Сладолед од боровинки >
Сосотојки:
100 гр. Индиски оревчиња
180 гр. Замрзнати боровинки
80 мл. вода
2 лажици сируп од агава
Упатства:
Ставете ги состојките во блендер и направете компактна смеса. Неколку оревчиња оставете и исецкајте ги. Смесата ставете ја во пластичен сад и ставете ја во замрзнувач околу 30 минути. Извадете го сладоледот и повторно измиксирајте го , додадете ги оревчињата и повторно вратете го во замрзнувач.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед Viennetta >
Сосотојки:
200 гр. чоколадо
50 гр. печени сецкани лешници
300 гр. шлаг во прав
3,5 дцл. млеко
180 гр. кисела павлака
Упатства:
Од хартија за печење исечете 4 дела со големина 10 х 30. Истопете 200 гр. чоколадо и рамномерно премачкајте ги 4-те дела од хартијата и ставете сецкани лешници. Оставете да се стегне. Изматете 200 гр. шлаг крем во прав со 2 дцл. млеко и додадете 1 чаша кисела павлака. Земете калап со големина од 10 х 30 и висина 8 цм. Калапот обложете го со најлон кеси за замрзнување. Изматениот шлаг поделете го на 4 дела. Во калапот прво ставете шлаг, па чоколадото, па повторно шлаг и чоколадо. Најгоре треба да биде чоколадото. Оставете го во замрнувач да се стегне и извадете ги на табла за торта. Изматете 100 гр. шлаг со 1,5 дцл.млеко и украсете го сладоледот. Оставете го да се замрзне и сечетесо топол нож.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамелизирани јаболка >
Сосотојки:
10 мали јаболка
1 чаша шеќер
1/4 чаша гликоза
1/2 чаша павлака
2 лажици масло
малку црвена боја
Упатства:
Излупете ги јаболката и извадете му ги дршките. Таму каде што биле дршките ставете по едно дрвено стапче.
Ставете ги во тенџере шеќерот и гликозата и загрејте додека смесата се карамелизира. Во друг сад загрејте ја павлаката, но не ја оставајте да зоврие. Тргнете го карамелот од оган и додадете ја павлаката со многу мешање.
Вратете го тенџерето на тивок оган и постојаномешајте. Додадете го маслото. На крај додадете малку боја.
Потопете ги јаболката во смесата и оставете ги на хартија за печење да се здрват околу 20-30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Профитероли со сладолед >
Сосотојки:
340 г брашно
250 г путер
550 мл вода
12 јајца (за тестото)
1/4 лажичка сол
1/4 лажичка шеќер
1 јајце (жолчка за премачкување)
чоколаден прелив
ванила сладолед
Упатства:
1.Во сад за готвење ставете го путерот заедно со шеќерот, солта и водата. Оставете го да зоврие. Тргнете го садот од оган и ставете го брашното. Повторно вратете го на оган и постојано мешајте додека тестото не почне да се одлепува од 2.Тргнете го од оган. Додавајте едно по едно јајце со постојано мешање. Тестото треба да стане меко и компактно.
3.Загрејте ја рерната на 220 степени. Плехот обложете го со хартија за печење. Со готварски шприц направете кружни формички. Пред печење премачкајте ги со жолчка.
4.На 220 степени печете 15 минути. Потоа на температура од 180 степени печете уште 10 минути се додека не добијат златно-кафена боја. Пресечете ги на половина, во средина ставете топка сладолед од ванила. Прелијте со чоколаден прелив.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Сос од јаготки >
Сосотојки:
300 гр. јаготки
30 мл. вода
4-5 лажички жолт шеќер
1 супена лажица густин
30 мл. вода
Упатства:
Во тенџере ставете 30 мл. вода и шеќер и мешајте додека шеќерот не се стопи. Кога ќе почне да врие додадете ги јагодите и се заедно варете околу 15 минути.
Во друг сад измешајте 30 мл. вода со густинот и мешајте за да не останат грутчиња, а потоа додадете го во јагодите и мешајте додека не згусне.
Тргнете го од оган и оставете го да се излади.
Изладената смеса ставете ја во блендер и добро измиксирајте.
Служете со палачинки или сладолед.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни корпички со кајсии >
Сосотојки:
4 супени лажици бело брашно
4 супени лажици шеќер
2 супени лажици какао
2 јајца
50 гр чоколадо за готвење (исечкано на помали парчиња)
20 гр путер
120 мл јогурт
1 ванилин шеќер
3 свежи кајсии
6 супени лажици мед
Упатства:
1.Во подлабок сад измешајте го брашното, какаото и шеќерот.
2.Во друг сад изматете ги јајцата со ванилиниот шеќер и путерот, а потоа додадете го јогуртот и мешајте со дрвена лажица или со маталка за јајца додека смесата не се изедначи.
3.Истурете ја смесата со јајца во садот со брашно, какао и шеќер, а потоа мешајте додека не добиете хомогена смеса. На крајот додадете ги парчињата чоколадо и повторно промешајте.
4.Со путер или маргарин убаво намастете 6 модли за мафини.
5.Поделете ја смесата во модлите (наполнете ги скоро до врв, така да остане уште околу 5 мм од ивицата), а потоа во секоја модла врз смесата ставете по половинка кајсија (со средината свртена нагоре).
6.Печете ги околу 25 минути на 200 степени во загреана рерна.
7.Кога малку ќе се подоладат, а додека се сеуште топли колачињата, со нож нежно поминете околу страните на модлата (нема потреба од ова ако печете во силиконски модли) и внимателно извадете ги корпичките.
8.Врз секоја корпичка истурете по една супена лажица мед (полна) и послужете ги топли или на собна температура.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Бушава торта >
Сосотојки:
За тесто
10 белки
10 жолчки
300 гр. шеќер
150 гр, мелена плазма
150 гр. мелени бадеми
3 лажици какао
За фил
5 јајца
300 гр. шеќер
150 гр. чоколадо за готвење
2 лажици брашно
2 лажици мелено кафе
350 гр. маргарин
50 гр. суво грозје
рум
За украсување
500 мл. слатка павлака
Упатства:
За тесто: изматкајте ги жолчките со шеќерот, додадете ја мелената плазма, бадемите и какаото. Кога смесата ќе стане компактна, додадете ги изматените белки и измешајте со дрвена лажица. Смесата излијте ја во 4 подмачкани плехови и печете на 200 степени.
Фил: Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете брашно и кафе и добиената смеса подготвувајте ја на пареа. Кога шеќерот ќе се стопи додадете чоколадо за готвење и продолжете се додека филот не почне да се згуснува. Кога филот ќе се излади, додадете му пенасто изматен маргарин и матете со миксер додека не добиете компактна смеса. Ставете суво грозје, кое претходно сте го потопиле во рум, па сето добро измешајте го. Тестата попрскајте ги со рум, секое тесто намачкајте го со фил и одозгора украсете со изматената слатка павлака.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Профитероли >
Сосотојки:
За тесто
- 130 мл. вода
- 40 гр. маргарин
- малку сол
- 90 гр. брашно
- 2 јајца
За крем
- 250 мл. млеко
- 1 пудинг со вкус на ванила
- 50 гр. шеќер
- 20-30 гр. маргарин
- 1 кесичка шлаг
100 гр. чоколадо за преливање
Упатства:
Подготовка на тестото
Водата, маргаринт и солта ставете ги на оган да зовријат. Додадете го брашното и мешајте додека смесата не почне да се одвојува од садот. Кога тестото ќе се излади ставајте едно по едно јајце и с лажичка формирајте мали топчиња во плех за печење (полупразна лажичка е доволна)Многу е важно тестото да не се излади потполно пред почетокот на печењето. Ставете го плехот во рерна и печете на температура од 175 С околу 20-25 минути. Извадете го плехот од рерната и оставете ги профитеролите да се изладат.
ПОдготовка на филот: Ставете го млекото да зоврие со шеќерот и додадете го разматениот пудинг. В пудингот, додека е топол, додадете го маргаринот и оставете потполно да се излади. Изматете го шлагот и откако пудингот ќе се излади измешајте го во него.
Наполнете ги профитеролите со фил сечејќи ги на половина илии со шприц. Наредете ги во чинија или чаша и прелијте ги со чоколадо.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со вишни >
Сосотојки:
1 тегла компот од вишни или 500 гр. свежи чистени обарени вишни
1 пудинг од ванила
5 супени лажици нерафиниран смеѓ шеќер
1 пакување лиснато тесто
Упатства:
Процедете ги вишните од компотот и оставете ја течноста. Во подлабок сад карамелизирајте три лажици шеќер, тргнете ги од оган и додадете ги вишните. Повторно вратете ги на тивок оган додека не се редуцира сокот кој вишните ќе го пуштат. Оставете ја смесата да се излади.
Со течноста од вишните, пудингот и 1 лажица жолт шеќер направете пудинг по вообичаената процедура. Тргнете го од оган и додадете ги вишните.
Со половина од изладената смеса наполнете ја едната половина од лиснатото тесто, а потоа другата. Ставете во плех и печете околу 10 минути на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Брз колач со кокос >
Сосотојки:
2 чаши брашно,со иста чаша се работи за да биде иста мерката,2 чаши шеќер,2 чаши млеко,2 чаши масло,2 супени лажици какао,1 супена лажица сода бикарбона,
Состојки за фил:6 лажици шеќер,20 лажици млеко,100г чоколадо,150 г кокос,125 г путер
Упатства:
Најпрво во подлабок сад го ставаме брашното,шеќерот,млекото,маслото,какаото и содата,убаво се промешува со рачна маталка.Кога ќе се добие еднолична смеса се истура во намастено и набрашнето правоаголно тавче и се става во претходно загреана рерна да се пече на 180 степени околу 25-30 мин.Кога е печен пандишпанот се остава да се олади а потоа со вилушка на неколку места не длабоко се прободува за да го впие филот кој се подготвува на следниот начин.
Во тенџере на оган се става млекото,шеќерот,путерот и чоколадата и убаво се промешува додека не се растопи се,потоа тенџерето се тегнува од оган и се додава кокосот и се промешува.Со овај фил кога е млак се прелива печениот колач.
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот
Torta sa bananama >
Сосотојки:
150 gmlevenog plazma keksa 150 g mlevenih lesnika, oraha ili pistacia 45 komada Pti Ber keksa 600 mlmleka 5banane 20 gsecera 20 ggriz 40 gmeda 250 gputera 1 kasika vaniline esencije ( ja sam koristila vanilla paste)
Упатства:
PripremaVrijeme pripreme:60 minTezina:Srednje zahtjevno
1
U serpicu staviti secer,1 kasiku vaniline esencije i 500 ml mleka da provri, pa u provrelo mleko dodati griz,stalni mesajuci, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne griz ne skuva.
2
U skuvani griz dodati mlevene lesnike ili orahe, ako dodajete lesnike, peci ih malo u rerni, pa im skinuti ljuskicu i samleti ih.Takode dodati i mlevenu plazmu,sve dobro sjediniti, pa ostaviti da se malo prohladi.
3
Mlakoj smesi dodati dve, viljuskom, dobro izgnjecene banane, med i omeksali puter.
Mikserom sve dobro umutiti da se dobije penasta krema.
Оhladiti kremu pre nego sto pocnete stavljati na keks.
4 /slika/564823/
Na tacnu redati, keks, kojim ste prethodno prosli kroz ostatak mleka, premazati ga polovinom kreme, pa preko naredati kolutove banane, pa opet staviti red keksa,provucen kroz mleko,pa opet staviti kremu, ostaviti malo da premazete,vrlo tanko zadnji sloj keksa, pa opet naseci kolutove banane i naredati preko kreme.
Zavrsiti keksom, premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti ili sa mlevenim lesnicima ili umucenom pavlakom.
5 /slika/564825/
Tortu ostaviti nekoliko sati u frizider, ili je napraviti dan ranije da se ukusi sjedine.
6
Prijatno!!!!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Киндер обланда >
Сосотојки:
600 гр. млеко во прав
800 гр. шеќер
250 гр. маргарин
100 гр, чоколадо
3 листа обланда
Упатства:
Сварете шербер од шеќерот до 2 дл. вода, како за слатко. во друг сад изматете го маргаринот, додадете млеко во прав и матете додека смесата не се соедини.
Врелиот шербет ставете го во смесата од маргарин и млеко во прав и добро изматете.
Поделете ја смесата на два дела и во еднот дел додадете растопено чоколадо.
Оставете да се излади а потоа филувајте - обланда, кафен фил, обланда, бел фил и одозгора ставете лист обланда.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот