Раскошна шарлота од малини >
Сосотојки:
павлака - 350 г крем
малини - 450 г
желатин - 5 листови или 2 и 1/2 лажица на гранули
вода - 250 мл (за желатин)
ванила
млеко - 250 мл
сол - 1 прстофат
шеќер - 4 лажици
јајца - 4 жолчки
масло - 1 лажица
шеќер - 1 лажица
бишкоти - околу 21 парч.
малини - 400 г
шеќер во прав - 2 лажици
лимонов сок - 1 лажица
ликер - 200 мл малина
Упатства:
Изладете ја павлаката во фрижидер и измијте ги и исцедете ги малините. Растворете го желатинот во студена вода. Ставете го млекото на оган и додадете ја ванилата. Додадете шеќер и малку сол и сварете го млекото. Изматете ги јајцата и постепено додадете го млекото. Вратете го кремот на шпоретот и мешајте додека се згусне. Исцедете го желатинот од водата и промешајте го со топлиот крем, за да се стопи и оставете да се олади. Изладете го кремот во фрижидер.
Намачкајте ги страните и дното на калапот со маргарин и посипете со шеќер. Наредете ги на ѕидовите вертикално пишкотите.
Измешајте го кремот постепено додека се хомогенизира. Истурете 1/3 од смесата во садот. Наредете ред малини, потоа ред крем, пак малини и завршете со кремот. Посипете со едната кршена пишкота, покријте над трошките со фолија и оставете во фрижидер најмалку 6 часа или 1 ноќ.
За сосот од малини измијте ги и исцедете ги малините. Одвојте околу 20 парчиња за декорација. Останатите малини поминете ги низ сито и измешајте ги со шеќер во прав, сок од лимон и ликер од малини.
За да ја извадите шарлотата од калапот, потопете ја неколку секунди во топла вода, отворете ги страните и ставете го колачот во послужавник. Украсете со малините.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот
Рафаело бомбици >
Сосотојки:
200 грама Бисквити
100 грама Кокосово брашно
150 грама Лешник
200 грама Маргарин
100 милилитри Млеко
400 грама Шеќер во прав
Упатства:
Сите намирници се мешаат и се прават бомбици.
Во секоја од бомбиците се става по еден лешник.
Се валкаат во кокос и се шараат со чоколаден прелив (по желба).
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Рафаело бомбици >
Сосотојки:
100gr кокосово брашно
200gr бисквити
100ml млеко
200gr маргарин
400gr шеќер во прав
150gr лешници
Упатства:
Сите состојки се мешаат и рачно се прават бомбици. Во секоја од нив се става по еден лешник. Потоа, секоја бомбица посебно се валка во кокос.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Рафаело коцки >
Сосотојки:
КОРА:
6 белки
200 гр. шеќер
3-4 големи лажици кокос
100 гр. брашно
пола кесичка прашок за пециво
200 мл. млеко (за попарување)
ФИЛ:
6 жолчки
2 кесички пундинг од ванила
4 лажици брашно
12 лажици шеќер
1 л. млеко
100 гр. путер
200 мл. слатка павлака
За декорација:
Кокосово брашно
Лешници
Упатства:
1. Кора
Од белките се мати цврст снег, постепено додавајќи го шеќерот. Потоа се додава кокосоото брашно и брашното измешано со прашокот за пециво. Ова се меша со шпатула. Се пече во добро загреана рерна на 180 степени околу 15 минути. Откако кората ќе се излади, се прелева со топлото млеко (да не е врело).
2. Фил
Добро измешајте ги жолчките, пудинзите, брашното, со шеќерот и 200 мл. млеко. На останатите 800 мл. млеко штом зовријат додадете ја смесата од жолчки и непрекинато мешајте додека да смесата да се згусне и проврие на неколку минути. Сварениот крем тргнете го од рингла и оставете сосема малку да се излади (5 мин.). Додадете го путерот (на коцки, неизматен) со мешање. Потоа оставете филот сосема да се излади. Кога ќе биде сосема ладен, настрана изматете слатка павлака, а потоа соединете ја со изладениот крем.
Филувајте ја изладената кора со кремот. Одозгора наросете кокос и наредете по еден лешник на секое исечена коцка.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Рафаело торта >
Сосотојки:
140 грама брашно
130 грама кафеав шеќер
100 грама исушен кокос
125 грама несолен путер, стопен
Прстофат сол
За филот:
400 милилитри млеко од кокос
80 грама кокос, изрендан
200 грама бело чоколадо, ситно исечкано
50 грама маскарпоне
60 грама шеќер во прав
85 грама цреши
За декорација:
80 грама кокос, изрендан
2,3 цреши
Упатства:
Загрејте ја рерната на 100 степени и премачкајте го садот за готвење со путер. За да ја направите кората на тортата, измешајте ги брашното, кокосот, кафеавиот шеќер, солта и стопениот путер. Мешајте сe додека не се соединат целосно и потоа рамномерно поставете ја смесата во садот за готвење. Печете 12 – 15 минути, или сe додека не добиете златна кора, а потоа тргнете ја настрана да се олади и ставете ја во фрижидер додека не ви притреба повторно.
За да го направите филот, сипете го кокосовото млеко заедно со 80-те грама изрендан кокос во тенџере со средна големина и варете на тивок оган. Гответе 30 – 40 минути или сe додека кокосот не го впие целото кокосово млеко и не заборавајте повремено да мешате. Потоа додадете го белото чоколадо и мешајте сe додека не се стопи и соедини целосно, па префрлете ја мешавината во друг сад, покријте ја површината и ставете ја во фрижидер додека не се олади.
Откако мешавината ќе се олади, изматете ги маскарпонето и шеќерот во прав, па додадете ги заедно во мешавината со чоколадо и кокос. Одвојте 1/4 од филот и разнесете ја рамномерно на кората, па наредете ги врз неа црешите. Покријте со останатиот дел од филот и на крај, сипете го и останатиот изрендан кокос.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за бисквити инспириран од Twix >
Сосотојки:
1 ? чаши обично брашно
? чаша пченкарно брашно
? чаша шеќер во прав
225 гр путер, собна температура
1 лажичка ванила
160 гр карамел бонбони
1/4 чаша крем
1 лажица путер
150 гр темно чоколадо
2 лажички кокосово масло
Упатства:
Обложете два плеха со хартија за печење и оставете ги настрана.
Ставете го путерот во сад за мешање и користејќи миксер, матете додека не се изедначи. Додадете шеќер во прав и ванила, матејќи заедно една минута додека не се соединат и не се изедначи.
Додадете ги двата видови брашно и матете додека не се соединат.
Ставете го тестото на малку побрашнета површина, замесете и формирајте топка. Израмнете ја смесата. Исучете го тестото со дебелина од околу 1 см. Не го сучете премногу тенко. Исечете ги вашите форми со модла.
Ставете ги обликуваните бисквити во сад и ставете ги во фрижидер најмалку еден час. Во загреана рерна на 190 ° C, печете ги колачињата 12 до 14 минути, или додека рабовите не станат лесно златни. Оставете да се изладат целосно на решетка.
За да ја направите карамелата, комбинирајте ги крем бонбоните, кремот и путерот во мало тенџере. На средна топлина, постојано мешајте додека не се изедначи. Не обидувајте се да го забрзате процесот со загревање - вашата карамела ќе изгори! Оставете да се излади и згусне неколку минути.
Ставете лажица карамела на врвот на бисквитот за да стигне само до рабовите. Оставете да се излади целосно.
Исечете го чоколадото на парчиња во стаклен сад. Додадете кокосово масло. Се топи заедно на пареа или во микробранова печка, мешајќи додека не се изедначи. Ставете лажица чоколадо преку карамел слојот. Оставете да се излади целосно пред јадење.
Останува само да ставите во сад, да ги кренете нозете и да уживате во вашите Twix бисквити!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Роденденска торта >
Сосотојки:
За тесто:
15 белки
20 лажици шеќер
20 лажици сецкани ореви
5 лажици мелени плазма бисквити
за фил:
15 жолчки
2 пудинзи од ванила
1 литар млеко
300 гр. маргарин
250 гр. сецкани ореви
250 гр. мелени плазма бисквити
1 литар слатка павлака
За украсување - 500 мл. слатка павлака
Упатства:
Изматете ги белките во цврст шлаг, додадете шеќер и матете додека шеќерот не се растопи. Додадете сецкани ореви и мелени плазма бисквити, па поделете ја масата на три еднакви делови и испечете 3 кори. За фил - со миксер изматете ги жолчките, шеќерот и пудингот и сварете ги во млекото. Во изладениот фил ставете го изматениот маргарин, додадете ги сецканите ореви и мелената плазма, па се добро измешајте. Изматете ја слатката павлака. Првата кора премачкајте ја со жолт фил, а потоа со шлаг. Ставете ја преку другата кора, па повторете ја постапката. Ставете ја и третата кора, жолтиот фил и на крај украсете ја тортата со шлаг.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со вишни >
Сосотојки:
5 јајца
9 лажици шеќер
5 лажици брашно
5 лажици млеко
9 лажици брашно
1 прашок за пециво
100 гр. мелени ореви
200 гр. вишни
200 мл. слатка павлака
4 пак. шлаг крем од ванила
Упатства:
1. Јајцата, шеќерот, маслото и млекото изматете ги пенасто. Додатете брашно и прашок за пециво и со лажица лесно измешајте.
2. Прекријте го плехот со хартија за печење и ставете го тестото. Печете на 200 C. Тестото малку изладете го, одвојте го од хартијата и завиткајтегоа во влажна кујнска крпа. Оставете го така да се излади.
3. Изматете го шлаг кремот цврсто и премачкајте го тестото. Одозгора ставете исечени на пола вишни и замотајте го. Со остатокот од филот премачкајте го ролатот одозгора, посолете го со мелени ореви и украсете со цврсто изматената слатка павлака и вишни.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со вишни >
Сосотојки:
1 тегла компот од вишни или 500 гр. свежи чистени обарени вишни
1 пудинг од ванила
5 супени лажици нерафиниран смеѓ шеќер
1 пакување лиснато тесто
Упатства:
Процедете ги вишните од компотот и оставете ја течноста. Во подлабок сад карамелизирајте три лажици шеќер, тргнете ги од оган и додадете ги вишните. Повторно вратете ги на тивок оган додека не се редуцира сокот кој вишните ќе го пуштат. Оставете ја смесата да се излади.
Со течноста од вишните, пудингот и 1 лажица жолт шеќер направете пудинг по вообичаената процедура. Тргнете го од оган и додадете ги вишните.
Со половина од изладената смеса наполнете ја едната половина од лиснатото тесто, а потоа другата. Ставете во плех и печете околу 10 минути на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролнички од вишни >
Сосотојки:
1 чаша масло
2 чаши шеќер
1 и 1/2 чаша гриз
1 ванила
1 прашак за пециво
компот од вишни
кори
Упатства:
Измешајте ги сите состојки, освен вишните со кујнска дрвена лажица и добиената смеса поделете ја на два дела. На првата кора ставете 5 супени лажици од смесата и размачкајте ги по целата кора.Ставете ја новата кора и повторете ја постапката се до четвртата кора. На половина површина од последната премачкана кора ставете ги процедените вишни и направете ролна.Површината премачкајте ја со масло за кората да не испука во печењето. Ставете ја во тава која претходно е набрашнета и намастена. Повторете ја истата постапка и со останатите кори.Печете ја 180 степени околу 45 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ружи од лиснато тесто >
Сосотојки:
јаболка
лиснато тесто
смеѓ шеќер
цимет
индиско оревче
вода
кора од лимон
сок од лимон
бел шеќер
Упатства:
Начинот на подготовка со фотографии побарајте го тука
http://www.ringeraja.mk/statija/ruzhi-od-lisnato-testo_3328.html
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Сахер торта за Св. Валентин >
Сосотојки:
Тесто:
180 гр. чоколадо за готвење
140 гр. маргарин
160 гр. Шеќер
120 гр. Брашно
8 јајца
1 ванила
Премаз:
150 гр. Мармалад од кајсии
1 лажица рум
Глазура:
200 гр. Чоколадо за готвење
80 мл. Вода
80 гр. Шеќер во прав
50 гр. Маргарин
1 капка масло
Упатства:
Изматете го маргаринот пенасто, додадете го омекнатото чоколадо, шеќер и ванилин шеќер и се изматете додека не добиете еднолична смеса. Потоа додавајте една по една жолчка, а потоа и брашно. На крај додадете го изматениот снег од белки.
Калапот за торта (во вид на срце) обложете го со хартија за печење на колачи или намачкајте го со маргарин и набрашнете. Ставете ја смесата за кора и печете во претходно загреана рерна на 180 C околу еден час.
Тестото исечете го на половина и премачкајте ги двете половини со мармалад, во која ќе измешате малку рум и поклопете ги двете теста.
Премачкајте ја целата торта со мармалад и прелијте ја со чоколадо.
Глазура: Шеќерот и водата загрејте ги на тивок оган, додека шеќерот не се растопи. Оставете кратко да врие, тргнете го од оган и измешајте чоколадо и маргарин, додека се` не се спои. Гответе на тивок оган околу 3 минути.
Украсете ја тортата по сопствен вкус.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот