Тарт со круши и бадеми >
Сосотојки:
За тестото:
170 гр брашно
85 гр путер
30 гр шеќер
1 јајце
За полнење:
2 јајца
100 гр шеќер
3 круши, излупени и исечени на парчиња
100 гр исечени бадеми
30 гр стопен путер
50 гр брашно, просеано
? лажичка прашок за пециво
Упатства:
Оставете го путерот на собна температура. Измешајте го со брашното и добро истријте со прстите додека не добиете големи трошки од путер. Измешајте го шеќерот со јајцето. Додадете ги во трошките и месете го тестото. Доколку е потребно, додадете малку вода или млеко за да ја направите текстурата помалку густа. Оставете го тестото во фрижидер околу еден час пред да го развлечете.
Расукајте го тестото на набрашнета површина. Ставете го во претходно подготвена тава. Вратете го во фрижидер да се излади.
За полнење:
Јајцата и шеќерот изматете ги со миксер. Додадете ги бадемите и растопениот путер. На крајот, додадете брашно и прашок за пециво. Ставете дел од филот врз тестото. Наредете малку исечени круши. Потоа додадете повеќе фил и завршете со слој сецкани круши.
Печете во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути или додека не порумени.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Врвен рецепт за чоколадна торта >
Сосотојки:
200 гр темно чоколадо, сецкано
200 гр путер, на коцки
1 лажица гранули за инстант кафе
170g брашно
? лажиче сода бикарбонат
400 гр шеќер
25 г какао во прав
3 средни јајца
75 мл матеница
50g рендано чоколадо или 100g кадрици, за украсување
За прелив
200 гр темно чоколадо (околу 60% цврсти какао), сецкано
300мл двоен крем
2 лажици шеќер
Упатства:
ЧЕКОР 1
Загрејте ја рерната на 160С. Ставете путер во тркалезен калап за торта 20 см (длабок 7,5 см).
ЧЕКОР 2
Ставете 200 гр сецкано темно чоколадо во тава со 200гр путер.
ЧЕКОР 3
Измешајте 1 лажица гранули за инстант кафе во 125 ml ладна вода и истурете ја течноста во тавата.
ЧЕКОР 4
Загрејте ги состојките на тивок оган само додека сe не се стопи - не прегревајте. Или стопете се во микробранова печка околу 5 минути, мешајќи на половина.
ЧЕКОР 5
Измешајте 170 гр.брашно, лажичка бикарбонат сода, 400 гр шеќер и 25 гр какао во прав, и разбијте ги сите грутки.
ЧЕКОР 6
Изматете 3 средни јајца со 75 ml матеница.
ЧЕКОР 7
Истурете ја смесата со стопено чоколадо и смесата со јајца во мешавината на брашно и мешајте додека не добиете мазна, прилично течна конзистентност.
ЧЕКОР 8
Истурете ја смесата во плехот и печете 1 час и 30 мин.
ЧЕКОР 9
Оставете да се излади во плехот (не грижете се ако малку се спушти), а потоа извадете ја на решетка за целосно ладење. Исечете ја ладната торта хоризонтално на три.
ЧЕКОР 10
За да го направите преливот, ставете 200 гр сечкано темно чоколадо во сад. Истурете 300мл двоен крем во тава, додадете 2 лажици шеќер и загревајте додека не зоврие.
ЧЕКОР 11
Тргнете го огнот и прелијте го со чоколадото. Мешајте додека не се стопи чоколадото и смесата не се изедначи. Ладете додека преливот не стане малку подебел, но сепак да може да се истури.
ЧЕКОР 12
Ставете од преливот меѓу слоевите. Истурете го остатокот врз колачот оставајќи го да падне по страните и измазнете ги сите празнини со нож.
ЧЕКОР 13
Украсете со 50гр рендано чоколадо или 100гр чоколадни кадрици. Тортата стои сочна и мека 3-4 дена.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Раскошна шарлота од малини >
Сосотојки:
павлака - 350 г крем
малини - 450 г
желатин - 5 листови или 2 и 1/2 лажица на гранули
вода - 250 мл (за желатин)
ванила
млеко - 250 мл
сол - 1 прстофат
шеќер - 4 лажици
јајца - 4 жолчки
масло - 1 лажица
шеќер - 1 лажица
бишкоти - околу 21 парч.
малини - 400 г
шеќер во прав - 2 лажици
лимонов сок - 1 лажица
ликер - 200 мл малина
Упатства:
Изладете ја павлаката во фрижидер и измијте ги и исцедете ги малините. Растворете го желатинот во студена вода. Ставете го млекото на оган и додадете ја ванилата. Додадете шеќер и малку сол и сварете го млекото. Изматете ги јајцата и постепено додадете го млекото. Вратете го кремот на шпоретот и мешајте додека се згусне. Исцедете го желатинот од водата и промешајте го со топлиот крем, за да се стопи и оставете да се олади. Изладете го кремот во фрижидер.
Намачкајте ги страните и дното на калапот со маргарин и посипете со шеќер. Наредете ги на ѕидовите вертикално пишкотите.
Измешајте го кремот постепено додека се хомогенизира. Истурете 1/3 од смесата во садот. Наредете ред малини, потоа ред крем, пак малини и завршете со кремот. Посипете со едната кршена пишкота, покријте над трошките со фолија и оставете во фрижидер најмалку 6 часа или 1 ноќ.
За сосот од малини измијте ги и исцедете ги малините. Одвојте околу 20 парчиња за декорација. Останатите малини поминете ги низ сито и измешајте ги со шеќер во прав, сок од лимон и ликер од малини.
За да ја извадите шарлотата од калапот, потопете ја неколку секунди во топла вода, отворете ги страните и ставете го колачот во послужавник. Украсете со малините.
Време потребно за подготовка: 150 минути
<< Сокриј го рецептот
Австралиски десерт со карамел и банани >
Сосотојки:
шеќер - 1 ч.ч.
скроб - 2 лажички
оцет - 1 лажиче
јајца - 4 парчиња (белки)
сол - 1 прстофат
ванила - 1 пак.
банани - 2 парчиња.
бонбони - 150 г препечен шеќер
павлака - 300 г
чоколадо - 50 г
Упатства:
Се меша шеќерот со нишестето. Белките се разбиваат со солта, ванила и се додава малку оцет, додека не се добие многу густа смеса. Се додаваат шеќерот и нишестето и се мати додека смесата не стане густа и сјајна.
Се стави на хартија за печење, ставена на задната страна на послужавник. Се оформува голема тркалезна торта од белки. Се измазнуваат со нож врвот и страните. Се стави во загреана на 180 степени рерна и веднаш се намалува на 150 степени.
Печете 2 часа до бледозлатеста боја. Рерната се исклучува и вратата се отвора сосема малку. По 2 часа тортата се вади. Се стави врз голема чинија и одозгора се ставаат парчиња банана.
Бонбоните од карамела се топат и во овој сос се потопуваат бананите. Слатката павлака се мати и се става одозгора. Чоколадото се ренда и со него се посипува десертот.
Време потребно за подготовка: 270 минути
<< Сокриј го рецептот
Слатка пита со тиква и ореви >
Сосотојки:
1 кг тиква
200 г ореви
50 г суво грозје
1 пакетче готови кори
150 г масло
200 г шеќер
1 лажичка цимет
? лажичка индиско оревче
За прелив
3 јајца
300 мл млеко
50 г шеќер
Упатства:
Најнапред излупете ја и исчистете ја тиквата. Потоа изрендајте ја. Оревите истолчете ги, а путерот стопете го на пареа.
Во голем сад измешајте го шеќерот, ренданата тиква и добро промешајте додека шеќерот се стопи. Додадете цимет и индиско оревче. На крај додадете ги оревите. Повторно промешајте.
Раширете една кора, намачкајте ја со стопен путер и посипете ја со смесата од тиква. Завиткајте ја кората и ставете ја во средината на подмачкан тави. Повторете го ова со сите кори.
Печете во загреана рерна на 180 степени за 45-50 минути.
За прелив:
Во голем сад измешајте ги јајцата со шеќерот и добро промешајте. Додаде го млекото и повторно промешајте.
Кога колачот се испече во овие 45-50 минути се вади од рерната и се залива со преливот. Печете заедно со него уште околу 10 минути.
Послужете ја кората посеана со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта Црвенкапа >
Сосотојки:
70 g margarina
100 g secera
2 јајца
140 гр. брашно
1 прашак за печиво
2 лажици Нутела
1 тегла вишни
500 гр. свежо сирење
100 гр. шеќер
2 кесички ванилин шеќер
0,5 л. хопла
1 кесичка црвен прелив за торта
Упатства:
Измешајте го маргаринот, шеќерот, јајцата, брашното и прашакот за печиво. Смесата поделете ја на два дела. Првиот дел ставете го во калап за торта, кој претходно сте го премачкале со маргарин. Другата половина од смесата помешајте ја со Нутела и ставете ја над светлата смеса. Исцедете ги вишните (зачувајте го нивниот сок) и распореете ги по тестото. Печете го колачот околу 45 минути на 150 C во претходно загреана рерна. После тоа извадете го колачот и оставете го да се излади. Ставете го на чинија за торта, која може да ја собере во фрижидер. Ставете прстен за торта околу тортата.
Измешајте ги свежото сирење, 100 гр. шеќер и ванила. Избијте го шлагот и измешајте го со свежото сирење. Со тој крем премачкајте ја тортата. Направете прелив од остатокот од сокот од вишни и црвениот прелив за торта. Прелијте ја тортата и оставете ја во фрижидерот да се стегне. Извадете го прстенот за торта и послужете.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Млечна Киндер торта >
Сосотојки:
За пандишпан:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
5 лажици какао
1 ванилин шеќер
1 лажичка прашок за пециво
За фил:
200 ml слатка павлака
2 лажици мед
? ќесичка желатин
4 лажици вода
За глазура:
50 грама чоколадо за готвење
2-3 лажици млеко
2-3 лажици зејтин
Упатства:
Се матат жолчки, шеќер и ванилин шеќер. На тоа се додаваат брашното, какаото и прашокот за пециво. Белките се матат посебно и двете густи смеси се спојуваат. Смесата се става на обложен плех со хартија и сето тоа се пече 15 минути на 180 степени. Кога кората ќе се олади, се преполовува. Се мати слатката павлака, на која се додава 1 лажица мед. Желатинот со 4 лажици вода се вари додека не зоврие и сето тоа се додава на смесата со слатката павлака. Филот се нанесува на кората и тоа се поклопува со другата половина. По желба, колачот се прелива со глазура, која веднаш по варењето на чоколадото, млекото и зејтинот, се мачка врз кората. Кога ќе се олади, се сече на коцки…
Децата уживаат во овој колач…Израдувајте ги ! а Вие…
Уживајте!!!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Јапонски чизкејк од три состојки >
Сосотојки:
3 јајца
120 грама бело чоколадо
120 грама несолено крем сирење (собна температура)
Упатства:
Одвојте ги белките и жолчките од јајцата. Белките оставете ги во фрижидер и уклучете ја рерната на 170 степени. Стопете го белото чоколадо на пареа. По ладењето, ставете го крем сирењето. Потоа додадете ги жолчките и мешајте со шпатула. Извадете ги белките од фрижидер и миксирајте додека не добиете добра пена.
Измешајте ги со пластична шпатула крем сирењето и чоколадото со изматените белки.
Ставете малку масло на тавата за печење со 15 см дијаметар и полијте ја смесата. Кревајте го и спуштајте ја тавата неколку пати за да се отстрани заробениот воздух.
Внимавајте тортата да не се скрши за време на печењето.
Ставете во голема тава малку топла вода и ставете ја тавата со смесата во неа. Печете 15 минути на 170 степени, потоа 15 минути на 160 степени. После тоа, исклучете ја рерната и оставете тортата внатре уште 15 минути.
Извадете ја тортата од рерна, и оставете да се излади целосно. Посипете шеќер во прав врз неа.
Пријатен апетит.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Велигденска торта “Росарио” >
Сосотојки:
За тесто:
- 5 јајца
- 70 гр. шеќер
- 60 гр. мелени ореви
- 50 гр. брашно
- 2 лаж. прашок за печиво
- 4 белки
- прстофат сол
- 1 лажица шеќер
Прелив за тесто:
- 100 мл. млеко
- 2 лаж. рум
За прв крем:
- 200 гр. јаготки
- 2 кесички прелив за торта
- 80 гр. шеќер
- 5000 мл. вода
- екстрат од јагода
За втор крем:
- 500 мл. хопла
- 3 кесички ванилин шеќер
- 200 мл. овошен јогурт од јагода
- неколку капки екстрат од рум
- 1 кесичка желатин
- 5 лаж. вода
За украсување
- јаготки
- мали чоколадни јајца
Упатства:
Состојките за тестото изматете ги со миксер. Додајте ги мелените ореви помешани со брашното и прашокот за печиво.
На белките додадете ги солта и шеќерот и се` заедно изматете во цврст снег. Подготвените белки ставете ги во смесата за тесто. Печете во плех обложен со хаартија, со големина од 32 х 22 cm. Изладеното тесто исечете го за да добиете две кори.
На површина за сервирање на тортата ставете го тестото и прелијте го со половина од преливот за тесто. На тестото ставете ги исечените јагоди.
За првиот крем: содржината од вреќичката за прелив на торта измешајте ја со шеќерот и со 6 лажици ладна вода. Остатокот од водата загрејте го до вриење, тргнете ја водата од оган и ставете го преливот. Мешајте додека се згусни и оставете го преливот да се излади. Ставете неколку капки екстрат од јагода. Добиениот фил ставете го на тестото, над јагодите.
За вториот фил: миксирајте ја хоплата додека не добиете цврст шлаг. Во шлагот ставете го ванилиниот шеќер, јогуртот и рум. Измешајте го желатинот со вода и оставете да набабри 10 минути. Ставете ја мешавината да се загрее и подгответе желатин. Ставете го желатинот во кремот. Нанесете го на колачот над првиот крем.
Вториот дел од тестото прелијте го со преливот и ставете го над кремот. Оставете ја тртата на ладно да се стекне. Над тортата ставете чоколадна глазура и украсете ја со јагорки и чоколадни јајца.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Монте >
Сосотојки:
Тесто:
- 3 јајца
- 5 лажици шеќер
- 3 лажици топла вода
- 3 лажици брашно
- 3 лажици какао
- 1/3 прашок за печиво
Прелив:
- 1/2 дцл. млеко
- 2 полни лажици несквик
Бел крем:
- 6 дцл. млеко
- 5 лажици шеќер
- 6 лажици густин
- 2 пак. ванилин шеќер
- 20 гр. бело чоколадо
- 150 гр. маргарин
Темен крем:
- 200 гр. темно чоколадо
- 100 гр. млечно чоколадо
- 5 дцл. слатка павлака
Упатства:
Изматете ги пенесто јајцата и шеќерот, додадете вода па уште малку матете. Додадете ги сите останати состојки и матете колку што е потребно за да се изедначат состојките.
Печете на 180 C околу 20 минути.
Печеното тесто прелијте го со преливот (со врелото млеко додадете несквик и добро измешајте)
за белиот крем одвојте неколку лажици млеко за да го растворите густинот. Преостанатото млеко варете го со шеќерот. Откако ќе зоврие додадете густин.
Да се меша неколку минути и да се додаде ванилиниот шеќер.
Покријте го со проѕирна фолија и оставете го да се лади. Во изладениот крем измешајте го маргаринот.
За темниот крем ставете ја слатката павлака на тивок оган, додадете ги двете врсти чоколадо и мешајте додека не се стопи чоколадото.
Оставете да се лади барем 2 часа.
Ако сакате посладок крем додадете 1-2 лажици шеќер.
Изладениот бисквит премачкајте го со бел крем, па со темен крем.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Топло - ладно >
Сосотојки:
100 гр темно чоколадо (70% какао маса)
100 гр путер
100 гр шеќер во прав
50 гр брашно, просеано низ сито или цедалка
3 јајца
рендана кора од портокалц(по желба)
сладолед
Упатства:
Рерната загрејте ја на 200 целсиусови степени. Во сад на пареа растопете ги путерот и чоколадата. Кога ќе се растопат, тргнете од оган и ставете го шеќерот. Мешајте полека со дрвена лажица додека да се растопи шеќерот. Ставете ги брашното, изешајте и едно по едно додавајте ги јајцата со нежно мешање. Ставете ја кората од портокал, ако ја користите. Смесата ставете ја, во претходно намрсени со растопен путер, керамички садови. Не ги преполнувајте садовите, затоа што нема убаво да се извадат. Печете ги колачињата 10 до 12 минути (максимум). Оставете малку да се оладат и извадете ги. Сервирајте со топка сладолед, по желба.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Тирамису на турски начин >
Сосотојки:
Додатоци за брашно :
50 гр . Мек Маргарин
јајца
50 мл . Млеко
За влажнење на тестото :
350 мл . Млеко
1-2 супени лажици кафе
2-3 супени лажици шеќер во прав
по желба додадете 1-2 лажици рум или ликер од бадем
Додатоци за кремот :
400 мл . Ладно млеко
200 гр . или 1 пакет лабне сирење .
Упатства:
Подготовка на тестото :
Брашното , јајцата , млекото и маргаринот се матат со миксер околу 3 мин . Тестото се става во тепсија со предходоно ставена мрсна фолија и се пече на препорачаната температура . Извадете го пандишпанот и оставете да се олади . Оладеното тесто исечете го вертикално на два еднакви дела .
Подготовка на кремот и влажнење на тестото :
Дел од пандишпанот ставете го во сад за послужување . Во млекото додадете го кафето и шеќерот во прав убаво измешајте ( по желба додадете рум или ликер од бадем ) и навлажнете го тестото . Кремата во прав и двете чаши ладно млеко ставете ги во соодветен сад и изматете со миксер околу 3 мин . после додадете го лабне сирењето и поматете уште 1 мин .
Декорација:
Со половина од подготовката за влажнење навлажнете го долниот дел од пандишпанот кој е сместен во садот за сервирање . Половина од кремата ставете ја врз овој пандишпан . Потоа ставете го горниот дел од пандишпанот и навлажнете го . Со останатата крема премачкајте ја тортата . Тирамису тортата ставете ја во фрижидер најмалку 1 час . Пред сервирање испрскајте ја тортата со правот за декорација и исечете на парчиња .
Тестото се пече во претходно загреана рерна од 160 С од 15-25 мин.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот