Тирамису на турски начин >
Сосотојки:
Додатоци за брашно :
50 гр . Мек Маргарин
јајца
50 мл . Млеко
За влажнење на тестото :
350 мл . Млеко
1-2 супени лажици кафе
2-3 супени лажици шеќер во прав
по желба додадете 1-2 лажици рум или ликер од бадем
Додатоци за кремот :
400 мл . Ладно млеко
200 гр . или 1 пакет лабне сирење .
Упатства:
Подготовка на тестото :
Брашното , јајцата , млекото и маргаринот се матат со миксер околу 3 мин . Тестото се става во тепсија со предходоно ставена мрсна фолија и се пече на препорачаната температура . Извадете го пандишпанот и оставете да се олади . Оладеното тесто исечете го вертикално на два еднакви дела .
Подготовка на кремот и влажнење на тестото :
Дел од пандишпанот ставете го во сад за послужување . Во млекото додадете го кафето и шеќерот во прав убаво измешајте ( по желба додадете рум или ликер од бадем ) и навлажнете го тестото . Кремата во прав и двете чаши ладно млеко ставете ги во соодветен сад и изматете со миксер околу 3 мин . после додадете го лабне сирењето и поматете уште 1 мин .
Декорација:
Со половина од подготовката за влажнење навлажнете го долниот дел од пандишпанот кој е сместен во садот за сервирање . Половина од кремата ставете ја врз овој пандишпан . Потоа ставете го горниот дел од пандишпанот и навлажнете го . Со останатата крема премачкајте ја тортата . Тирамису тортата ставете ја во фрижидер најмалку 1 час . Пред сервирање испрскајте ја тортата со правот за декорација и исечете на парчиња .
Тестото се пече во претходно загреана рерна од 160 С од 15-25 мин.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Топло - ладно >
Сосотојки:
100 гр темно чоколадо (70% какао маса)
100 гр путер
100 гр шеќер во прав
50 гр брашно, просеано низ сито или цедалка
3 јајца
рендана кора од портокалц(по желба)
сладолед
Упатства:
Рерната загрејте ја на 200 целсиусови степени. Во сад на пареа растопете ги путерот и чоколадата. Кога ќе се растопат, тргнете од оган и ставете го шеќерот. Мешајте полека со дрвена лажица додека да се растопи шеќерот. Ставете ги брашното, изешајте и едно по едно додавајте ги јајцата со нежно мешање. Ставете ја кората од портокал, ако ја користите. Смесата ставете ја, во претходно намрсени со растопен путер, керамички садови. Не ги преполнувајте садовите, затоа што нема убаво да се извадат. Печете ги колачињата 10 до 12 минути (максимум). Оставете малку да се оладат и извадете ги. Сервирајте со топка сладолед, по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Бел Ангел >
Сосотојки:
Состојки за фил:
1 литар млеко
3 пудинзи од ванила
200 гр. млеко во прав
250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
Бел дел
300 гр. шлаг
200 мл. кисела вода
1 павлака
Уште
1 пакување росен кори (8 парчиња)
200-300 гр. лешници
шлаг за декорација
Упатства:
Сварете го пудингот. Тргнете го од оган и додадете му бело чоколадо и екстрат од ванила. Мешајте додека не се стопи, па оставете го потполно да се излади.
Изматете го маргаринот со шеќер во прав и млеко во прав. На изматениот маргарин додадете му го изладениот пудинг.
Изматете го шлагот со кисела вода, па додадете кисела павлака и шеќер.
Испечете ги лешниците на тефлон тава. Кога ќе се изладат излупете им ја лушпата и исецкајте ги.
Распоредете на првата кора една лажица од филот, па одозгора 3 лажици шлаг и ставете лешници.
Наредете ги на тој начин сите кори.
Одозгора декорирајте со шлаг, украсете со лешници и послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Ден и Ноќ >
Сосотојки:
Тесто
280 гр. мелени ореви
280 гр. шеќер
14 јајца
100 гр. чоколадо за готвење
4 лажици презла
Фил
250 гр. шеќер
100 гр. чоколадо за готвење
4 јајца
250 гр. маргарин
Упатства:
Количината која е наведена, служи за подготовка на две теста.
7 жолчки се матат со 140 гр. шеќер, се додава 50 гр. рендано чоколадо. Се мати снег од 7 белки и во нив се додава 140 гр. ореви и две лажици презла.
Потоа во тоа се додава смесата од жолчки и чоколадо и се печи во плеџ со средна големина.
Постапката се повторува и за другото тесто.
Тестата се сечат по висина, така што ќе се добијат 4 потанки теста.
Фил: Изматете ги жолчките со шеќер на пареа и додадете 100 гр. чоколадо. Кога ќе се излади кремот додадете го изматениот маргарин и изматениот снег од белки. Секое тесто да се филува, се до последното. На крај тортата украсете ја по желба.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта со желе и крем банани >
Сосотојки:
400 гр. бисквити
300 мл сок
250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
200 гр. желе
6 крем банани
300 гр. шлаг
200 гр. киви
Упатства:
Се дробат бисквитите, а кивито се чисти и сече на коцки.
Се додава во бисквитите и се додава и сеченото желе, па се додаваат и сечените крем банани.
Се додава и природен сок по избор.
Се мати маргаринот со шеќер во прав и се додава.
Се меша и се става на послужавник, со убава форма.
Украсете со шлаг или пак и чоколадо.
Нека се лади.
Уживајте!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта со јогурт >
Сосотојки:
500 мл јогурт
9 лажици шеќер
500 грама бисквити
смрзнато овошје (било какво)
шлаг
Упатства:
Се матат јогуртот и шеќерот додека се стопи шеќерот.Во таа смеса се кршат бисквитите , може по желба да се стави крембанани, се става и смрзнатото овошје.Се меси убаво за да може да се обликува.Се прави форма (круг, правоаголник како сакате) и одозгора се става шлаг, или рендано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Црвенкапа >
Сосотојки:
70 g margarina
100 g secera
2 јајца
140 гр. брашно
1 прашак за печиво
2 лажици Нутела
1 тегла вишни
500 гр. свежо сирење
100 гр. шеќер
2 кесички ванилин шеќер
0,5 л. хопла
1 кесичка црвен прелив за торта
Упатства:
Измешајте го маргаринот, шеќерот, јајцата, брашното и прашакот за печиво. Смесата поделете ја на два дела. Првиот дел ставете го во калап за торта, кој претходно сте го премачкале со маргарин. Другата половина од смесата помешајте ја со Нутела и ставете ја над светлата смеса. Исцедете ги вишните (зачувајте го нивниот сок) и распореете ги по тестото. Печете го колачот околу 45 минути на 150 C во претходно загреана рерна. После тоа извадете го колачот и оставете го да се излади. Ставете го на чинија за торта, која може да ја собере во фрижидер. Ставете прстен за торта околу тортата.
Измешајте ги свежото сирење, 100 гр. шеќер и ванила. Избијте го шлагот и измешајте го со свежото сирење. Со тој крем премачкајте ја тортата. Направете прелив од остатокот од сокот од вишни и црвениот прелив за торта. Прелијте ја тортата и оставете ја во фрижидерот да се стегне. Извадете го прстенот за торта и послужете.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Тостерки >
Сосотојки:
5 јајца
400 грама шеќер
300 грама млеко
300 грама масло за јадење
800 грама брашно
1 пециво
2 кесички ванилин шеќер
Упатства:
Јајцата и шеќерот се матат во подлабок сад додека шеќерот не се растопи.
Се додаваат млекото, маслото, брашното, кесичките со ванилин шеќер и пецивото. Продолжуваме да матиме со миксер додека состојките не се изедначат.
Од смесата црпиме со лажиче и ставаме на загреан, малку со масло подмачкан тостер, поклопуваме со горниот дел од тостерот и оставаме да се печат 1 – 2 минути.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Трилече >
Сосотојки:
6јајца
300гр. шеќер
400гр брашно
1 пециво
2 пак. ванилин шеќер
0,5л хопла
350 мл.кондензирано млеко
0,5-0,6 л.млеко(трајно)
500гр карамел
Упатства:
6 јајца се матат со 300гр шеќер
потоа се додава 400гр. брашно,1 прашак за пециво и 2 пакетчиња ванилин шеќер.
Смесата се тура во правоаголен подлабок плех,прекриен со хартија за печење.
Се печи на 180-200 степени околу 20 мин. Се вади тестото од плехот и му се отстранува хартијата.На дното од плехот тураме половина од хоплата(да се прекрие дното)Одозгора го ставаме тестото и го сечиме на коцки.Потоа ја дотураме одозгора другата половина од хоплата.Следно го тураме кондензираното млеко,на крај го дотураме и трајното млеко.Оставаме 5-6 мин.млекото да се впие во тестото и премачкуваме со карамел одозгора.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Трилече >
Сосотојки:
тесто
10 јајца
10 лажици шеќер
10 лажици брашно
прелив
1 литар млеко
500мл слатка павлака
500мл кондензирано млеко
300гр готов карамел
Упатства:
Се бијат јајцата со шеќерот и се додава брашното лајца по лајца за да се изедначи смесата.
Се печи во длабок плех 20х30.
Потоа настрана се мешаат трите млека и кога пандиштанот е готов се прелива.
Се сечи на коцки и се става карамел.(сакате готов карамел, а може и со стопени карамели).
На здравје!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Трилече >
Сосотојки:
6 ЈАЈЦА
6 ЛАЖИЦИ ШЕЌЕР
6 ЛАЖИЦИ БРАШНО
1/2 ПАКЕТЧЕ ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО
500 МЛ ХОПЛА ЗА БЛАГО
600-700 МЛ МЛЕКО СО 3,5 МАСЛЕНОСТ
КАРАМЕЛ
Упатства:
Се двојат белките од жолчките. Белките се матат со шеќерот да се добие ептен густа пена.(кога ќе се преврти садот во кој ги матите да не се истуратuser posted image ) Потоа една по една се додаваат жолчките и се продолжува со матење. Штом ќе се заврши со матењето се додава лажица по лажица брашното претходно помешано со пецивото. При додавање на брашното се меша полека со дрвена лажица. Потоа смесата се става да се пече во подмачкана тава со средна големина на 180-200 степени 15-20 мин во претходно загреана рерна. Откако ќе се испече се чека малку да се олади да биде млако. Со обична лажица се мешаат хоплата и млекото( не се матат) и се потура врз млаката кора. На почеток изгледа дека има многу млеко но подоцна се упива целото. По 1 час(може и побрзо во зависност млекото кога ќе се упие) се премачкува со карамел и се става во фрижидер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Трилече торта >
Сосотојки:
За пандишпан:
6 јајца
300 гр брашно
300 гр шеќер
1 ванила
1 пециво
За прелив:
750 мл хопла (нематена)
1 л млеко
250 мл млеко во прав
За премачкување - карамела
Упатства:
Белките се матат со шеќерот цврсто како шлаг, па се додаваат жолчките една по една, и се мати додека смесата не се соедини. Се додава брашното и пецивото и се меша со жица за матење. Веднаш се истура во подмачкан и набрашнет плех, и се става во загреана рерна, првите 10 минути на 200 степени, па се намалува на 180, и се печи уште 20-тина минути.
Се остава да се излади, па се превртува на крпа. Во меѓувреме се мешаат млеката и хоплата, па половина од преливот се става во плехот, во него се става пандишпанот(може да го избоцкате со вилушка за поубаво до го впие преливот), и над него се тура другата половина. Се остава да впие од млекото околу 2 часа, па се сече на коцки и се става во фрижидер. По желба се премачкува со готов карамел.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот