Баклава со таан алва >
Сосотојки:
1 пакетче кори за баклава
300 гр таан алва
2 чаши мелени ореви
масло
За сируп:
2 чаши шеќер
2 чаши вода
1 ванила
Упатства:
Алвата се дроби и се меша со оревите. Корите две по две се прскаат со масло и врз нив се премачкува филот. Се виткаат во ролна и се редат во подмачкана тава. Печете додека не порумени. Производите за сируп се ставаат да се варат. Кога сирупот ќе се излади, прелијте го врз баклавата.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни мафини со малини >
Сосотојки:
1/3 чаша какао во прав
1/3 чаша врела вода
3 големи јајца
1 и3/4 чаши масло на собна температура
3/4 чаша шеќер
1 чаша брашно
2 лажички прашок за пециво
3 чаши шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила
2 лажици свежо млеко
3/4 чаша џем од малини
12 свежи малини за декорација
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте 12 калапи за мафини со малку маргарин. Покријте со хартија или корпи за печење.
Во голем сад просејте го какаото. Додадете врела вода и мешајте додека не се изедначи. Откако малку ќе се излади, додадете ги јајцата,3/4 шолја путер, шеќерот, брашното, прашокот за пециво. Изматете сe со миксер.
Смесата поделете ја во 12 калапи за мафини. Внимавајте да не ги преполните калапите, бидејќи тестото ќе нарасне. Печете околу 25 минути.
Извадете ги мафините од рерна и оставете ги да се изладат 10 минути пред да ги ставите да се изладат на решетка.
За глазурата:
Во сад изматете 1 чаша путер со екстракт од ванила. Треба да се добие мазна кремаста смеса. Додадете 1/3 од дадениот шеќер во прав и околу половина од млекото. Повторете го ова уште неколку пати додека не ја додадете целата количина шеќер во прав и млеко. Матете додека не се изедначи. Додадете го џемот од малини и повторно изматете за последен пат.
Откако ќе се уверите дека мафините се целосно ладни, наполнете ја смесата за глазура во кеса и украсете ги кексите. На крајот, на секоја мафина ставете по една свежа малина.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен сладолед од банана со путер од кикирики >
Сосотојки:
2 банани со средна големина
? чаша путер од кикирики, природен или засладен по ваш избор
Кокос или чоколадо за посипување
Упатства:
Во садот на процесорот за храна, прво изгмечете ги бананите. Потоа додадете го путерот од кикирики и повторно матете додека не се изедначи. Добро е путерот од кикирики да остане на собна температура и да не биде премногу тврд и стегнат. Префрлете ја смесата во соодветен сад и замрзнете ја во замрзнувач неколку часа. Обликувајте топчиња со топка за сладолед. Украсете по ваш избор.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Солзи со течно чоколадо >
Сосотојки:
1 замрзнато лиснато тесто
чоколаден намаз
1 жолчка од јајце
Упатства:
Замрзнатото тесто ставете го на набрашнета површина. Посипете го со малку брашно и лесно премачкајте го со сукало. Важно е да се работи побрзо со тестото додека е уште добро изладено. Премачкајте го со течно чоколадо од крај до крај.
Почнете да ги извртувате двата краја за да бидат исправени кога ќе се спојат. Добиениот ролат со остар нож исечете го на парчиња со дебелина од околу 2 см.Наредете ги во плех на хартија за печење и премачкајте ги со малку изматена жолчка. Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 15-20 минути.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг со чиа и манго >
Сосотојки:
400 мл кокосово млеко
4 лажици чија
1 големо манго, исечено на коцки
Свежо нане за декорација
Упатства:
Поделете го кокосовото млеко на 4 чаши. Распределете го чиа семето рамномерно во чашите. Мешајте. Ставете во фрижидер најмалку 3 часа додека чиата не набобри целосно. Можете да ја растворите целата количина чиа во целата количина кокосово млеко. Потоа изладете ја смесата во фрижидер 3 часа. Пред сервирање, украсете со свежо сецкано манго и нане.
Време потребно за подготовка: 8 минути
<< Сокриј го рецептот
Веган палачинки >
Сосотојки:
150 гр брашно
2 лажици шеќер во прав
2 лажички прашок за пециво
? лажичка сол
300 мл вода
1 лажица масло
Упатства:
Ставете го брашното, шеќерот, прашокот за пециво и солта во сад. Изматете ја водата со маслото во мала чинија. Направете бунар во сувите состојки и полека истурете ја водата со маслото. Мешајте додека не се добие лепливо тесто.
Мешајте со лажица додека не добиете мазно тесто за палачинки. Загрејте тава на средна топлина. Лесно намачкајте со масло. Направете ги палачинките една по една. Послужете ги со вашиот омилен вкус и полнење, слатка или солена.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за бисквити инспириран од Twix >
Сосотојки:
1 ? чаши обично брашно
? чаша пченкарно брашно
? чаша шеќер во прав
225 гр путер, собна температура
1 лажичка ванила
160 гр карамел бонбони
1/4 чаша крем
1 лажица путер
150 гр темно чоколадо
2 лажички кокосово масло
Упатства:
Обложете два плеха со хартија за печење и оставете ги настрана.
Ставете го путерот во сад за мешање и користејќи миксер, матете додека не се изедначи. Додадете шеќер во прав и ванила, матејќи заедно една минута додека не се соединат и не се изедначи.
Додадете ги двата видови брашно и матете додека не се соединат.
Ставете го тестото на малку побрашнета површина, замесете и формирајте топка. Израмнете ја смесата. Исучете го тестото со дебелина од околу 1 см. Не го сучете премногу тенко. Исечете ги вашите форми со модла.
Ставете ги обликуваните бисквити во сад и ставете ги во фрижидер најмалку еден час. Во загреана рерна на 190 ° C, печете ги колачињата 12 до 14 минути, или додека рабовите не станат лесно златни. Оставете да се изладат целосно на решетка.
За да ја направите карамелата, комбинирајте ги крем бонбоните, кремот и путерот во мало тенџере. На средна топлина, постојано мешајте додека не се изедначи. Не обидувајте се да го забрзате процесот со загревање - вашата карамела ќе изгори! Оставете да се излади и згусне неколку минути.
Ставете лажица карамела на врвот на бисквитот за да стигне само до рабовите. Оставете да се излади целосно.
Исечете го чоколадото на парчиња во стаклен сад. Додадете кокосово масло. Се топи заедно на пареа или во микробранова печка, мешајќи додека не се изедначи. Ставете лажица чоколадо преку карамел слојот. Оставете да се излади целосно пред јадење.
Останува само да ставите во сад, да ги кренете нозете и да уживате во вашите Twix бисквити!
Време потребно за подготовка: 100 минути
<< Сокриј го рецептот
Грчки макарон бисквити со бадеми >
Сосотојки:
Белки од јајца - 3
Шеќер - 1 1/2 чаши
Мелени бадеми - 3 чаши
Снегулки од бадеми - 250 гр
Бадем екстракт - 1/2 лажиче
Упатства:
1. Загрејте ја рерната на 180 ° С. Обложете два плеха со хартија за печење.
2. Во чист сад, матете ги белките додека не се формираат меки врвови. Додадете шеќер и продолжете со матење додека шеќерот не се вклопи добро во врвовите на белката.
3. Во посебен голем сад, комбинирајте ги мелените бадеми и екстрактот од бадеми. Внимателно преклопете ги белките од јајцата во мешавината од бадеми за да формирате меко тесто.
4. Расукајте го тестото во топчиња со големина на лажица, проследено со тркалање во лушпести бадеми. Ставете ги на подготвените садови за печење, оставајќи простор меѓу нив за да се рашират.
5. Печете 20 до 25 минути или додека не поруменат. Префрлете се на решетка за ладење за целосно да се излади и зацврсти. Да се ??чуваат во херметички затворен сад.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Мафини од какао во микробранова >
Сосотојки:
2 лажици шеќер
2 лажици брашно со прашок за пециво
2 лажици какао
1 јајце
1 лажица масло
1-2 лажици свежо млеко
Упатства:
Во порцеланска чаша со средна големина, прво ставете го шеќерот, а потоа додадете го брашното. Потоа додадете го какаото, на крај јајцето. Добро измешајте со лажица. Додадете масло и млеко. Промешајте повторно добро за да нема грутки. Ставете во микробранова печка 2 - 2 и пол минути. Подготвено е кога тестото почнува да се издига над чашата. Потоа запрете ја микробрановата печка и извадете ја мафината.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна бајадера >
Сосотојки:
• 800 гр шеќер
• 1 чаша вода (250 мл)
• 300 гр мелени посни бисквити
• 300 гр мелени ореви
• 1 маргарин
• 2 лажици какао
Глазура:
• 300 гр чоколадо за готвење
• 1 лажица масло за јадење
Упатства:
Најпрво се зоврива водата и шеќерот, малку да згуснат, но не и густо како шербет. Се трга на страна и се додаваат бисквитите, оревите и маргаринот. Се меша до хомогена смеса и се дели на два дела. Во едниот дел се додава какаото.
Во намрсен плех прво се става темниот слој и се израмнува, па врз него се става светлиот слој.
Во меѓувреме на тивок оган го ставате чоколадото да се растопи заедно со маслото и потоа го нанесувате врз бајадерата.
Се остава во фрижидер да се стегне, потоа се сече на парчиња и се ужива во вкусот.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадна торта со суво овошје >
Сосотојки:
• 200 гр мелени бисквити
• 100 гр путер на собна температура
• 10 мелени или ситно сецкани урми
• 30 мл овошен сок
Чоколаден фил:
• 100 гр бело чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Овошен фил:
• по една рака ситно сецкани урми, суви смокви, суви кајсии, сливи, грозје, брусница, вишни (може било кое суво овошје по желба)
• 2 раце замрзната малина или вишна
• 1 желатин
• 3 лажици вода
Чоколаден прелив:
• 100 гр црно чоколадо
• 100 гр млечно чоколадо
• 1 лажица масло за јадење
Упатства:
Мелените бисквити, урмите, путерот и сокот ги мешаме заедно додека да добиеме хомогена смеса. На калапот за торта ставаме малку путер и ја втиснуваме рамномерно со рацете смесата со бисквити. Ставаме во фрижидер да се стегне.
Во меѓувреме на пареа заедно го растопуваме белото чоколадо со млечното и 1 лажица масло за јадење.
Го нанесуваме чоколадото врз бисквитната кора и враќаме назад во фрижидер да се стегне.
Во длабок сад на оган ги ставаме замрзнатите малини и ситно сецканото суво овошје заедно со водата.
Претходно желатинот се раствара според упатството на ќесичката. Откако ќе изврие малку смесата, се додава желатинот и се остава уште 2-3 минути на оган. Потоа се трга на страна малку да се олади и се прелива врз чоколадото. Повторно оди во фрижидер. На крај се растопува на пареа посебно црното чоколадо и посебно млечното. Врз овошниот фил прво го нанесуваме црното, па веднаш млечното, и со вилушка поминуваме врз преливот и правиме шари мешајќи ги чоколадите.
Јас додадов малини за да ја избалансираат блажината на сувите овошја поради што воопшто и не се додава шеќер во оваа торта.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг торта >
Сосотојки:
• 3 ќесички пудинг од чоколадо
• 1 л млеко
• 250 гр путер
• 200 гр чоколадо за готвење
• 600 гр бисквити
• 150 гр шеќер + 6 лажици
• 2 ќесички шлаг пена
Упатства:
Од 1л млеко одземате 200 мл и во него го мешате прашокот од 3те ќесички пудинг. Останатите 800 мл млеко го ставате во длабок сад на оган и во нив додавате 6 лажици шеќер. Претходно растворениот пудинг го додавате кон млекото на оган и мешате додека се згусне и свари пудингот.
Откако ќе се свари, се дели на два дела. Во едниот дел се додава 150 гр претходно растопено чоколадо. Двата дела се оставаат да се оладат. На страна се мати 250 гр путер со 150 гр шеќер и се дели на два дела кои се додаваат на двата дела од пудингот. Секој дел се мати поединечно.
Двете ќесички шлаг се матат поединечно според упатството на ќесичката.
Во правоаголен плех се редат 2 реда бисквити претходно натопени со млеко. Потоа се става филот од пудингот со растопеното чоколадо. Врз него се реди еден ред бисквити па врз нив се става изматениот шлаг. Повторно се редат бисквити, па потоа вториот дел од пудингот. Врз готовиот колач се ренда чоколадо или се декорира по ваша желба.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот