Чудо од чоколадо >
Сосотојки:
Кора:
4 јајца
100 гр. шеќер
200 гр. маргарин
100 гр. чоколадо за готвење
4 лажици брашно
1 прашок за пециво
Крем:
0,5 лит. слатка павлака
200 гр. чоколадо за готвење
1 лажица шеќер
Упатства:
Кора:
Изматете ги јајцата и шеќерот, додадете ги растопениот маргарин и чоколадо, брашното измешано со прашокот за пециво и на крај снегот од белки. Печете на температура од 180 степени.
Крем:
Слатката павлака, чоколадото и шеќерот загрејте ги тивок оган, додека не провријат. Повремено мешајте.
Печената кора избоцкајте ја со вилушка на неколку места и додека е уште топла прелијте ја со кремот. Ставете го колачот во фрижидер да се стегне.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Црнчиња >
Сосотојки:
За торта:
3 јогуртa (3 ? 180 г)
300 g брашно
120 ml масло
25 гр какао
2 лажички сода бикарбона
путер за премачкување
За глазура:
150 г путер
150 г чоколадо за готвење
120 гр шеќер
120 мл млеко
250 г шеќер
Упатства:
Јогуртот, брашното, шеќерот, маслото, какаото и содата бикарбона се мешаат со електричен
миксер за 2-3 минути.
2. Истурете ја смесата во тава со големина од 20 ? 30 cm претходно обложена со путер и
печете во загреана рерна на 200 ° C околу 20 минути.
3. Зовриен,путерот отстранете го од топлината, ставете чоколадо искршено на коцки, шеќер
и млеко и мешајте додека не се изедначи смесата.
4. Оставете го колачот да се излади и потоа прелијте го со чоколадната смеса.
Послужување:
Послужете торта со шлаг крем, а во зависност од сезоната може да се служи со овошје по желба.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Браунис >
Сосотојки:
185 гр квалитетно чоколадо
125 гр путер
2 јајца
200 гр кафеав шеќер
1 лажиче екстракт од ванила
150 гр брашно
70 гр сечкани лешници (ореви, бадеми ... по желба)
Упатства:
На пареа растопете ги путерот и чоколадата. Кога ќе се растопат, додадете ги претходно лесно изматените јајца и останатите состојки. Во четвртасто тавче за печење ставете хартија за печење и претурете ја смесата.
Печете во претходно убаво загреана рерна на 180 целзиусови степени, 20 минути. Средината на колачот не треба да биде убаво исепечена. Таа ќе се стврдне во текот на ладењето.
Испечениот колач оставете го убаво да се олади и сервирајте го исечен на коцки.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Бомбици >
Сосотојки:
1 чаша за чај лешници
10-15 суви урми
1 чаша ореви
1 лажичка канела
1 рака овесни снегулки
Кокосови струготини за декорација
една лажичка мед
Упатства:
Оревите и лешниците се мелат во машинка.Може со рачна,може и со електрична(смесата ќе биде пофина)
Се додаваат канелата,урмите(насечкани на ситно),снегулките и лажичката мед во еден подлабок сад. Се мешаат добро со рака или во блендер за да се добие по фина смеса.Од тестото се оформуваат топки кои се сплеснуваат на врвот со прст и се става еден лешник.Се валкаат во кокосовите трошки.Се ставаат во фрижидер да се изладат и стегнат.
Се декорираат по желба во кошнички...
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Бајадера со оризови снегулки >
Сосотојки:
2 јајца
300 грама шеќер
150 грама чоколадо
250 грама маргарин ( коцка)
300 грама мелени бисквити
100 грама оризови снегулки
100 грама чоколадо
3 лажици масло
Упатства:
Јајцата и шеќерот се матат пенесто. Ги ставаме на тивок оган и ги додаваме маргаринот и чоколадото. Мешаме додека убаво не се стопат маргаринот, шеќерот и чоколадото.
Тргаме од оган и ги додаваме бисквитите и снегулките. На намастена тава ја истураме смесата рамниме со раце и ставаме глазура.
Глазурата ја правиме со растопено чоколадо на 3 лажици масло.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со jаболка >
Сосотојки:
За тесто:
1 јајце
1/2 чаша масло
1 чаша млеко
1,5 чаша шеќер
2 чаши рендани јаболка
1-2 чаши мелени ореви
1 чаша гриз
1 прашок за печење
За прелив:
100 гр. чоколада
4 лажици шеќер
1/2 чаша млеко
1 лажица путер
Упатства:
Изматете го јајцето со маслото, па матете уште малку. Додајте ги потоа ренданите јаболка, мелените ореви, гризот и прашакот за печење. Се добро помешајте и ставете во подмачкан и со брашно наросен плех, па печете го на умерена температура околу половина час. За тоа време сварете го млекото со шеќерот, додајте го стопеното чоколада и путерот, па со жежок прелив, прелејте го топлиот колач и оставете го да се лади.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоко лешник мафини >
Сосотојки:
- 100 гр. маргарин
- 200 гр. шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 2 јајца
- 50 гр. топено чоколадо
- 200 мл. млеко
- 100 гр. брашно
- 100 гр. какао
- 50 гр. пудинг од чоколадо
- 1/2 пак. прашок за печиво
- 1 лажиче сода бикарбона
- 2 лажички цимет
- 70 гр. сецкани лешници
Упатства:
Пенесто изматете го маргаринот со шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете 1 јајце, па потоа додадете го и другото. Во смесата ставете го стопеното чоколадо, а потоа наизменично додавајте какао, млеко и пудинг со постојано матење. На крај додадете го претходно измешаните прашок за печиво, сода бикарбона и цимет. Во плех за мафини ставете хартиени корпички и наполнете ги со смесата до висина од 2/3. Наросете со сецкани лешници и печете околу 20 минути на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Тути фрути мафини >
Сосотојки:
- 150 гр. суво овошје
- 300 гр. брашно
- 100 гр. шеќер
- 1 кесичка прашок за печиво
- малку сол
- 1 јајце
- 250 мл. млеко
- 125 гр. маргарин
- сок од половина лимон
- шеќер во прав
Упатства:
Во сад измешајте го брашното, шеќерот, прашокот за печиво и малку сол. Во омекнатиот маргарин додајте јајце и млеко, па со миксер изматете ги пенесто. Додадете ги сувите сстојки и сувото овошје кое претходно сте го исечкале. Смесата ставете ја во калап за мафини, во хартиени корпички. Готовите мафини наросете ги со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Ангелски очи >
Сосотојки:
240гр. брашно
150гр. путер
2 жолчки
70гр. шеќер во прав
1 пакетче ванилин шеќер
прстофат сол
рендана кора од 1/2 лимон
3 лажици мармалад од црни рибизли
Упатства:
Сите состојки, освен мармаладот, ставете ги во еден подлабок сад и замесете меко тесто. Тестото е малку лепливо, па затоа завиткајте го во прозирна фолија и ставете го во фрижидер да одстои 1 час.
За тоа време, мармаладот поминете го низ ситеста цедилка. Во плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 200° да се загрева.
Од тестото правете топчиња со големина од орев и редете ги во плехот на одредено растојание. Со крајот од една дрвена лажица, кој претходно ќе го набрашните, правете вдлабнатини во топчињата тесто.
Мармаладот ставете го во една кесичка за замрзнување и отсечете го крајот од кесичката за да направите мал отвор. Полнете ги вдлабнатините на колачите со мармалад и ставете да се печат 10-12 минути во претходно загреаната рерна.
Откако ќе се изладат извалкајте ги во шеќер во прав.
Колачите треба да останата светли после печењето. Кога ќе почнат одоздола да зацрвенуваат веќе се готови. Наместо путер може да користите и маргарин.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни корпички со кајсии >
Сосотојки:
4 супени лажици бело брашно
4 супени лажици шеќер
2 супени лажици какао
2 јајца
50 гр чоколадо за готвење (исечкано на помали парчиња)
20 гр путер
120 мл јогурт
1 ванилин шеќер
3 свежи кајсии
6 супени лажици мед
Упатства:
1.Во подлабок сад измешајте го брашното, какаото и шеќерот.
2.Во друг сад изматете ги јајцата со ванилиниот шеќер и путерот, а потоа додадете го јогуртот и мешајте со дрвена лажица или со маталка за јајца додека смесата не се изедначи.
3.Истурете ја смесата со јајца во садот со брашно, какао и шеќер, а потоа мешајте додека не добиете хомогена смеса. На крајот додадете ги парчињата чоколадо и повторно промешајте.
4.Со путер или маргарин убаво намастете 6 модли за мафини.
5.Поделете ја смесата во модлите (наполнете ги скоро до врв, така да остане уште околу 5 мм од ивицата), а потоа во секоја модла врз смесата ставете по половинка кајсија (со средината свртена нагоре).
6.Печете ги околу 25 минути на 200 степени во загреана рерна.
7.Кога малку ќе се подоладат, а додека се сеуште топли колачињата, со нож нежно поминете околу страните на модлата (нема потреба од ова ако печете во силиконски модли) и внимателно извадете ги корпичките.
8.Врз секоја корпичка истурете по една супена лажица мед (полна) и послужете ги топли или на собна температура.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Кукис (Cookies) >
Сосотојки:
500 гр. брашно
3 јајца
200 гр. шеќер
250 гр. путер или маргарин
1 кесичка прашок за печиво
2 кесички ванила
200 гр. чоколадо
Упатства:
Изматете ги јајцата со шеќерот додека се соединат. Додадете го омекнатиот путер и матете додека не се создаде изедначена смеса. Потоа се додаваат сите состојки и се меша со лажица се додека тестoто не се изедначи и не почне да се одделува од садот.
Исукајте го тестото на набрашнета површина. Потоа развлечете кора со дебелина од 1/2 cm. и вадете форми со мала чаша.
Наредете ги колачите во плех прекриен со хартија за печење и печете 15 минути на 200 C
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Англиски колачи Cookies >
Сосотојки:
100гр сецкано чоколадо
100гр сецкани ореви
50 гр сецкано суво грозје
1 маргарин
450гр брашно
2 јајца
170гр шеќер
и 1/2 пакетче пециво.
Упатства:
Сето се замесува со малку стопениот маргарин,се прави кора со дебелина од 2 цм(еден прст) и се сечат колачињата со калап. Се печат на температура од 180 степени.на крај може да се посипат со шеќер во прав или прелив од топено чоколадо.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот