Во добро загреан тавче растопете малку путер и формирајте мали и полни палачинки. Печете ги од двете страни додека не поруменат и послужете ги со омилените вкусови.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со банана >
Сосотојки:
3 банани
1/2 чаша шеќер
1 јајце
1,5 чаша брашно
1 лажиче сода
1 лажиче прашок за печиво
1/2 лажиче сол
Упатства:
Ставете ја изматената смеса во калап за мафини и печете 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Фритула >
Сосотојки:
400 г брашно
200 мл млеко
1 јогурт
2 жолчки од јајце
1 лажица рум
2 лажици шеќер
Рендана кора од портокал
? мала лажица сол
квасец
Упатства:
Измешајте го квасецот со малку брашно, шеќер и топло млеко. Во посебен сад ставете брашно, па додадете шеќер, јогурт, рендана кора од портокал, рум, сол, жолчки и квасец (што го подготвивте претходно). Истурете топло млеко и мешајте со миксер, додека не се појават меурчиња. Оставете ја смесата на топло околу еден час. Потоа, со лажица вадете го тестото и пржете на загреано масло, додека не примат жолто-златна боја.
По желба, додадете суво грозје или рендано јаболко во смесата.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадно задоволство >
Сосотојки:
200 гр. чоколадо за готвење
2 лажици густин
300 мл. Млеко
150 гр. маргарин
200 гр. чоколадно млеко
300 гр. пишкоти
50 гр. чоколадо
1 лажица масло
Упатства:
Разматете го густинот со малку млеко, а остатокот од млекото сварете го. Додадете го разматениот густин и варете додека смесата не се згусне. Во топлиот фил ставете чоколадо, мешајте додека не се растопи и оставете да се излади. Пенесто изматете маргарин и соединете го со чоколадниот фил. Пишкотите натопувајте ги во чоколадно млеко и ставајте ги во калап. Премачкајте ги со половина од филот, наредете уште еден ред пишкоти, па премачкајте ги со втората половина од филот. Украсете ја тортата со чоколадна глазура и служете ја ладна.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Зимски сладолед >
Сосотојки:
- 100 грама рендано темно чоколадо
- 300 мл. млеко
- 85 гр. шеќер
- 3 жолчки
- 300 мл. хопла
Упатства:
Ставете го ренданото чоколадо и млекото со сад и загревајте го на тивок оган додека не добиете еднолична смеса. Оставете го да се излади.
Изматете ги шеќерот и жолчките в густа смеса и додадете ги в растопеното чоколадо. Се заедно мешајте на тивок оган додека не се соедини.
Оставете го кремот да се излади повремено мешајќи за да не се направи кора. Изматете ја хоплата и соединете ја со чоколадниот крем. Ставете го сладоледот во замрзнувач.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Киндер алва >
Сосотојки:
1 чаша масло за јадење
2 чаши пченкарен гриз
3 чаши шеќер (одбијте ако не сакате многу благо)
2 чаши вода
2 чаши млеко
1 кесичка ванилин шеќер
Упатства:
Во поголемо тенџере на оган се пржи гризот со маслото. Во друго тенџере се ставаат млекото,водата,ванилиниот шеќер и шеќерот. Додека го мешате гризот течноста во другото тенџере треба да зоврие и шеќерот да се растопи. Кога гризот сосем малку ќе зарумени се трга настрана и се додава зовриената течност. Мора да се меша брзо за да не се направат грутки. Алвата е готова кога ќе почне да се одлепува од рабовите на тенџерето. Половина се истура во плехче а на другата половина и се додава 60-70 гр чоколадо или какао.(по желба). Врз белиот се става црниот дел и откако кје се олади се сече на коцки.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Трилече >
Сосотојки:
тесто
10 јајца
10 лажици шеќер
10 лажици брашно
прелив
1 литар млеко
500мл слатка павлака
500мл кондензирано млеко
300гр готов карамел
Упатства:
Се бијат јајцата со шеќерот и се додава брашното лајца по лајца за да се изедначи смесата.
Се печи во длабок плех 20х30.
Потоа настрана се мешаат трите млека и кога пандиштанот е готов се прелива.
Се сечи на коцки и се става карамел.(сакате готов карамел, а може и со стопени карамели).
На здравје!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Oвошен колач >
Сосотојки:
4 јајца
15 лажици брашно
15 лажици шеќер
15 лажици млеко
15 масло
1 пециво
1 ванилин шеќер
500 гр овошје по желба
Упатства:
Во сад се матат јајцата со шеќерот. Кога ќе се добие убава хомогена смеса се додаваат останатите состојки и на крај брашното постепено лажица по лажица со тоа што се мати од споро до најголема брзина се содека не се измеша се убаво да нема грутчиња. Во правоаголно тавче се сипува половина од смесата и се пече во претходно загреана рерна на 180 степени 15мин. Одозгора се реди овошје по желба и врз него се посипува остатокот од смесата. Се враќа во рерна уште некои 20-25мин и се остава малку да олади па се посипува со шеќер во прав и се сече на коцки. Наздравје!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоко- локум ролат >
Сосотојки:
150 г локум
150 г шеќер во прав
1 лажица путер (омекнат)
180 г бисквити
50 г путер
50 мл вода
80 г суви сливи (малку потопени во вода)
Упатства:
Во сад ставете го локумот, шеќерот во прав и една лажица стопен маргарин.
Со раце месете се додека на добиете фина, хомогена смеса, слична на тесто.
Врз површината за сукање, наросете малку шеќер во прав и смесата од локум расукајте ја во големи на калапот за колач.
Калапот обложете го со проѕирна фолија и обложете го смесата од локум. Нежно притиснете ја смесата за локумот да ја добие саканата форма.
Во блендер ставете ги бисквитите заедно со сувата слива. Измелете ги и додадете го путерот и водата. Блендирајте неколку минути се додека не добиете фина смеса.
Со смесата од бисквити наполнете го калапот, добро притиснете, израмнете и оставете го ролат да се излади.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни топчиња со лешници >
Сосотојки:
вафли кори - 100 г
лешници - 150 г
течно чоколадо - 200 гр
млечно чоколадо - 250 гр
Упатства:
Рерната се загрева на 180 степени и во неа се ставаат лешниците околу 10 минути. Со памучна крпа се лупат и се сечат на ситно.
Корите од вафли се кршат на крупни трошки и се мешаат со лешниците. Се додава течното чоколадо и се прават топчиња, а за секое топче се користи по една лажичка од смесата.
Ако смесата е премногу мека и ретка, се остава половина час во фрижидер. Готовите топчиња се оставаат 45 минути во фрижидер.
Млечното чоколадо се растопува на пареа. Секое топче се потопува во него.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Бомбици на стапче >
Сосотојки:
18 сендвич колачиња со фил
кора од портокал
кокос
100 гр. путер
стапчиња за колачите
250 гр. чоколадо
чоколадни мрвици по желба
Упатства:
Колачињата, путерот и кората од портокал изблендирајте ги додека убаво да се соединат. Смесата ставете ја во фрижидер да се олади.
Извадете ја смесата од фрижидер и формирајте топчиња со иста големина.
Чоколадото растопете го на пареа. Стапчето потопете го во чоколадо, потоа на стапчето боцнете го топчето и оставете ги во замрзнувач да се стегнат.
Извадете ги стапчињата, потопете ги во растопено чоколадо, а потоа во кокос, чоколадни трошки или декорација по ваша желба.
Сервирајте!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот