13 - 24 рецепти од 270 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 23 |
Тарт со круши и бадеми >
Сосотојки:
За тестото:
170 гр брашно
85 гр путер
30 гр шеќер
1 јајце
За полнење:
2 јајца
100 гр шеќер
3 круши, излупени и исечени на парчиња
100 гр исечени бадеми
30 гр стопен путер
50 гр брашно, просеано
? лажичка прашок за пециво
Упатства:
Оставете го путерот на собна температура. Измешајте го со брашното и добро истријте со прстите додека не добиете големи трошки од путер. Измешајте го шеќерот со јајцето. Додадете ги во трошките и месете го тестото. Доколку е потребно, додадете малку вода или млеко за да ја направите текстурата помалку густа. Оставете го тестото во фрижидер околу еден час пред да го развлечете.
Расукајте го тестото на набрашнета површина. Ставете го во претходно подготвена тава. Вратете го во фрижидер да се излади.
За полнење:
Јајцата и шеќерот изматете ги со миксер. Додадете ги бадемите и растопениот путер. На крајот, додадете брашно и прашок за пециво. Ставете дел од филот врз тестото. Наредете малку исечени круши. Потоа додадете повеќе фил и завршете со слој сецкани круши.
Печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути или додека не порумени.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини од какао во микробранова >
Сосотојки:
2 лажици шеќер
2 лажици брашно со прашок за пециво
2 лажици какао
1 јајце
1 лажица масло
1-2 лажици свежо млеко
Упатства:
Во порцеланска чаша со средна големина, прво ставете го шеќерот, а потоа додадете го брашното. Потоа додадете го какаото, на крај јајцето. Добро измешајте со лажица. Додадете масло и млеко. Промешајте повторно добро за да нема грутки. Ставете во микробранова печка 2 - 2 и пол минути. Подготвено е кога тестото почнува да се издига над чашата. Потоа запрете ја микробрановата печка и извадете ја мафината.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчки макарон бисквити со бадеми >
Сосотојки:
Белки од јајца - 3
Шеќер - 1 1/2 чаши
Мелени бадеми - 3 чаши
Снегулки од бадеми - 250 гр
Бадем екстракт - 1/2 лажиче
Упатства:
1. Загрејте ја рерната на 180 ° С. Обложете два плеха со хартија за печење.
2. Во чист сад, матете ги белките додека не се формираат меки врвови. Додадете шеќер и продолжете со матење додека шеќерот не се вклопи добро во врвовите на белката.
3. Во посебен голем сад, комбинирајте ги мелените бадеми и екстрактот од бадеми. Внимателно преклопете ги белките од јајцата во мешавината од бадеми за да формирате меко тесто.
4. Расукајте го тестото во топчиња со големина на лажица, проследено со тркалање во лушпести бадеми. Ставете ги на подготвените садови за печење, оставајќи простор меѓу нив за да се рашират.
5. Печете 20 до 25 минути или додека не поруменат. Префрлете се на решетка за ладење за целосно да се излади и зацврсти. Да се ??чуваат во херметички затворен сад.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за бисквити инспириран од Twix >
Сосотојки:
1 ? чаши обично брашно
? чаша пченкарно брашно
? чаша шеќер во прав
225 гр путер, собна температура
1 лажичка ванила
160 гр карамел бонбони
1/4 чаша крем
1 лажица путер
150 гр темно чоколадо
2 лажички кокосово масло
Упатства:
Обложете два плеха со хартија за печење и оставете ги настрана.
Ставете го путерот во сад за мешање и користејќи миксер, матете додека не се изедначи. Додадете шеќер во прав и ванила, матејќи заедно една минута додека не се соединат и не се изедначи.
Додадете ги двата видови брашно и матете додека не се соединат.
Ставете го тестото на малку побрашнета површина, замесете и формирајте топка. Израмнете ја смесата. Исучете го тестото со дебелина од околу 1 см. Не го сучете премногу тенко. Исечете ги вашите форми со модла.
Ставете ги обликуваните бисквити во сад и ставете ги во фрижидер најмалку еден час. Во загреана рерна на 190 ° C, печете ги колачињата 12 до 14 минути, или додека рабовите не станат лесно златни. Оставете да се изладат целосно на решетка.
За да ја направите карамелата, комбинирајте ги крем бонбоните, кремот и путерот во мало тенџере. На средна топлина, постојано мешајте додека не се изедначи. Не обидувајте се да го забрзате процесот со загревање - вашата карамела ќе изгори! Оставете да се излади и згусне неколку минути.
Ставете лажица карамела на врвот на бисквитот за да стигне само до рабовите. Оставете да се излади целосно.
Исечете го чоколадото на парчиња во стаклен сад. Додадете кокосово масло. Се топи заедно на пареа или во микробранова печка, мешајќи додека не се изедначи. Ставете лажица чоколадо преку карамел слојот. Оставете да се излади целосно пред јадење.
Останува само да ставите во сад, да ги кренете нозете и да уживате во вашите Twix бисквити!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Веган палачинки >
Сосотојки:
150 гр брашно
2 лажици шеќер во прав
2 лажички прашок за пециво
? лажичка сол
300 мл вода
1 лажица масло
Упатства:
Ставете го брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта во сад. Изматете ја водата со маслото во мала чинија. Направете бунар во сувите состојки и полека истурете ја водата со маслото. Мешајте додека не се добие лепливо тесто.
Мешајте со лажица додека не добиете мазно тесто за палачинки. Загрејте тава на средна топлина. Лесно намачкајте со масло. Направете ги палачинките една по една. Послужете ги со вашиот омилен вкус и полнење, слатка или солена.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг со чиа и манго >
Сосотојки:
400 мл кокосово млеко
4 лажици чија
1 големо манго, исечено на коцки
Свежо нане за декорација
Упатства:
Поделете го кокосовото млеко на 4 чаши. Распределете го чиа семето рамномерно во чашите. Мешајте. Ставете во фрижидер најмалку 3 часа додека чиата не набобри целосно. Можете да ја растворите целата количина чиа во целата количина кокосово млеко. Потоа изладете ја смесата во фрижидер 3 часа. Пред сервирање, украсете со свежо сецкано манго и нане.
Време потребно за подготовка: 8 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни барови со овес и путер од кикирики >
Сосотојки:
• 3 чаши (од по 250мл) овесни снегулки
• 100 гр путер
• ? чаша кафеав шеќер
• 1 чаша путер од кикирики
• 1 чаша стопено црно чоколадо (околу 150 гр)
Упатства:
Најпрво во плех ставете хартија за печење или проѕирна фолија. На тивок оган растопете го путерот со шеќерот и додадете ги овесните снегулки. Мешајте до добивање на хомогена смеса. Добиената смеса натапкајте ја во тавчето да биде со висина околу 1,5цм. Оставете малку од смесата на страна за горниот дел од баровите. Ставете во фрижидер да се стегне.
Во меѓувреме на пареа растопете го путерот од кикирики со чоколадото. Оваа смеса истурете ја врз смесата од овесни снегулки и над неа додадете го остатокот од нив. Треба да отстои барем 1 час во фрижидер и потоа се сече на коцки или лентички делумно одмрзнато.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Баунти штангли >
Сосотојки:
225 гр. кокос
300 гр. кондензирано незасладено млеко
100 гр. шеќер во прав
300 гр. црно чоколадо
2 лажици кокосово масло
Упатства:
На умерена температура загрејте го кондензираното млеко во кое ќе го додадете шеќерот и кокосот. Соединете се убаво и смесата истурете ја во правоаголен калап 30*20 и оставете ја во фрижидер да се здрви. Потоа исечете го да на парчиња со големина по ваша желба. Чоколадото заедно со кокосовото масло ставете го на пареа да се стопи и чоколадирајте ги штанглите.
Follow cookingwithviki na Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Слатко од дуњи >
Сосотојки:
1 кг излупени дуњи, може да ги исецкате, може да ги рендате (јас секогаш ги рендам)
• 1 ? кг шеќер
• 2 чаши вода
Упатства:
Во длабок сад се ставаат дуњите. Се истура шеќерот врз нив и се налева со 2 чаши вода. Се остава да почне да врие. Додека шеќерот врие се вадат дуњите од водата и се ставаат на цедалка да се исцедат. Во наполно густиот шеќер се враќаат дуњите. Садот често се протресува и се меша за да не се залепат на дното. Слаткото се вари додека не почне шеќерот од лажицата да паѓа една по една капка. Свареното слатко се трга од оган, се вади пена доколку има и се покрива со наводенета чиста крпа. Утредента дуњите се редат во тегли и се преливаат со сокот.
Одлично се комбинираат со неколку јатки ореви
Совет плус:
Секогаш кога се вари слатко од дуњи треба да се проверат дуњите дали се за слатко или не. Во сад се става вода, па кога водата ќе проврие, се ставаат излупени дуњи. Доколку дуњите остнат бели, значи дека од нив може да се прави слатко.
За да добиете потемна боја на слаткото можете да ги варите малку подолго со постојано мешање.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг торта >
Сосотојки:
• 3 ќесички пудинг од чоколадо
• 1 л млеко
• 250 гр путер
• 200 гр чоколадо за готвење
• 600 гр бисквити
• 150 гр шеќер + 6 лажици
• 2 ќесички шлаг пена
Упатства:
Од 1л млеко одземате 200 мл и во него го мешате прашокот од 3те ќесички пудинг. Останатите 800 мл млеко го ставате во длабок сад на оган и во нив додавате 6 лажици шеќер. Претходно растворениот пудинг го додавате кон млекото на оган и мешате додека се згусне и свари пудингот.
Откако ќе се свари, се дели на два дела. Во едниот дел се додава 150 гр претходно растопено чоколадо. Двата дела се оставаат да се оладат. На страна се мати 250 гр путер со 150 гр шеќер и се дели на два дела кои се додаваат на двата дела од пудингот. Секој дел се мати поединечно.
Двете ќесички шлаг се матат поединечно според упатството на ќесичката.
Во правоаголен плех се редат 2 реда бисквити претходно натопени со млеко. Потоа се става филот од пудингот со растопеното чоколадо. Врз него се реди еден ред бисквити па врз нив се става изматениот шлаг. Повторно се редат бисквити, па потоа вториот дел од пудингот. Врз готовиот колач се ренда чоколадо или се декорира по ваша желба.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна торта со суво овошје >
Сосотојки:
• 200 гр мелени бисквити
• 100 гр путер на собна температура
• 10 мелени или ситно сецкани урми
• 30 мл овошен сок
Чоколаден фил:
• 100 гр бело чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Овошен фил:
• по една рака ситно сецкани урми, суви смокви, суви кајсии, сливи, грозје, брусница, вишни (може било кое суво овошје по желба)
• 2 раце замрзната малина или вишна
• 1 желатин
• 3 лажици вода
Чоколаден прелив:
• 100 гр црно чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Упатства:
Мелените бисквити, урмите, путерот и сокот ги мешаме заедно додека да добиеме хомогена смеса. На калапот за торта ставаме малку путер и ја втиснуваме рамномерно со рацете смесата со бисквити. Ставаме во фрижидер да се стегне.
Во меѓувреме на пареа заедно го растопуваме белото чоколадо со млечното и 1 лажица масло за јадење.
Го нанесуваме чоколадото врз бисквитната кора и враќаме назад во фрижидер да се стегне.
Во длабок сад на оган ги ставаме замрзнатите малини и ситно сецканото суво овошје заедно со водата.
Претходно желатинот се раствара според упатството на ќесичката. Откако ќе изврие малку смесата, се додава желатинот и се остава уште 2-3 минути на оган. Потоа се трга на страна малку да се олади и се прелива врз чоколадото. Повторно оди во фрижидер. На крај се растопува на пареа посебно црното чоколадо и посебно млечното. Врз овошниот фил прво го нанесуваме црното, па веднаш млечното, и со вилушка поминуваме врз преливот и правиме шари мешајќи ги чоколадите.
Јас додадов малини за да ја избалансираат блажината на сувите овошја поради што воопшто и не се додава шеќер во оваа торта.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Новогодишни колачиња со домашен фондан >
Сосотојки:
300 гр путер
600 гр брашно
170 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер
1 жолчка
За фондан
50 гр маргарин
1 лажица посветол мед
1 желатин
50 мл вода
600 гр шеќер во прав
Упатства:
Најпрво со миксер изматете го путерот со жолчката, шеќерот и ванилиниот шеќер. Потоа постепено додавајте од брашното и почнете со месење. Од тестото направете топка која ќе ја ставите во фрижидер претхофно обложена со фолија.
Тестото е доволно да биде во фрижидер половина час. Потоа развлечете го на набрашнета површина и доколку е потребно додадете уште брашно. Извадете форми по желба и печете на 150оЦ околу 7 минути.
Додека тестото е во фрижидер можете да го подготвите фонданот.
Желатинот растопете го во вода според упатството на ќесичката.
Во длабок сад на тивок оган растопете го медот па потоа додајте го маргаринот. Се додава кон него желатинот кој претходно сте го раствориле во водата и се меша додека се растопи. Потоа се трга од оган и се додава постепено шеќерот во прав. По потреба додадете и повеќе шеќер. Ако смесата се леплива, може да ја оставите кратко во фрижидер.
Потоа поделете ја на онолку делови колку бои сакате да добиете и додадете ги со постепено мешање.
Откако колачите ќе се оладат почнете со украсување.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот