Црнчиња >
Сосотојки:
За торта:
3 јогуртa (3 ? 180 г)
300 g брашно
120 ml масло
25 гр какао
2 лажички сода бикарбона
путер за премачкување
За глазура:
150 г путер
150 г чоколадо за готвење
120 гр шеќер
120 мл млеко
250 г шеќер
Упатства:
Јогуртот, брашното, шеќерот, маслото, какаото и содата бикарбона се мешаат со електричен
миксер за 2-3 минути.
2. Истурете ја смесата во тава со големина од 20 ? 30 cm претходно обложена со путер и
печете во загреана рерна на 200 ° C околу 20 минути.
3. Зовриен,путерот отстранете го од топлината, ставете чоколадо искршено на коцки, шеќер
и млеко и мешајте додека не се изедначи смесата.
4. Оставете го колачот да се излади и потоа прелијте го со чоколадната смеса.
Послужување:
Послужете торта со шлаг крем, а во зависност од сезоната може да се служи со овошје по желба.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чајни чоколадни колачиња >
Сосотојки:
-500 гр брашно
-200 гр шеќер во прав
-2 јајца
-2 пецива
-2 лаж.какао
-200 гр маргарин
-5 лаж.млеко
Упатства:
Се меси тесто од сите овие состојки и се сучи кора.Се прават форми со калапчиња,па се редат во тава подмачкана со путер. Се печат во претходно загреана рерна на 250 степени околу 5-6 минути.Се премачкуваат со растопено чоколадо, па се попрскуваат со сецкани оревчиња.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чизкејк >
Сосотојки:
Бисквитна кора:
• 400 гр мелени бисквити
• 100 гр шеќер во прав
• 200 гр путер
• 50 мл сок од вишна
Фил:
• 20 гр желатин
• 400 гр крем сир
• 200 гр шеќер во прав
• 500 мл слатка павлака
Прелив
• 600 гр овошна мешавина од црвени плодови
• 5-6 лажици шеќер
• 2 лажици вода
• 10 гр желатин
Упатства:
Подготовка:
Во поголем сад помешајте ги мелените бисквити, шеќерот, путерот и се убаво соединете, на крај додадете го и сокот од вишни. Откако ќе добиете хомогена смеса втиснете ја на подлогата на калапот.
Желатинот растворете го во ладна вода според упатството на ќесичката и оставете го да набабри.
Крем сирењето матете го со шеќерот во прав, а во друг сад изматете ја павлаката во шлаг.
Потоа изматената павлака додавајте ја во филот со сирењето.
Загрејте го желатинот да се стопи и додадете го кон целиот фил.
Матете со миксер уште некоја минута и филот распоредете го низ целата бисквитна кора.
Овошниот микс заедно со шеќерот и водата ставете го да зоврие. Откако ќе почне да врие, намалете ја темературата и нека остане на оган уште 3 минути. Додадете го желатинот (кој претходно сте го оставиле да бабри па сте го стопиле). Откако филот ќе се олади распоредете го врз белиот крем и оставете ја тортата во фридижер неколку часа добро да се стегне.
Уживајте во овој прекрасен спој на вкусови!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Чизкејк во чаша >
Сосотојки:
– ? чаша млеко
– 2 чаша малини, јагоди (или некое друго овошје)
– 225 г. кремсир
– 1 чаша мелени бисквити
– кора од еден лимон
– 1 лажица мед
Упатства:
Помешајте го медот со кремсирот, додадете ја наренданата кора од лимон и млекото и добро измешајте. Ставете во тегла две лажици фил од сирење, потоа додадете 6-7 малини, и на крајот две лажици мелени бисквити, а потоа повторете ја постапката.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Чизкејк од Нутела >
Сосотојки:
250 гр бисквити
100грама Путер
400 грама нутела
500 грама несолено сирење (како на пример Маскарпоне)
? чаша шеќер во прав
Упатства:
Во сад, измешајте го путерот исечен на коцки и една лажица нутела. Загрејте ја смесата во микробранова печка, само малку, колку да се растопат состојките.
Бисквитите сомелете ги, а потоа помешајте ја смесата од путер и Нутела.
Промешајте ги сите состојки и истурете ја во округол плех, кој претходно сте го намрсиле со путер.
Во посебен сад, изматете го крем сирењето со шеќер, а потоа додадете го остатокот од нутелата.
Изматете со миксер, за сe да се соедини убаво.
Истурете ја смесата врз смесата со бисквити, убаво оформете и ставете во фрижидер да се "стегне", пред да послужите.
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоко лешник мафини >
Сосотојки:
- 100 гр. маргарин
- 200 гр. шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 2 јајца
- 50 гр. топено чоколадо
- 200 мл. млеко
- 100 гр. брашно
- 100 гр. какао
- 50 гр. пудинг од чоколадо
- 1/2 пак. прашок за печиво
- 1 лажиче сода бикарбона
- 2 лажички цимет
- 70 гр. сецкани лешници
Упатства:
Пенесто изматете го маргаринот со шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете 1 јајце, па потоа додадете го и другото. Во смесата ставете го стопеното чоколадо, а потоа наизменично додавајте какао, млеко и пудинг со постојано матење. На крај додадете го претходно измешаните прашок за печиво, сода бикарбона и цимет. Во плех за мафини ставете хартиени корпички и наполнете ги со смесата до висина од 2/3. Наросете со сецкани лешници и печете околу 20 минути на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоко- локум ролат >
Сосотојки:
150 г локум
150 г шеќер во прав
1 лажица путер (омекнат)
180 г бисквити
50 г путер
50 мл вода
80 г суви сливи (малку потопени во вода)
Упатства:
Во сад ставете го локумот, шеќерот во прав и една лажица стопен маргарин.
Со раце месете се додека на добиете фина, хомогена смеса, слична на тесто.
Врз површината за сукање, наросете малку шеќер во прав и смесата од локум расукајте ја во големи на калапот за колач.
Калапот обложете го со проѕирна фолија и обложете го смесата од локум. Нежно притиснете ја смесата за локумот да ја добие саканата форма.
Во блендер ставете ги бисквитите заедно со сувата слива. Измелете ги и додадете го путерот и водата. Блендирајте неколку минути се додека не добиете фина смеса.
Со смесата од бисквити наполнете го калапот, добро притиснете, израмнете и оставете го ролат да се излади.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден сладолед со лешници >
Сосотојки:
- 120 гр. чоколадо
- 2 чаши слатка павлака
- 1 и 1/2 чаша млеко
- 1/2 чаша шеќер
- 5 жолчки
- 1/3 чаша млеко во прав
- малку сол
- 1 полна лажица какао
- 2 с.л. растворено кафе
- 1/2 чаша печени лешници
- 1 с.л. ликер од лешник
- екстрат од ванила
Упатства:
Растопете го чоколадото на пареа, со често мешање. Додадете ја слатката павлака, млекото,жолчките, шеќерот во прав и солта и мешајте додека не добиете хомогена смеса. Додајте ја растопената чоколада,
какаото и раствореното кафе и мешајте. Поставете го садот на пареа и миксирајте додека се згусни.
Додајте екстрат од ванила и ликер и оставете ја смесата да се замрзне во фрижидер. По еден час ставете ги
печените и на листови сечени лешници, а потоа вратете го сладоледот во фрижидер, додека не замрзне потполно.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден сон >
Сосотојки:
Тесто:
3 јајца
150 гр.шеќер во прав
1 белка
50 гр. шеќер кристал
140 гр. брашно
1 прашак за пециво
Фил:
250 гр. чоколадо за готвење
225 гр. хопла
200 гр. мармалад од боровинки или малини
220 гр. хопла
2 лажици рум
За украс: чоколадо
Упатства:
Јајцата ги миксираме со шеќер, додаваме брашно, какао, прашак за пециво и промешуваме.
Ја миксираме и белката со шеќерот во кристал и додаваме во смесата за тесто.
Смесата ја ставаме во калап и печиме на 170-180 C.
Додека тестото се лади правиме фил: чоколадото го топиме и го ставаме во изматената хопла, додека не добиеме хомогена маса, во која додаваме мармалад.
Тестото го сечеме на два дела, а филот го ставаме на средина меѓу двата делови. Оставаме малку фил за одозгора.
Глазура
Хоплата ја миксираме и додаваме растопено чоколадо, рум и оставаме да се излади во фрижидер. Кога ќе се излади ја премачкуваме тортата.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден чизкејк >
Сосотојки:
120гр. темно чоколадо
120гр. путер
150гр. шеќер
2 јајца
60гр. брашно
За чиз глазурата:
240гр. сирење
60гр. шеќер
1 пакетче ванила
Упатства:
Земете тава и обложете ја со алуминиумска фолија, а рерната оставете ја да се загрее на 180 целзиусови степени. Чоколадото и путерот се топат во тенџере и се мешаат цело време додека не се растопат, на водена пареа. Во смесата со чоколадо се додаваат шеќерот и јајцата па се мешаат со миксер. Потоа додадете го и брашното.
Сите состојки добро се мешаат додека не се добие пенеста смеса.3/4 од смесата се става во тавата, а врз неа се става смесата за чизкејк. Останатата смеса можете да ја додадете со лажица и по желба може да оформите некаков мотив.
Се пече околу 30-35 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден чизкејк - Срце за двајца >
Сосотојки:
-Филџан сецкани ореви(може и мелени)
-филџан сецкани лешници
-2-3 лаж. овесни снегулки
-2 лаж. семе од лен
-2 лаж. сусам
-10-тина урми(со извадена семка и исецкани на ситно)
-1 лаж. кафеав шеќер
-2 табли чоколадо за готвење(стопени на водена пареа)
Упатства:
Истурате се во еден подлабок сад и мешате со рака.Треба да добиете нешто како ровко тесто.Тоа тесто го лепите на некоја рамна површина која ја поросувате со кокосови струготини,за полесно да се сече.
За филот:
-1 банана со две лажици мелени пченични никулци(испасирани)
-за срцето,4-5 вишни со едно резне праска и кокосови струготини
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна лазања >
Сосотојки:
36 сендвич колачиња со крем
6 лажици стопен путер
235 gr маскарпоне
? шолја шеќер
2 лажици млеко
2 пакетчиња чоколаден пудинг подготвен според упатството
4 пакетчиња шлаг пена
Чоколадни топчиња или мрвички
Упатства:
1. Во блендер (или во проѕирна ќеса со помош на сукало) изгмечете ги добро сендвич-колачињата додека не добиете покрупни трошки.
2. Истурете ги во подлабок сад заедно со стопениот путер и мешајте додека добро не се соединат.
3. Во правоаголно тавче или стаклен сад истурете ја смесата и нежно притиснете за да ја израмните добро.
4. Во подлабок сад ставете го маскарпонето и започнете да го матите рачно или со миксер. Додадете ги двете лажици млеко и шеќерот и добро промешајте.
5. Додадете половина од подготвената (или готовата) шлаг пената во смесата од маскарпоне и измешајте. Потоа нанесете ја врз слојот од здробени колачиња и ставете ја лазањата во фрижидер да се стегне околу 10-тина минути.
6. Подготвениот чоколаден пудинг (според упатството на ќесичката) истурете го врз белиот слој маскарпоне. Повторно вратете ја лазањата во фрижидерот уште 10 минути.
7. На крајот, додадете го остатокот од шлаг пената и посипете чоколадни топчиња, мрвички или покрупно рендано чоколадо.
8. Покријте ја чоколадната лазања со проѕирна фолија и оставете ја добро да се олади околу 4 часа во фрижидерот пред да ја исечете на парчиња.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот