Чизкејк во чаша >
Сосотојки:
– ? чаша млеко
– 2 чаша малини, јагоди (или некое друго овошје)
– 225 г. кремсир
– 1 чаша мелени бисквити
– кора од еден лимон
– 1 лажица мед
Упатства:
Помешајте го медот со кремсирот, додадете ја наренданата кора од лимон и млекото и добро измешајте. Ставете во тегла две лажици фил од сирење, потоа додадете 6-7 малини, и на крајот две лажици мелени бисквити, а потоа повторете ја постапката.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Пита со јаболка и пудинг од ванила >
Сосотојки:
Потребни состојки:
• плочка готово замрзнато лиснато тесто
• 2 јаболка
• 2 ванила пудинзи
• 900 мл млеко
• 1 јајце за премачкување
• кафеав шеќер
• цимет
Упатства:
Подготовка:
Оставете го тестото да се одмрзне. Најпрво се подготвува пудингот со 900 мл млеко според упатството на пакувањето.
Откако ќе го сварите пудингот, оставете го на страна да се излади. Во меѓувреме земете сад во кој ќе ја печете питата и намрсете го. Јас користев калап за тарт со големина 27цм.
На набрашнета површина растегнете го тестото и исечете круг со приближна димензија како калапот за печење. Од останатото тесто исечете ленти.
Во калапот ставете го тестото кое го исековте како круг и ќе внимавате да биде распоредено и по краевите. Потоа ставете го пудингот на дното од тестото и распоредете го по цел калап. Исечете 2 јаболка на парчиња и наредете ги во круг. По секој ред од јаболка ќе ставате по една лента од тестото.
На крај премачкајте ја со јајца и ставете кафеав шеќер и цимет врз јаболката.
Печете на температура од 180°Ц, 20 минути.
Добар апетит!
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Куглоф со лимон >
Сосотојки:
• 250 гр омекнат маргарин
• 250 гр брашно
• 1 лажица прашок за пециво
• 1/2 лажица сол
• 225 гр шеќер во прав
• кора од 3 лимони
• 4 јајца
Сируп:
• 100 гр шеќер во прав
• Сок од 3 лимони
Глазура:
• 80 гр шеќер во прав
• 2 лажици ладна вода
Упатства:
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°Ц и намрсете го калапот за куглоф.
Измешајте го брашното со прашокот за пециво во еден сад.
Во друг подлабок сад измиксирајте ги со миксер, маргаринот, шеќерот и кората од лимоните додека не добиете хомогена смеса. Додавајте ги јајцата едно по едно. Постепено додавајте ја смесата со брашното, исклучете го миксерот и продолжете да мешате со дрвена лажица. Смесата истурете ја во калапот и печете околу 30 минути.
Во меѓувреме припремете го сирупот, за кој е потребно да се помеша сокот од лимоните со шеќерот и да ја загреете смесата до вриење. Продолжете со варење уште 2-3 минути и потоа тргнете ја од оган за да се олади.
Печениот и оладен куглоф прелијте го со сирупот и оставете го во калапот уште 15 минути за да се впие сирупот.
Откако ќе се олади прелијте го со глазурата од шеќер и вода и уживајте во прекрасниот вкус.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Освежителен летен колач >
Сосотојки:
300 мл. хопла
200 гр. овошје
1 пак. желатин
Упатства:
Изматете ја хоплата и во неа додадете го желатинот. Желатинот прво потопете го со неколку лажици вода и оставете го да набабри, па растопете го во сад на оган. Измешајте ги хоплата и желатинот и додадете го овошјето. Јас пола овошје го додадов на парчиња, а пола го изблендирав(малини, јагоди, цреши). Е сега интересниот дел е во тоа што смесава ја полните во обични пластични чаши за една употреба. Најпрво малку ги намрсив чашите и ги наполнив со смесата. Оставете ги најмалку 1 час во фрижидер или преку нок?, а можете и кратко(20-30 мин) да ги замрзнете па да добиете сладолед.
Толку е лесно, пенасто и вкусно за јадење што нема да знаете колку ви е доста. Од смесава јас наполнив 7-8 големи чаши. За да ги извадите од чашите после, засечете ги чашите со ножички на неколку места и нежно притиснете одозгора и к?е излезе. Или пак исечете ја целата чаша. Доколку се замрзнати малку и полесно к?е излегуваат.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Брзи бомбици од 3 состојки >
Сосотојки:
250 мл. хопла
250 гр. ресани
100 гр. мелени бисквити/јатки
кокос (по избор)
Упатства:
Изматете ја цврсто хоплата и додадете ги ситно сечените ресани и по желба мелени бисквити, плазма, јатки или кокос. Се убаво измешајте и формирајте бомбици. Или извалкајте ги во бисквити, кокос или сл. или прелијте ги со растопена чоколада. Уживање во секој залак
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Миризливи јаболка со прелив од карамела >
Сосотојки:
7 мали јаболка
3 лажици блага хопла
Дрвени стапчиња (можете да употребите и од оние за ражничи)
400g карамела
Кикиритки, чоколадни трошки, ореви, кокос за декорација (по желба)
Упатства:
Отстранете ги дршките на јаболката, измијте ги со топла вода и избришете ги. Уште подобро е ако ги оставите во фрижидер неколку часа пред да почнете со десертот.
Ставете ги стапчињата на јаболката, така што ќе бидат како дршки. Наредете ги јаболката во еден сад, а во разни плитки садови ставете ги додатоците за украсување, како кикиритки и чоколадни трошки.
Во тенџере ставете ги карамелата и хоплата и оставете го на тивок оган додека не се растопи карамелата. Оставете ја смесата околу 5 минути да се излади, за карамелата подобро да се залепи за јаболката.
Држејќи ги јаболката за стапчето, потопете ги во смесата со карамела и хопла и разлејте ја низ целото јаболко. Веднаш потоа, додека карамелата е уште топла, додајте ги и кикиритките, чоколадните трошки или какви било додатоци по желба.
Наредете ги јаболката во сад обложен со хартија за печење, а потоа оставете ги да се стврднат.
Вака приготвените јаболка можете да ги чувате во фрижидер и до две недели.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кокосови тартуфи со бадеми и бело чоколадо >
Сосотојки:
Производи:
За полнење:
100 гр рендан кокос
60 гр шеќер во прав
16 бадеми
100 гр рикота
За школка:
70 гр скршено бело чоколадо
3 лажици течен кондиторски крем (висок процент)
50 гр рендан кокос или по потреба за валање
Упатства:
За да го подготвите филот:
Во сад измешајте ги кокосот, шеќерот, рикота. Замесете мазно тесто. Поделете го на 16 делови. Секоја порција формирајте ја во топка. Притиснете по еден бадем во секое топче десно во центарот. Изладете ги топчињата во фрижидер 20 минути.
За да ја подготвите лушпата:
Чоколадото ставете го во тенџере за топење вода. Промешајте. Додека се растопи додадете го кремот. Мешајте додека не останат грутки. Тргнете од оган. Со помош на чепкалка за заби или ражен, секоја бонбона потопете ја во чоколадната смеса за да покрие насекаде. Обилно посипете ги со кокос или виткајте ги тартуфите.
Ставете ги тартуфите во фрижидер додека целосно да се изладат и да се стврдне чоколадото.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Колачиња со путер и бадеми >
Сосотојки:
1 и ? шолја шеќер
2 и ? чаши брашно
1 големо пакување путер
3 жолчки
1 течна ванила
1 лажичка сода бикарбона
? пакување прашок за пециво
1 рака бадеми
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Со миксер изматете ги шеќерот и омекнатиот путер на собна температура. Кон нив додадете ги ванилата и жолчките и повторно матете додека не се изедначи смесата.
Во смесата полека додајте ги брашното, содата и прашокот за пециво, претходно просеани да се измешаат. Матете додека сите состојки не се измешаат многу добро.
Со раце формирајте колачи со големина по ваш избор. Наредете ги во плех обложен со кујнска хартија за да не се залепат. Во секое колаче ставете по еден бадем. Се пече во загреана рерна околу 15 минути или додека не порумени.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Штрудла од јаболка со цимет, суво грозје и ванила >
Сосотојки:
500 гр лиснато тесто
5 големи јаболка, зелени
Сок од лимон
140 гр шеќер
1 лажичка цимет
1 лажица брашно
1 лажичка екстракт од ванила
80 пар. суво грозје
1 јајце, изматено со 3 лажици млеко
Шеќер во прав за посипување
Упатства:
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени. Намачкајте плех и обложете со хартија за печење.
За полнење:
Излупете ги и ситно исечкајте ги јаболката. Можеби на тенки рамни парчиња. Ставете ги јаболката во голем сад и посипете ги со сок од лимон додека не поруменат. Во друг сад посебно измешајте ги шеќерот, циметот и брашното. Додадете ја оваа смеса во јаболката. Додадете ја ванилата. Измешајте сe многу добро. На крај додадете го сувото грозје.
Подготовка на штрудла:
Во тавата намачкајте еден лист лиснато тесто. Поставете го филот во центарот. Одозгора ставете го вториот лист тесто. Притиснете со прстите на рабовите. Премачкајте со изматено јајце и млеко. Печете 20-30 минути во загреана рерна. Потоа намалете на 190 степени и печете уште 20 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Ленти од лиснато тесто со чоколадо >
Сосотојки:
1 разладено лиснато тесто
течно чоколадо за премачкување
2-3 лажици. свежо млеко за премачкување
2-3 лажици. кафеав шеќер за посипување
Упатства:
Намачкајте го лиснатото тесто. Половина размачкајте, а ненамачканиот дел да го покрие добро подмачканиот. Со прстите лесно притиснете ги рабовите за да не истече чоколадото. Тестото треба да го исечете на ленти со нож, чија ширина зависи од тоа колку големи сакате да бидат лентите. Откако ќе го исечете тестото на ленти, земете една лента и малку завртете ја. Направете го истото со останатите и наредете ги во плех на хартија за печење. Премачкајте ги со свежо млеко и посипете ги со кафеав шеќер. Се пече во загреана рерна на 180 степени 15-20 минути. Веќе испечените ленти по желба можете да ги посипете со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Колач без месење >
Сосотојки:
5 јајца
250 гр путер
250 гр шеќер
250 гр урда
1 лажичка ванилин шеќер
екстракт од лимон
375 гр брашно
125 гр пченкарно брашно
2 лажички прашок за пециво
200 гр кора од лимон и портокал
100 гр суви црни рибизли
100 гр суво грозје
125 гр бланширани бадеми
125 гр цели лешници
125 гр ореви, крупно сецкани
1 лажица ракија
Масло за маснотии
За преливот:
1-2 лажици шеќер во прав
1 белка
? лажичка масло
Упатства:
Изматете ги јајцата и путерот заедно со шеќерот додека не се соединат. Додадете ја урдата, ванилата и есенцијата од лимон. Просејте го брашното заедно со пченкарното брашно и прашокот за пециво. Додадете лушпи од цитрус, црни рибизли, суво грозје, јаткасти плодови. Зачинете со ракија. На крај додадете ја смесата со јајцата и путерот. Промешајте.
Загрејте ја рерната на 180 степени. Издолжен сад за печење намачкајте со путер. Ставете го тестото во средината, израмнувајќи го малку со рацете одозгора. Печете на долната полица од рерната околу 2 часа. Откако колачот е готов, оставете го да се излади во калапот и дури потоа извадете го.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот
Печен чизкејк од ванила >
Сосотојки:
225 гр. бисквити, мелени
30 гр стопен путер
900 гр крем сирење
300 гр шеќер
175 мл свежо млеко
4 јајца
225 мл кисела павлака
1 лажица ванила
4 лажици брашно
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Подмачкајте кружен калап за чизкејк. Во поголем сад издробете ги бисквитите и измешајте ги со путерот. Ќе се добие леплива смеса. Притиснете го на дното на формата, рамномерно распоредувајќи ја основата.
Во друг поголем сад изматете го крем сирењето со шеќерот додека не се изедначи. Додадете ги млекото и јајцата едно по едно. Убаво изматете со миксер. Додадете ја павлаката, ванилата, брашното и повторно матете додека не се изедначи многу. Префрлете ја формата во садот.
Печете 1 час. Потоа исклучете ја рерната и оставете го чизкејкот да се излади на затворена врата 5-6 часа. Ова го спречува пукањето. Послужете откако целосно ќе се излади.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот