13 - 24 рецепти од 270 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | 4 | ... | >> | 23 |
Panna cotta од чоколадо >
Сосотојки:
250гр чоколадо за готвење
250мл млеко
250мл слатка павлака
5 жолчки
200гр шеќер во прав
1 лажица густин
1 кесичка желатин
2 лажици врела вода
за глазура:
35гр бело чоколадо
35гр темно чоколадо
лажица масло
Упатства:
Загрејте го млекото и слатката павлака, прелијте преку чоколадо скршено на прачиња, измешајте чоколадото да се стопи.
Жолчките, шеќерот и густинот матете ги со миксер со поголема брзина додека жолчките не осветлат и не станат како крем. Во изматените жолчки додадете млеко и чоколадо, лесно измешајте, ставете на тивок оган и повремено мешајќи почекајте да зоврие, варете 2,3 минути. Кремот ќе стане доста густ. Тргнете од оган, додадете желатин кој во меѓувреме сте го стопиле со врела вода, измешајте и истурете во калап претходно облиен со ладна вода.
Глазура-растопете чоколадо со лажичка масло.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Red velvet торта >
Сосотојки:
• 230 гр путер
• 2 јајца
• 375 гр шеќер
• 1 мала лажица какао во прав
• 60 мл црвена прехранбена боја
• 235 гр тесто за колачи и торти
• 1 мала лажица сол
• 1 шолја матеница или ајран*
• 1 мала лажица екстракт од ванила
• 1 мала лажица прашок за пециво
• 1 мала лажица оцет
за глазура
• 2 големи лажици брашно
• 1 шолја млеко
• 200 гр путер
• 1 мала лажица екстракт од ванила
• 110 гр шеќер во прав
Упатства:
Во подлабок сад, измешајте ги путерот, јајцата и шеќерот. Во друг, помал сад, измешајте ги бојата и какаото и потоа додадете ги кон смесата со путер. Кон тестото додадете го, на три пати, ајранот или матеницата. Надополнете со екстракт од ванила, прашок за пециво и оцет.
Во тавата за печење ставете пекарска хартија и наросете ја со брашно и сол. Ставете го брашното и печете околу 30 минути. Додека тестото се лади, подгответе ја глазурата.
На средна температура, гответе ги брашното и млекото, додека не згуснат. Потоа, оставете ја смесата да се излади. Со миксер, измешајте ги путерот, шеќерот во прав и ванилата. Потоа, спојте ги двете смеси и измешајте.
Тестото пресечете го по должина на два слоја и ставете од глазурата помеѓу двата слоја и на врвот на тортата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Torta sa bananama >
Сосотојки:
150 gmlevenog plazma keksa 150 g mlevenih lesnika, oraha ili pistacia 45 komada Pti Ber keksa 600 mlmleka 5banane 20 gsecera 20 ggriz 40 gmeda 250 gputera 1 kasika vaniline esencije ( ja sam koristila vanilla paste)
Упатства:
PripremaVrijeme pripreme:60 minTezina:Srednje zahtjevno
1
U serpicu staviti secer,1 kasiku vaniline esencije i 500 ml mleka da provri, pa u provrelo mleko dodati griz,stalni mesajuci, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne griz ne skuva.
2
U skuvani griz dodati mlevene lesnike ili orahe, ako dodajete lesnike, peci ih malo u rerni, pa im skinuti ljuskicu i samleti ih.Takode dodati i mlevenu plazmu,sve dobro sjediniti, pa ostaviti da se malo prohladi.
3
Mlakoj smesi dodati dve, viljuskom, dobro izgnjecene banane, med i omeksali puter.
Mikserom sve dobro umutiti da se dobije penasta krema.
Оhladiti kremu pre nego sto pocnete stavljati na keks.
4 /slika/564823/
Na tacnu redati, keks, kojim ste prethodno prosli kroz ostatak mleka, premazati ga polovinom kreme, pa preko naredati kolutove banane, pa opet staviti red keksa,provucen kroz mleko,pa opet staviti kremu, ostaviti malo da premazete,vrlo tanko zadnji sloj keksa, pa opet naseci kolutove banane i naredati preko kreme.
Zavrsiti keksom, premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti ili sa mlevenim lesnicima ili umucenom pavlakom.
5 /slika/564825/
Tortu ostaviti nekoliko sati u frizider, ili je napraviti dan ranije da se ukusi sjedine.
6
Prijatno!!!!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Valentine`s heart >
Сосотојки:
- 250 гр. лиснато тесто
- 50 гр. листови бадеми
- 3 лаж. шеќер
- рендана кора од портокал
- 1 белка
Фил:
- 1 пак. црвен желатин
- 300 гр. мешано замрзнато овошје (малини,вишни, капинки, јагоди...)
- 130 гр. шеќер во прав
- 1 жолчка
- 200 гр. слатка павлака
- рендана кора од портокал
Упатства:
Од лиснатото тесто исечете 3 еднакви срца. Ставете ги на плех обложен со хартија и премачкајте ги со белка, па одозгора ставете ги листовите бадеми, шеќерот и ренданата кора од портокал.
Печете ги срцата во рерна додека не се зацрвенат.
Растворете го желатинот. Испасирајте го овошјето и исцедете го. Во добиената каша ставете жолчка, шеќер и растворениот желатин. Штом масата точне да се желира додадете ја изматената павлака и ренданата кора од портокал.
Ставете го кремот во шприц и обилно филувајте ја секоја кора. Ставете ги корите една над друга.
Украсете по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Австралиски десерт со карамел и банани >
Сосотојки:
шеќер - 1 ч.ч.
скроб - 2 лажички
оцет - 1 лажиче
јајца - 4 парчиња (белки)
сол - 1 прстофат
ванила - 1 пак.
банани - 2 парчиња.
бонбони - 150 г препечен шеќер
павлака - 300 г
чоколадо - 50 г
Упатства:
Се меша шеќерот со нишестето. Белките се разбиваат со солта, ванила и се додава малку оцет, додека не се добие многу густа смеса. Се додаваат шеќерот и нишестето и се мати додека смесата не стане густа и сјајна.
Се стави на хартија за печење, ставена на задната страна на послужавник. Се оформува голема тркалезна торта од белки. Се измазнуваат со нож врвот и страните. Се стави во загреана на 180 степени рерна и веднаш се намалува на 150 степени.
Печете 2 часа до бледозлатеста боја. Рерната се исклучува и вратата се отвора сосема малку. По 2 часа тортата се вади. Се стави врз голема чинија и одозгора се ставаат парчиња банана.
Бонбоните од карамела се топат и во овој сос се потопуваат бананите. Слатката павлака се мати и се става одозгора. Чоколадото се ренда и со него се посипува десертот.
Време потребно за подготовка: 270 минути
<< Сокриј го рецептот
Американски палачинки >
Сосотојки:
2 банани
3 јајца
5-6 лажици брашно
Упатства:
Јајцата се мамат со миксер. Бананата се пасира и се додава во јајцата. На крај се додава брашно и се мати со миксер. Се пржат и се филуваат по желба.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Америчка пита од тиква >
Сосотојки:
Тесто
300 гр. брашно
150 гр маргарин
1 јајце
2 лажици шеќер
сол, кора од лимон
Смеса од тиква
300 гр. пире од тиква
200 гр. топено сирење
2 јајца
50 гр. сушена брусница
млеко по потреба
100 гр. жолт шеќер
2 лажици мед
ванила, рум цимет, индиско оревче кора од портокал
Упатства:
Замесете тесто од брашно, маргарин, сол, шеќер, кора од лимон и јајце. Ако не успевате да го замесите додадете 1-2 лажици ладна вода. Завиткајте го во фолија и ставете го пола час во фрижидер.
Сварете ја тиквата на пареа. Пасирајте за да добиете пире. Така направеното пире измешајте го со топеното сирење и двете јајца, медот и зачините. Ако смесата е сува додадете малку млеко.
Обликувајте го тестото во калап за пита и избоцкајте го со вилушка за да не испука. Ставете го во рерна околу 10 минути на 220 степени.
Потоа ставете ја смесата од тиква и сувата брусница. Печете 45 минути на 180 степени, или додека рабовите на тестото не потемнат.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Аморови стрели >
Сосотојки:
- 125 гр. маргарин
- 3 јајца
- 1 ванилин шеќер
- 250 гр. брашно
- 1 прашок за пециво
- малку сол
- 1,5 дл. млеко
- 2 лажици какао
- 100 гр. сецкани лешници или ореви
- слатко од вишни
- 100 гр. сецкано црно чоколадо
Упатства:
Во поголем сад ставете брашно, прашок за пециво, сол, какао, сецкани лешници или ореви и промешајте.
Во друг сад ставете маргарин, шеќер, ванилин шеќер, јајца, млеко и мешајте додека смесата не се соедини.
Спојте ги двете смеси во една.
Во калап за мафини ставете ги хартиените калапи и наполнете ги малку повеќе од половина. На врвот додадете ги вишните и сецканото чоколадо.
Печете во загреана рерна околу 20 минути.
Можете да ги служите и без декорација.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ангелски очи >
Сосотојки:
240гр. брашно
150гр. путер
2 жолчки
70гр. шеќер во прав
1 пакетче ванилин шеќер
прстофат сол
рендана кора од 1/2 лимон
3 лажици мармалад од црни рибизли
Упатства:
Сите состојки, освен мармаладот, ставете ги во еден подлабок сад и замесете меко тесто. Тестото е малку лепливо, па затоа завиткајте го во прозирна фолија и ставете го во фрижидер да одстои 1 час.
За тоа време, мармаладот поминете го низ ситеста цедилка. Во плех од рерна ставете хартија за печење и вклучете ја рерната на 200° да се загрева.
Од тестото правете топчиња со големина од орев и редете ги во плехот на одредено растојание. Со крајот од една дрвена лажица, кој претходно ќе го набрашните, правете вдлабнатини во топчињата тесто.
Мармаладот ставете го во една кесичка за замрзнување и отсечете го крајот од кесичката за да направите мал отвор. Полнете ги вдлабнатините на колачите со мармалад и ставете да се печат 10-12 минути во претходно загреаната рерна.
Откако ќе се изладат извалкајте ги во шеќер во прав.
Колачите треба да останата светли после печењето. Кога ќе почнат одоздола да зацрвенуваат веќе се готови. Наместо путер може да користите и маргарин.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Англиска пита од јаболкa >
Сосотојки:
250гр.- брашно
170гр. -путер
1вреќичка-Ванилин шекер
6 лажици вода
1кг.-Јаболки
1 лимон
4лажици шеќер
3 лажици густин
100гр.-суво грозје
цимет
2 лажици мармалад од кајсија(или било кој)
Упатства:
Омекнатиот путер го гмечиме со вилушка,го додаваме брашното и 6 лажици вода и мешаме со рака. Добиеното тесто го оставаме во прозирна фолија замотано и го ставаме на 10мин во фрижидер. Така оладеното тесто го делиме на два еднакви дела.Првиот дел го ставаме во калапот за печење,и со прстите го оформуваме рамномерно на долниот дел од калапот. Потоа го бодиме тестото со вилушка.
Јаболкате ги лупиме и сецкаме на мали коцки или пак може и едно рендано јаболко. Така на исецканите (рендани) јаболка го додаваме сокот од лимонот,го додаваме сувото грозје,шеќерот,густинот,ванилиниот шекер и циметот.Состојките ги мешаме и овој прелив од јаболка го ставаме врз тестото.
Останатиот дел од тестото,го ставаме на набрашнетата работната површина и со помош на сукало го развлекуваме тестото до саканата големина и го ставаме врз преливот од јаболка.Полека го притискаме за убаво да се залепи на смесата,и да не излегува од страната.
Печиме 30 минути на 170 степени во загреана рерна.
Така изладена питата ја вадиме од калапот и ја премачкуваме со мармаладот од кајсија и по желба ставаме шеќер во прав.
Бон апетит! :))
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Англиски колачи Cookies >
Сосотојки:
100гр сецкано чоколадо
100гр сецкани ореви
50 гр сецкано суво грозје
1 маргарин
450гр брашно
2 јајца
170гр шеќер
и 1/2 пакетче пециво.
Упатства:
Сето се замесува со малку стопениот маргарин,се прави кора со дебелина од 2 цм(еден прст) и се сечат колачињата со калап. Се печат на температура од 180 степени.на крај може да се посипат со шеќер во прав или прелив од топено чоколадо.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Бајадера колачи >
Сосотојки:
400 г. путер
10 лажици вода
400 г. шеќер во прав
400 г. мелени ореви
400 г. мелени бисквити
4 реда чоколадо за готвење
Упатства:
Сите состојки освен чоколадото да се промешаат и смесата да се подели на 2 дела. Двете смеси да остават во фрижидер 2 часа.
Потоа ги вадите и во едната смеса ставате растопено чоколадо за готвење. Смесата со чоколадо прва ја размачкувате на плех, со дебелина од 1 прст, а врз неа ја размачкувате и смесата без чоколадо со истата дебелина.Одозгора ставете чоколаден прелив
Кога ќе се излади се сече на ленти.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот