Мафини со Милка чоколадо >
Сосотојки:
300 гр. брашно
2 јајца
200 гр. шеќер
150 гр. маргарин
1 јогурт
5 лажици млеко
1 прашок за печиво
сецкано Милка чоколадо бело и млечно
Упатства:
Јајцата и шеќерот измешајте ги и додадете јогурт, маргаринот, млекото и ешајте. На крај додадете го брашното и прашокот за печиво. Готовата смеса поделете ја во калапот за мафини и на крај додадете сецкано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Дамски бакнежи >
Сосотојки:
150 гр. брашно
100 гр. шеќер
150 гр. мелени лешници
150 гр. маргарин
20 гр. какао
30 гр. темно чоколадо
30 гр. млечно чоколадо
Упатства:
Лешниците испржете ги на сува тава. Откако ќе се изладат сомелете ги.
Во поголем сад измешајте го брашното со какаото. Ддадете шеќер и мелени лешници. На крај додадете ги парчињата маргарин.
Замесете тесто. завиткајте го тестото во проѕизна фолија и ставете го во фрижидер најмалку еден час.
Оставете го тестото 1о минути на собна температура. Кинете парчиња од тестото и правете топчиња. Топчињата ставете ги на плех покриен со хартија за печење.
Печете на 170 степени околу 15-20 минути.
Извадете ги колачите од плехот и оставете ги да се изладат.
Во меѓувреме стопете ги темното и млечното чоколадо.
Со растопеното чоколадо составете две половинки од колачите.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден сон >
Сосотојки:
Тесто:
3 јајца
150 гр.шеќер во прав
1 белка
50 гр. шеќер кристал
140 гр. брашно
1 прашак за пециво
Фил:
250 гр. чоколадо за готвење
225 гр. хопла
200 гр. мармалад од боровинки или малини
220 гр. хопла
2 лажици рум
За украс: чоколадо
Упатства:
Јајцата ги миксираме со шеќер, додаваме брашно, какао, прашак за пециво и промешуваме.
Ја миксираме и белката со шеќерот во кристал и додаваме во смесата за тесто.
Смесата ја ставаме во калап и печиме на 170-180 C.
Додека тестото се лади правиме фил: чоколадото го топиме и го ставаме во изматената хопла, додека не добиеме хомогена маса, во која додаваме мармалад.
Тестото го сечеме на два дела, а филот го ставаме на средина меѓу двата делови. Оставаме малку фил за одозгора.
Глазура
Хоплата ја миксираме и додаваме растопено чоколадо, рум и оставаме да се излади во фрижидер. Кога ќе се излади ја премачкуваме тортата.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Киндер обланда >
Сосотојки:
600 гр. млеко во прав
800 гр. шеќер
250 гр. маргарин
100 гр, чоколадо
3 листа обланда
Упатства:
Сварете шербер од шеќерот до 2 дл. вода, како за слатко. во друг сад изматете го маргаринот, додадете млеко во прав и матете додека смесата не се соедини.
Врелиот шербет ставете го во смесата од маргарин и млеко во прав и добро изматете.
Поделете ја смесата на два дела и во еднот дел додадете растопено чоколадо.
Оставете да се излади а потоа филувајте - обланда, кафен фил, обланда, бел фил и одозгора ставете лист обланда.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Torta sa bananama >
Сосотојки:
150 gmlevenog plazma keksa 150 g mlevenih lesnika, oraha ili pistacia 45 komada Pti Ber keksa 600 mlmleka 5banane 20 gsecera 20 ggriz 40 gmeda 250 gputera 1 kasika vaniline esencije ( ja sam koristila vanilla paste)
Упатства:
PripremaVrijeme pripreme:60 minTezina:Srednje zahtjevno
1
U serpicu staviti secer,1 kasiku vaniline esencije i 500 ml mleka da provri, pa u provrelo mleko dodati griz,stalni mesajuci, smanjiti temperaturu i kuvati dok se ne griz ne skuva.
2
U skuvani griz dodati mlevene lesnike ili orahe, ako dodajete lesnike, peci ih malo u rerni, pa im skinuti ljuskicu i samleti ih.Takode dodati i mlevenu plazmu,sve dobro sjediniti, pa ostaviti da se malo prohladi.
3
Mlakoj smesi dodati dve, viljuskom, dobro izgnjecene banane, med i omeksali puter.
Mikserom sve dobro umutiti da se dobije penasta krema.
Оhladiti kremu pre nego sto pocnete stavljati na keks.
4 /slika/564823/
Na tacnu redati, keks, kojim ste prethodno prosli kroz ostatak mleka, premazati ga polovinom kreme, pa preko naredati kolutove banane, pa opet staviti red keksa,provucen kroz mleko,pa opet staviti kremu, ostaviti malo da premazete,vrlo tanko zadnji sloj keksa, pa opet naseci kolutove banane i naredati preko kreme.
Zavrsiti keksom, premazati sa ostatkom kreme i ukrasiti ili sa mlevenim lesnicima ili umucenom pavlakom.
5 /slika/564825/
Tortu ostaviti nekoliko sati u frizider, ili je napraviti dan ranije da se ukusi sjedine.
6
Prijatno!!!!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Брз колач со кокос >
Сосотојки:
2 чаши брашно,со иста чаша се работи за да биде иста мерката,2 чаши шеќер,2 чаши млеко,2 чаши масло,2 супени лажици какао,1 супена лажица сода бикарбона,
Состојки за фил:6 лажици шеќер,20 лажици млеко,100г чоколадо,150 г кокос,125 г путер
Упатства:
Најпрво во подлабок сад го ставаме брашното,шеќерот,млекото,маслото,какаото и содата,убаво се промешува со рачна маталка.Кога ќе се добие еднолична смеса се истура во намастено и набрашнето правоаголно тавче и се става во претходно загреана рерна да се пече на 180 степени околу 25-30 мин.Кога е печен пандишпанот се остава да се олади а потоа со вилушка на неколку места не длабоко се прободува за да го впие филот кој се подготвува на следниот начин.
Во тенџере на оган се става млекото,шеќерот,путерот и чоколадата и убаво се промешува додека не се растопи се,потоа тенџерето се тегнува од оган и се додава кокосот и се промешува.Со овај фил кога е млак се прелива печениот колач.
Време потребно за подготовка: 35 минути
<< Сокриј го рецептот
Ролат со вишни >
Сосотојки:
1 тегла компот од вишни или 500 гр. свежи чистени обарени вишни
1 пудинг од ванила
5 супени лажици нерафиниран смеѓ шеќер
1 пакување лиснато тесто
Упатства:
Процедете ги вишните од компотот и оставете ја течноста. Во подлабок сад карамелизирајте три лажици шеќер, тргнете ги од оган и додадете ги вишните. Повторно вратете ги на тивок оган додека не се редуцира сокот кој вишните ќе го пуштат. Оставете ја смесата да се излади.
Со течноста од вишните, пудингот и 1 лажица жолт шеќер направете пудинг по вообичаената процедура. Тргнете го од оган и додадете ги вишните.
Со половина од изладената смеса наполнете ја едната половина од лиснатото тесто, а потоа другата. Ставете во плех и печете околу 10 минути на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Зимски сладолед >
Сосотојки:
- 100 грама рендано темно чоколадо
- 300 мл. млеко
- 85 гр. шеќер
- 3 жолчки
- 300 мл. хопла
Упатства:
Ставете го ренданото чоколадо и млекото со сад и загревајте го на тивок оган додека не добиете еднолична смеса. Оставете го да се излади.
Изматете ги шеќерот и жолчките в густа смеса и додадете ги в растопеното чоколадо. Се заедно мешајте на тивок оган додека не се соедини.
Оставете го кремот да се излади повремено мешајќи за да не се направи кора. Изматете ја хоплата и соединете ја со чоколадниот крем. Ставете го сладоледот во замрзнувач.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Баклава со јаболка и ореви >
Сосотојки:
1/2 кгр. готови кори
3 јајца
1 чаша јогурт
1 чаша масло
1 чаша гриз
1 пециво
1 кгр. јаболка
150 гр. мелени ореви
цимет
1 кгр. шеќер
800 гр. вода (за шербет)
Упатства:
Јајцата и шеќерот се матат и се додава 1 чаша јогурт, 1 чаша масло и една чаша гриз. Сето се мати и на крај се додава едно пециво.
Се рендаат 1 кгр. јаболка и им се додаваат 150 гр. мелени ореви и цимет.
За еден ролат потребни се три кори.
Секоја кора се мачка со 2-3 лажици фил и на последната кора се ставаат ренданите јаболка. Се добиваат пет ролати, кои пред печење се сечат.
Се вари шербет од остатокот од шеќерот (околу 800 гр.) и 800 гр. вода, додека ја добие потребната густина.
Баклавата да биде ладна, а шербетот млак. Се полева и се остава да отстои најмалку два часа. Пријатно!
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Трилече >
Сосотојки:
тесто
10 јајца
10 лажици шеќер
10 лажици брашно
прелив
1 литар млеко
500мл слатка павлака
500мл кондензирано млеко
300гр готов карамел
Упатства:
Се бијат јајцата со шеќерот и се додава брашното лајца по лајца за да се изедначи смесата.
Се печи во длабок плех 20х30.
Потоа настрана се мешаат трите млека и кога пандиштанот е готов се прелива.
Се сечи на коцки и се става карамел.(сакате готов карамел, а може и со стопени карамели).
На здравје!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Експрес штрудла со јаболка >
Сосотојки:
1 чаша брашно
1 чаша гриз
1 чаша шеќер
1 пакетче прашок за пециво
1кг. jаболка
1 чаша растително масло
1 кафена чаша мелени ореви
1 лажица цимет
Упатства:
Тавата се мачка со малку од маслото. Рерната се загрева на 170 степени.
Првите 4 состојки се мешаат добро.
Половина од оваа мешавина се става во тавата. За да е рамномерно фатете ја тавата со двете раце и нежно навалете ја на едната, па на другарта страна.
Ренданите јаболка измешајте ги со циметот и оревите и распоредете ги врз првата смеса.
Врвот се покрива со втората половина од сувата смеса.
Се додава маслото со помош на лажичка.
Се измазнува и се пече додека да порумени (околу 20 минути).
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Сладолед Viennetta >
Сосотојки:
200 гр. чоколадо
50 гр. печени сецкани лешници
300 гр. шлаг во прав
3,5 дцл. млеко
180 гр. кисела павлака
Упатства:
Од хартија за печење исечете 4 дела со големина 10 х 30. Истопете 200 гр. чоколадо и рамномерно премачкајте ги 4-те дела од хартијата и ставете сецкани лешници. Оставете да се стегне. Изматете 200 гр. шлаг крем во прав со 2 дцл. млеко и додадете 1 чаша кисела павлака. Земете калап со големина од 10 х 30 и висина 8 цм. Калапот обложете го со најлон кеси за замрзнување. Изматениот шлаг поделете го на 4 дела. Во калапот прво ставете шлаг, па чоколадото, па повторно шлаг и чоколадо. Најгоре треба да биде чоколадото. Оставете го во замрнувач да се стегне и извадете ги на табла за торта. Изматете 100 гр. шлаг со 1,5 дцл.млеко и украсете го сладоледот. Оставете го да се замрзне и сечетесо топол нож.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот