Чуден колач од портокал >
Сосотојки:
700 мл. јогурт
сок од 1 портокал
80 гр. шеќер
200 гр. брашно
1/2 лажица сода бикарбона
2 белки
35 гр. шеќер
Друго тесто
4 жолчки
70 гр. шеќер
350 мл. млеко
250 г. брашно
2 белки
35 гр. шеќер
Прелив
сок од 1 портокал
80 гр. шеќер
Упатства:
Измешајте го јогуртот со сокот од портокал, додадете шеќер па брашно помешано со сода и на крај додадедте го снегот од белки.
Ставете го да се печи во тава посолена со брашно и печете околу пола час на температура од 160 степени.
На печениот прв дел додадете ја смесата за второто тесто, така што ќе ги измешате жолките со шеќер, па додадете брашно и млеко и на крај снег од белки.
Вратете го плехот во рерна и печете уште 40 минути
Жешкиот колач исечете г на коцки па прелијте го со шербет, кој ќе го направите така што ќе го варите сокот од портокал со шербетот.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со Милка чоколадо >
Сосотојки:
300 гр. брашно
2 јајца
200 гр. шеќер
150 гр. маргарин
1 јогурт
5 лажици млеко
1 прашок за печиво
сецкано Милка чоколадо бело и млечно
Упатства:
Јајцата и шеќерот измешајте ги и додадете јогурт, маргаринот, млекото и ешајте. На крај додадете го брашното и прашокот за печиво. Готовата смеса поделете ја во калапот за мафини и на крај додадете сецкано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Есенски сон >
Сосотојки:
За тесто
3 жолчки
140 гр. шеќер
100 гр. маргарин
3 лажици какао
1 лажица ситно сецкано темно чоколадо
4 лажици млеко
80 гр. брашно
1/2 пак. прашок за печиво
снег од 3 белки
Прелив
6 лажици врело млеко + 1 лажица рум
Крем
2 јајца
4 лажици брашно
1 пак. ванилин шеќер + 2 лажици шеќер
3 дл. млеко
120 гр. маргарин
250 гр. пире од костени
Глазура
4 лажици Нутела
1 дл слатка павлака
рендано чоколадо
Упатства:
Пенесто изматете ги маргаринот и шеќерот, додавајќи една по една жолчка. Додадете го млекото и мешавината од брашно со прашок за печиво. Измешајте и додадете сецкано чоколадо и лажица по лажица снег од белки. Испечете го тестото во подмачкан плех (25 х 30)
Ставете го млекото на оган и додадете го румот. Врелиот колач прелијте го со млекото и оставете го да се излади.
Со миксер пенесто измешајте ги јајцата со две лажици шеќер брашно и ванилин шеќер.Додадете ги в о млекото кое врие и мешајте додека кремот не се згусне. Тргнете ги од оган, покријте ги со проѕирна фолија и оставете да се излади.
Пенесто изматете го маргаринот додадете го пирето од костени и додадете го во изладениот фил. Премачкајте го тестото.
На пареа стопете ја Нутелата и слатката павлака и мешајте додека не добиете изедначена смеса. Оставете го преливот да се излади и премачкајте го колачот.
Оставете го колачот најмалку два часа во фрижидер пред послужување.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Слоново око >
Сосотојки:
За жолт ролат:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
џем од кајсии
За темен ролат:
7 белки
7 лажици шеќер
3 жолчки
10 лажици мелени ореви
3 лажици брашно
1/2 кесичка прашок за печиво
Фил:
4 жолчки
две кесички ванила
100 гр. чоколадо
50 гр. маргарин
1 дл. млеко
малку рум и 1 лажица мелени ореви
За чоколадна глазура:
50 гр. маргарин
1 дл. млеко
малку рум и 1 лажица мелени ореви
За глазура:
100 гр. чоколадо две лажици масло и 1 коцка маргарин
Упатства:
Изматете ги целите јајца со шеќер, додека шеќерот не се стопи, потоа додадете брашно, ставете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и испечете ја во рерна.
Извадете го печениот ролат, внимателно одлепете ја хартијата и благо завиткајте го во ролат.
Темен ролат: Изматете ги белките во цврст снег, додадете шеќер и матете додека не се стопи, потоа полека додавајте една по една жолчка. Во дрвена лажица внимателно промешајте ги оревите измешани со брашно и прашок за печиво. Ставете ја смесата до подмачкан и со хартија обложен плех. Изпечете го ролатот, отстранете ја хартијата и внимателно завиткајте го во ролат.
Додека се печат тестата, подгответе фил. Изматете ги жолчките со ванилиниот шеќер и ставете ги на пареа. Кога филот ќе почне да се згуснува ставете го чоколадото искршено на коцки, маргарин и млеко, мешајте за се` да се соедини и тргнете го садот од оган. На крајот ставете две три капки рум и мелени ореви.
Ролатите филовајте ги додека се млаки. Најпрво жолтото тесто обилно премачкајте го со џем од кајсии и завиткајте. Темното тесто премачкајте го со фил потоа на неговиот почеток ставете го завитканиот жолт ролат, кој ќе го завиткате во темниот ролат. Премачкајте го со танок слој џем од сливи и одозгора ставете чоколадна глазура.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролнички од вишни >
Сосотојки:
1 чаша масло
2 чаши шеќер
1 и 1/2 чаша гриз
1 ванила
1 прашак за пециво
компот од вишни
кори
Упатства:
Измешајте ги сите состојки, освен вишните со кујнска дрвена лажица и добиената смеса поделете ја на два дела. На првата кора ставете 5 супени лажици од смесата и размачкајте ги по целата кора.Ставете ја новата кора и повторете ја постапката се до четвртата кора. На половина површина од последната премачкана кора ставете ги процедените вишни и направете ролна.Површината премачкајте ја со масло за кората да не испука во печењето. Ставете ја во тава која претходно е набрашнета и намастена. Повторете ја истата постапка и со останатите кори.Печете ја 180 степени околу 45 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Полумесечинки од ресанa >
Сосотојки:
4 пакетчиња ресана
250 грама шеќер во прав
2 пудинга од ванила
1 пакетче кокос
1 маргарин коцка
400 милитри млеко
Упатства:
Се варат пудинзите спрема упатството на кесичката.
Го оставаме да се олади.
Маргаринот се мати со шеќерот во прав и му се додава на пудингот па уште малку се меша.
Ресаните ги сечкаме на пола и ги мачкаме со фил тала што чоколадната страна да биде одозгора и одоздола.
Се валкаат во кокос од страните.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Бонжита >
Сосотојки:
150 гр. шеќер
8 лажици мед
125 гр. маргарин
50 гр. чоколадо
150 гр. сецкани ореви/лешници
200 гр. корнфлекс
Упатства:
Истопете го медот на оган, додадете шеќер и добро измешајте. Додадете го маргаринот и чоколадото. Мешајте додека не се добие хомогена смеса, тргнете ја од оган и почекајте додека не се излади. Ставете ги во смесата оревите и корнфлексот. Ставете ја во правоаголен калап и почекајте добро да се излади. Исечете и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Татлија >
Сосотојки:
500 грама пиво
350гр масло
150гр гриз
2лаж шеќер
во прсти сол
1 пециво
100 гр сецкани ореви
по потреба брашно ( околу 800гр)
шербет
700гр шеќер
600гр вода
Упатства:
Во сад се додава пивото, маслото, шеќерот, сол, гризот се додава брашното, оревите и пецивото. Се меси колачот. Брашното се додава по потреба, но се внимава тестото да не е тврдо. Се расплескува во намрсено тавче број 32 се сече и се пече во загреана релна на 200 степени.
Од шеќерот и водата се вари шербет и се полева оладената татлија со врел шербет.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед торта >
Сосотојки:
5 dcl. слатка павлака
400 гр. кондензирано млеко
4 чоколадни бананчиња или повеќе (по желба)
кекс за подлога (може чоколадна плазма)
Упатства:
Подготовка на кондензирано млеко:
1 л. млеко, 500 гр. шеќер, 50 гр, гликозен сируп, екстрат од ванила. Сите состојки се соединуваат и готват на средна температура 1 час и 15 минути.
Соединете ја слатката павлака со кондензираното млеко и изматете цврст крем.Додатете сецкани бананчиња измешајте и распоредете го кремот во калап на чие дно ќе го ставите кексот. Кексот претходно натопете го во млеко. Ставете го во замрзнувач цела ноќ, па потоа извадете го обрачот од калапот.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана сладолед >
Сосотојки:
(375 мл) млеко или крем
(може и мешавина од двете по сопствена желба)
100 гр. шеќер
3 спремни банани и подготвени во форма на пире
Упатства:
Во соодветен сад бананите може да ги гмечите за да станат како течно пире. Потоа истурете во сад со подготвените млеко/крем и шеќер. Потоа измешајте добро. Ставете ја целата смеса во сад за сладолед и замрзнете ја во ладилник за замрзнување.
Екстра идеи: Додадете неколку парчиња егзотично овошје 5 минути пред да го извадите сладоледот од замрзнување.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со малини >
Сосотојки:
150 гр путер
125 гр шеќер во прав
200 гр брашно
1 кесичка прашок за пециво
3 јајца
3-4 лажици мелени ореви
100 гр чоколадо за готвење (исечкано на мали коцки)
150-200 гр малини
Упатства:
Во подлабок сад со миксер се мати путерот со шеќерот во прав.
Потоа со матење во садот се додаваат јајцата едно по едно заедно со дел од брашното и прашокот за пециво.
2.Се додаваат мелените ореви, исечканото чоколадо и се замешува во густата смеса.
3.Смесата со лажица се става во подмачкано куглоф плехче (околу 25 см во пречник).
4.Одозгора се боцкаат малините
5.Се пече на 180 степени околу 35-40 минути.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Кафеава торта >
Сосотојки:
За пандишпан
3 лажици брашно
8 лажици сечкани ореви
3 лажици какао
1 пециво
8 јајца
8 лажици шеќер
За фил
1 килограм млеко
4 пудинзи ванила
12 лажици шеќер
1 шлаг
1 маргарин
5 лажици какао
1 пакетче шеќер во прав
1 цимет
Упатства:
Ги матиме јајцата и шеќерот. Потоа се додаваат брашното, оревите, какаото и пецивото. Смесата се меша и се истура во тавче покриено со хартија. Печеме на 150 степени.
Во тенџере на оган се става млекото да врие и кога ќе почне да врие, се додава претходно изматен пудинг со малку млеко и шеќер. Посебно се матат маргаринот и шеќерот во прав, а посебно шлагот.
Кога ќе се излади пудингот ги додаваме во него шлагот, маргаринот со шеќерот во прав и циметот. Се декорира по желба.
Некои состојки може и да не се стават или да се сменат. Не мора да има ореви ( ако немате при рака ), не мора да се става шлаг во филот ниту пак цимет.
Секако со се е повкусно, но може и да се експериментира
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот