Банани со плазма и ореви >
Сосотојки:
300 г мелени плазма кекси
100 г маргарин
100 г шеќер во прав
2 банани
1 крушка
1 кесичка ванилин шеќер
120 г мелени ореви
4 банани
1 кесичка шлаг пена (за шлагот)
200 мл млеко (за шлагот)
Упатства:
Изматете го маргариннот со шеќерот во прав, потоа додадете во таа смеса изрендана крушка и испасирани две банани.
Смесата полека измешајте ја со лажица. Потоа додадете ги мелените плазма кекси, ванилиниот шеќер и мелените ореви.
Убаво измешајте и на фолија расукајте смеса, наредете ги 4 банани по должина, завиткајте во ролат и оставете на ладно да се стегне.
Оладениот ролат декорирајте го со претходно изматениот шлаг крем со млеко.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посен колач со свежи кајсии >
Сосотојки:
2 чаши вода
2 чаши шеќер
2 ванили
1 чаша масло.
1/2 кг брашно
1 пециво
свежо овошје по желба
Упатства:
2 чаши вода со 2 чаши шеќер се топат на оган, плус 2 ванили и чаша масло. Се трга од оган и се додава пола кг брашно и едно пециво, се меша со лажица и се става во подмачкано тавче. Се реди озгора свежо овошје. Се пече 20-25 минути на максимум со вентилатор.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчка баклава >
Сосотојки:
2 jaja
1 jogurtska casa secera
1 jogurtska casa mleka
1 чаша брашно
1/2 чаша масло
1/2 чаша мелени ореви
1/2 чаша сецкани ореви
1 прашок за печиво
Шербет:
250 гр. шеќер
100 мл. вода
Упатства:
Изматете ги јајцата со шеќерот. Потоа додадете ги сите останати состојки, измешајте и добро изматете. Ставете ја смесата во подмачкан плех со средни димензии и печете на температура од 250 степени, околу 20 минути.
Кога колачот ќе се испече исечете го на коцки и прелијте го со претходно сварениот и изладен шербет.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна баклава >
Сосотојки:
1кг. кори
1/2 л. кисела вода
1/2 л. масло
750 гр. шеќер
2 пецива
200 гр.кокос
200 гр.сусам
Шербет:1л.вода,1 кг. шеќер, ванила
Упатства:
1/2 л. кисела вода,1/2 л. масло,750 гр.шеќер и 2 пецива се мешаат заедно. Се отвораат корите една по една и секоја се прска со смесата од кисела вода и масло. Исто така секоја кора откако ќе се испрска се поросува со кокосот. Две кори се поросуваат со кокос а три кори со сусам и се така додека да се потрошат состојките. Се пече 45 минути на 200 степени. Се попарува баклавата ладна а шербетот топол. Шербетот се вари 15 мин.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Смоква торта >
Сосотојки:
10 јајца
400 гр. шеќер
250 гр. сецкани смокви
80 гр. брашно
150 гр. потпечени и сецкани ореви
Упатства:
10 белки се матат со 200 гр. шеќер во цврст снег, внимателно се става брашното, смоквите и оревите. Во плехот од шпоретот се пече смесата на 180 C околу 20 минути
Крем: На пареа се варат жолчките, претходно изматени со 200 гр. шеќер додека да се згуснат, се ладат и се спојуваат со претходно изматениот путер. По желба во кремот се додава и малку рум.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна торта >
Сосотојки:
за фил:
3 пудинзи од ванила ( може и овошни ) или комбинирани
1 лажица нишесте
10 лажици шеќер
1 маргарин
250 грама шеќер во прав
за кора:
1 чаша вода ( за се се користи чаша за млеко )
1 чаша шеќер
1 чаша масло
2 чаши брашно
малку сода бикарбона
1 пециво
1 ванила
3 лажици мармалад
портокал
Упатства:
3 пудинзи се варат со вода ( ако сакате мрсна со млеко ) заедно со 10 лажици шеќер и нишестето, се остава да се лади, настрана го матиме маргаринот со шеќерот па го мешаме со убаво оладените пудинзите.
Се ставаат сите состојки по ред, се ренда малку кора од портокал и се става малку сок од портокалот, смесата се меша убаво па се става во намачкан плех со маргарин и се пече во загреана рерна на 200 степени.Откако ќе се испече се филува и декорира по желба.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со боровинки >
Сосотојки:
За 12 палачинки потребно е
1. 2 јајца
2. 2 1/4 мали лаж. пециво
3. 3 големи лажици шеќер
4. 3/4 мала лаж. сол
5. 1 1/2 cup или 375гр брашно
6. 1 cup или 250мл млеко
7. 3 гол. лажици стопен маргарин
8. 1 cup или 250гр свежи боровинки
За сирупот(опција)
1. 1 cup или 250мл Јагоди, боровинки или др. овошје со малку вода и шеќер по вкус, се става на оган со постојано мешање се додека не се направи како сируп.
Упатства:
Одделете ги белките од жолчките. Во еден сад изматете ги белките додека не станат како шлаг. Во друг сад измешајте ги сувите состојки, брашното, пецивото, шеќерот и солта. Потоа во посебен сад изматете ги жолчките со млекото и маргаринот. Сето тоа додадете го во сувата смеса. На крај додадете ги боровинките. Потоа додадете ги и изматените белки. Сето та се измеша. Во тава за палачинки, подмачкана со малку зејтин, ставајте по една голема лажица од смесата во форма на круг. Почекајте додека не се појават меурчиња и тогаш свртете ја од другата страна. Печете 1-2 мин и палачинката е готова. Повторете ја постапката се додека имате од смесата. Излегуваат отприлика 12 палачинки. За двајца се доволни 6.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од јаболка со бадеми >
Сосотојки:
1,5 килограм јаболка
400 грама бисквити
150 грама шеќер
80 грама сечкани бадеми
80 грама суво грозје(омекнато во ладна вода)
рендана кора од лимон
2 јајца
1 пециво
1 лажичка цимет
масло
Упатства:
1. Јаболката се мијат, лупат, чистат и сечат на парчиња.Ставете ги во еден сад со малку вода и варете додека не омекнат.Потоа испасирајте ги и соберете го пирето во еден сад.
2.Додајте 100 грама шеќер,250 грама ситно сечкани бисквити, сечканите бадеми и сувото грозје(омекнато во ладна вода),кората од лимонот, пецивото и циметот.Со влажни раце измешајте ги сите состојки и направете мали ќофтиња.Извалајте ги ќофтињата во изматените јајца и во останатите сомелени бисквити.
3.Пржете ги во поголемо количество врело масло и вадете врз салфета за да се впие вишокот маснотија.Сервирајте ги извалани во шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана торта >
Сосотојки:
300 гр. бисквити
5 банани
околи 1 л. млеко
2 пудинзи од ванила
250 гр маргарин(коцка)
250 гр.шеќер во прав
2 јајца
2 кесички шлаг пена
Упатства:
Пола литар млеко да зоврие и во него се додаваат два претходно растопени во малку млеко пудинзи од ванила.Се меша убаво за да се добие пудинг.Се остава да се излади. На страна се мати 250 гр маргарин(коцка), 250 гр. шеќер во прав и 2 жолчки.Кога ќе се изедначи смесата се додава и изладениот пудинг и сето тоа уште малку се промешува.
Во караванче бр.30 се реди ред бисквити,ред сецкани на кругчиња банани,па се мачка пола од кремот.Потоа пак ред бисквити,ред банани и остатокот од кремот,за најгоре да се премачка со шлаг(2 чесички шлаг матени со 200 мл млеко).
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Кекс со јаболка >
Сосотојки:
5 јајца
4 филџани шеќер
1 чаша брашно
1 филџан масло
1 филџан млеко
1 пециво
3-4 поголеми јаболка
сецкани ореви
мед
шлаг
Упатства:
Јајцата и шеќерот се матат, се додава брашно, пециво, масло, млеко.
Јаболката се лупат и се сечат на кругови. Се редат во намрснета тава (со маргарин и брашно), се става врз нив мед, и сецкани ореви. Се потпекува 10-тина минути на 180 степени, па се тура тестото, и се враќа во рерна.
Откако ќе се излади, се превртува јаболката да дојдат горе, и се става шлаг.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден сладолед со лешници >
Сосотојки:
- 120 гр. чоколадо
- 2 чаши слатка павлака
- 1 и 1/2 чаша млеко
- 1/2 чаша шеќер
- 5 жолчки
- 1/3 чаша млеко во прав
- малку сол
- 1 полна лажица какао
- 2 с.л. растворено кафе
- 1/2 чаша печени лешници
- 1 с.л. ликер од лешник
- екстрат од ванила
Упатства:
Растопете го чоколадото на пареа, со често мешање. Додадете ја слатката павлака, млекото,жолчките, шеќерот во прав и солта и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Додајте ја растопената чоколада,
какаото и раствореното кафе и мешајте. Поставете го садот на пареа и миксирајте додека се згусни.
Додајте екстрат од ванила и ликер и оставете ја смесата да се замрзне во фрижидер. По еден час ставете ги
печените и на листови сечени лешници, а потоа вратете го сладоледот во фрижидер, додека не замрзне потполно.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач - Медено срце >
Сосотојки:
1 шолја шеќер (со онаа со која ќе почнете да мерите, со таа продолжете (за кафе, млеко...))
2 шолји брашно
1 пакетче пециво
половина ќесиче цимет
3 лажици какао
3 лажици масло за јадење
5 лажици мармалад (или мед)
1 шолја кисела вода
1 пакетче ванилин шеќер (по желба)
(за глазура):
100 гр чоколадо за готвење
7 лажици масло за јадње
4 лажици вода
Упатства:
Во сад за матење ставајте ги состојките по напишаниот редослед. Треба да добиете густа и хомогена смеса. Ставете ја во тавче за печење малку намачкано со масло и брашно. Ставете да се пече во ладна рерна, на 230 целзиусови степени. За тоа време направете го преливот, така што во мало тенџерче ќе ги ставите сите состојки за глазурата и на пареа растопете ги. Глазурата прелијте ја врз испечениот колач.
Исечете на коцки и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот