Брз овошен колач (со вишни) >
Сосотојки:
4 јајца
3 филџани шеќер
1 филџан јогурт
1 филџан масло
2 и пол филџани брашно
ќесичка прашок за пециво
500 г овошје по желба
Упатства:
Се матат јајцата и шеќерот со миксер, а потоа се додаваат јогуртот, маслото, брашното и прашокот за пециво притоа мешајќи со лажица. Длабоко правоаголно тавче (бр.30) се подмачкува со малку масло и се наросува со мелени бисквити.
Ако се користи овошје како јаболка, круши и и слично, се лупи и се сечка ги на големи кругови кои се редат на дното на тавчето и одозогора се истура смесата (после печењето колачот се превртува, па овошјето ќе дојде одозгора). Ако се користи поситно овошје како вишни, малини, јагоди - се истура смесата во тавчето, па одозгора се става овошјето. Се пече на 180 степени во претходно загреана рерна.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Брза баклава од палачинки >
Сосотојки:
12 палачинки
мелени ореви по желба
мед или шеќер
суво грозје
2 дцл. вода
100 грама шеќер
Упатства:
Направете палачинки по сопствен рецепт. Во огноотпорен тркалезен сад (со големина на палачинките) ставете 1 палачинка, посолете ја со ореви, над оревите ставете мед и суво грозје и одозгора ставете друга палачинка. Постапката повторете ја се додека не ги потршите палачинките.На горната палачинка ставете само ореви и мед. Ставете го огноотпорниот сад во рерна и печете околу 20 минути.Направете шербет од водата, шеќерот, ванила и сок од половина лимон. Кога палачинките ќе бидат готови ставете им го шербетот, по краевите на садот. Оставете да се излади и послужете.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Бушава торта >
Сосотојки:
За тесто
10 белки
10 жолчки
300 гр. шеќер
150 гр, мелена плазма
150 гр. мелени бадеми
3 лажици какао
За фил
5 јајца
300 гр. шеќер
150 гр. чоколадо за готвење
2 лажици брашно
2 лажици мелено кафе
350 гр. маргарин
50 гр. суво грозје
рум
За украсување
500 мл. слатка павлака
Упатства:
За тесто: изматкајте ги жолчките со шеќерот, додадете ја мелената плазма, бадемите и какаото. Кога смесата ќе стане компактна, додадете ги изматените белки и измешајте со дрвена лажица. Смесата излијте ја во 4 подмачкани плехови и печете на 200 степени.
Фил: Изматете ги јајцата со шеќерот, додадете брашно и кафе и добиената смеса подготвувајте ја на пареа. Кога шеќерот ќе се стопи додадете чоколадо за готвење и продолжете се додека филот не почне да се згуснува. Кога филот ќе се излади, додадете му пенасто изматен маргарин и матете со миксер додека не добиете компактна смеса. Ставете суво грозје, кое претходно сте го потопиле во рум, па сето добро измешајте го. Тестата попрскајте ги со рум, секое тесто намачкајте го со фил и одозгора украсете со изматената слатка павлака.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Ванилици >
Сосотојки:
200 гр. маст
500 гр. брашно
1 цело јајце
1 жолчка
4 лажици шеќер
сок од еден лимон
шеќер во прав
ванила
Упатства:
Изматете ја пенасто маста, а потоа додајте ја жoлчката, целoтo јајце, шеќерoт и сoкoт од лимон. Потоа дoдајте го брашното, префрлете ја смесата на даска за месење, замесете тесто и исукајте гo тестотo вo кора со дебелина од 1/2 см. Со чашка од ракија вадете ванилици од тестотo и редете ги вo подмачкан плех. Печете ги 20 мин. на 150С. Печените ванилици премачкајте ги со џем, сoставете ги две по две и увалкајте ги во шеќер во прав вo кој претхoдно сте додале ванила.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Васина торта >
Сосотојки:
- 9 јајца
- 13 лажици шеќер
- 1 лажица брашно
- 6 полни лажици мелени бадеми (или ореви)
- 125 мл. млеко
- 200 г. мелени ореви
- 1 портокал
- 100 г. темна чоколада
- 250 г. путер
- 250 г. шеќер
Упатства:
Се матат 5 белки и им се додаваат 5 полни лажици шеќер. Потоа се додаваат една по една 5 жолчки. Се продолжува со матењето и на крај им се додава 1 лажица брашно и 6 полни лажици мелени бадеми или ореви. Тестото се пече на намастена хартија во тавче (број 28).
125 мл. млеко со 4 лажици (шеќер) се става на оган да зоврие. Потоа му се додаваат 200 г. мелени ореви. Се меша добро, се трга од оган и се остава да се излади. Посебно се матат 4 жолчки со 4 лажици шеќер. На оладените ореви се додаваат матените жолчки, рендана кора и сок од еден портокал и 100 г. растопена темна чоколада. Посебно се мати 250 грама путер и кога е готово се меша со оревите и јајцата. Со оваа смеса се премачкува тортата.
Од белките се прави густ снег и во него се додава тогаш сварен густ шербет од 250 грана шеќер со 2 чаши вода. Со снегот се премачкува тортата од сите страни да стане комплетно бела. Од горе се украсува со шприц.
Кога е тортата готова, потребно е да постои неколку саати во фрижидер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Веган палачинки >
Сосотојки:
150 гр брашно
2 лажици шеќер во прав
2 лажички прашок за пециво
? лажичка сол
300 мл вода
1 лажица масло
Упатства:
Ставете го брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта во сад. Изматете ја водата со маслото во мала чинија. Направете бунар во сувите состојки и полека истурете ја водата со маслото. Мешајте додека не се добие лепливо тесто.
Мешајте со лажица додека не добиете мазно тесто за палачинки. Загрејте тава на средна топлина. Лесно намачкајте со масло. Направете ги палачинките една по една. Послужете ги со вашиот омилен вкус и полнење, слатка или солена.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Велигденска торта “Росарио” >
Сосотојки:
За тесто:
- 5 јајца
- 70 гр. шеќер
- 60 гр. мелени ореви
- 50 гр. брашно
- 2 лаж. прашок за печиво
- 4 белки
- прстофат сол
- 1 лажица шеќер
Прелив за тесто:
- 100 мл. млеко
- 2 лаж. рум
За прв крем:
- 200 гр. јаготки
- 2 кесички прелив за торта
- 80 гр. шеќер
- 5000 мл. вода
- екстрат од јагода
За втор крем:
- 500 мл. хопла
- 3 кесички ванилин шеќер
- 200 мл. овошен јогурт од јагода
- неколку капки екстрат од рум
- 1 кесичка желатин
- 5 лаж. вода
За украсување
- јаготки
- мали чоколадни јајца
Упатства:
Состојките за тестото изматете ги со миксер. Додајте ги мелените ореви помешани со брашното и прашокот за печиво.
На белките додадете ги солта и шеќерот и се` заедно изматете во цврст снег. Подготвените белки ставете ги во смесата за тесто. Печете во плех обложен со хаартија, со големина од 32 х 22 cm. Изладеното тесто исечете го за да добиете две кори.
На површина за сервирање на тортата ставете го тестото и прелијте го со половина од преливот за тесто. На тестото ставете ги исечените јагоди.
За првиот крем: содржината од вреќичката за прелив на торта измешајте ја со шеќерот и со 6 лажици ладна вода. Остатокот од водата загрејте го до вриење, тргнете ја водата од оган и ставете го преливот. Мешајте додека се згусни и оставете го преливот да се излади. Ставете неколку капки екстрат од јагода. Добиениот фил ставете го на тестото, над јагодите.
За вториот фил: миксирајте ја хоплата додека не добиете цврст шлаг. Во шлагот ставете го ванилиниот шеќер, јогуртот и рум. Измешајте го желатинот со вода и оставете да набабри 10 минути. Ставете ја мешавината да се загрее и подгответе желатин. Ставете го желатинот во кремот. Нанесете го на колачот над првиот крем.
Вториот дел од тестото прелијте го со преливот и ставете го над кремот. Оставете ја тртата на ладно да се стекне. Над тортата ставете чоколадна глазура и украсете ја со јагорки и чоколадни јајца.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Врвен рецепт за чоколадна торта >
Сосотојки:
200 гр темно чоколадо, сецкано
200 гр путер, на коцки
1 лажица гранули за инстант кафе
170g брашно
? лажиче сода бикарбонат
400 гр шеќер
25 г какао во прав
3 средни јајца
75 мл матеница
50g рендано чоколадо или 100g кадрици, за украсување
За прелив
200 гр темно чоколадо (околу 60% цврсти какао), сецкано
300мл двоен крем
2 лажици шеќер
Упатства:
ЧЕКОР 1
Загрејте ја рерната на 160С. Ставете путер во тркалезен калап за торта 20 см (длабок 7,5 см).
ЧЕКОР 2
Ставете 200 гр сецкано темно чоколадо во тава со 200гр путер.
ЧЕКОР 3
Измешајте 1 лажица гранули за инстант кафе во 125 ml ладна вода и истурете ја течноста во тавата.
ЧЕКОР 4
Загрејте ги состојките на тивок оган само додека сe не се стопи - не прегревајте. Или стопете се во микробранова печка околу 5 минути, мешајќи на половина.
ЧЕКОР 5
Измешајте 170 гр.брашно, лажичка бикарбонат сода, 400 гр шеќер и 25 гр какао во прав, и разбијте ги сите грутки.
ЧЕКОР 6
Изматете 3 средни јајца со 75 ml матеница.
ЧЕКОР 7
Истурете ја смесата со стопено чоколадо и смесата со јајца во мешавината на брашно и мешајте додека не добиете мазна, прилично течна конзистентност.
ЧЕКОР 8
Истурете ја смесата во плехот и печете 1 час и 30 мин.
ЧЕКОР 9
Оставете да се излади во плехот (не грижете се ако малку се спушти), а потоа извадете ја на решетка за целосно ладење. Исечете ја ладната торта хоризонтално на три.
ЧЕКОР 10
За да го направите преливот, ставете 200 гр сечкано темно чоколадо во сад. Истурете 300мл двоен крем во тава, додадете 2 лажици шеќер и загревајте додека не зоврие.
ЧЕКОР 11
Тргнете го огнот и прелијте го со чоколадото. Мешајте додека не се стопи чоколадото и смесата не се изедначи. Ладете додека преливот не стане малку подебел, но сепак да може да се истури.
ЧЕКОР 12
Ставете од преливот меѓу слоевите. Истурете го остатокот врз колачот оставајќи го да падне по страните и измазнете ги сите празнини со нож.
ЧЕКОР 13
Украсете со 50гр рендано чоколадо или 100гр чоколадни кадрици. Тортата стои сочна и мека 3-4 дена.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Вртени кори со чоколадо и малини >
Сосотојки:
20 парчиња кори за баклава
170 g стопен путер
1 шолја шербет
1 ? шолја чоколадо, стопено
1 ? шолја сечкани фстаци
1 шолја малини
Упатства:
Загрејте ја рерната на 170?С. извадете една кора и целосно премачкајте ја со стопениот путер. Преклопете ја кората на пола (така што страните со путерот ќе се спојат).
Од пошироката страна на кората почнете да ролате тенко стапче/сукало до другиот крај на кората.
Наберете ги двата краја и извадете го стапчето, а од ролната направете кружна форма и ставете на хартија за печење.
Премачкајте ги сите „баклави“ со путер и ставете да се печат 25 минути додека не добијат златно-кафеава боја.
Извадете ги од рерна и веднаш намачкајте ги со шербетот. Во средината наполнете го секој прстен со 1 лажица од стопеното чоколато и наросете од фстаците, а на врвот ставете малина.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Галета - мирисна торта од Париз >
Сосотојки:
150-200 г ореви
2-3 лажици масло
-сливи, свежи или смрзнати
2-3 јаболка
-шеќер
-цимет
-ѓумбир
Упатства:
1.Изладеното лиснато тесто извадете го од фрижидер. Развлечете го на побрашнета работна површина и префрлете го врз калап обложен со хартија за печење.
Можеби е подобро доколку тавата за печење ја превртите а тестото да го ставите на надворешната страна (на тој начин галетата полесно ќе се извади од тавата.
2.Врз тестото намачкајте ја пастата од ореви. Врз неа рамномерно наредете сливи и јаболка и доколку сакате, дополнително поросете со шеќер. Овошјето не го редете до краевите, туку оставете неколку центиметри празно.
3.Откако ќе го наредите овошјето, завртете ги рабовите од тестото кон внатре.
4.Премачкајте ги рабовите од тестото со изматено јајце. Печете на 200°C околу 30 минути.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчка баклава >
Сосотојки:
2 jaja
1 jogurtska casa secera
1 jogurtska casa mleka
1 чаша брашно
1/2 чаша масло
1/2 чаша мелени ореви
1/2 чаша сецкани ореви
1 прашок за печиво
Шербет:
250 гр. шеќер
100 мл. вода
Упатства:
Изматете ги јајцата со шеќерот. Потоа додадете ги сите останати состојки, измешајте и добро изматете. Ставете ја смесата во подмачкан плех со средни димензии и печете на температура од 250 степени, околу 20 минути.
Кога колачот ќе се испече исечете го на коцки и прелијте го со претходно сварениот и изладен шербет.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчки макарон бисквити со бадеми >
Сосотојки:
Белки од јајца - 3
Шеќер - 1 1/2 чаши
Мелени бадеми - 3 чаши
Снегулки од бадеми - 250 гр
Бадем екстракт - 1/2 лажиче
Упатства:
1. Загрејте ја рерната на 180 ° С. Обложете два плеха со хартија за печење.
2. Во чист сад, матете ги белките додека не се формираат меки врвови. Додадете шеќер и продолжете со матење додека шеќерот не се вклопи добро во врвовите на белката.
3. Во посебен голем сад, комбинирајте ги мелените бадеми и екстрактот од бадеми. Внимателно преклопете ги белките од јајцата во мешавината од бадеми за да формирате меко тесто.
4. Расукајте го тестото во топчиња со големина на лажица, проследено со тркалање во лушпести бадеми. Ставете ги на подготвените садови за печење, оставајќи простор меѓу нив за да се рашират.
5. Печете 20 до 25 минути или додека не поруменат. Префрлете се на решетка за ладење за целосно да се излади и зацврсти. Да се ??чуваат во херметички затворен сад.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот