37 - 48 рецепти од 71 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Салата со туна и зеленчук >
Сосотојки:
400 g компир
300 g грашок
250 g боранија
Зачини
2 конзерви туна
Упатства:
Сварете ги компирот, грашокот и боранијата, а за време на варењето додајте суви зачини и посолете по вкус.
Исцедете го зеленчукот, а компирот исечете го на парчиња по желба. Ставете ги во голем сад и додајте ја туната, па добро измешајте.
Сервирајте во чинија и украсете со магдонос или босилек.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи посни питулици >
Сосотојки:
4 чаши брашно
2 и 1/2 чаши млака вода
1 лажица сув квасец
2 лажици шеќер
1 лажиче сол
1 лажиче ракија
Масло за пржење
Упатства:
Во еден сад ја ставаме водата, шеќерот, квасецот и лажиче брашно.
Промешуваме и оставаме да се активира.
Додаваме сол, ракија и брашно.
Смесата ја соединуваме со миксер.
Садот го покриваме со прозирна фолија и го оставме реткото тесто да се дуплира.
Може да се замесат и навечер, да одстојат во фрижидер преку ноќта и утрото да се испржат.
Во касерола загреваме масло на умерен оган, никако на јак, бидејќи нема да се испржат во внатрешноста.
Со помош на намастена лажица земаме од тестото и спуштаме во загреаното масло.
Пржиме од едната, па од другата страна.
Испржени ги редиме на хартиени салфети.
Потоа ги сервираме со џем, слатко, шеќер, сирење....
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни грицки со сончоглед и сусам >
Сосотојки:
250 мл масло
250 мл пиво
250 гр сусам
250 гр лупен сончоглед
1 лажиче сол
2 кесички прашок за печиво
брашно по потреба (околу три шолји)
Упатства:
Ставете ги сите состојки во поголем сад за месење и замесете ги. Тестото убаво се меси за добро да се соединат состојките. Потоа, со помош на сукало се формира кора со дебелина околу 1 см. Со помош на калапи се сечат форми од кората.
Добиените форми се ставаат во намрсена тава со малку маргарин, а од тестото кое останува, се повторува истата постапка како претходно, се додека не се потроши.
Формираните грицки се печат околу 20 минути на температура од 200 степени.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Шпагети со сос од соја >
Сосотојки:
500 г. шпагети
400 г. кромид
250 г. печурки
250 г. соја трошки
200 мл. домата или доматно пире
200 мл. бело вино
2 лажици зачин од зеленчук (Вегета, Зачинал…)
Бибер
Сол
Оригано
Масло
Упатства:
Во длабок сад се става 3 л. вода, малку сол и малку масло и, откако водата ќе зоврие, се додаваат шпагетите и се варат колку што е потребно (колку што пишува на кесичката). Кога ќе се сварат, шпагетите се мијат со студена вода и се цедат. Кромидот се сецка на ситно, а сојата се прелива со врела вода, се остава пет минути да отстои и потоа убаво се цеди од водата. Во друг сад се загрева маслото и се пропржува кромидот, се додаваат печурките и се пржат с? додека не испари водата, притоа се зачинува и забиберува, па се додава сојата и се пржи околу дваесетина минути. Откако убаво ќе се испржи, се додаваат доматата, белото вино и ориганото и се динста уште десетина минути.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пица од шпагети >
Сосотојки:
200 гр. посни шпагети
1 главица кромид
200 гр. шампињони
2 домати
сол
оригано
Упатства:
Сварете ги шпагетите во солена вода. Исцедете ги и ставете ги во подмачкан плех.
Ситно исецкајте го кромидот, доматите на кругови, а шампињоните на парчиња. Малку посолете, измешајте и ставете ги над шпагетите. Посолете го оригано и печете во загреана рерна.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
>
Сосотојки:
250 гр маргарин
150 гр шеќер
400 гр брашно
100 гр шеќер во прав
1 кесичка ванилин шеќер
1 лимон
џем од кајсии
Упатства:
Се мати маргаринот пенасто со шеќерот, се додава брашното, изрендана кора од 1 лимон и сокот од лимонот и се замесува тесто.( тестото да не биде многу тврдо, но не и многу меко за да не се ронат ванилиците)
Се расукува тестото во кора со дебелина од 1 прст и се вадат ванилиците со чашка од ракија или модла.
Се редат во плех на хартија за печење и се печат на тивко (180Ц) во предходно загреана рерна околу 20 минути. (да останат светли, да не се препечат). Изладените колачиња се мачкаат со џем од кајсии и се спојуваат. Се валкаат во шеќер во прав помешан со ванилин шеќер.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни полнети суви пиперки >
Сосотојки:
малку Црн бибер
50 грама Целер
малку Сол
50 грама Праз
10 Пиперки
200 грама Ориз
100 грама Моркови
50 милилитри Масло
малку Магдонос
3 чешниња Лук
1 ливче Ловоров лист
2 главица Кромид
Упатства:
Сувите пиперки, попарете ги во врела вода, пa oставете ги саат-два да отстојат, за убаво да се натопат. Оризот измијте го и оставете го да отстои во малку вода.На малку масло, пропржете ги кромидот, лукот, празот и ловоровиот лист, па
додадете го целерот и морковот, зачинете со сол, бибер и магдонос, па убаво измешајте.Кога сето тоа убаво ќе го сварите, додадете го оризот и благо прелијте со вода, намалете ја температурата и оставете да се вари половина час.Потоа, тргнете од оганот и оставете да се олади.Потоа, еден подлабок сад премачкајте го со масло. Пиперките убаво исцедете ги од водата во која што стоеја, па полнeте ги со смесата и редете ги во садот. Подготвените полнети пиперки налејте ги со 200 гр. вода и печете ги во рерна на 200 степени.
Кога убаво ќе се испечат, извадете ги од рерната, оставете малку да се изладат, па послужете.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита од вишни >
Сосотојки:
тесто:
250 gr брашно
1 лажица сода бикарбона
175 gr маргарин, на собна температура
3-5 лажици вода
1-2 лажици шеќер (по желба)
фил:
300-500 gr замрзнати вишни без семки, одмрзнати и исцедени
3-5 лажици шеќер
Упатства:
Во сад се мешаат брашното и содата и шеќерот (ако ставате), се додава маргаринот и се меша прво со вилушка па со раце, и на крај се додава водата и се меси додека не се поврзе се во една смеса. тестото се остава на ладно околу пола саат, а потоа 2/3 од него се натапкуваат на дното и страните на округло тавче со пречник од 22 cm, или некое со слична големина, па се става филот, па останатото тесто. се пече во загреана рерна на 200°C околу пола саат.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Тава со тиквица и модар домат >
Сосотојки:
• 1 тиквица
• 1 модар домат
• 2 чешниња лук
• 150 мл доматно пире
• маслиново масло
• сол и црн пипер
Упатства:
Во тава за пржење загрејте го маслиновото масло и ситно исецкајте го лукот. Откако малку ќе се пропржи, додадете го доматното пире (во мојот случај користев домашно) и зачинете со сол и црн пипер. Вака подготвеното доматно пире ставете го како основа во тавчето, но сочувајте неколку лажици за подоцна.
Тиквицата и модриот домат исецкајте ги на тенки кругови и наредете ги во тавчето. Додадете врз нив малку маслиново масло, сол и црн пипер.
Тавчето покријте го со фолија и печете 20 минути на температура од 220-250°Ц. Потоа извадете ја фолијата и печете уште 10 минути.
Откако ќе ја извадите тавата, додајте го остатокот од доматното пире врз тиквицата и модриот домат.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита со кељ >
Сосотојки:
500 гр. готови кори
100 гр. кромид
150 гр. ориз
500 гр. кељ
100 мл. масло
сол
бибер
Упатства:
Обарете го кељот и исечете го на крупно. Кромидот испржете го, а оризот обарете го.
Зачинете и ставете першун.
Во подмачкан плех наизменично редете кори и фил и завршете со кори.
Исечете ја питата на коцки, премачкајте ја со масло и вода и печете околу половина час на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна паштета од ореви >
Сосотојки:
4-5 компири
250 гр. мелени ореви
1-2 лажици доматно пире
1-2 лажици сенф
Сок од ? лимон
Сол, бибер, ситно сечкан млад лук и кромид по вкус
Упатства:
Компирите се лупат, се варат (како за пире); кога ќе се свари водата се одделува (не се фрла, по потреба се додава во пирето). Компирот се пасира, се додаваат оревите и другите состојки. Се меша со миксер и се дотерува по вкус со зачините.
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Вариво од леќа >
Сосотојки:
250 гр. леќа
1 страк млад лук
1 главица кромид
малку корен од целер
лист од першун
1 компир
сос од домати
сол, бибер
Упатства:
Издинстајтего исечканиот лук, кромид, целер и компир. Во садот ставете вода , додадете ја леќата. Посолете, забиберете и додадете сос од домати по вкус. Варете на тивок оган околу 1 час (додека леќата и компирот не се сварат)
Пред крај додадете го исечканиот першун.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот