Кинески пудинг од ориз >
Сосотојки:
* 250 г ориз
* 100 г шеќер
* 1 ванилин шеќер
* 1 лажичка рендана портокалова кора
* 100 гр суво грозје
За прелив:
* 200 мл вода
* 100 г шеќер
* 2 лажици сок од лимон
* 1 лажица густин
Упатства:
Сварете го оризот и процедете го.
Во топлиот, варен ориз, додадете го шеќерот, ванилиниот шеќер,кората од портокал и лимон и мешајте додека шеќерот се раствори.
Калапите за пудинг пудинг премачкајте ги со путер, на дното од калапите ставете измиено суво грозје, и наполнете ги калапите со ориз, па притиснете ги со лажица.
Калапите со оризот ставете ги на пареа да се сварат околу 30 минути.
Водата, шеќер и сок од лимон зовријте ги, а потоа додадете густин разматен во малку вода.
Варениот ориз, извадете го од калапот и прелијте го со подготвениот прелив.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Касато торта >
Сосотојки:
250 гр. путер
70 гр. какао
200 гр. шеќер во прав
1 јајце
160 гр. мелен кекс
160 гр. кршен кекс
1 лажица рум
0,5 дл. млеко
50 гр. чоколадо
чоколадна глазура
Упатства:
Во подлабок сад во компактна смеса се мешаат 250 гр. путер изматен со шеќерот во прав и останатите состојки, се формира ролат и се прелива со чоколадна глазура.
Глазура: 100 гр. чоколадо, 100 гр. шеќер, 1 дл. вода, 50 гр. путер се топат на тивко и веднаш се прелива тортата.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Касато торта II >
Сосотојки:
200 гр. сецкани ореви
200 гр. суво грозје
180 гр. сецкано желе
220 гр. сецкано чоколадо
500 гр. бисквити
1 дл. млеко
0,5 дл. рум
200 гр. шеќер во прав
250 гр. путер
3 жолчки
1 кесичка шлаг пена
Упатства:
Кексот се крши, се попрскува со млеко и рум. Посебно се мати путерот со шеќерот, па се додаваат сите останати состојки. Сето се соединува со кексот и се обликува како ролат, а се украсува со шлаг подготвен според упатството.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Пржени чоколадни топчиња >
Сосотојки:
100 г чоколадо
60 мл слатка павлака
1 лажица какао
Тесто:
1 јајце
160 г брашно
1 лажичка прашок за печиво
200 мл млеко
1 прстофат сол
Плус:
масло за пржење
Упатства:
Искршете го чоколадото и заедно со павлаката загревајте да се поврзат состојките. Убаво измешајте и оставете на страна да се излади. Потоа од смесата правете топчиња со големина на орев и префрлете на еден час во фрижидер.
Од јајцето, млекото и брашното со печивото и малку сол изматете тесто за панирање, со густина како за колачи.
Во соодветен сад загрејте масло. Убаво стврднатите топчиња чоколадо вронувајте ги во смесата за панирање и пржете ги многу бргу во загреано масло, по 4 - 5 секунди од секоја страна. Бидете прзи во пржењето бидејќи чоколадото моѓе да се истопи.
Готовите топчиња со чоколадо извадете ги на кујнска хартија и сервирајте ги топли наросени со какао.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Ледена бајадера >
Сосотојки:
• 3 Шекер лажичка/ки
• 1 мала лажица Шеќер во прав
• 50 грама Шеќер
• 200 грама Чоколадо
• 200 грама Путер
• 100 грама Ореви
• 500 милилитри Млеко
• 2 лажица/ци Какао
• 10 милилитри Вода
• 1 Ванила пудинг/а
• 250 грама Бисквити
Упатства:
Кора: 100 грама чоколадо искршете и на пареа истопете го со постојано мешање и оставете го на топло.
Пенесто изматете 100 путер со 50 грама шеќер и додајте го истопеното чоколадо.
Во друг сад измешајте 250 грама мелени бисквити, какаото и мелените ореви па додајте ги во смесата со путер и чоколадо.
Додајте 50 грама сечкани ореви и 50 грама млеко за да добиете густа смеса.
Фил: Одвојте 100 милилитри млеко и во него растворете ги шеќерот и прашокот за пудинг. 300 млеко ставете го да зоврие и додајте ја смесата со пудингот.
Сварете густ крем. Омекнатиот 50 грама путер исечкајте го на ливчиња и додадете во малку изладениот пудинг и убаво измешајте.
Глазура: Искршете 100 грама чоколадото, додајте шеќер во прав, 30 грама путер исечен на ливчиња и една лажица вода. Истопете на пареа со постојано мешање.
Редење: Поголем, правоаголен, плиток сад обложете со проѕирна фолија.
Нанесете ја смесата за кора и убаво израмнете. Рамномерно распоредете го филот и нанесете ја топлата глазура.
Садот преку ноќ префрлете го во фрижидер а потоа исечете го на коцки и послужете.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од јаболка со бадеми >
Сосотојки:
1,5 килограм јаболка
400 грама бисквити
150 грама шеќер
80 грама сечкани бадеми
80 грама суво грозје(омекнато во ладна вода)
рендана кора од лимон
2 јајца
1 пециво
1 лажичка цимет
масло
Упатства:
1. Јаболката се мијат, лупат, чистат и сечат на парчиња.Ставете ги во еден сад со малку вода и варете додека не омекнат.Потоа испасирајте ги и соберете го пирето во еден сад.
2.Додајте 100 грама шеќер,250 грама ситно сечкани бисквити, сечканите бадеми и сувото грозје(омекнато во ладна вода),кората од лимонот, пецивото и циметот.Со влажни раце измешајте ги сите состојки и направете мали ќофтиња.Извалајте ги ќофтињата во изматените јајца и во останатите сомелени бисквити.
3.Пржете ги во поголемо количество врело масло и вадете врз салфета за да се впие вишокот маснотија.Сервирајте ги извалани во шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Крем банани со кокос >
Сосотојки:
2 банани
100 грама чоколадо
малку путер
1 лажица масло
Упатства:
Бананите ги сечкаме на кругови.
Чоколадото, путерот и маслото ги ставаме да се стопат.
Откако смесата ќе стане хомогена во неа ги ставаме бананите.Со виљушка ги превртуваме од двете страни убаво да се потопат во чоколадото.Потоа ги вадиме од тој сад и ги валкаме во кокос убаво од сите страни.Се послужуваат ладни.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Торта со јогурт >
Сосотојки:
500 мл јогурт
9 лажици шеќер
500 грама бисквити
смрзнато овошје (било какво)
шлаг
Упатства:
Се матат јогуртот и шеќерот додека се стопи шеќерот.Во таа смеса се кршат бисквитите , може по желба да се стави крембанани, се става и смрзнатото овошје.Се меси убаво за да може да се обликува.Се прави форма (круг, правоаголник како сакате) и одозгора се става шлаг, или рендано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 25 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач „Ледени јаболка“ >
Сосотојки:
1 кг јаболка
600 мл вода
150 гр шеќер
2 пудинга ванила
Пола лажичка цимет
400 гр бисквити
Какао, или рендано чоколадо
шлаг
Упатства:
Јаболката се рендаат, и се ставаат во водата 5-10 минути да се варат. Пудинзите се раствораат со 12 лажици вода, па кога ќе се сварат јаболката се додаваат заедно со циметот па се заедно се вари 5-10 минути со постојано мешање.
Во еден плех се реди ред бисквити, па се става од јаболката, пак бисквити, па јаболка и се завршува со бисквити.
Се остава да се излади, па се премачкува со шлаг и се декорира со рендано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со вишни >
Сосотојки:
5 јајца
15 лажици шеќер
15 лажици зејтин
15 лажици млеко
20 лажици брашно
1 пециво
Упатства:
Јајцата и шеќерот се матат убаво со миксер.Кога ќе се добие пенеста смеса се додаваат останатите состојки и сето тоа уште малку се мати. Смесата се става во тава бр.30, а вишните претходно исчистени од семки се разредуваат низ смесата.Се пече во претходно загреана рерна на 200 степени.Кога е готов колачот се посипува со шеќер во прав и чоколаден прелив.Се сече на коцки и спремен е за послужување.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пржени јаболка со ванила >
Сосотојки:
3 јаболка
1 јајце
100 грама брашно
7 лажици млеко
1 лажица бренди
1 лимон
ванилин шеќер
1 лажичка шеќер
масло
шеќер во прав
Упатства:
1.Лимонот се цеди и во сокот се додава брендито.
2.Јаболката се лупат, чистат и се сечат по должина.
3.Се мешаат брашното со млекото,шеќерот, ванилата и жолчката.Белката ја матиме одделно додека не стане пенлива па тогаш ја додаваме на смесата.Парчињата јаболка ги валкаме во смесата.
4.Загреваме поголема количина масло во тава.Ги пржиме јаболката од двете страни додека не заруменат.
Ги вадиме на салветка , посипуваме шеќер во прав и ги сервираме топли.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ванилици >
Сосотојки:
200 гр. маст
500 гр. брашно
1 цело јајце
1 жолчка
4 лажици шеќер
сок од еден лимон
шеќер во прав
ванила
Упатства:
Изматете ја пенасто маста, а потоа додајте ја жoлчката, целoтo јајце, шеќерoт и сoкoт од лимон. Потоа дoдајте го брашното, префрлете ја смесата на даска за месење, замесете тесто и исукајте гo тестотo вo кора со дебелина од 1/2 см. Со чашка од ракија вадете ванилици од тестотo и редете ги вo подмачкан плех. Печете ги 20 мин. на 150С. Печените ванилици премачкајте ги со џем, сoставете ги две по две и увалкајте ги во шеќер во прав вo кој претхoдно сте додале ванила.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот