1 - 12 рецепти од 71 | Страница: | | 1 | 2 | 3 | ... | >> | 6 |
Посни лазањи со сос од домати и зачини >
Сосотојки:
1 пакетче кори за лазањи
1 кромид
1 голема конзерва излупени домати
1 чаша доматно пире
2 чешниња лук
2 прстофат босилек, сушен
1 прстофат сол
1 прстофат црн пипер
2 гранчиња свеж магдонос
Упатства:
Загрејте маслиново масло на средна топлина. Во него пропржете го искршениот лук. Додадете кромид и измешајте неколку минути. Откако ќе се прошири аромата на тавата, додадете ги доматите и пирето. Зачинете со зачини. Покријте со капак и динстајте на тивок оган додека не се згусне.
Посебно во длабок тенџере зовријте вода. Во неа кратко потопете ги корите од лазањите. Исцедете ги и оставете ги на страна. Откако сосот е готов, во плех наредете ред кори, ред сос и слично додека не се испразнат производите.
Печете ги лазањите завиткани во фолија во загреана рерна на 200 степени.
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Вегетаријански полнети пиперки >
Сосотојки:
2 лажици маслиново масло
1 кромид (100 гр.)
1 чешне лук
160 гр црвена леќа
2 лисја ловоров лист
1 лажичка слатка пиперка
? лажички мелен ким
? лажички мајчина душица
Упатства:
За полнење
Загрејте го маслиновото масло во голема тава и пржете го ситно исецканиот кромид на неа 3-4 минути додека не се карамелизира. Додадете го исечканиот лук и пржете додека лукот не мириса добро.
2
Измијте ја црвената леќа под млаз ладна вода, исцедете и додадете го кромидот и лукот.
Потоа додадете ловоров лист, пушена пиперка, ким и мајчина душица. Промешајте добро, потоа истурете го целото вино и динстајте додека не испари целиот алкохол.
3
Промешајте ги исецканите излупени домати, истурете намалете ја топлината и варете, повремено мешајќи, 15-20 минути.
4
Кога леќата целосно ќе омекне, се згусне, додадете го оризот.
Зачинете со сол и мелен црн пипер и варете кратко додека не се згусне. Тргнете од оган, оставете десет минути и потоа додадете ги пиперките.
5
Во меѓувреме, подгответе го сосот. Загрејте го маслиновото масло во мало тенџере. Додадете го ситно исечканиот лук и пржете накратко за да мириса убаво, но внимавајте да не изгори.
6
Истурете во пире од домати, намалете го огнот и варете околу 15 минути да се згусне малку. Додадете сол на крајот.
Измијте ги пиперките, исечете ги врвовите и внимателно отстранете ги семките и белите мембрани.
7
Прелијте ги исчистените пиперки одвнатре со малку маслиново масло, посолете, па одозгора ставете ги со подготвеното полнење.
8
Наредете го сосот од домати на дното на сад за печење или огноотпорна тава.
Наредете ги полнетите пиперки преку неа.
9
Истурете малку повеќе маслиново масло врз се.
Покријте ги со фолија и печете во рерна загреана на 180 ° C 30 минути.
10
Отстранете ја фолијата, зголемете ја температурата на рерната на 200 ° C и печете ги пиперките.
Време потребно за подготовка: 120 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети модри домати >
Сосотојки:
2 модри домати
1 главица кромид
2 чешниња лук
200 гр свежи шампињони
1 тиквица
5 лажици доматно пире
Сирење по желба (било кое млечно сирење)
1 домат или неколку шери домати
Зачини по желба (сол, црн пипер, босилок, мајчина душичка)
Упатства:
Модрите домати ги сечеме на половина по должина и ја вадиме внатрешноста. Вака празни ги ставаме на хартија за печење и ги посолуваме, попрскуваме малку со масло за јадење и ги ставаме 10 минути на 180оЦ. Во меѓувреме ги пропржуваме кромидот и лукот и потоа ги додаваме ситно исецканите печурки и малку вода и динстаме неколку минути. Кон ова ја додаваме внатрешноста од модрите домати, ситно исецкана, и ситно исецканата тиквица. Мешаме и додаваме зачини и оставаме да се динста 10-тина минути. Потоа додаваме доматно пире и динстаме уште неколку минути. Со оваа смеса ги полниме модрите домати и ставаме кругови од доматите. Ги оставаме да се печат на 180 оЦ, 10-15 минути. Потоа при крај ги редиме кришките сирење и допекуваме уште неколку минути.
Follow my_little_kitchen_stories on Instagram
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Тава со тиквица и модар домат >
Сосотојки:
• 1 тиквица
• 1 модар домат
• 2 чешниња лук
• 150 мл доматно пире
• маслиново масло
• сол и црн пипер
Упатства:
Во тава за пржење загрејте го маслиновото масло и ситно исецкајте го лукот. Откако малку ќе се пропржи, додадете го доматното пире (во мојот случај користев домашно) и зачинете со сол и црн пипер. Вака подготвеното доматно пире ставете го како основа во тавчето, но сочувајте неколку лажици за подоцна.
Тиквицата и модриот домат исецкајте ги на тенки кругови и наредете ги во тавчето. Додадете врз нив малку маслиново масло, сол и црн пипер.
Тавчето покријте го со фолија и печете 20 минути на температура од 220-250°Ц. Потоа извадете ја фолијата и печете уште 10 минути.
Откако ќе ја извадите тавата, додајте го остатокот од доматното пире врз тиквицата и модриот домат.
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 70 минути
<< Сокриј го рецептот
Ќофтиња од киноа - вкусни и здрави >
Сосотојки:
Потребни производи:
1 лажиче варена киноа
1/2 кромид, ситно сецкан
2 чешниња лук
200 гр замрзнат спанаќ
околу 50 гр бело солено сирење, гмечено или рендано
1 јајце
2 лажици. доматно пире
1/3 лажиче трошки од леб
2-3 лажици. маслиново масло
сол и бибер по вкус
Упатства:
Начин на подготовка:
Извадете го спанаќот од замрзнувачот, одмрзнете го и обидете се да го отстраните целиот вишок вода.
Вклучете ја рерната на 180 степени и обложете плех со хартија за печење.
Загрејте маслиново масло и пржете го кромидот во него додека не омекне. Додадете ситно сецкан или мелен лук и варете уште една минута.
Додадете спанаќ, доматна паста, сол и црн пипер. Гответе 2-3 минути.
Ставете ги киноа, смеса од спанаќ и јајца во сад. Додадете презла и рендано сирење. Проверете дали смесата се формира. Ако се истури, додадете уште малку лебни трошки.
Со лажица обликувајте ќофтиња и ставете ги на хартија за печење.
Печете околу 15 минути, а потоа превртете ги и печете уште 10 минути.
Послужете со млечен сос со лук.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Вегански мајонез >
Сосотојки:
60 мл. аквафаба
1/2 лажица сенф
1/2 лажица сол
1 лажица лимонов сок
1 лажица јаболков оцет
1 лажица сируп од агава
3/4 шолја масло
бибер
Упатства:
Ставете ги сите состојки во соковник и миксирајте додека не добиете густа смеса.
Време потребно за подготовка: 30 минути
<< Сокриј го рецептот
Веганска мусака од модри домати со печурки >
Сосотојки:
2 Модри домати
500 гр. Шампињони
2 главици Кромид
2 чешниња Лук
1 тегла Доматно пире
Маслиново масло
ЗАЧИНИ
Сол и бибер
Босилок
Куркума
Копар
Мајчина душица
Магдонос
Упатства:
Модрите домати се сечат на кругови со дебелина од 0.5 см, се посолуваат и оставаат на страна 15-тина минути.
Во тава со малку маслиново масло, на умерен оган, се пропржуваат кромидот, лукот и шампињоните. Се додава половина од доматното пире и зачините и уште малку се остава да се продинста. Се трга од оган.
Садот во кој ќе се пече мусаката се попрскува со малку маслиново масло. Потоа се реди еден ред модри домати, врз него половина од динстаните шампињони. Пак ред модри домати, па втората половина од шампињоните. И на крај, мусаката се завршува со ред модри домати.
Во останатиот дел од доматното пире се додава малку вода, убаво се промешува и со оваа смеса се прелева целата мусака. Од горе се наросува со сушен магдонос.
Се пече во загреана рерна на 180°C – 200°C, околу 40-тина мин или прилагодено на сопствената рерна.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Вегански рецепт: Чоколаден пудинг од просо >
Сосотојки:
1 шолја за кафе органско просо
2 средно големи банани
1 средно голем портокал
Засладувач по желба (кафеав шеќер, рогач..)
2 мали лажички какао
Цимет
Упатства:
Подготовка
Просото се вари на тивок оган околу 10-15 минути, откако ќе свари се става во блендер заедно со сите намирници. Се сервира изладено во мали чаши, наросено со кокосови снегулки или со мелени ореви.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Martinas cooking: Посна веге пица >
Сосотојки:
Потребни состојки
- 1 чаша топла вода
- 2 чаши брашно
- 1 пециво
- 4 лажици масло
Упатства:
Замесете тесто од состојките и веднаш направете тенка кора на намрсена тепсија или на хартија за печење(за подобро да го распоредите тестото намрсете ги дланките или исукајте ја кората со сукало). Ставете кечап, оригано, печурки, растителен кашкавал, растителна зденка, маслинки, пченка, грашок и зеленчук по желба. Печете 10тина минути во загреана рерна на 250.
Follow martinascooking on Instagram
Време потребно за подготовка: 50 минути
<< Сокриј го рецептот
Брзи посни питулици >
Сосотојки:
4 чаши брашно
2 и 1/2 чаши млака вода
1 лажица сув квасец
2 лажици шеќер
1 лажиче сол
1 лажиче ракија
Масло за пржење
Упатства:
Во еден сад ја ставаме водата, шеќерот, квасецот и лажиче брашно.
Промешуваме и оставаме да се активира.
Додаваме сол, ракија и брашно.
Смесата ја соединуваме со миксер.
Садот го покриваме со прозирна фолија и го оставме реткото тесто да се дуплира.
Може да се замесат и навечер, да одстојат во фрижидер преку ноќта и утрото да се испржат.
Во касерола загреваме масло на умерен оган, никако на јак, бидејќи нема да се испржат во внатрешноста.
Со помош на намастена лажица земаме од тестото и спуштаме во загреаното масло.
Пржиме од едната, па од другата страна.
Испржени ги редиме на хартиени салфети.
Потоа ги сервираме со џем, слатко, шеќер, сирење....
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Салата со туна и зеленчук >
Сосотојки:
400 g компир
300 g грашок
250 g боранија
Зачини
2 конзерви туна
Упатства:
Сварете ги компирот, грашокот и боранијата, а за време на варењето додајте суви зачини и посолете по вкус.
Исцедете го зеленчукот, а компирот исечете го на парчиња по желба. Ставете ги во голем сад и додајте ја туната, па добро измешајте.
Сервирајте во чинија и украсете со магдонос или босилек.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Полнети пиперки со пченица >
Сосотојки:
8 пиперки/бабури
200 g буковка
500 g пченица
3 чешниња лук,
100 g домати,
300 g праз,
половина лажичка црвен пипер,
босилек.
Упатства:
Ситно исецкајте го празот и буковката, а доматот исецкајте го на коцкички.
Настрана динстајте го на вода лукот и црвената пиперка, па додадете ја варената и мелена пченица. Додадете босилек и дополнителни зачини по желба, па со подготвената смеса наполнете ги пиперките. Наредете ги во тавче за печење, покријте ги со фолија и печете 30-тина минути на 180 степени.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот