Желирана торта од јагоди >
Сосотојки:
150 гр. бисквити
100 гр. маргарин
Прв фил:
500 гр. кисела павлака
300 гр. хопла
120 гр. шеќер
1 кесичка желатин
Втор фил:
1 кгр. јагоди
2 кесички желатин
Упатства:
Измелете ги бисквитите и замесете ги со маргаринот.
Измешајте ја киселата павлака со шеќерот додека не се растопи и додадете го изматканиот шлаг и желатинот кој сте го подготвиле по упатството на кесичката.
Ставете го филот на бисквитите (морате се да ставите во калап за торта). За едниот дел од филот да биде повисок, откако малку ќе се здрви земете фолија и обликувајте ја. Извадете ја фолијата откако малку ќе се стегне филот.
Јагодите исчистете ги, измелете ги, додадете шеќер и загрејте ја смесата неколку минути на шпорет додека шеќерот не се растопи. Направете две кесички желатин по упатството. Додадете го желатинот во смесата со јагоди и ставете го вториот фил над првиот фил на тортата.
Оставете ја тортата цела ноќ да се стегне.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Здрава торта - Панфорте >
Сосотојки:
100 гр. суви смокви
100 гр. мешавина од кандирано овошје
50 гр. кандирани вишни
100 гр. бадеми
100 гр. ореви
50 гр. лешници
150 гр. шеќер
50 гр. брашно
100 гр. чоколадо
3 лажици мед
1 лажица цимет
Упатства:
Во еден сад ставете брашно, додадете ги зачините, цели лешници и бадеми, издробено ситно чоколадо, рендана кора од портокал, сечкани смокви.
Добро промешајте за да се изедначат состојките.
На умерена температура загрејте го медот и додадете го шеќерот. Варете пет минути, без мешање.
Добиениот карамел излејте го врз приготвената смеса, брзо промешајте додека не се стегнало.
Смесата излејте ја во калапот, израмнете со намастена лажица и ставете во загреана рерна на 150 степени, околу половина час.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Зимски сладолед >
Сосотојки:
- 100 грама рендано темно чоколадо
- 300 мл. млеко
- 85 гр. шеќер
- 3 жолчки
- 300 мл. хопла
Упатства:
Ставете го ренданото чоколадо и млекото со сад и загревајте го на тивок оган додека не добиете еднолична смеса. Оставете го да се излади.
Изматете ги шеќерот и жолчките в густа смеса и додадете ги в растопеното чоколадо. Се заедно мешајте на тивок оган додека не се соедини.
Оставете го кремот да се излади повремено мешајќи за да не се направи кора. Изматете ја хоплата и соединете ја со чоколадниот крем. Ставете го сладоледот во замрзнувач.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијански кекс со сушени плодови >
Сосотојки:
кајсии - 100 гр. сушени
смокви - 100 гр. сушени
сливи - 50 гр. сушени
урми - 50 гр.
портокали - 30 гр. кандирана кора од портокал
мед - 4 лажици
коњак - 2 лажички
брашно - 1 ч.ч.
квасец - 20 г
масло - 3 лажици
бадеми - 100 гр.
сол - 1 краен
млеко - 3 лажици
јајца - 1 парче
лимони - 1 парче
Упатства:
Кората на лимонот се ренда, сокот се цеди. Кората од портокал и сушеното овошје се сечат на ситно и се мешаат. Над овошјето налејте ја мешавината од загреан мед и коњак, лимонова кора и сок од лимон. Оставете ги да отстојат 5 часа.
Од брашното, квасецот, млекото, 2 лажици путер, јајца и солта се замесува тесто и се остава за половина час на топло. Додадете го сушеното овошје.
Се додаваат бадемите и сe се промешува. Тестото се става во калап, послан со хартија за печење, и се остава на топло за половина час. Печете 1 час на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијански колач со јаболка >
Сосотојки:
4 јаболка
200 гр. брашно
140 гр. шеќер
4 јајца
4 лажици мармалад
200 гр. слатка павлака или шлаг
1 лажица сок од лимон
Упатства:
Јаболката (кои би требало да бидат со приближно иста големина) излупете ги и исечете ги на половина. Ставете ги во плех обложен со хартија за печење и печете во загреана рерна околу 20 минути. Оставете ги да се изладат. Одвојте ги белките од жолчките. Белките изматете ги во цврст снег со додавање на малку сол. Постепено додајте 140 гр. шеќер и сок од лимон. Добро изматете и додавајте една по една жолчка, миксирајќи. На крај додадете го и брашното. Обложете го со хартија правоаголниот калап за торта па на дното ставете малку тесто. Одозгора наредете ги печените јаболка така што ќе ги поставите исправени, една до друга. Прелијте го остатокот од тестото над нив. Печете околу 40 минути. Изладениот колач премачкајте го со мармалад одозгора, па украсете го со изматен шлаг.
Пријатно
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Јаболка во бел гроздов сируп >
Сосотојки:
1кг јаболка златен делишес
400мл гроздов сируп од бело грозје
200г ореви
150мл млеко
50г путер
2 кесички ванилин шеќер
2 лажици мед
Цимет
Упатства:
Излупете ги јаболката и исечете ги на тенки листови.
Ставете ги во длабок сад и додајте гроздов сок и цимет.
Варете ги 15 минути, додека не добијат златно-жолтеникава боја и стаклест изглед.
Во посебен сад зовријте млеко со ванилин шеќер. Растопете го путерот во млекото и додајте ја смесата на претходно сомелените ореви.
Додајте мед и измешајте ја смесата за да добие кремаста структура.
Сервирајте ги јаболката во садови за сервирање и врз нив нанесете го кремот со помош на готварски шприц.
Во порцијата можете да додадете и сладолед од ванила со што ќе го подобрите вкусот на приготвениот десерт.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Јапонски чизкејк од три состојки >
Сосотојки:
3 јајца
120 грама бело чоколадо
120 грама несолено крем сирење (собна температура)
Упатства:
Одвојте ги белките и жолчките од јајцата. Белките оставете ги во фрижидер и уклучете ја рерната на 170 степени. Стопете го белото чоколадо на пареа. По ладењето, ставете го крем сирењето. Потоа додадете ги жолчките и мешајте со шпатула. Извадете ги белките од фрижидер и миксирајте додека не добиете добра пена.
Измешајте ги со пластична шпатула крем сирењето и чоколадото со изматените белки.
Ставете малку масло на тавата за печење со 15 см дијаметар и полијте ја смесата. Кревајте го и спуштајте ја тавата неколку пати за да се отстрани заробениот воздух.
Внимавајте тортата да не се скрши за време на печењето.
Ставете во голема тава малку топла вода и ставете ја тавата со смесата во неа. Печете 15 минути на 170 степени, потоа 15 минути на 160 степени. После тоа, исклучете ја рерната и оставете тортата внатре уште 15 минути.
Извадете ја тортата од рерна, и оставете да се излади целосно. Посипете шеќер во прав врз неа.
Пријатен апетит.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Јафа штангли >
Сосотојки:
2 листа обланди
3 дл. млеко
400 гр. шеќер
100 гр. чоколадо за готвење
250 гр. маргарин
700 гр, бисквити
2 портокали
300 гр. јафа кекс (ресана)
Упатства:
Сварете го млекото со шеќерот, чоколадото и маргаринот. Оставете го филот да се излади.
Излупете два портокали и исцедете ги. Додадете ги во мелените бисквити.Измешајте ги бисквитите во филот од чоколадо и оставете го да се здрви на ладно.
На листот обланда нанесете ја едната половина од филот. над него ставете јафа кекс, потоа премачкајте со другата половина од филот и над филот ставете го другиот лист обланда.
Оставете го на ладно место, па кога ќе биде доволно цврсто исечете го на штангли.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Јогобела торта >
Сосотојки:
- 2 кесичка/ки Прелив за торта
- 200 грама Шеќер во прав
- 2 Округли кори за торта
- 3 кесиќки Желатин
- 1 кесичка ванилин Шеќер
- 150 грама Јагоди
- 1 л. милилитри Јогурт
- 1 л. блага павлака
Упатства:
Во овошниот јогурт додајте ги шеќерот во прав и ванилниот шеќер, па измешајте.
Изматете ја слатката павлака и вмешајте ја во јогуртот.
Исецкајте ги јагодите па и нив вмешајте ги во смесата од јогурт и слатка павлака.
Желатинот ставете го во еден сад со 60 гр. вода, па садот ставете го на оган со ниска температура за да се истопи желатинот.
Внимавајте, не смее да зоврие. Истопениот желатин полека вмешајте го во смесата од јогурт, павлака и јагоди.
Во соодветна тава ставете една кора па истурете го филот.
Израмнете ја површината и ставете ја втората кора.
На врвот наредете исечкани јагоди и полијте со подготвениот прелив за торта.
Оставете ја тортата убаво да се олади и послужете.
Може да користите и друго овошје ако немате јагоди.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Кадаиф >
Сосотојки:
500 гр. кадаиф
200 гр. ореви
150-200 гр. путер
300 гр. шеќер
1 лимон
50 гр. суво грозје
Упатства:
Намачкајте ја тепсијата со путер и наредете половина од кадаифот во тепсијата. Потоа ставете ги толчените ореви помешани со суво грозје, попрскајте со путер и ставете ја другата половина од кадаифот. Попрскајте со остатокот од путерот и ставете го во рерна да се пече околу 40 минути. Шеќерот со 200 гр. вода и сокот од лимунот сварете го и прелејте го печениот кадаиф. Кадаифот треба да биде ладен, а шербетот врел.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кадифени срца >
Сосотојки:
- 75 гр. маргарин
- 200 грама багремов мед
- 100 гр. шеќер
- 1 јајце
- 40 гр. какао
- 400 гр. брашно
- 1/2 лажичка цимет
- рендано морско оревче
- 2 лажички прашок за пециво
- 2 лажици мармалад од сливи
За глазура:
- 200 гр. чоколадо
- 80 гр. маргарин
Упатства:
Маргаринот, медот и шеќерот загрејте ги на ниска температура да се растопат. Во подготвената смеса ставете ги јајцата, какаото, брашното, циметот, морското оревче и прашокот за пециво. Замесете тесто и оставете го да стои околу еден час во фрижидер.
Исукајте го тестото малку подебело и со помош на калап извадете срца. Ставете ги во плех обложен со хартија и печете на 175 C околу 10 минути.
Изладените срца потопете ги во чоколадна глазура и ставете ги на решетка да се стврднат, а потоа залепете ги со мармалад.
Колачињата чувајте ги во кутија неколку дена, за да омекнат.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Карамелизирани јаболка >
Сосотојки:
10 мали јаболка
1 чаша шеќер
1/4 чаша гликоза
1/2 чаша павлака
2 лажици масло
малку црвена боја
Упатства:
Излупете ги јаболката и извадете му ги дршките. Таму каде што биле дршките ставете по едно дрвено стапче.
Ставете ги во тенџере шеќерот и гликозата и загрејте додека смесата се карамелизира. Во друг сад загрејте ја павлаката, но не ја оставајте да зоврие. Тргнете го карамелот од оган и додадете ја павлаката со многу мешање.
Вратете го тенџерето на тивок оган и постојаномешајте. Додадете го маслото. На крај додадете малку боја.
Потопете ги јаболката во смесата и оставете ги на хартија за печење да се здрват околу 20-30 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот