Бајадера торта >
Сосотојки:
Кора
8 јајца
8 лажици шеќер
3 лажици какао
5 лажици брашно
Фил
300 гр. мелена плазма
300 мл. млако млеко
2 кесички ванилин шеќер
150 гр. лешници
250 гр. путер или маргарин
250 гр. шеќер во прав
Глазура
5 лажици шеќер
5 лажици млеко
5 лажици вода
1 лажица масло
20 гр. путер
4 лажици какао
Упатства:
Се матат белките посебно со шеќерот и во нив се додаваат претходно изматените жолчки, брашното и какаото. Се пече во загреана рерна на 180 степени.
Фил : 300 гр мелена плазма се потопува во 300 мл млако млеко во кое претходно се ставаат 2 кесички ванилин шеќер.
150 гр лешници прво малку се пропржуваат во тавче (без масло) и потоа се мелат. Се мати 250 гр. путер (или маргарин) со 250 гр. шеќер во прав и во тоа се додаваат лешниците и мелената плазма. Тортата се филува и се остава во фрижидер околу 1 час да се стегне.
Одозгора се премачкува со глазура, 5 лажици шеќер, 5 лажици млеко, 5 лажици вода, 1 лажица масло, 20 гр. путер, 4 лажици какао. Или поедноставно со 100 гр растопено чоколадо со малку млеко и масло.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Ангелски очи >
Сосотојки:
240гр. брашно
150гр. путер
2 жолчки
70гр. шеќер во прав
1 пакетче ванилин шеќер
прстофат сол
рендана кора од 1/2 лимон
3 лажици мармалад од црни рибизли
Упатства:
Сите состојки, освен мармаладот, ставете ги во еден подлабок сад и замесете меко тесто. Тестото е малку лепливо, па затоа завиткајте го во прозирна фолија и ставете го во фрижидер да одстои 1 час.
За тоа време, мармаладот поминете го низ ситеста цедилка. Во плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 200° да се загрева.
Од тестото правете топчиња со големина од орев и редете ги во плехот на одредено растојание. Со крајот од една дрвена лажица, кој претходно ќе го набрашните, правете вдлабнатини во топчињата тесто.
Мармаладот ставете го во една кесичка за замрзнување и отсечете го крајот од кесичката за да направите мал отвор. Полнете ги вдлабнатините на колачите со мармалад и ставете да се печат 10-12 минути во претходно загреаната рерна.
Откако ќе се изладат извалкајте ги во шеќер во прав.
Колачите треба да останата светли после печењето. Кога ќе почнат одоздола да зацрвенуваат веќе се готови. Наместо путер може да користите и маргарин.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Колачи за Денот на вештерките (Halloween) >
Сосотојки:
- 2/3 чаша брашно
- 1/4 чаша кафеав шеќер
- 2 лажици какао во прав
- 60 гр. путер
- 1 жолчка од јајце
- 375 гр. млечно чоколадo
- 12 мини корнети за сладолед
- 2 паковања бонбони M&M
Упатства:
Измешајте ги брашното, шеќерот, какаото и путерот додека не добиете смеса. Додадете ја жолчката. Додадете две лажички вода ако е потребно. На лесно набрашнета површина исукајте го тестото. Покријте го со проѕирна фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Извадете го тестото од фрижидер и исечете од него 12 кругови со дијаметар еднаков на отворот од корнетите. Повторно ставете ги исечените кругови 10 минути во фрижидер.
Печете ги во рерна 10-12 минути додека не добијат светло златна боја. Ставете ги на решетка и почекајте целосно да се изладат.
Растопете го млечното чоколадо. Чоколадирајте еден по еден корнет во чоколадото и ставајте ги над круговите бисквити. Украсете со М&М бонбони и ставете ги во фрижидер за да се стврдне чоколадото. Секоја шапка украсете ја со панделка.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач Ромео и Јулија >
Сосотојки:
6 јајца
24 лажици шеќер
1 лажица киселина
1 литар млеко
2 пудинзи од ванила
375 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
2 дл. густ сок од јагода
400 гр. шеќер
500 гр. јаготки
3 пудинзи од јагода
2 дл. слатка павлака
шлаг
Упатства:
Тесто
6 белки, 24 лажици шеќер измататете ги пенасто, на крај додадете 1 лажица киселина и тестото сушете го половина час на 150 степени и два часа на 100 степени. Оставете го тестото да се излади.
Фил 1: 1 литар млеко, 6 жолчки, 2 пудинзи од ванила сварете ги и оставете ги да се изладат. Во изладениот фил додадете пенасто изматен маргарин 375 гр со 200 гр. шеќер во прав.
Фил 2: сварете како шербет 2 дл. густ сок од јагода и 400 гр. шеќер. Додадете 500 гр. јагоди. Во смесата ставете три пудинзи од јагода. Кога филот ќе се излади додадете 2 дл. слатка павлака.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна торта >
Сосотојки:
100 грама чоколадо
100 грама шеќер
100 мл млеко
100 грама какао
еден маргарин
400 грама шеќер во прав
10 јајца
5 лажици брашно
1 пециво
3 лажици мелени ореви
Упатства:
Фил:100 грама чоколадо, 100 грама шеќер, 100 мл млеко , 100 грама какао.Се топи на тивок оган. Од кога ке се стопи од ова во едно филџанче се трга настрана 3 лажици.
Се мати еден маргарин со 200 грама шеќер во прав во него се додаваат 10 жолчки.Се соединува со растопената чоколадна смеса.
ТЕСТО:
10 белки се матат со 200 грама шеќер.Од кога се изматени добро се додава 5 лажици брашно, 1 пециво, 3 лажици мелени ореви и 3-те лажици од филот.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Ружи од лиснато тесто >
Сосотојки:
јаболка
лиснато тесто
смеѓ шеќер
цимет
индиско оревче
вода
кора од лимон
сок од лимон
бел шеќер
Упатства:
Начинот на подготовка со фотографии побарајте го тука
http://www.ringeraja.mk/statija/ruzhi-od-lisnato-testo_3328.html
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Ескимо торта >
Сосотојки:
500 гр бисквити
1 маргарин
4 јајца
250 гр шеќер во прав
250 чоколада
250 мл млеко
200 гр сецкани ореви
5 лажици рум
2 кесички шлаг
Упатства:
На пареа изматете ги јајцата со шеќерот во прав, па додајте ја исецканата чоколада и варете додека не чоколадата не се растопи. Посебно изматете го маргаринот и додајте го во изладениот крем. Издробените бисквити прелијте ги со вреелото млеко, во кое го ставивте румот. Во таа смеса ставете го изладениот крем и сецканите ореви. Обликувајте ја тортата и премачкајте ја со шлаг.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана Сплит >
Сосотојки:
1 банана
3 топки сладолед
малку сецкани ореви
шлаг
чоколаден прелив
Упатства:
Бананата се расекува по должина и се става во долгманест сад. Во средината меѓу двете половинки се ставаат трите топчиња сладолед и се посипуваат со сецканите ореви. Одозгора се става шлаг и чоколаден прелив. Се украсува по желба.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијански колач со јаболка >
Сосотојки:
4 јаболка
200 гр. брашно
140 гр. шеќер
4 јајца
4 лажици мармалад
200 гр. слатка павлака или шлаг
1 лажица сок од лимон
Упатства:
Јаболката (кои би требало да бидат со приближно иста големина) излупете ги и исечете ги на половина. Ставете ги во плех обложен со хартија за печење и печете во загреана рерна околу 20 минути. Оставете ги да се изладат. Одвојте ги белките од жолчките. Белките изматете ги во цврст снег со додавање на малку сол. Постепено додајте 140 гр. шеќер и сок од лимон. Добро изматете и додавајте една по една жолчка, миксирајќи. На крај додадете го и брашното. Обложете го со хартија правоаголниот калап за торта па на дното ставете малку тесто. Одозгора наредете ги печените јаболка така што ќе ги поставите исправени, една до друга. Прелијте го остатокот од тестото над нив. Печете околу 40 минути. Изладениот колач премачкајте го со мармалад одозгора, па украсете го со изматен шлаг.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна обланда >
Сосотојки:
1 паковање обланди
1 ванилин шеќер
250 гр. маргарин
100 гр. млечно чоколадо
100 гр. ореви
100 гр. лешници
500 гр. бисквити
700 гр. шеќер
500 мл. вода
Упатства:
Се вари шербет од шеќер, ванилин шеќер и вода. Кога ќе почне да врие се ставаат маргаринот и чоколадото да се растопат. Кога се веќе целосно растопени, се трга од оган и се додаваат мелените бисквити, ореви и лешници. Се редат обландите.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснати чоколадни мачиња >
Сосотојки:
Растително масло
115 гр. Шеќер
70 гр. Темно чоколадо рендано
2 парчиња замрзнато лиснато тесто (25 х 25)
30 гр. Темно чоколадо за украсување
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 C. Намастете ја тавата за печење со растително масло
Посипете половина од шеќерот и ренданото чоколадо на едно парче лиснато тесто. Се завиткуваат двата краеви од тестото кон центарот. Повторете ја истата постапка и со другото тесто. Исечете ја секоја ролна на по 8 парчиња. Ставајте ги парчињата на хартија за печење. Од тестото формирајте уши на парчињата. Ставете ги во фрижидер да се замрзнат повторно.
Печете во загреана рерна околу 15 минути.
Ставете растопено чоколадо во пластична кеса. Направете мал отвор и нацртајте мустаќи од чоколадо на секое парче.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Неверојатна торта со чоколадни топчиња >
Сосотојки:
200 гр. кафеав шеќер
185 мл. млеко
125 гр. путер
1 пециво
160 гр. Брашно
50 гр. Какао
3 јајца
185 гр. Путер
345 гр. Шеќер во прав
95 гр. Млеко во прав
1 лажица млеко
465 гр. чоколадни топчиња
Чоколаден премаз
300 гр. Темно чоколадо за готвење
125 мл. хопла
30 гр. Путер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 160 степени. Намастете ја тавата за печење (со дијаметар од 20 cm) со путер. Обложете ја со хартија за печење. На пареа стопете го кафеавиот шеќер, млекото и путерот, додека не добиете хомогена смеса.
Соединете ги брашното, пецивото и какаото. Додадете го петерот и јајцата и месете додека не добиете изедначена смеса. Ставете ја смесата во тавата подготвена за печење. Откако тестото ќе се испече ставете го на решетка за да се излади целосно.
За да го направите чоколадниот премаз ставете го чоколадото (300 гр.) да се стопи на пареа, заедно со путерот. Во смесата додадете ја хоплата и мешајте со миксер. Ставете ја смесата во фрижидер да се излади.
За да го подготвите филот за тортата користете електричен миксер. Изматете го путерот во сад додека не стане кремаст. Додадете го шеќерот во прав. Додадете го млекото во прав и 1 лажица млеко. Ставете 1 лажица од преливот за тортата.
Исечете 4 хоризонтални делови од тортата. Ставете го првиот дел на послужавник. Премачкајте со 1/3 од кремот. Продолжете ја ги ставате останатите делови од тестото. Од последното парче тесто исечете по една лента за да биде малку помало од останатите. Ставете ја тортата да отстои 1 час во фрижидер за да се стегне.
Премачкајте ја со чоколадниот прелив и наредете ги чоколадните топчиња одозгора.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот