1 - 12 рецепти од 19 | Страница: | | 1 | 2 |
Маргарита >
Сосотојки:
40ml текила
20ml ликер од портокал (Cointreau, Triple sec)
10ml сок од зелен лимон
сол
мраз
Упатства:
Чашата во која што се служи коктелот Маргарита треба да биде во форма на инка т.е. горниот дел да биде проширен.
1. Со парче лимон навлажнете го работ на чашата и потопете го во сад со покрупна сол.
2. Состојките ставете ги во шејкер и додајте мраз.
3. Растресете го шејкерот. Доволни се 20 секунди.
4. Потоа прецедете ја течноста и налејте ја во претходно приготвената чаша.
5. Украсете го коктелот со парче зелен лимон
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Банана - малина Smoothie >
Сосотојки:
1 банана
10-12 урми без семки
200-300 грама малини или јагоди
30 грама сладок компир (добар извор на прогестерон кој штити од рак на дојка)
1-2 лажици ленено семе за Омега 3
Упатства:
Ставете ги состојките во блендер и напитокот е готов.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Ликер од млад орев >
Сосотојки:
40 оревчиња
2 л ракија (по избор)
1 кг. шеќер
Упатства:
Сето тоа се става во големо шише или голема тегла, се да собере во едно, и се остава да стои 40 дена. Доколку ракијата е многу лута, може да се стави повеќе шеќер.
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Чоколаден ликер >
Сосотојки:
100 милилитри Вода
200 милилитри Водка
500 милилитри Млеко
100 грама Чоколадо
500 грама Шеќер
Упатства:
Се мешаат млекото, шеќерот, чоколадото и водата.
Откако ќе проврие мешавината и добро ќе се излади, се додава 200 грама алкохол.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Коктел Бунарче >
Сосотојки:
2 литри бело вино
1/2 литар газиран сок
1/2 литар газирана вода
2 лимони
1 портокал
1 јаболко
суво грозје
коцки лед
Упатства:
Во длабок сад измешајте ги сте состојки. овошјето измијте го и ситно исецкајте го. Изборот на овошје е по желба, но мора да ставите лимон. Светлиот газиран сок најчесто да биде Schweppes или Sprite
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Ирско кафе со бурбон и ликер од лешници >
Сосотојки:
Бурбон
Ирски крем (за најдобар вкус – Бејлис)
1 лажица ликер од лешници
Свежо подготвено кафе
Шлаг пена
Упатства:
Наполнете ја шолјата до половина со жешко кафе, а останатата половина дополнете ја со бурбон и ирски крем (со еднаква количина). За крај додајте го и ликерот од лешници и декорирајте со шлаг пена.
Време потребно за подготовка: 10 минути
<< Сокриј го рецептот
Рецепт за домашна боза >
Сосотојки:
1 кгр. пченкарно брашно
10 литри вода
50 гр. пресен квасец
Упатства:
Во голем лонец ставете 1 кг пченкарно брашно со 10 литри млака вода.
Оставете го лонецот да преноќи.
Следниот ден ставете го на тивок оган да се готви околу 2 часа. За време на готвењето потребно е почесто да се меша смесата со дрвена лажица.
Настрана во еден филџан издробете 50 г.квасец во млака вода и оставете го да стаса. Кога квасецот ќе се удвои додајте го и него во лонецот па убаво промешајте.
Смесата процедете ја низ газа и по желба засладете. Кога бозата ќе излади, преточете ја во чисти шишиња кои ќе ги чувате на ладно.
Ако оваа количина ви е голема, тогаш состојките сразмерно намалете ги зошто бозата треба да се испие во следните неколку дена.
Време потребно за подготовка: 180 минути
<< Сокриј го рецептот
me_mother_of_three: Бронхи млеко >
Сосотојки:
Една шолја (250 мл) млеко
5-6 (30 гр) Бронхи бонбони
Упатства:
На тивко се загрева млекото, се додаваат карамелите и постојано се меша додека целосно не се стопат.
Се консумира топло а по желба додадете матена слатка павлака.
Пробајте, гарантирано ќе стане вашиот омилен зимски напиток
Follow me_mother_of_three on Instagram
Време потребно за подготовка: 15 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашен чоколаден ликер >
Сосотојки:
1 литар млеко
300 грама шеќер
500 милилитри рум
1 чоколаден пудинг
100 грама какао во прав
1 ванилин шеќер
Упатства:
Разматете го пудингот во 300 мл ладно млеко, а остатокот од млекото сварете го. Во жешкото млеко додадете го шеќерот и ванилин шеќерот и мешајте додека не се истопи/раствори. Додајте ги пудингот и какаото во смесата и мешајте три минути. Додека е врела додајте и рум и потоа оставете ја да се олади.
Оладениот ликер се става во стаклени шишиња и се чува на ладно место. Пред употреба добро протресете го. Ако сакате поредок ликер, ставете повеќе млеко, а помалку шеќер. На здравје!
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Ликер од јаготки >
Сосотојки:
350 мл. вино розе
250 гр. шеќер
350 гр. исчистени јаготки
100 мл. вотка или ракија
Упатства:
Загрејте го виното на ниска температура. Јаготките измијте ги, исчистете ги и исушете ги. Исечете ги на половина или на четвртина
Загреаното вино прилијте го преку јаготките, поклопете го тенџерето и оставете да стои 48 часа.
По 48 часа процедете ја течноста и добро исцедете.
Тенџерето со течност ставете го да врие на оган, додадете шеќер и тргнете го од оган. Мешајте додека шеќерот не се стопи.
Оставете ја течноста да се излади. Во изладената течност додадете вотка, промешајте и уживајте во ликерот.
Време потребно за подготовка: 0 минути
<< Сокриј го рецептот
Топло бело чоколадо со тиква >
Сосотојки:
650 мл млеко
220 мл пире од тиква
100 г бело чоколадо (ситно исечкано)
1 лажичка ванила
? лажичка цимет
прстофат сол
малку мускантно оревче
малку џумбир
шлаг пена (за декорација)
Упатства:
1.Во сад ставете го млекото, пирето од тиквата и сите зачини. Загрејте го до точка на вриење.
2.Додате го чоколадото. Промешајте додека добро не се растопи. Треба да добиете фина смеса.
3.Префлете го коктелот во чаша, декорирајте со шлаг пена и наросете малку цимет.
Време потребно за подготовка: 20 минути
<< Сокриј го рецептот
Варено вино >
Сосотојки:
2 мандарини
- 1 лимон
- 1 лемон
- 200 грама кафеав шеќер
- 6 каранфилчиња
- 1 стапче цимет
- 3 лисја од ловор
- 1 стапче ванила
- 2 ѕвездест анасон
- 2 шишиња црвено вино
Упатства:
Излупете ги мандарините, лимонот и лемонот и исечете ги на ситни парчиња. Во голем лонец ставете го кафеавиот шеќер, и мешајте полека да се стопи на средна температура, а потоа додадете кора од цитрон и сокот од мандарина. Додадете ги каранфилчињата, стапчето цимет и ловоровите листа. Стапчето ванила исечете го по должината и додадете го во садот, кратко промешајте и полијте го виното доволно само да се покријат состојките.
2. Оставете на тивок оган смесата да се готви околу 5 минути додека шеќерот не е целосно растопен, а потоа треба да добиете густ сируп. Добиената базична смеса на сируп е клучно за совршениот вкус на вареното вино, бидејќи така останатиот алкохол на овој начин нема да испари.
3. Кога сирупот целосно ќе добие кремаста структура, намалете го оганот и во лонецот додадете го анисот и остатокот од виното. На слаба температура загејте го околу 5 минути и бидете внимателни да не врие, а потоа виното можете да го сервирате.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот