37 - 48 рецепти од 71 | Страница: | 1 | << | ... | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Посни варени гевречиња >
Сосотојки:
1 кгр. брашно
1 лажица сол
150 мл. масло
1 квасец
500 мл. вода
Упатства:
Во длабок ставаме 1 кг брашно,1 голема лажица сол,една мала лажичка шеќер,150 мл масло и 1 коцка квасец растопен во малку вода.Сето ова се замесува со 500 мл млака вода.Се остава да се одмори тестото 30 минути ии се прават мали топчиња.Топчињата се расукуваат со сукало ,се засекуваат на едниот крај и се виткаат.Секое ѓеврече се потопува во ладна вода , се валка во сусам и се реди во подмачкан плех .Одозгора се става по малку маргарин и се пече на 250 20-30 минути
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни слатки - бовчи >
Сосотојки:
3 фил масло,
2 фил вино
1 пециво
Брашно по потреба
Фил:
4 јаболка лупени рендани
2 лајци гриз
2-3 лајци шеќер во зависност од киселоста на јаболкото
Ореви сецкани
Цимет
Сето ова се меша заедно
Упатства:
Се меси тврдо тесто и се дели на топчиња околу 35-40, се плеска колку тацна големина и се става фил и се виткаат како бовчи. Се печат на 200 степени и на крај се брбелаат со шеќер во прав
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни кифлички >
Сосотојки:
140 гр. масло
180 гр. брашно
70 гр. мелени бадеми
30 гр. шеќер
шеќер во прав
Упатства:
Замесете тесто од маслото и брашното, додадете ги измелените бадеми и шеќер. од тестото направете мали кифлички и наредете ги во подмачкан плех.
Печете на умерена температура, но внимавајте да не се зацрвенат. Посипете ги со шеќер во прав.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Проја >
Сосотојки:
500 гр. жолто пченкарно брашно
3 филџани млака вода
1 филџан масло
сол
прашок за печиво
Упатства:
Измешајте ги сите состојки за да добиете рамномерна смеса. Намрсете ја тавата за печење. Печете во загреана рерна.
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна салата "Јадран" >
Сосотојки:
250 гр. интегрален ориз
2 кисели краставички
1 пиперка
3 големи конзерви туна
2 конзерви сардина
1 рака црни маслинки
1 филџан масло
5 домати
1 лажичка мајоран
1 лажичка мајчина душица
3 чешнина лук
сок од 2 лимони
1 лажица посен мајонез
зелен асалата
бибер
сол
Упатства:
Сварете ги интегралниот ориз во вода во која ќе додадете 1 лажиче сол и 1 лажица масло. Изцедете го и оставете го да се излади. Исечете ги краставичките на кругови, а пиперката и доматот на коцки. Туната и сардината исцедете ги од маслото, исечкајте ги и измешајте ги со другите состојки. сето измешајте го со оризот. Направете смеса за маринирање од масло, лук, сок од лимон и зачини и прелијте ја салатата со маринада. Сервирајте ја на листови зелена салата.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна салата со туна >
Сосотојки:
200 гр. посни макарони
200 гр. посен мајонез
1 конзерва туна
1 парче млад лук
1 парче млад кромид
2 лажички сусам
малку лута пиперк
сол
бибер
оригано
Упатства:
Сварете ги макароните, исцедете ги и оставете ги на чинија да се изладат.
Исцедете ја туната. Сусамот средно испржете го на масло. Ситно исецкајте ги лукот и кромидот и лутото пиперче. Во изладените макарони ставете го мајонезот, сусамот, туната, лукот,кромидот, пиперката, ориганото, посолете по вкус и се добро измешајте.
Оставете ја салатата да се излади во фрижидер и служете ја ладна.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни бомбици со маслинки и сусам >
Сосотојки:
500 гр. компири
100 гр. растителен маргарин
100 гр. црни и зелени маслинки
100 гр. сусам
бибер
сол
Упатства:
Сварете ги компирите со лушпата, изладете ги, излупете ги и испасирајте ги заедно со маргаринот. Додадете и бибер и сол на смесата по сопствен вкус. Оставете ја смесата во фрижидер околу 5 часа.
Формирајте бомцици во чија средина ќе ставите маслинки на кои им е извадена коската. бомбиците валкајте ги во сусам средно пржен на масло.
Време потребно за подготовка: 90 минути
<< Сокриј го рецептот
Посен ролат "мачкини очи" >
Сосотојки:
250 гр. мелени ореви
200 гр. шеќер
3 дл. бело вино
200 гр. брашно
1 лажичка сода бикарбона
Фил:
1 кесичка пудинг од ванила
5 лажици шеќер
200 гр. маргарин
100 гр. шеќер во прав
сок и кора од 1 лимон
100 гр. чоколадо
4 банани
Упатства:
Измешајте ги мелените ореви, шеќерот, виното и брашното помешано со сода бикарбона. Тавата подмачкајте ја со масло и ставете ја смесата за тесто. печете во претходно загреана рерна на 200 степени.
Печеното тесто ставете го на платнена крпа и завиткајте го во форма на ролат. Оставете го да се излади.
Измешајте го пудингот со шеќерот во прав и сварете го со вода. Додадете го изматениот маргарин во пудингот.Потоа додадете ги мелените ореви и чоколадото стопено на пареа.
Се добро измешајте и рамноерно разнесете една половина од филот на веќе испечената кора.
Излупете ги бананите и попрскајте ги со сок од лимон. Наредете ги на средината на тестото во должина. Завиткајте го ролатот и одозгора премачкајте го со остатокот од филот. Украсете го ролатот со рендано чоколадо.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна руска салата >
Сосотојки:
1кг ослиќ сварен и исчистен од кожата и коските?
400гр варен грашок?
400гр морков варен и сецкан на коцки?
400гр кисели краставички сецкани?
400гр компир варен, сецкан или рендан
Сушен зачин
Посен мајонез?
Упатства:
Сите горнаведени состојки измешајте ги и салатата е готова!
Добар апетит!
Време потребно за подготовка: 40 минути
<< Сокриј го рецептот
Посни полнети компири >
Сосотојки:
1 кгр. компири
2-3 парчиња млад кромид
300 гр. маринирани печурки
150 гр. посен кашкавал
1 мала конзерва грашок
4 обарени моркови
сусам
ореви
посен мајонез
Упатства:
Компирите се варат на тивок оган. Се лупат и се печат на половина. Се вдлабнуваат за да можат да се полнат.
Се пржи младиот кромид со сецканите печурки. Кон средината на пржењето му се додава сусамот и се пржи додека сусамот не добие боја. Потоа се додаваат сецканите обарени моркови, средината од компирите и грашокот. На крај се додава кашкавалот. Се посолува и забиберува.
Компирите се полнат со оваа смеса и се редат во подмачкан плех. Одозгора им се ставаат ситно сецкани ореви.
За декорација им се става посен мајонез, по желба.
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна мусака со компири и ослич >
Сосотојки:
700 гр. компири
500 гр. ослч
1 главица кромид
масло
пченкарно брашно
вода
сол
зачини
Упатства:
Претходно одмрзнатите и исчистени филети од ослич исечете ги на коцки.
Компирот излупете го и исечете го на листови.
Обилно подмачкајте ја тавата со масло и наредете еден слој компири и посолете ги. Над компирите ставете ја исечканата риба и кромидот, посолете и ставете масло. Одозгора ставете ги останатите компири.
Четири лажици пченкарно брашно измешајте со вода за ја добиете смеса со густина како тесто за палачинки. Посолете ја смесата и прелијте ја мусаката.
Печете во загреана рерна на 220 степени околу 35 минути, додека не добие заруменета коричка.
Време потребно за подготовка: 60 минути
<< Сокриј го рецептот
Посна пита со компири >
Сосотојки:
800 гр. готови кори
2 дл. масло
2 главици кромд
1,5 кгр. компири
2 дл. вода
сол
Упатства:
Излупете ги компирите и изрендајте ги. спржете го ситно сецканиот кромид во маслото и додадете ги ренданите компири. Ставете сол и бибер.
Подмачкајте го плехот со масло и вклучете ја рерната на 220 степени.
Земајте една по една кора, прскајте со масло, ставајте од филот со кромид и компири, виткајте ја во ролна и ставајте ја во плехот. Печете ја питата 10 минути за 220 степени, а потоа намалете на 200 степени и печете уште половина час. Врелата пита прелејте ја со мешавина од масло и врела вода. Вратете ја питата во рерна да ја впие течноста а потоа извадете ја и покријте ја со крпа.
Пријатно!
Време потребно за подготовка: 80 минути
<< Сокриј го рецептот