1 - 12 рецепти од 19 | Страница: | | 1 | 2 |
me_mother_of_three: Бронхи млеко >
Сосотојки:
Една шолја (250 мл) млеко
5-6 (30 гр) Бронхи бонбони
Упатства:
На тивко се загрева млекото, се додаваат карамелите и постојано се меша додека целосно не се стопат.
Се консумира топло а по желба додадете матена слатка павлака.
Пробајте, гарантирано ќе стане вашиот омилен зимски напиток
Follow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана - малина Smoothie >
Сосотојки:
1 банана
10-12 урми без семки
200-300 грама малини или јагоди
30 грама сладок компир (добар извор на прогестерон кој штити од рак на дојка)
1-2 лажици ленено семе за Омега 3
Упатства:
Ставете ги состојките во блендер и напитокот е готов.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Варено вино >
Сосотојки:
2 мандарини
- 1 лимон
- 1 лемон
- 200 грама кафеав шеќер
- 6 каранфилчиња
- 1 стапче цимет
- 3 лисја од ловор
- 1 стапче ванила
- 2 ѕвездест анасон
- 2 шишиња црвено вино
Упатства:
Излупете ги мандарините, лимонот и лемонот и исечете ги на ситни парчиња. Во голем лонец ставете го кафеавиот шеќер, и мешајте полека да се стопи на средна температура, а потоа додадете кора од цитрон и сокот од мандарина. Додадете ги каранфилчињата, стапчето цимет и ловоровите листа. Стапчето ванила исечете го по должината и додадете го во садот, кратко промешајте и полијте го виното доволно само да се покријат состојките.
2. Оставете на тивок оган смесата да се готви околу 5 минути додека шеќерот не е целосно растопен, а потоа треба да добиете густ сируп. Добиената базична смеса на сируп е клучно за совршениот вкус на вареното вино, бидејќи така останатиот алкохол на овој начин нема да испари.
3. Кога сирупот целосно ќе добие кремаста структура, намалете го оганот и во лонецот додадете го анисот и остатокот од виното. На слаба температура загејте го околу 5 минути и бидете внимателни да не врие, а потоа виното можете да го сервирате.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Густ сок >
Сосотојки:
- 1 кгр. јаболка
- 1 кгр. круши
- 1 кгр. дуњи
- 1 кгр. моркови
- 1,5 кгр. шеќер
- вода
Упатства:
Јаболката, дуњите, крушите и морковите излупете ги и исечете ги на парчиња. Секој производ варете го посебно.
Исцедете ги јаболката, дуњите, крушите и морковите. Составете ја водата во која ги варевте. Додадете иста количина на вода, колку што имате.
Обареното овошје бленирајте го, додека не добиете каша.
Добиената каша соединете ја со водата.
Во тоа додадете шеќер.
Ставете го сокот да проврие во лонец. Соберете го во топли стаклени шишиња. Завиткајте ги шишињата со кебе и останете ги да отстојат цела ноќ.
Од оваа количина ќе добиете 15 л сок.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Диетално топло чоколадо >
Сосотојки:
За 1 шолја потребни ви се:
1 шолја вода
2 лажици какао во прав
1 лажица мак во прав
? лажица екстракт од стевија или засладувач
Малку цимет
4-5 лажици бадемово млеко
Неколку капки ванила арома
Упатства:
Зовријте ја водата и ставете ја во голема шолја. Не ја полнете цела, да има место и за останатите состојки.
Додајте го какаото и макот во прав и добро промешајте. Додадете ги и другите состојки и продолжете да мешате.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен чоколаден ликер >
Сосотојки:
1 литар млеко
300 грама шеќер
500 милилитри рум
1 чоколаден пудинг
100 грама какао во прав
1 ванилин шеќер
Упатства:
Разматете го пудингот во 300 мл ладно млеко, а остатокот од млекото сварете го. Во жешкото млеко додадете го шеќерот и ванилин шеќерот и мешајте додека не се истопи/раствори. Додајте ги пудингот и какаото во смесата и мешајте три минути. Додека е врела додајте и рум и потоа оставете ја да се олади.
Оладениот ликер се става во стаклени шишиња и се чува на ладно место. Пред употреба добро протресете го. Ако сакате поредок ликер, ставете повеќе млеко, а помалку шеќер. На здравје!
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Ирско кафе со бурбон и ликер од лешници >
Сосотојки:
Бурбон
Ирски крем (за најдобар вкус – Бејлис)
1 лажица ликер од лешници
Свежо подготвено кафе
Шлаг пена
Упатства:
Наполнете ја шолјата до половина со жешко кафе, а останатата половина дополнете ја со бурбон и ирски крем (со еднаква количина). За крај додајте го и ликерот од лешници и декорирајте со шлаг пена.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Коктел Бунарче >
Сосотојки:
2 литри бело вино
1/2 литар газиран сок
1/2 литар газирана вода
2 лимони
1 портокал
1 јаболко
суво грозје
коцки лед
Упатства:
Во длабок сад измешајте ги сте состојки. овошјето измијте го и ситно исецкајте го. Изборот на овошје е по желба, но мора да ставите лимон. Светлиот газиран сок најчесто да биде Schweppes или Sprite
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Кубанско мохито >
Сосотојки:
1 мала лажичка шеќер во прав
сок од 1 лимета (60 мл)
4 листа ментол-нане
1 гранче нане
бел рум „хавана клуб“ (60 мл)
60 мл газирана вода
Упатства:
Ставете ги листовите ментол-нане во висока чаша за мохито и врз нив истискајте го сокот од лимета.
Додајте го шеќерот во прав, а потоа со толчник (или со дршка на виљушка или лажица, ако немате толчник) нежно изгмечете го нането во сокот од лимета и шеќерот. Додајте мраз (по можност искршен), а потоа додајте го румот и измешајте, и завршете со додавање на газираната вода. Украсете со гранче ментол-нане.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Леден меден напиток >
Сосотојки:
мед - 100 г
јајца - 2 пар.
црн чај - 500 мл
шеќер - 100 г
лимони - 1 пар.
Упатства:
Жолчките се разбиваат и се раствораат во медот, па се мешаат се додека не се добие хомогена смеса.
Се додава топол чај и смесата се става на водена бања со постојано мешање.
Се додава сок од лимон. Се лади и се сервира во високи чаши.
Белковините се матат како снег со половина од шеќерот. Останатиот шеќер се карамелизира.
Врз пијалокот се става шне од белки и одозгора се полева со топол карамел.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Ликер од јаготки >
Сосотојки:
350 мл. вино розе
250 гр. шеќер
350 гр. исчистени јаготки
100 мл. вотка или ракија
Упатства:
Загрејте го виното на ниска температура. Јаготките измијте ги, исчистете ги и исушете ги. Исечете ги на половина или на четвртина
Загреаното вино прилијте го преку јаготките, поклопете го тенџерето и оставете да стои 48 часа.
По 48 часа процедете ја течноста и добро исцедете.
Тенџерето со течност ставете го да врие на оган, додадете шеќер и тргнете го од оган. Мешајте додека шеќерот не се стопи.
Оставете ја течноста да се излади. Во изладената течност додадете вотка, промешајте и уживајте во ликерот.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Ликер од млад орев >
Сосотојки:
40 оревчиња
2 л ракија (по избор)
1 кг. шеќер
Упатства:
Сето тоа се става во големо шише или голема тегла, се да собере во едно, и се остава да стои 40 дена. Доколку ракијата е многу лута, може да се стави повеќе шеќер.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот