Чудо од чоколадо >
Сосотојки:
Кора:
4 јајца
100 гр. шеќер
200 гр. маргарин
100 гр. чоколадо за готвење
4 лажици брашно
1 прашок за пециво
Крем:
0,5 лит. слатка павлака
200 гр. чоколадо за готвење
1 лажица шеќер
Упатства:
Кора:
Изматете ги јајцата и шеќерот, додадете ги растопениот маргарин и чоколадо, брашното измешано со прашокот за пециво и на крај снегот од белки. Печете на температура од 180 степени.
Крем:
Слатката павлака, чоколадото и шеќерот загрејте ги тивок оган, додека не провријат. Повремено мешајте.
Печената кора избоцкајте ја со вилушка на неколку места и додека е уште топла прелијте ја со кремот. Ставете го колачот во фрижидер да се стегне.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Кадифени срца >
Сосотојки:
- 75 гр. маргарин
- 200 грама багремов мед
- 100 гр. шеќер
- 1 јајце
- 40 гр. какао
- 400 гр. брашно
- 1/2 лажичка цимет
- рендано морско оревче
- 2 лажички прашок за пециво
- 2 лажици мармалад од сливи
За глазура:
- 200 гр. чоколадо
- 80 гр. маргарин
Упатства:
Маргаринот, медот и шеќерот загрејте ги на ниска температура да се растопат. Во подготвената смеса ставете ги јајцата, какаото, брашното, циметот, морското оревче и прашокот за пециво. Замесете тесто и оставете го да стои околу еден час во фрижидер.
Исукајте го тестото малку подебело и со помош на калап извадете срца. Ставете ги во плех обложен со хартија и печете на 175 C околу 10 минути.
Изладените срца потопете ги во чоколадна глазура и ставете ги на решетка да се стврднат, а потоа залепете ги со мармалад.
Колачињата чувајте ги во кутија неколку дена, за да омекнат.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед од Цедевита >
Сосотојки:
Цедевита и вода
Упатства:
Растворете Цедевита во вода, ставете го во калап за сладолед и потоа во замрзнувач... едноставно а вкусно за летните горештини.
Време потребно за подготовка: 7 минути
<< Сокриј го рецептот
Куглоф >
Сосотојки:
4 јајца, 14 лажици шеќер, 1 чаша ладна вода, 1 чаша зејтин, 15 лажици брашно, 1 пециво, 1 ванилин шеќер и какао.
Упатства:
Се матат јајцата со 14 лажици шеќер, и ванилиниот шеќер. Откако ќе се изматат убаво се додава капка по капка 1 чаша од млеко - вода и се продолжува со матење. Матејки постепено се додава 1 чаша зејтин. Се исклучува миксерт и постепено со лажица се додаваат 15 лажици брашно, пециво, се меша со лажица и се става тестото во подмачкан калап со путер. Од тестото се одделува малку и се додава малку какао и се става во преостанатото тесто, со вилушка се поминува низ тестото за да се направи шара, се пече на 220 Ц околу 30 мин. Откако ќе се испече се остава да се олади, се превртува и се поросува со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот
Рафаело бомбици >
Сосотојки:
200 грама Бисквити
100 грама Кокосово брашно
150 грама Лешник
200 грама Маргарин
100 милилитри Млеко
400 грама Шеќер во прав
Упатства:
Сите намирници се мешаат и се прават бомбици.
Во секоја од бомбиците се става по еден лешник.
Се валкаат во кокос и се шараат со чоколаден прелив (по желба).
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна баклава >
Сосотојки:
1кг. кори
1/2 л. кисела вода
1/2 л. масло
750 гр. шеќер
2 пецива
200 гр.кокос
200 гр.сусам
Шербет:1л.вода,1 кг. шеќер, ванила
Упатства:
1/2 л. кисела вода,1/2 л. масло,750 гр.шеќер и 2 пецива се мешаат заедно. Се отвораат корите една по една и секоја се прска со смесата од кисела вода и масло. Исто така секоја кора откако ќе се испрска се поросува со кокосот. Две кори се поросуваат со кокос а три кори со сусам и се така додека да се потрошат состојките. Се пече 45 минути на 200 степени. Се попарува баклавата ладна а шербетот топол. Шербетот се вари 15 мин.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Добош торта >
Сосотојки:
1.5 дл масло за јадење
2.5 дл. вода
1.5 дл. мед
1 лажичка сода бикарбона
150 гр. чоколадо
400 гр. шеќер
300 гр. ореви
200-400 гр. брашно
20 гр. путер
Упатства:
Брашното се замесува со маслото, 0,5 дл. вода, медот и содата, за да се добие тесто кои се сучи со сукало. На превртен калап се печат околу 5 кори.
Крем: 300 гр. шеќер се топи со 1 дл. вода и на тивко се вари додека се добие густина на шербет. Се додаваат мелените ореви и 50 гр. чоколадо. Се филуваат сите кори освен последната, која се прелива со чоколадна глазура.
Чоколадна глазура: 100 гр. чоколадо се растопува со 1 дл. вода, 100 гр. шеќер и непрестано се меша додека постане изедначена и густа смеса. При крај се додава 20-30 гр. путер и веднаш се прелива тортата.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Татлии >
Сосотојки:
* 3 Шекер лажичка/ки
* 1000 грама Шеќер
* малку Цимет
* 200 грама Урми
* 1 кесичка/ки Прашак за печиво
* 150 грама Ореви
* 250 грама Маргарин
* 4 лажица/ци Лимонов сок
* 1 Кора од лимон
* 1000 милилитри Вода
* 2 кесичка/ки Ванилин Шеќер
* 450 грама Брашно
* 2 Јајца/це
Упатства:
Од брашното, прашокот за печиво, 1 ванилин шеќер, јајцата и истопениот маргарин замесете убаво тесто.
Тестото оставете го да одмори 15-тина минути.
Потоа продолжете со месењето, при што се додава (доколку е потребно) уште малку брашно.
Во посебен сад ги месиме оревите, иситнетите урми, циметот и 3-те лажици шеќер.
Тоа е филот за татлиите.
Од тестото земаме мали топчиња со големина колку орев, со дланката се стискаат, се филуваат, па убаво се затвораат од сите страни за да не испадне филот.
Вака подготвените татлии се редат на плех и се печат на 220 степени.
Додека татлии се печат се подготвува се подготвува сирупот од 1кг. шеќер, водата. ванилата и лимоновиот сок кој се додава после 15 минути варење.
Потребно е сирупот да биде сварен и со светло жолта боја.
Кога татлиите ќе се испечат се налеваат со сирупот.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Тробоен куглоф a la Twins >
Сосотојки:
7 јајца
6 лажици шеќер
6 лажици млеко
6 лажици брашно
6 лажици масло
1/2 пециво
Упатства:
6 жолчки и 1 јајце се бијат убаво со
6 лажици шеќер
откако се избијат убаво се додава :
6 лажици млеко
6 лажици брашно
6 лажици масло
1/2 пециво
Половината од оваа смеса се тура во куглоф претходно премачкан со маргарин и се печи 10 минути на 200 степени.
Во останатата смеса се додаваат 2 лажички мали какао се меша убаво и се тура над првиот потпечен дел.
Рерната се намалува на 150 степени и се печи уште 10 минути.
6 белки се бијат убаво па се додаваат 6 лажици шеќер и се продолжува со матење да се избие убаво па се додаваат:
6 лажици масло
6 лажици брашно се промешува убаво
по желба во белките може да додадете сецкани ореви или суво грозје
се меша убаво и се тура над веке подпечените делови , се враќа во рерна и и се печи уште 15 минути на 150 степени.
Потоа се исклучува и се остава уште малку да постои во исклучена рерна
Се вади од рерна, се остава да се излади и потоа се декорира по желба на пример со шеќер во прав или растопено чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Баклава со кокос >
Сосотојки:
500 гр кори
250 гр мелени плазма бисквити (бамби)
250 грама кокос
1 маргарин
150 грама масло
Шербет:
1 кг шеќер
800 мл. вода
Упатства:
Маслото и маргаринот се растопуваат заедно.Бисквитите се промешуваат со кокосот
Се земаат 3 кори.Секоја кора се прска со мешавината од масло и маргарин и фил (бисквити со кокос).На третата кора се става најмногу фил и потоа се виткаат во ролат. Истото се прави со сите кори.
Се редат во плех и се печат да заруменат.Готовата баклава се прелива со шербет
Шербет:
1 кг шеќер
800 мл. вода
Се вари шербетот да биде малку погуст и се прелива баклавата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Печени тулумби >
Сосотојки:
6 филџани вода
3 филџани масло
6 филџани брашно
7-8 јајца
Шербет:
500мл вода
1 кг шеќер
1-2 ванилин шеќер
Упатства:
6 филџани вода
3 филџани масло
мешавината се става да зоврие и додека врие се додаваат:
6 филџани брашно
Се меша брзо убаво и се трга на страна. Се остава да се излади .
Кога тестото ке се излади се додаваат 7-8 јајца едно по едно и 1 пециво и се измесува убаво тестото со рака.
Со помош на шприц за тулумби се шприцаат тулумбите во намрсен плех .
Се печат околу 40 минути на 180-200 степени во веке загреана рерна додека да заруменат и не се отвараат додека се печат.
Печените тулумби се преливаат со шербет.
Шербет:
500мл вода
1 кг шеќер
1-2 ванилин шеќер
п.с секогаш користите ист филџан за сите мерки
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Еклери (Принцес крофни) >
Сосотојки:
8 филџани вода
3 филџани масло
6 филџани брашно
7 јајца
фил:
350гр шеќер
4 лажици брашно
3 лажици нишесте
1 жолчка
1 лажица маргарин
Упатства:
8 филџани вода
3 филџани масло
се ставаат да зовријат, додека вријат се додаваат
6 филџани брашно
Се промешува и се трга на страна.
Кога ке се излади смесата се додаваат 7 јајца и добро се измесува тестото со рака.
Се тураат во подмачкан плех , може со лажичка а мозе и со сприц за тулумби.Се печат 45мин на 200 степени без отварање на рерната.
Готовите еклери се полнат со фил
фил:
350гр шеќер
4 лажици брашно
3 лажици нишесте
1 жолчка
Оваа мешавина се вари во 1 литар млеко додека се згусни.
Откако ке се излади се додава 1 голема лажица маргарин и убаво се бие со миксер.
Се полнат еклерите и од горе се декорираат по желба со шеќер во прав или со чоколаден прел
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот