49 - 60 рецепти од 71 | Страница: | 1 | << | ... | 3 | 4 | 5 | 6 |
Ролат од компири и риба >
Сосотојки:
1 кгр. компири
100 гр. маргарин
200 гр. обарена и од коски исчистена риба
200 гр спанаќ
200 гр. моркови
1 лажичка маргарин кристал
сол
бибер
2 чешниња лук
Упатства:
Обарете ги компирите во солена вода, исцедете ги, додадете му маргарин и испасирајте ги.
Намачкајте со масло три парчиња проѕирна фолија и на нив исплескајте три еднакви кори од пире.
на првата ставете фил од иситнета риба и обарен спанаќ зачинет по вкус.
На другата кора ставете мешавина од риба и обарен морков, а на третата мешавина од риба, спанаќ и морков.
Секоја кора завиткајте ја во ролат и ставете ја во фрижидер добро да се стегне.
Исечете ги ролатите на парчиња и сервирајте.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни макарони со печурки >
Сосотојки:
500 гр. макарони
500 гр. печурки
100 гр. грашок
2 чешниња лук
1 главица кромид
1 чаша бело вино
1 лажица брашно
1 лажица растителен маргарин
1/2 чаша масло
сол
Упатства:
На врело масло испржете го ситно сецканите лук и кромид и додадете ги ситно сецканите печурки и лист од першун. Пржете додека не испари течноста. Додадете вино и брашно разматено во две лажици вода. На крајот додадете го обарениот грашок и гответе на умерен оган уште 30 минути. Во меѓувреме обарете ги макароните, ставете ги во чинија и прелејте ги со растопениот маргарин и со сосот од печурки и грашок.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита со компири >
Сосотојки:
800 гр. готови кори
2 дл. масло
2 главици кромд
1,5 кгр. компири
2 дл. вода
сол
Упатства:
Излупете ги компирите и изрендајте ги. спржете го ситно сецканиот кромид во маслото и додадете ги ренданите компири. Ставете сол и бибер.
Подмачкајте го плехот со масло и вклучете ја рерната на 220 степени.
Земајте една по една кора, прскајте со масло, ставајте од филот со кромид и компири, виткајте ја во ролна и ставајте ја во плехот. Печете ја питата 10 минути за 220 степени, а потоа намалете на 200 степени и печете уште половина час. Врелата пита прелејте ја со мешавина од масло и врела вода. Вратете ја питата во рерна да ја впие течноста а потоа извадете ја и покријте ја со крпа.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни полнети компири >
Сосотојки:
1 кгр. компири
2-3 парчиња млад кромид
300 гр. маринирани печурки
150 гр. посен кашкавал
1 мала конзерва грашок
4 обарени моркови
сусам
ореви
посен мајонез
Упатства:
Компирите се варат на тивок оган. Се лупат и се печат на половина. Се вдлабнуваат за да можат да се полнат.
Се пржи младиот кромид со сецканите печурки. Кон средината на пржењето му се додава сусамот и се пржи додека сусамот не добие боја. Потоа се додаваат сецканите обарени моркови, средината од компирите и грашокот. На крај се додава кашкавалот. Се посолува и забиберува.
Компирите се полнат со оваа смеса и се редат во подмачкан плех. Одозгора им се ставаат ситно сецкани ореви.
За декорација им се става посен мајонез, по желба.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна гриз торта >
Сосотојки:
1,3 л. вода
15 супени лажици шеќер
6 супени лажици соино млеко во прав
250 гр. пченичен гриз
може и 50 гр. кокос, по желба
1 л. вода
3 пудинзи од чоколадо
100 гр. чоколадо за готвење
12 супрни лажици шеќер
6 супени лажици соини млеко во прав
Упатства:
1,3 л. вода треба да зоврие со 15 лажици шеќер, се додаваат 6 лажици соино млеко во прав и постепено се додава 250 гр. гриз и се меша на тивок оган околу 5 минути. Додека е уште жешко се става во тавче средна големина.
Во 800 мл. вода се става 6 лажици соино млеко во прав. Додека зоврива водата, на страна се разматуваат 3 пудинзи со 12 лажици шеќер во 200 гр. ладна вода, што потоа се додаваат во зовриената вода. Заедно се вари 2-3 минути. Додека е уште жешко се додава 100 гр. посно чоколадо за готвење. Додека е пудингот уште жежок се става врз уште топол гриз.
Може одозгора да се поспе со кокос или цимет.
Кога ќе се излади, се става во фрижидер. Потоа се сече на коцки и се сервира.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна салата со туна >
Сосотојки:
200 гр. посни макарони
200 гр. посен мајонез
1 конзерва туна
1 парче млад лук
1 парче млад кромид
2 лажички сусам
малку лута пиперк
сол
бибер
оригано
Упатства:
Сварете ги макароните, исцедете ги и оставете ги на чинија да се изладат.
Исцедете ја туната. Сусамот средно испржете го на масло. Ситно исецкајте ги лукот и кромидот и лутото пиперче. Во изладените макарони ставете го мајонезот, сусамот, туната, лукот,кромидот, пиперката, ориганото, посолете по вкус и се добро измешајте.
Оставете ја салатата да се излади во фрижидер и служете ја ладна.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Веганска мусака од модри домати со печурки >
Сосотојки:
2 Модри домати
500 гр. Шампињони
2 главици Кромид
2 чешниња Лук
1 тегла Доматно пире
Маслиново масло
ЗАЧИНИ
Сол и бибер
Босилок
Куркума
Копар
Мајчина душица
Магдонос
Упатства:
Модрите домати се сечат на кругови со дебелина од 0.5 см, се посолуваат и оставаат на страна 15-тина минути.
Во тава со малку маслиново масло, на умерен оган, се пропржуваат кромидот, лукот и шампињоните. Се додава половина од доматното пире и зачините и уште малку се остава да се продинста. Се трга од оган.
Садот во кој ќе се пече мусаката се попрскува со малку маслиново масло. Потоа се реди еден ред модри домати, врз него половина од динстаните шампињони. Пак ред модри домати, па втората половина од шампињоните. И на крај, мусаката се завршува со ред модри домати.
Во останатиот дел од доматното пире се додава малку вода, убаво се промешува и со оваа смеса се прелева целата мусака. Од горе се наросува со сушен магдонос.
Се пече во загреана рерна на 180°C – 200°C, околу 40-тина мин или прилагодено на сопствената рерна.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од киноа - вкусни и здрави >
Сосотојки:
Потребни производи:
1 лажиче варена киноа
1/2 кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук
200 гр замрзнат спанаќ
околу 50 гр бело солено сирење, гмечено или рендано
1 јајце
2 лажици. доматно пире
1/3 лажиче трошки од леб
2-3 лажици. маслиново масло
сол и бибер по вкус
Упатства:
Начин на подготовка:
Извадете го спанаќот од замрзнувачот, одмрзнете го и обидете се да го отстраните целиот вишок вода.
Вклучете ја рерната на 180 степени и обложете плех со хартија за печење.
Загрејте маслиново масло и пржете го кромидот во него додека не омекне. Додадете ситно сецкан или мелен лук и варете уште една минута.
Додадете спанаќ, доматна паста, сол и црн пипер. Гответе 2-3 минути.
Ставете ги киноа, смеса од спанаќ и јајца во сад. Додадете презла и рендано сирење. Проверете дали смесата се формира. Ако се истури, додадете уште малку лебни трошки.
Со лажица обликувајте ќофтиња и ставете ги на хартија за печење.
Печете околу 15 минути, а потоа превртете ги и печете уште 10 минути.
Послужете со млечен сос со лук.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Домашна сардина >
Сосотојки:
1,5 кгр. замрзната сардина
3 лажици сув зачин
2-3 ловорови листа
10 зрна бибер
450 мл. масло
100 мл. бела киселина
Упатства:
Исчистете ги сардините и исечете му ги главите. Измијте ги и ставете ги во тенџере во кое претходно сте ставиле дрвени стапчиња од сладолед или нешто слично, за рибата да не загори. Наредете ги сардините, ставете зачини и бела киселина (киселината се става за коските да омекнат и рибата да се јаде без да се чисти). Редете додека имате риба и ставајте од зачините. На крај прелијте со масло и оставете да се варат на тивок оган околу 5-6 часа. Откако ќе се изладат можете да ги ставите во тегли.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од црвена леќа >
Сосотојки:
1 чаша од 200 мл. леќа
3- 4 чаши вода
1 главица кромид
5-6 чешниња лук
1 лажица црвен пипер
1 лажица ким
1 лимон
сол
магданос
Упатства:
Измијте ја леќата и нека се исцеди.
Ставете во тенџере вода, па откако ќе зоврие додадете ја леќата, нека се вари на тивко околу 20 мин. Потоа тргнете ја настрана да се излади.
Испасирајте ја, додадете го ситно сецканиот кромид и магданос, пресуваниот лук, кимот, црвениот мелен пипер, сокот од лимонот и посолете според вкус.
Формирајте ќофтиња во големина која вие ја сакате и извалкајте ги во презла. Одлучете вие дали ќе ги пржите или само кратко потпечете во рерна откако ќе ги наредите на сосема малку помастено тавче.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни крофни >
Сосотојки:
500гр брашно
300 мл топла вода
9 лажици зејтин
1 квасец
1/2 лажица сол
2 лажици шеќер
1 лимон
50 гр шеќер во прав за посипување
500 мл масло за пржење
Упатства:
Квасецот се става во водата да скисне заедно со шеќерот и 2-3 лажици брашно.
Брашното се просејува и се замесува тесто со квасецот, солта и маслото. Ако сакате благи крофни тогаш се ренда и кора од лимон, а ако сакате да бидат солени изоставете го лимонот.
Тестото се остава да стаса, а потоа на набрашнета маса со чаша се вадат крофни.
Стасани крофните се пржат на не многу врело масло додека заруменат од двете страни.Топли се поросуваат со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Минeстра чорба >
Сосотојки:
50 грама Целер
•малку Сол
•100 грама Моркови
•малку Мешан зачин
•100 милилитри Маслиново масло
•2 чешниња Лук
•1 главица Кромид
•400 грама Компир
•200 грама Домат
•150 грама Грашок или црвен грав
•100 грама пченка
•малку Црн бибер
Упатства:
Гравот измијте го и оставете го да отстои преку ноќта во вода.
Утредента ситно исецкајте го црниот лук, а кромидот и морковот на кругчиња, а компирот и коренот целер на мали парченца, па додадете го исцедениот грав или грашок и сe заедно пропржете на малку масло.
Кога зеленчукот ќе омекне, додадете малку бибер, бел лук и излупен и на мали парченца исецкан домат, пржете 5 минути, па посипете со зачински билки и налијте со 1,5 литри вода.
Варете додека зеленчукот не стане мек, посолете по вкус и посипете со сецкани листови целер.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот