Колач со jаболка >
Сосотојки:
За тесто:
1 јајце
1/2 чаша масло
1 чаша млеко
1,5 чаша шеќер
2 чаши рендани јаболка
1-2 чаши мелени ореви
1 чаша гриз
1 прашок за печење
За прелив:
100 гр. чоколада
4 лажици шеќер
1/2 чаша млеко
1 лажица путер
Упатства:
Изматете го јајцето со маслото, па матете уште малку. Додајте ги потоа ренданите јаболка, мелените ореви, гризот и прашакот за печење. Се добро помешајте и ставете во подмачкан и со брашно наросен плех, па печете го на умерена температура околу половина час. За тоа време сварете го млекото со шеќерот, додајте го стопеното чоколада и путерот, па со жежок прелив, прелејте го топлиот колач и оставете го да се лади.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Munchmallow >
Сосотојки:
Тесто
- 4 жолчки
- 1 чаша чеќер
- 1 чаша млеко
- 1 чаша брашно
- 1 чаша масло
- 1 пак. прашок за печиво
- 1 - 2 лажици какао
Крем
- 4 белки
- 5 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
Глазура
- 1 чоколадо за готвење
- 1-2 лажици масло
Упатства:
Тесто:
Пенесто изматете ги жолчките и додадете ги останатите состојки. Печете околу 40 минути
Крем:
Изматете ги белките во цврста пена, додавајте лажица по лажица шеќер и ванилин шеќер. Над печеното тесто ставете го снегот од белки и ставете го во исклучена рерна да се потсуши.
Испечениот колач премачкајте го со глазура и оставете го да се излади.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Бајадера колачи >
Сосотојки:
400 г. путер
10 лажици вода
400 г. шеќер во прав
400 г. мелени ореви
400 г. мелени бисквити
4 реда чоколадо за готвење
Упатства:
Сите состојки освен чоколадото да се промешаат и смесата да се подели на 2 дела. Двете смеси да остават во фрижидер 2 часа.
Потоа ги вадите и во едната смеса ставате растопено чоколадо за готвење. Смесата со чоколадо прва ја размачкувате на плех, со дебелина од 1 прст, а врз неа ја размачкувате и смесата без чоколадо со истата дебелина.Одозгора ставете чоколаден прелив
Кога ќе се излади се сече на ленти.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чокомафини >
Сосотојки:
(суви состојки)
250г брашно,
ќесичка прашок за пециво,
половина лажиче сода бикарбона,
2 лажици какао
175 г шеќер
200г сечкана црна чоколада и уште барем 50 г за посипување
(течни состојки)
250 мл млеко
90 мл масло
едно јајце
екстракт од ванила или рум
Упатства:
Во длабок сад убаво се мешаат сувите состојки, а посебно се матат течните состојки и им се додаваат на сувите. Се меша со маталка колку да нема грутки. Се полнат хартиени корпици во калап за мафини и се поросуваат со парченца чоколадо. Се печат на 200 степени, 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач со вишни >
Сосотојки:
1/4 кг. брашно
150 гр. путер
150 гр. шеќер
4 јајца
5 лажици млеко
50 гр. мелени ореви
прашок за пециво
1/2 кг. црешни или вишни
Упатства:
Изматете ги пенасто путерот, шеќерот и жолчките, па постепено додавајте го брашното ( помешано со прашок за пециво), млекото, мелените ореви и снегот од белки.
Подмачкате ја тепесијата, па посејте брашно и потоа додадете ја смесата врз која се редат вишните исчистени од семки.
Печете во топла рерна околу 40 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Банани со плазма и ореви >
Сосотојки:
300 г мелени плазма кекси
100 г маргарин
100 г шеќер во прав
2 банани
1 крушка
1 кесичка ванилин шеќер
120 г мелени ореви
4 банани
1 кесичка шлаг пена (за шлагот)
200 мл млеко (за шлагот)
Упатства:
Изматете го маргариннот со шеќерот во прав, потоа додадете во таа смеса изрендана крушка и испасирани две банани.
Смесата полека измешајте ја со лажица. Потоа додадете ги мелените плазма кекси, ванилиниот шеќер и мелените ореви.
Убаво измешајте и на фолија расукајте смеса, наредете ги 4 банани по должина, завиткајте во ролат и оставете на ладно да се стегне.
Оладениот ролат декорирајте го со претходно изматениот шлаг крем со млеко.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Фереро бомбици >
Сосотојки:
400 гр наполитанки
200 гр еурокрем
2 темни чоколади
малку мелени кикирики
Упатства:
Наполитанките ситно ги дробите со рака. Еурокремот и чоколадото ги топите заедно на пареа.
Наполитанките се додаваат во смесата со еурокрем и чоколадо, по што се ставаат и кикириките.
Ја месите смесата во топчиња, и потоа ги оставате да се стегнат во фрижидер.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини со маџун >
Сосотојки:
125 гр путер стопен
2 јајца (на собна Т)
1 чаша маџун
1 чаша млеко
1 чаша јогурт
2 чаши брашно
1,5 лажичка сода бикарбона
малку сол
Упатства:
Течните состојки се матат заедно, па се додаваат во во сувите состојки(брашното, солта и содата). Откако ќе се изедначи се истура во калапите, намрснети и набрашнети. Се печат во загреана рерна на 200 степени, 10-15 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Посен колач со свежи кајсии >
Сосотојки:
2 чаши вода
2 чаши шеќер
2 ванили
1 чаша масло.
1/2 кг брашно
1 пециво
свежо овошје по желба
Упатства:
2 чаши вода со 2 чаши шеќер се топат на оган, плус 2 ванили и чаша масло. Се трга од оган и се додава пола кг брашно и едно пециво, се меша со лажица и се става во подмачкано тавче. Се реди озгора свежо овошје. Се пече 20-25 минути на максимум со вентилатор.
Време потребно за подготовка: 45 минути
<< Сокриј го рецептот
Oвошен колач >
Сосотојки:
4 јајца
15 лажици брашно
15 лажици шеќер
15 лажици млеко
15 масло
1 пециво
1 ванилин шеќер
500 гр овошје по желба
Упатства:
Во сад се матат јајцата со шеќерот. Кога ќе се добие убава хомогена смеса се додаваат останатите состојки и на крај брашното постепено лажица по лажица со тоа што се мати од споро до најголема брзина се содека не се измеша се убаво да нема грутчиња. Во правоаголно тавче се сипува половина од смесата и се пече во претходно загреана рерна на 180 степени 15мин. Одозгора се реди овошје по желба и врз него се посипува остатокот од смесата. Се враќа во рерна уште некои 20-25мин и се остава малку да олади па се посипува со шеќер во прав и се сече на коцки. Наздравје!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден чизкејк >
Сосотојки:
120гр. темно чоколадо
120гр. путер
150гр. шеќер
2 јајца
60гр. брашно
За чиз глазурата:
240гр. сирење
60гр. шеќер
1 пакетче ванила
Упатства:
Земете тава и обложете ја со алуминиумска фолија, а рерната оставете ја да се загрее на 180 целзиусови степени. Чоколадото и путерот се топат во тенџере и се мешаат цело време додека не се растопат, на водена пареа. Во смесата со чоколадо се додаваат шеќерот и јајцата па се мешаат со миксер. Потоа додадете го и брашното.
Сите состојки добро се мешаат додека не се добие пенеста смеса.3/4 од смесата се става во тавата, а врз неа се става смесата за чизкејк. Останатата смеса можете да ја додадете со лажица и по желба може да оформите некаков мотив.
Се пече околу 30-35 минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоко- локум ролат >
Сосотојки:
150 г локум
150 г шеќер во прав
1 лажица путер (омекнат)
180 г бисквити
50 г путер
50 мл вода
80 г суви сливи (малку потопени во вода)
Упатства:
Во сад ставете го локумот, шеќерот во прав и една лажица стопен маргарин.
Со раце месете се додека на добиете фина, хомогена смеса, слична на тесто.
Врз површината за сукање, наросете малку шеќер во прав и смесата од локум расукајте ја во големи на калапот за колач.
Калапот обложете го со проѕирна фолија и обложете го смесата од локум. Нежно притиснете ја смесата за локумот да ја добие саканата форма.
Во блендер ставете ги бисквитите заедно со сувата слива. Измелете ги и додадете го путерот и водата. Блендирајте неколку минути се додека не добиете фина смеса.
Со смесата од бисквити наполнете го калапот, добро притиснете, израмнете и оставете го ролат да се излади.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот