Торта со желе и крем банани >
Сосотојки:
400 гр. бисквити
300 мл сок
250 гр. маргарин
200 гр. шеќер во прав
200 гр. желе
6 крем банани
300 гр. шлаг
200 гр. киви
Упатства:
Се дробат бисквитите, а кивито се чисти и сече на коцки.
Се додава во бисквитите и се додава и сеченото желе, па се додаваат и сечените крем банани.
Се додава и природен сок по избор.
Се мати маргаринот со шеќер во прав и се додава.
Се меша и се става на послужавник, со убава форма.
Украсете со шлаг или пак и чоколадо.
Нека се лади.
Уживајте!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Пудинг торта со јаболкa >
Сосотојки:
Пандишпан
- 2 јајца
- 250 гр. брашно
- 150 мл. млеко
- 80 мл. масло
- пециво
- 150 гр. шеќер
1 дел
- 500 гр. јаболка
- 100 гр. шеќер
- 600 мл. вода
- 1 пудинг
2 дел
- 200 гр. јаболка
- 600 мл. млеко
- 2 пудинзи ванила
- 100 гр. шеќер
3 дел
шлаг крем
Упатства:
Најпрво направете го пандишпанот. Измешајте ги сите состојки и печете во загреана рерна на 200С(плех 15х30). Јаболките кратко пропржете ги само на шек?ерот, па додадете им ја водата да се варат 10тина минути. Доколку правите само со пире, ставете ги од 1 и 2 дел заедно состојките. Сварените јаболки извадете ги од водата и изблендирајте ги во пире, а од водата што вареле издвојте 4-5 лажици и прелијте го пандишпанот, а во останатата вода додадете ги пудинзите да се сварат. Во сварениот пудинг додадете го пирето и варете уште 2-3 минути, па прелијте врз пандишпанот. Доколку го правите 2 дел посебно, јаболките запржете ги на шек?ерот и наредете ги на претходно зацврстен и изладен 1 дел. Во млекото сварете го пудингот и веднаш топол прелијте врз тортата. Оставете да се излади, па по желба ставете шлаг крема одозгора, или декорација по желба. И да заборавив да кажам, во делот со јаболка може да додадете и цимет(по желба). Знам дека изгледа многу за правење, многу состојки и комплицирано, но воопшто не е.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Линцер колачи >
Сосотојки:
• 100 гр листови од бадем
• 110 гр шеќер
• 350 гр брашно
• ? лажичка прашок за пециво
• ? лажичка сол
• 1 лажичка цимет
• 225 гр путер
• 2 лажички екстракт од ванила
• 1 јајце и уште една жолчка
• по желба џем, нутела и шеќер во прав
Упатства:
Потребно е во блендер да ги сомелете листовите од бадемите со шеќерот, па на тоа да го додадете брашното помешано претходно со цимет, сол и прашокот за пециво. Потоа добро промешајте смесата да се изедначи.
Путерот, на собна температура, со миксер изматете го, па додадете го во него екстрактот од ванила, јајцето и жолчката. Повторно матете и постепено додавајте ги сувите состојки.
Замесете тесто, кое во оваа фаза ќе ви изгледа многу меко, но тоа не треба да ве буни. Поделете го тестото на два дела, завиткајте го со проводна фолија и оставете го во фрижидер околу еден час за добро да се стегне.
На набрашнета површина, развлечете тенко тесто и вадете облици по желба.
На хартија за печење распоредете ги колачињата и печете во претходно загреана рерна на 180°Ц точно 8 минути.
Откако ќе се оладат, филувајте ги по желба и спојувајте ги. Врз нив наросете шеќер во прав.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Медени колачиња >
Сосотојки:
Во длабок сад се мешаат со шпатула
* 120 гр мек путер
* 3 лажици мед
* 2 лажици млеко
* 1 лажичка ванила арома
* Рендана кора од еден лимон
Во друг сад се мешаат
* 300 гр интегрално брашно
* Прстофат сол
* 80 гр шеќер ( најдобро мусковадо)
* 1 лажичка прашок за пециво
* 2 лажички цимет
Упатства:
Мешавината со брашно се додава во путерот, се замесува тесто и се остава минимум половина час во фрижидер.
Се формираат топчиња со големина на орев, се редат на плех обложен со хартија за печење @folii_za_domakinstvo, со вилушка се прават нежни стисоци во форма на х и се печат 12 минути на 170 степени.
Пред јадење се оставаат 10 минути да се изладат - тоа е најтешкиот делFollow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Баунти штангли >
Сосотојки:
225 гр. кокос
300 гр. кондензирано незасладено млеко
100 гр. шеќер во прав
300 гр. црно чоколадо
2 лажици кокосово масло
Упатства:
На умерена температура загрејте го кондензираното млеко во кое ќе го додадете шеќерот и кокосот. Соединете се убаво и смесата истурете ја во правоаголен калап 30*20 и оставете ја во фрижидер да се здрви. Потоа исечете го да на парчиња со големина по ваша желба. Чоколадото заедно со кокосовото масло ставете го на пареа да се стопи и чоколадирајте ги штанглите.
Follow cookingwithviki na Instagram
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Мрзлива пита од јаболка со лимон и цимет >
Сосотојки:
500 гр брашно
40 гр кафеав шеќер
1 прстофат сол
50 гр овесни снегулки
60 гр ладни коцки путер
2 јаболка, излупени и исечени
1 лажица сок од лимон
? лажичка цимет
1 и ? лажица бел шеќер
Упатства:
Загрејте ја рерната на 180 степени. Измешајте го брашното, кафеавиот шеќер и солта заедно. Додадете ги овесните снегулки и промешајте. Додадете го путерот во смесата и мешајте додека не се добијат големи трошки. Наредете ги исечените јаболка на дното на плехот за печење. Посипете со сок од лимон, цимет, бел шеќер врз нив. Посипете ја смесата од брашно со овесни снегулки на јаболката. Печете 30-40 минути или додека не поруменат.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
БИСКВИТНА ТОРТА со желе бомбони, урми, ореви и лешници >
Сосотојки:
600 грама бисквити (плазма)
200 грама желе бомбони
15-20 урми(лупени)
250 грама вкупно сецкани ореви и лешници
2 пуднга од ванила може и чоколадни
4 лажици шеќер ( за пудингот) може и повеќе по желба
1 литар мелко
1 лажица рум
100 грама маргарин
Декорација по желба: глазура, шлаг, сецкани ореви – лешници
Упатства:
Бискивитите се кршат, желе бомбоните и оревите-лешниците се сецкаат. Урмите се лупат и се сецкаа(кинат ) на парченца. Се мешаат заедно во еден подлабок сад и се потураат со 100 мл млеко измешано со една лажица рум.
Прашокот од пудинзите се меша со 100 мл ладно мелко и 4 лажици шеќер убаво да се растопи. На оган се става 800 мл млеко да зоврие па се трга на страна и постепено се додава од растопениот прашок. Откако убаво ќе се измеша се враќа на оган (на 1-иница)и му се додава маргаринот и се меша додека да се растопи. Потоа пудингот (не се чека да се олади) се истура врз измешаната смеса од бисквитите и убаво се меша да се соедини. Се става во калап и во фрижидер да се излади. Смесата одговара за округол калап со дијаметар од 24 см, а висина 6см. Декорацијата е по желба
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Италијански кекс со сушени плодови >
Сосотојки:
кајсии - 100 гр. сушени
смокви - 100 гр. сушени
сливи - 50 гр. сушени
урми - 50 гр.
портокали - 30 гр. кандирана кора од портокал
мед - 4 лажици
коњак - 2 лажички
брашно - 1 ч.ч.
квасец - 20 г
масло - 3 лажици
бадеми - 100 гр.
сол - 1 краен
млеко - 3 лажици
јајца - 1 парче
лимони - 1 парче
Упатства:
Кората на лимонот се ренда, сокот се цеди. Кората од портокал и сушеното овошје се сечат на ситно и се мешаат. Над овошјето налејте ја мешавината од загреан мед и коњак, лимонова кора и сок од лимон. Оставете ги да отстојат 5 часа.
Од брашното, квасецот, млекото, 2 лажици путер, јајца и солта се замесува тесто и се остава за половина час на топло. Додадете го сушеното овошје.
Се додаваат бадемите и сe се промешува. Тестото се става во калап, послан со хартија за печење, и се остава на топло за половина час. Печете 1 час на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Најдобриот рецепт за бајадера >
Сосотојки:
9 лажици вода
20 дкг шеќер
15 дкг мелени ореви, бадеми или лешници
25 дкг Петит бисквити
17 дкг путер
10 дкг чоколадо
Малку рум
За прелив:
10 дкг чоколадо за готвење
Малку масло
Упатства:
Во тенџере додадете вода и шеќер и загрејте ја содржината на послаб оган додека шеќерот се стопи.
Додадете путер, тргнете го тенџерето од оган и мешајте се додека се стопи.
Кога путерот сосема ќе се стопи, додадете ореви и мелени бисквити и мешајте додека не добиете густа смеса.
Добиената смеса поделете ја на два дела.
Чоколадото стопете го на пареа и додадете го во едната половина од смесата со оревите, а во другиот дел ставете рум.
На тацна ставете мрсна хартија за печење и префрлете го првиот дел од смесата, оној со чоколадо и со раце оформете квадрат, а горниот дел и рабовите израмнете ги со нож.
Врз него на ист начин ставете го другиот дел и обликувајте исто како претходно.
Остатокот од чоколадото се топи на пареа, додадете во тоа малку масло и посипете ја бајадерата со готовиот прелив.
Бајадерата се остава една ноќ да отстои во фрижидер за да се стегне, а следниот ден се сече на парчиња.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Кремаст сутлијаш >
Сосотојки:
1 чаша ориз
1 чаша вода
2 чаша млеко
1 чаша шеќер
1 пакетче шлаг крем од ванила
100гр кокос
50 гр бела чоколада
1 пакетче шлаг крем од чоколада
100гр мелени ореви
50 гр рендана црна чоколада
200гр кекс
Упатства:
Во подлабок сад се става водата и една чаша млеко да зоврие. Во зовриената течност се додава оризот и се остава да се вари со повремено мешање околу 15 минути.Одкако ќе ја впие течноста се додава и втората чаша млеко и шеќерот и се остава да врие додека се свари(со постојано мешање)
Сварениот сутлијаш се остава да се олади.
Кесичката шлаг крем од ванила се мати по упатството и кон шлагот се додаваат кокосот и изренданата бела чоколада.Кон оваа кремаста смеса се додава половина од оладениот сутлијаш и убаво се мати додека се изедначи.
Кесичката шлаг крем од чоколада се мати истопо упатството и се додаваат оревите,чоколадата и втората половина од сутлијашот.
Во калап се става најлонска фолија и се истура белиот дел од сутлијашот.Се реди еден ред од кекс и над него се истура делот со чоколадниот сутлијаш. Пак се реди еден ред кекс и се затвара калапот со фолијата. Се остава во фрижидер 3-4 часа а потоа се превртува од калапот, се наросува со рендана чоколада и се сече на парчиња.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколадни топчиња со лешници >
Сосотојки:
вафли кори - 100 г
лешници - 150 г
течно чоколадо - 200 гр
млечно чоколадо - 250 гр
Упатства:
Рерната се загрева на 180 степени и во неа се ставаат лешниците околу 10 минути. Со памучна крпа се лупат и се сечат на ситно.
Корите од вафли се кршат на крупни трошки и се мешаат со лешниците. Се додава течното чоколадо и се прават топчиња, а за секое топче се користи по една лажичка од смесата.
Ако смесата е премногу мека и ретка, се остава половина час во фрижидер. Готовите топчиња се оставаат 45 минути во фрижидер.
Млечното чоколадо се растопува на пареа. Секое топче се потопува во него.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Палачинки со слатко од цреши >
Сосотојки:
јајца - 4 парчиња
млеко - 300 мл
вода - 300 мл
брашно - 2 ч.ч. нецелосни
шеќер - 1 лажиче
ванила - 1 пакетче
сол - 1 шрстофат
слатко од цреши - за филување
Упатства:
Прво измешајте ги јајцата многу добро со миксер.
Додадете ги течните состојки - водата, млекото, а по нив шеќерот и солта. Избијте ги и додадете го пополека брашното. При потреба дотурете уште малку вода и млеко. Оставете ја смесата да отстои половина час.
Загрејте капки масло во тава со нелеплив слој. Додавајте од смесата по малку и испечете ги палачинките од двете страни. Филувајте ги со слатко од цреши.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот