Ленти од лиснато тесто со чоколадо >
Сосотојки:
1 разладено лиснато тесто
течно чоколадо за премачкување
2-3 лажици. свежо млеко за премачкување
2-3 лажици. кафеав шеќер за посипување
Упатства:
Намачкајте го лиснатото тесто. Половина размачкајте, а ненамачканиот дел да го покрие добро подмачканиот. Со прстите лесно притиснете ги рабовите за да не истече чоколадото. Тестото треба да го исечете на ленти со нож, чија ширина зависи од тоа колку големи сакате да бидат лентите. Откако ќе го исечете тестото на ленти, земете една лента и малку завртете ја. Направете го истото со останатите и наредете ги во плех на хартија за печење. Премачкајте ги со свежо млеко и посипете ги со кафеав шеќер. Се пече во загреана рерна на 180 степени 15-20 минути. Веќе испечените ленти по желба можете да ги посипете со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Лимон торта >
Сосотојки:
• 4 лажички Шекер
• 350 грама Шеќер во прав
• 150 грама Путер
• 125 милилитри Млеко
• 1 Кора од лимон
• 3 Жолчкки
• 1 парче Ванила
• 150 грама Брашно
• 30 грама Бадеми
• 6 Јајца
Упатства:
За тестото се матат 6 жолчки со 200 гр. шеќер во прав, се додава сок и кора од еден лимон, потоа 120 гр. брашно и на крај снег од 6 белки. Сето тоа се пече во подмачкан калап за торти. Оладеното тесто се сече хоризонтално на половина. За филот се матат 3 жолчки со 4 лажици шеќер и една 125 грама млеко
Потоа се додава лажичка брашно и се вари крем на пареа додека да згусне. Кога кремот е до пола варен се додава прачка ванила. Сварениот крем се остава да се олади малку, и му се додава изматен путер со 150 гр. шеќер во прав. Со овој фил се филува тортата и внатре и од страните. Одозгоре, исто така, се мачка со фил и се украсува со сечкани бадеми претходно излупени и пропржени.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Линцер колачи >
Сосотојки:
• 100 гр листови од бадем
• 110 гр шеќер
• 350 гр брашно
• ? лажичка прашок за пециво
• ? лажичка сол
• 1 лажичка цимет
• 225 гр путер
• 2 лажички екстракт од ванила
• 1 јајце и уште една жолчка
• по желба џем, нутела и шеќер во прав
Упатства:
Потребно е во блендер да ги сомелете листовите од бадемите со шеќерот, па на тоа да го додадете брашното помешано претходно со цимет, сол и прашокот за пециво. Потоа добро промешајте смесата да се изедначи.
Путерот, на собна температура, со миксер изматете го, па додадете го во него екстрактот од ванила, јајцето и жолчката. Повторно матете и постепено додавајте ги сувите состојки.
Замесете тесто, кое во оваа фаза ќе ви изгледа многу меко, но тоа не треба да ве буни. Поделете го тестото на два дела, завиткајте го со проводна фолија и оставете го во фрижидер околу еден час за добро да се стегне.
На набрашнета површина, развлечете тенко тесто и вадете облици по желба.
На хартија за печење распоредете ги колачињата и печете во претходно загреана рерна на 180°Ц точно 8 минути.
Откако ќе се оладат, филувајте ги по желба и спојувајте ги. Врз нив наросете шеќер во прав.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Линцер срца >
Сосотојки:
Мера 1 чаша = 250 мл.
- 1 чаша мелени бадеми
- 2 чаши брашно
- 1/2 лаж. цимер
- 1/4 лаж. сол
- 2/3 чаша шеќер
- 1 чаша путер
- 2 жолчки
- кора од 1 лимон
- 1 лаж. природен екстрат од ванила
- шеќер во прав
- 1/2 чаша џем од јаготки
Упатства:
Во еден сад измешајте ги сите суви состојки, а во другиот садизмешајте путер и шеќер. Додајте ја жолчката, кората од лимон и ванилата.
Додајте ги сите состојки и добро соединете ги. Ставете го готовото тесто во целофан и ставете го во фрижидер да се излади. Да се исука и да се стави на хартија за печење. Со калапи да се исечат кекси во облик на срце и да се печат на температура од 177 C околу 10 минути, или додека не заруменат. Кога ќе се изладат да се премачкаат со мармалад и да се залепат како сендвичи. Да се чуваат во кутија.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснати чоколадни мачиња >
Сосотојки:
Растително масло
115 гр. Шеќер
70 гр. Темно чоколадо рендано
2 парчиња замрзнато лиснато тесто (25 х 25)
30 гр. Темно чоколадо за украсување
Упатства:
Загрејте ја рерната на 200 C. Намастете ја тавата за печење со растително масло
Посипете половина од шеќерот и ренданото чоколадо на едно парче лиснато тесто. Се завиткуваат двата краеви од тестото кон центарот. Повторете ја истата постапка и со другото тесто. Исечете ја секоја ролна на по 8 парчиња. Ставајте ги парчињата на хартија за печење. Од тестото формирајте уши на парчињата. Ставете ги во фрижидер да се замрзнат повторно.
Печете во загреана рерна околу 15 минути.
Ставете растопено чоколадо во пластична кеса. Направете мал отвор и нацртајте мустаќи од чоколадо на секое парче.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Лиснато тесто со јагоди и крем од ванила >
Сосотојки:
500 gr (купечко) замрзнато лиснато тесто,
1/2 kg јагоди, измиени, исчистени и исецкани на четвртинки
1 шоља ванилин крем
јајце за премачкување
за кремот од ванила:
1 шоља млеко
2 лажици нишесте
4 лажици шеќер
1 јајце
1 кесичка ванилин шеќер
Упатства:
Помешајте ги нишестето, шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете го јајцето и убаво измешајте, да нема грутчиња. Загрејте го млекото. Ставете третина од жешкото млеко во мешавината со јајце и брзо промешајте, па ставете го сето тоа во останатото млеко. Вратете го лончето на шпорет, на тивко и мешајте додека кремот не се згусне.
Одмрзнатото лиснато тесто, посипено од брашно од двете страни, исукајте го на дебелина од околу 3 mm и исечете го на 6 дела со димензии отприлика 10 x 17 cm. Исечете ги лентите како на сликите и наредете ги парчињата на подмачкано тавче или врз хартија за печење. Ставете по 1 голема лажица (или малку повеќе) од кремот во средината на секое парче тесто, врз него ставете јагоди, па свиткајте ги лентите од тестото врз јагодите, една по една, наизменично, од едната и од другата страна и притиснете ги малку да се залепат. Премачкајте ги погачиците со белката и печете ги во загреана рерна на 200°C околу 25-30 минути или додека тестото не е добро испечено.
Преземено: sitnoseckano.com
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Макаронс со малини >
Сосотојки:
2 белки
80 гр. мелени бадеми
120 гр. шеќер во прав
50 гр. ситен кристал шеќер
прехранбена боја или малку какао
Ганаж од бела чоколада со лимон и портокал
100 гр. бела чоколада
30 мл. слатка павлака
малку сок од лимон
прстофат изрендана кора од лимон или портокал
Упатства:
1. Два часа пред почетокот на припремата извадете ги белките од фрижидер. Во блендер, сомелете ги бадемите заедно со шеќерот во прав.
2. Изматете ги белките, додадете го шеќерот и продолжете да матите сe додека не добиете цврста смеса.
3. Во изматената смеса, додадете ги бадемите и шеќерот и лесно соединете ги. Потоа, додадете малку црвена прехранбена боја или сок од малини.
4. Смесата ставете ја во кујнски шприц и во тава обложена со хартија направете мали кружни форми со пречник од 3 центиметри.
6. Пред печењето, оставете ги на собна температура околу половина час, а потоа печете 15 минути на 150 степени Целзиусови.
7. Испечените колачите наполнете ги со фил по желба: ганаж од бело чоколадо, карамел, фил од лимон – спојте два кекси со малку крем, но немојте силно да притискате.
Ганаж со лимон и портокал:
Загрејте ја слатката павлака, додадете бело чоколадо и мешајте сe додека не се истопи. Потоа, додадете сок од лимон и изрендана кора од лимон и портокал. Оставете да се излади а потоа намачкајте ги макаронсите со филот.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Македонска слатка пита >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
100 гр. маст
1 литар млеко
б јајца
4 лажици шеќер
Упатства:
Замесете тесто од брашното со малку сол како за секоја пита. Измесете гo добро тестото и пoделете гo на осум еднакви кравајчиња. Секое кравајче расукајте го па намачкајте го сo растoпена врела маст освен едно кравајче кoе ќе дојде одозгора. Потоа сите кори сложете ги една преку друга а добиената дебела кора исукајте ја малку пoголема од големината на плехот за да може да се направи витка. Сега земете плех и ставете ја кората во плехот, а тестото што е повеќе од плехот свиткајте го и направете витка. Вака припремената кора попрскајте ја со маст и избодете ја со вилушка на неколку места и ставете ја во рерна да се пече малку. Филот за оваа пита припремете го вака: ставете на оган млекoто да се свари и кога малку ќе проврие тргнете гo oд оган и oставете го да се олади. Вo посебен сад измешајте ги јајцата сo шеќерoт, но не ги матете долго туку самo толку колку што е пoтребно да се разбијат белките. Овие разматени јајца сипајте ги во млекото, дoбро иэмешајте, па смесата сипете ја преку кората која не е дoпечена и вратете ја пoвторно вo рерна, печете ја со дoдека не се вцрви..
Време потребно за подготовка: 75 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини од какао во микробранова >
Сосотојки:
2 лажици шеќер
2 лажици брашно со прашок за пециво
2 лажици какао
1 јајце
1 лажица масло
1-2 лажици свежо млеко
Упатства:
Во порцеланска чаша со средна големина, прво ставете го шеќерот, а потоа додадете го брашното. Потоа додадете го какаото, на крај јајцето. Добро измешајте со лажица. Додадете масло и млеко. Промешајте повторно добро за да нема грутки. Ставете во микробранова печка 2 - 2 и пол минути. Подготвено е кога тестото почнува да се издига над чашата. Потоа запрете ја микробрановата печка и извадете ја мафината.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со банана >
Сосотојки:
3 банани
1/2 чаша шеќер
1 јајце
1,5 чаша брашно
1 лажиче сода
1 лажиче прашок за печиво
1/2 лажиче сол
Упатства:
Ставете ја изматената смеса во калап за мафини и печете 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со маџун >
Сосотојки:
125 гр путер стопен
2 јајца (на собна Т)
1 чаша маџун
1 чаша млеко
1 чаша јогурт
2 чаши брашно
1,5 лажичка сода бикарбона
малку сол
Упатства:
Течните состојки се матат заедно, па се додаваат во во сувите состојки(брашното, солта и содата). Откако ќе се изедначи се истура во калапите, намрснети и набрашнети. Се печат во загреана рерна на 200 степени, 10-15 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со Милка чоколадо >
Сосотојки:
300 гр. брашно
2 јајца
200 гр. шеќер
150 гр. маргарин
1 јогурт
5 лажици млеко
1 прашок за печиво
сецкано Милка чоколадо бело и млечно
Упатства:
Јајцата и шеќерот измешајте ги и додадете јогурт, маргаринот, млекото и ешајте. На крај додадете го брашното и прашокот за печиво. Готовата смеса поделете ја во калапот за мафини и на крај додадете сецкано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот