Трилече >
Сосотојки:
6 ЈАЈЦА
6 ЛАЖИЦИ ШЕЌЕР
6 ЛАЖИЦИ БРАШНО
1/2 ПАКЕТЧЕ ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО
500 МЛ ХОПЛА ЗА БЛАГО
600-700 МЛ МЛЕКО СО 3,5 МАСЛЕНОСТ
КАРАМЕЛ
Упатства:
Се двојат белките од жолчките. Белките се матат со шеќерот да се добие ептен густа пена.(кога ќе се преврти садот во кој ги матите да не се истуратuser posted image ) Потоа една по една се додаваат жолчките и се продолжува со матење. Штом ќе се заврши со матењето се додава лажица по лажица брашното претходно помешано со пецивото. При додавање на брашното се меша полека со дрвена лажица. Потоа смесата се става да се пече во подмачкана тава со средна големина на 180-200 степени 15-20 мин во претходно загреана рерна. Откако ќе се испече се чека малку да се олади да биде млако. Со обична лажица се мешаат хоплата и млекото( не се матат) и се потура врз млаката кора. На почеток изгледа дека има многу млеко но подоцна се упива целото. По 1 час(може и побрзо во зависност млекото кога ќе се упие) се премачкува со карамел и се става во фрижидер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Бел Ангел >
Сосотојки:
Состојки за фил:
1 литар млеко
3 пудинзи од ванила
200 гр. млеко во прав
250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
Бел дел
300 гр. шлаг
200 мл. кисела вода
1 павлака
Уште
1 пакување росен кори (8 парчиња)
200-300 гр. лешници
шлаг за декорација
Упатства:
Сварете го пудингот. Тргнете го од оган и додадете му бело чоколадо и екстрат од ванила. Мешајте додека не се стопи, па оставете го потполно да се излади.
Изматете го маргаринот со шеќер во прав и млеко во прав. На изматениот маргарин додадете му го изладениот пудинг.
Изматете го шлагот со кисела вода, па додадете кисела павлака и шеќер.
Испечете ги лешниците на тефлон тава. Кога ќе се изладат излупете им ја лушпата и исецкајте ги.
Распоредете на првата кора една лажица од филот, па одозгора 3 лажици шлаг и ставете лешници.
Наредете ги на тој начин сите кори.
Одозгора декорирајте со шлаг, украсете со лешници и послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тарт со ф’стаци >
Сосотојки:
Бисквитна кора:
• 200 гр мелени бисквити
• 50 гр мелени ф’стаци
• 60 мл слатка павлака
• 120 мл омекнат путер
Фил од ф’стаци:
• 125 мг несолени ф’стаци без лушпа
• 2 мали лажички масло за готвење
• ? лажичка сол
• ? чаша шеќер
• 50 мл слатка павлака
• 50 гр несолени ф’стаци без лушпа
Чоколаден прелив:
• 300 гр црна чоколада (може и млечна)
• 150 мл слатка павлака
Упатства:
Помешајте ги мелените бисквити со путерот и слатката павлака, додадете ги мелените ф’стаци и притиснете ја смесата со рацете во калап за тарт премачкан со путер. Ставете го калапот во фрижидер за да се стегне смесата.
Во меѓувреме подгответе го филот од ф’стаци. За него е потребно во блендер да ги сомелете несолените ф’стаци заедно со солта и маслото за готвење. Откако ќе се соедини таа смеса, додадете го шеќерот и слатката павлака и повторно блендирајте се додека не добиете полутечна смеса.
Оваа смеса нанесете ја врз бисквитната кора и на неа додадете уште 50 гр сецкани ф’стаци.
Ставете го калапот повторно во фрижидер.
Сега на ред за подготовка е чоколадниот прелив. Потребно е да ја загреете слатката павлака до вриење и да се прелие преку чоколадото кое претходно сте го скршиле на коцки. Откако чоколадото ќе се стопи и се добие хомогена смеса, се прелива преку тартот.
Вака подготвениот тарт треба да стои во фрижидер најмалку час и половина за да добро се стегне.
Уживајте во готвењето и прекрасниот спој на чоколадо со ф’стаци.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чизкејк >
Сосотојки:
Бисквитна кора:
• 400 гр мелени бисквити
• 100 гр шеќер во прав
• 200 гр путер
• 50 мл сок од вишна
Фил:
• 20 гр желатин
• 400 гр крем сир
• 200 гр шеќер во прав
• 500 мл слатка павлака
Прелив
• 600 гр овошна мешавина од црвени плодови
• 5-6 лажици шеќер
• 2 лажици вода
• 10 гр желатин
Упатства:
Подготовка:
Во поголем сад помешајте ги мелените бисквити, шеќерот, путерот и се убаво соединете, на крај додадете го и сокот од вишни. Откако ќе добиете хомогена смеса втиснете ја на подлогата на калапот.
Желатинот растворете го во ладна вода според упатството на ќесичката и оставете го да набабри.
Крем сирењето матете го со шеќерот во прав, а во друг сад изматете ја павлаката во шлаг.
Потоа изматената павлака додавајте ја во филот со сирењето.
Загрејте го желатинот да се стопи и додадете го кон целиот фил.
Матете со миксер уште некоја минута и филот распоредете го низ целата бисквитна кора.
Овошниот микс заедно со шеќерот и водата ставете го да зоврие. Откако ќе почне да врие, намалете ја темературата и нека остане на оган уште 3 минути. Додадете го желатинот (кој претходно сте го оставиле да бабри па сте го стопиле). Откако филот ќе се олади распоредете го врз белиот крем и оставете ја тортата во фридижер неколку часа добро да се стегне.
Уживајте во овој прекрасен спој на вкусови!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Нутела елка >
Сосотојки:
• 450 гр брашно
• 70 гр шеќер
• 2 мали лажички сув квасец
• прстофат сол
• 30 гр омекнат путер
• 250 мл топло млеко
• 2 жолчки за тестото и 2 белки за премачкување
• 1 чаша нутела
• масло за јадење
Упатства:
Во длабок сад се мешаат со лажица брашното, шеќерот, сувиот квасец и солта.
Потоа се додаваат млекото, путерот и 2 жолчки. Се замесува тесто кое на почетокот ќе биде малку лепливо но по неколку минути месење ќе добиете мазно тесто. Месењето нека биде околу 10-тина минути и доколку тестото потоа внатре ви изгледа суво со прстите ќе втриете малку млеко во него.
Вака замесеното тесто ставете го во длабок сад премачкан со масло за јадење и оставете го да стаса на топло 1час.
Откако ќе стаса, се дели на 4 дела и се сука во триаголна форма. Врз секој триаголник се премачкува нутела, освен на последниот. Потоа се сече во облик на елка, се сечат ленти широки околу 2 цм и се превиткуваат како на сликата.
Вака оформената елка се остава на страна уште 30 минути да стаса. Потоа се премачкува со белките и се пече во загреана рерна на 180°Ц, 20-тина минути. На крај се премачкува со мешавина од шеќер и вода и по краевите се става сусам по желба како декорација.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Џем од јагоди >
Сосотојки:
4 кгр. јагоди
2 кгр. шеќер
сок од лимон или 1 лимонтус
1 желатин
вода
Упатства:
Многу лесно и едноставно за правење. Јас правев со 4 кг јагоди, но можете и со 100 гр и со 10 кг, само к?е си ги прилагодите состојките. Убаво измијте ги јагодите и исчистете им ги листовите. Ставете ги во тенџере (големината зависно од количината), додадете го шек?ерот(може и повек?е шек?ер, но мене лично вака ми е поубаво) и сокот од лимон и ставете ги на оган на средна температура. Јас додадов и 500 мл вода, но на пола варење(после 1-1ипол час) извадив околу 1 литро сок за растварање. Доколку не сакате сок, ставете само околу 100 мл вода, а со оглед на тоа што и јаготките пуштаат сок к?е ви дојде супер. Варете го околу 1ипол-2 часа со повремено мешање на средна температура. При крај кога век?е водата к?е се намали скоро целосно мешајте постојано да не ви загори и тогаш додадете една кесичка желатин(претходно набабрен - растворен со вода). Можете да ги изгмечите јагодите дополнително, но со самото варење тие се разделуваат на помали парчиња. Топлиот џем веднаш префрлете го во тегли и убаво затворете ги. Отприлика од 1-1ипол кг јагоди излегува една голема тегла џем. Верувам к?е уживате во вкусот, а и мирисот кој се шири дома дури се вари.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 140 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Печени крофни од рерна >
Сосотојки:
350 мл. млеко
100 мл. вода
60 гр. путер/маргарин
40 гр. свеж квасец
6-7 лажици шеќер
околу 800 гр. брашно (се додава по потреба)
Упатства:
Најпрво растопете го путерот/маргаринот и измешајте го со млекото и водата. Додадете го квасецот и шек?ерот(може да додадете и ванилин шек?ер или екстракт од ванила) и постепено додавајте брашно. Мешајте со лажица дури не добиете густа смеса налик на тесто. Префрлете ја смесата на набрашнета површина и со постепено додавање на брашно оформете меко тесто. Оставете го тестото да се удвои. Расукајте го отприлика 1 cm дебелина и со чаша или модла вадете кругови, а со помала чаша направете дупка(испечете го и тој дел како мини крофни). Редете ги на хартија за печење и оставете ги уште 15-20 минути да нараснат. Премачкајте ги со масло само одозгора и попрскајте ги со вода. Печете ги во загреана рерна на 180 С околу 15 минути. Откако к?е се изладат потопете ги во чоколадо и декорирајте по желба.Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Кокосови коцки со мармалад >
Сосотојки:
За колачот:
3 јајца
150g шеќер
100ml масло
100ml млеко
130g брашно
10g прашок за печиво
Прстофат сол
За чоколадниот прелив:
250g темно чоколадо
250g путер
200ml млеко
За декорација:
300g кокос
Упатства:
Одвојте ги жолчките од белките и изматете ги белките додека не добиете пенеста смеса.
Измешајте ги жолчките со маслото и шеќерот, па додадете го прашокот за печиво и постепено млекото.
Потоа додадете прстофат сол и полека измешајте ги белките со смесата од жолчки.
Прелијте ја смесата во плех обложен со хартија за печење и печете во загреана рерна 20 минути на 180 степени. Оставете колачот да се излачи половина час.
Оладениот колач поделете го на половина и внатрешниот дел намачкајте го со богат слој мармалад од јагоди/малини или друго црвено овошје. Преклопете со горниот дел и исечете коцки.
Стопете го чоколадото со путерот и млекото така што ќе добиете мазна смеса за фил.
Потопете ги коцките од сите страна, а потоа извалкајте ги во кокос.
Служете ги на собна температура.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Штрудли од смоква >
Сосотојки:
Тесто
- 300 гр брашно
- 170 гр путер на собна температура
- 100 гр шеќер
- 50 гр мед
- 1/4 лажичка сода бикарбона
- прстофат сол
- малку цимет
- рендана кора од 1 портокал или лимон
- 2 лажички чист екстракт од ванила
- 4 жолчки од јајца
Полнење
- 400 гр сушени смокви
- 80 гр пире од јаболка
- 50 гр мед
- на врвот на лажичка цимет
Упатства:
ПОДГОТОВКА
1. Ставете омекнат путер, шеќер, мед, рендана кора од лимон, сол, екстракт од ванила и цимет во сад. Добро измешајте со миксер.
Додадете ги жолчките еднa по една, мешајќи постојано, сe додека не се комбинираат со смесата.
Додадете го брашното прелиено со сода бикарбона - прво измешајте со миксер со најмала брзина, а потоа со дрвена лажица за добро да ја измешате смесата.
Тестото треба да биде многу меко, затоа не додавајте повеќе брашно.
Поделете го тестото на четири дела, обликувајте го секој во ролна што малку ја раширивте со дланката и завиткајте во парче фолија. Оставете го тестото добро да се олади во фрижидер најмалку 2 часа.
2. Во меѓувреме, подгответе го полнењето.
Ставете исечени смокви, мед и пире од јаболка во миксер и измешајте додека не добиете мазна смеса.
Смесата ставете ја во кесичка за печење за украсување или обична кесичка замрзнувач на која и го отсекувате врвот.
3. Тестото исучете го многу тенко (околу 2 мм) и исечете го на правоаголници широки 8 см (соберете го остатокот од тестото и изладете го, а потоа повторно исучете го). Затегнете го тестото помеѓу две парчиња хартија за печење, и брашно и под тестото и на самото тесто одозгора, бидејќи брзо се омекнува на собна температура и станува лепливо.
По секој правоаголник, во средина, стиснете го полнењето, а потоа раширете го малку со нож.
Преклопете го тестото над полнењето, а потоа свртете така што преклопот е на долната страна.
Пренесете ги сите обликуваните штрудли во сад за печење и замрзнете ги 1 час.
4. Кога штрудлите добро ќе се изладат, исечете ги со многу остар нож на парчиња должина од 6 см и не ги одделувајте исечените парчиња.
Ставете ги во загреана рерна на 180 ° C околу 12 минути, додека не се зацрвенат лесно на врвот.
Додека се уште топли, пресечете повторно и оставете ги да се изладат.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Здрава торта - Панфорте >
Сосотојки:
100 гр. суви смокви
100 гр. мешавина од кандирано овошје
50 гр. кандирани вишни
100 гр. бадеми
100 гр. ореви
50 гр. лешници
150 гр. шеќер
50 гр. брашно
100 гр. чоколадо
3 лажици мед
1 лажица цимет
Упатства:
Во еден сад ставете брашно, додадете ги зачините, цели лешници и бадеми, издробено ситно чоколадо, рендана кора од портокал, сечкани смокви.
Добро промешајте за да се изедначат состојките.
На умерена температура загрејте го медот и додадете го шеќерот. Варете пет минути, без мешање.
Добиениот карамел излејте го врз приготвената смеса, брзо промешајте додека не се стегнало.
Смесата излејте ја во калапот, израмнете со намастена лажица и ставете во загреана рерна на 150 степени, околу половина час.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Слатко од дуњи >
Сосотојки:
1 кг излупени дуњи, може да ги исецкате, може да ги рендате (јас секогаш ги рендам)
• 1 ? кг шеќер
• 2 чаши вода
Упатства:
Во длабок сад се ставаат дуњите. Се истура шеќерот врз нив и се налева со 2 чаши вода. Се остава да почне да врие. Додека шеќерот врие се вадат дуњите од водата и се ставаат на цедалка да се исцедат. Во наполно густиот шеќер се враќаат дуњите. Садот често се протресува и се меша за да не се залепат на дното. Слаткото се вари додека не почне шеќерот од лажицата да паѓа една по една капка. Свареното слатко се трга од оган, се вади пена доколку има и се покрива со наводенета чиста крпа. Утредента дуњите се редат во тегли и се преливаат со сокот.
Одлично се комбинираат со неколку јатки ореви
Совет плус:
Секогаш кога се вари слатко од дуњи треба да се проверат дуњите дали се за слатко или не. Во сад се става вода, па кога водата ќе проврие, се ставаат излупени дуњи. Доколку дуњите остнат бели, значи дека од нив може да се прави слатко.
За да добиете потемна боја на слаткото можете да ги варите малку подолго со постојано мешање.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Новогодишни колачиња со домашен фондан >
Сосотојки:
300 гр путер
600 гр брашно
170 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер
1 жолчка
За фондан
50 гр маргарин
1 лажица посветол мед
1 желатин
50 мл вода
600 гр шеќер во прав
Упатства:
Најпрво со миксер изматете го путерот со жолчката, шеќерот и ванилиниот шеќер. Потоа постепено додавајте од брашното и почнете со месење. Од тестото направете топка која ќе ја ставите во фрижидер претхофно обложена со фолија.
Тестото е доволно да биде во фрижидер половина час. Потоа развлечете го на набрашнета површина и доколку е потребно додадете уште брашно. Извадете форми по желба и печете на 150оЦ околу 7 минути.
Додека тестото е во фрижидер можете да го подготвите фонданот.
Желатинот растопете го во вода според упатството на ќесичката.
Во длабок сад на тивок оган растопете го медот па потоа додајте го маргаринот. Се додава кон него желатинот кој претходно сте го раствориле во водата и се меша додека се растопи. Потоа се трга од оган и се додава постепено шеќерот во прав. По потреба додадете и повеќе шеќер. Ако смесата се леплива, може да ја оставите кратко во фрижидер.
Потоа поделете ја на онолку делови колку бои сакате да добиете и додадете ги со постепено мешање.
Откако колачите ќе се оладат почнете со украсување.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот